PDA

View Full Version : Permisions για διαφορες εφαρμογες στο SlackWare

small_boy22
13-05-2005, 17:30
Βασικα εδω και λιγο καιρο δουλευω slackware 10.1 πυρηνας 2.6.11.9 αλλα εχω κανα δυο ερωτησεις που αφορουν γενικοτερα το linux administration.
Επειδη στο slackware δεν υπαρχουν αρκετες εφαρμογες οπως ο Firefox πρεπει να τις κανει compile και αν θες και package --> κατι που βολευει.

Το θεμα ειναι ομως τι permisions να δωσεις.Φυσικα δουλευω με ενα account απλου user και οχι root.Απο οτι ειδα στο slackware τον mozilla τον εχει
"-rwxr-xr-x root bin".
Oποτε ειναι ασφαλες να τα βαζεις ολα στον user root και στο group root ή bin και για το world να δινεις απλος r-x ????

Φανταζομαι οτι βολευει γιατι αν τα βαλω στον user που δουλευω και στο group "users" τοτε αν καποιος αποκτησει προσβαση στο μηχανημα σαν user(και οχι root)και εχει write permission ισως τα "πειραξει" με αποτελεσμα αν τα εκτελεσω σαν root καποια αλλη στιγμη να την πατησω :(

Γι'αυτο θελω να διαβασω τις προτασεις σας επι του θεματος :)
Οποιοδηποτε web-link επι του θεματος δεκτο :)

(εριξα μια ματια στο slackware book, στο slackware linux unleashed αλλα μαλλον θελω κατι σε slackware(ή linux γενικοτερα) administration)

ΥΓ:Γιατι να εισελθω (οχι να διαβασω) σε ενα φακελο πρεπει να εχω execute permission και οχι read ??

yop
17-05-2005, 19:55
ΥΓ:Γιατι να εισελθω (οχι να διαβασω) σε ενα φακελο πρεπει να εχω execute permission και οχι read ??Γιατι και τα dir ειναι files που ουσιαστικα κραταν τα inodes ενος συνολου απο files που ειναι τα περιεχομενα του.
Για τα υπολοιπα ενα ειναι το link (http://www.google.com/search?q=file+permissions+linux). Διαλεγεις κ παιρνεις...