PDA

View Full Version : Τα W2K pro δεν μπουτάρουν μετά από BIOS Upgrade.

DarthMoul
01-07-2005, 01:13
Έκανα BIOS upgrade στο μηχάνημα μου. Όταν πάω να μπουτάρω στα Windows, μετά από την αρχική οθόνη, μου βγάζει μία μπλέ που γράφει "Boot device inaccessible" και μου λέει να κάνω chkdsk /F γιατί έχω ιό.

Εννοείται ότι λέει βλακείες γιατί το chkdsk /F είναι για έλεγχο Fat και εγώ έχω NTFS. Τέλος πάντων, έκανα boot από το CD και ζήτησα recovery console. Έκανα και το checkdisk αλλά τζίφος. Πάλι τα ίδια.

Άλλη λύση εκτός από format υπάρχε1. Τρία formats σε έξι μήνες είναι πολλά.

ΥΓ. Το linux δουλεύει άψογα.

john_dr
01-07-2005, 01:47
Μήπως άλλαξε την σειρά των δίσκων το BIOS?

maddoctor
01-07-2005, 01:51
Μετά το bios update, μπήκες στο bios να δώσεις πρώτα τις default ρυθμίσεις και μετά να ξαναβρεις τους σκληρούς!?Εάν όχι, για δοκίμασε το και θα λυθεί το πρόβλημά σου.

DarthMoul
01-07-2005, 02:14
Τα windows, πριν από το bios upgrade ήταν στον δίσκο F: τον οποίο τώρα τα windows βλέπουν ως D:

Πως αλλάζει αυτό;

maddoctor
01-07-2005, 02:25
Δοκίμασες αυτό που σου έγραψα?Αυτό που λες μπορείς να το κάνεις μέσα από το Computer Management -> Disk Management

DarthMoul
01-07-2005, 02:27
Δοκίμασες αυτό που σου έγραψα?Αυτό που λες μπορείς να το κάνεις μέσα από το Computer Management -> Disk Management
Πως θα το κάνω αφού δεν μπουτάρω;

maddoctor
01-07-2005, 02:30
Μόνο μέσα από τα ΧΡ μπορείς να αλλάξεις το γράμμα.Απ' έξω ίσως να μπορείς μέσω του recovery console των XP, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο.Σχετικά με το bios, δοκίμασες αυτό που σου γράφω με τις ρυθμίσεις/σκληρούς?

Orthodox
01-07-2005, 02:37
Από την κονσόλα δοκίμασε το bootcfg /scan και μετά /add...

DarthMoul
01-07-2005, 02:58
Μόνο μέσα από τα ΧΡ μπορείς να αλλάξεις το γράμμα.Απ' έξω ίσως να μπορείς μέσω του recovery console των XP, αλλά θέλει λίγο ψάξιμο.Σχετικά με το bios, δοκίμασες αυτό που σου γράφω με τις ρυθμίσεις/σκληρούς?
Ναι το είχα δοκιμάσει πριν μου το γράψεις. Πάω να δοκιμάσω και αυτό που λέει ο Orthodox.

DarthMoul
05-07-2005, 00:25
Τελικά αναγκάστηκα να βάλω την ακριβώς προηγούμενη έκδοση του ΒΙΟS για να μπουτάρουν τα windows. Είναι νεότερη από αυτήν που είχα αλλά όχι η τελευταία.

Σύμφωνα με το Microsoft Knowledge Base το μήνυμα INACCESSIBLE_BOOT_DEVICE σημαίνει κακή επικοινωνία λειτουργικού και controller. Οι drivers που έχω είναι οι τελευταίοι.

Μάλλον θα πρέπει να περιμένω την επόμενη έκδοση του ΒΙΟS.

backgroundman
05-07-2005, 10:24
Τι δίσκους έχεις SATA+PATA, απο το μενού του bios για τους δίσκους κάπου έχει να επιλέξεις πως να λειτουργεί τον controller (Compatibility Mode, ...) δες πως είναι το μενού με τη παλιά έκδοση του bios και μετα δες και με τη καινούργια να είναι ίδια.

DarthMoul
05-07-2005, 11:56
Τι δίσκους έχεις SATA+PATA, απο το μενού του bios για τους δίσκους κάπου έχει να επιλέξεις πως να λειτουργεί τον controller (Compatibility Mode, ...) δες πως είναι το μενού με τη παλιά έκδοση του bios και μετα δες και με τη καινούργια να είναι ίδια.
Δεν έχει τέτοιες επιλογές το δικό μου BIOS. Αφού το linux μπουτάρει κανονικά, δεν έχει πρόβλημα και το BIOS.

Greek
05-07-2005, 12:18
Δεν έιμαι σιγουρος αλλά ή επιλογή fix mbr από recovery console μήπως έκανε δουλειά?

DarthMoul
05-07-2005, 12:41
Δεν έιμαι σιγουρος αλλά ή επιλογή fix mbr από recovery console μήπως έκανε δουλειά?
Αν έφταιγε το mbr τα windows δεν θα μπουτάριζαν ούτε με την προηγούμενη έκδοση του BIOS.

WAntilles
05-07-2005, 15:37
...γιατί το chkdsk /F είναι για έλεγχο Fat και εγώ έχω NTFS.

Το CHKDSK /F είναι για έλεγχο οποιουδήποτε filesystem, καί του NTFS.

Μετά το bios update, μπήκες στο bios να δώσεις πρώτα τις default ρυθμίσεις και μετά να ξαναβρεις τους σκληρούς!?Εάν όχι, για δοκίμασε το και θα λυθεί το πρόβλημά σου.

Έκανες αυτό που λέει ο MadDoctor;

Τα windows, πριν από το bios upgrade ήταν στον δίσκο F: τον οποίο τώρα τα windows βλέπουν ως D:

Πως αλλάζει αυτό;

Πως θα το κάνω αφού δεν μπουτάρω;

Και να μπούταρε, πάλι δεν θα τον άφηνε αφού (πολύ σωστά) δεν σ' αφήνει ν' αλλάξεις το γράμμα των Boot & System partitions.

DarthMoul εάν έχεις μία άλλη εγκατάσταση NT-Class, ή ακόμα καλύτερα ένα Bart's PE bootable CD, κάνε τα εξής:

1. Βάλε το καινούριο BIOS.

2. Κάνε ένα Load BIOS defaults.

3. Ρύθμισε το καινούριο σου BIOS όπως ήταν το παλιό.

4. Βάλε το ΙΔΙΟ boot sequence στο BIOS όπως είχες και πριν.

5. Βάλε PnP OS -> Yes και όλα τα IRQs -> Auto.

6. Βάλε Update ESCD -> Yes.

Ξαναξεκίνα και κάνε boot από το Bart's Live PE CD.

Μετά:

Πάς στο directory:

%SYSTEMROOT%\system32\config

δηλαδή π.χ.:

X:\Windows\system32\config

εκεί υπάρχει ένα αρχείο SYSTEM.

Σημείωσέ το θα σου χρειαστεί αργότερα.

Ανοίγεις τη Registry και κάνοντας δεξί κλικ στο HKEY_USERS πατάς Import Hive... και επιλέγεις το αρχείο SYSTEM στο νέο partition (λέω πού βρίσκεται παραπάνω).

Στο νέο κλαδί τώρα πήγαινε στο:

HKLM\SYSTEM\MountedDevices

Έστω λοιπόν ότι η εγκατάστασή σου βρίσκεται τώρα στο drive L.

Έστω ότι δόθηκε το γράμμα P στο νέο partition.

Εσύ θα κάνεις swap τις τιμές των L και P στα values DOS Devices, θα σώσεις την καινούρια registry, και θα την κάνεις export.

DarthMoul
05-07-2005, 16:38
Στα win2k pro που έχω εγώ το chkdsk /F δεν δούλεψε καθόλου. Έκανα και chkdsk /? στο recovery console και δεν το έβγαλε καθόλου μέσα στις παραμέτρους.

Το δικό μου BIOS κάθε φορά που γίνεται upgrade ξεκινά με τα defaults και στο πρώτο boot σου ζητάει να πατήσεις F1 αν θέλεις να τα αλλάξεις.

Το CD που λες δεν το έχω. Έχω το μόνο το CD των W2k pro που είχα αγοράσει πριν κάτι χρόνια και σε δισκέτες όλους τους τελευταίους drivers για τους disk controllers. Όταν κάνω boot από το CD, πατάω το F6 και του δίνω την δισκέτα.

Παιδιά ευχαριστώ για την βοήθεια. 'Εστειλα mail στην Tyan και μου απάντησαν πως ετοιμάζουν BIOS Upgrade για να υποστηρίξουν τους X2 και πως το πρόβλημα με τα W2k και το τελευταίο BIOS είναι γνωστό. Αυτό που δεν μου είπαν είναι αν θα το διορθώσουν.

WAntilles
05-07-2005, 17:02
Το CD που λες δεν το έχω.

Μα είναι free και εξαιρετικό. Πολύ χρήσιμο για emergency περιπτώσεις.

Κατέβασέ το και φτιάξε ένα τώρα να υπάρχει πρόχειρο από εδώ:

http://www.nu2.nu/pebuilder/

DarthMoul
05-07-2005, 17:35

Οκ...Thanks...Θα το δοκιμάσω

maddoctor
05-07-2005, 21:42

Το πρόγραμμα αυτό αναφέρεται στον εδώ οδηγό : http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=9175 όπως και άλλα σχετικά προγράμματα. :040: