PDA

View Full Version : Per CPU licensing για τα Dual Cores.

DarthMoul
10-09-2004, 10:53
Κακά μαντάτα για τα διπύρηνα με το καλημέρα. Οι software developers ετοιμάζονται να αδειοδοτούν το software ανά πυρήνα. Άρα για να χρησιμοποιήσει κάποιος πλήρως την CPU του, θα πρέπει να πληρώσει τα διπλά.

http://www.theinquirer.net/?article=18298

Περαστικά μας

circular
10-09-2004, 11:22
Απο πουθενά δε χάνουν ευκαιρία να τα μαζεύουν...

john_dr
10-09-2004, 11:30
Αυτό θα γίνει στην αρχή. Αλλά κατά την γνώμη μου κάποιοι που θα τα έχουν βρει σκούρα θα αρχίσουν να χρεώνουν ανά socket και μετά και οι υπόλοιποι μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς θα ακολουθήσουν.
Απλά προσπαθούν να βγάλουν λεφτά για όσο καιρό μπορούν.
Άλλο servers και άλλο Desktop. Άλλη η ψυχολογία ενός χρήστη Desktop συστήματος. Αν πάνε να εφαρμόσουν τέτοιο σύστημα σε desktops θα την φάνε στον ...κ*λο και οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι πειρατές!!!!

DarthMoul
10-09-2004, 12:47
Αυτό θα γίνει στην αρχή. Αλλά κατά την γνώμη μου κάποιοι που θα τα έχουν βρει σκούρα θα αρχίσουν να χρεώνουν ανά socket και μετά και οι υπόλοιποι μην μπορώντας να κάνουν αλλιώς θα ακολουθήσουν.
Απλά προσπαθούν να βγάλουν λεφτά για όσο καιρό μπορούν.
Άλλο servers και άλλο Desktop. Άλλη η ψυχολογία ενός χρήστη Desktop συστήματος. Αν πάνε να εφαρμόσουν τέτοιο σύστημα σε desktops θα την φάνε στον ...κ*λο και οι μόνοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι πειρατές!!!!Να σου πω την εμπειρία μου; Έχω SMP μηχανές από χρόνια. Στην αρχή Quad PentiumPro και μετα τo Dual P3 που έχω τώρα. Οι desktop εκδόσεις της M$ δεν βλέπανε ποτέ πάνω από μία CPU. Win 95, 98, ΜΕ, 2k Home και XP Home μου ήταν πάντα άχρηστα. Πάντα έπρεπε να πληρώσω για NT και μετά για Pro εκδόσεις. Τώρα με τα διπύρηνα, όλοι θα βρεθήτε στην θέση μου. Το παραπάνω κόστος είναι 50% εώς 300%. Και έπειτα ακόμα και το freeware για να αξιοποιήσει τον δεύτερο πυρήνα θα πρέπει να είναι multithreaded. Και το πιθανότερο είναι πως ή δεν θα τον δει, όπως δεν είδε ποτέ την δεύτερη εικονική CPU του P4, ή θα γίνει shareware ή commercial. Το καλό software κοστίζει. Και τα πράγματα εξελίσσονται ακριβώς όπως είπε κάποτε ο bill gates. Σε 10 χρόνια το κόστος του pc θα είναι όσο αυτό του κινητού τηλεφώνου και όλη η αξία της μηχανής θα συγκεντρώνεται στο software. Πάντως να ξοδέψουμε λιγότερα από όσα ξοδεύουμε το βλέπω αδύνατο. Απλά θα μετακινηθεί το κέντρο κόστους από το hardware στο software.

NARSIS
10-09-2004, 13:29
δεν εχω τιποτα αλλο να πω απο λινουξ και οι εταιριες με την πολιτικη που ακολουθουν θα την παθουν ασχημα μια μερα.

ο ΝΟ1 κανονας της οικονομιας ειναι "η ζητηση γεννα προσφορα". και η οικονομια ειναι θεοτυφλη και αμειλικτη. δεν αναγνωριζει ουτε κρατη, ουτε νομους, ουτε οικονομικα ή κοινωνικα συμφεροντα.

john_dr
10-09-2004, 14:42
Η ειρωνεία είναι ότι οι μόνοι που θα την πληρώσουν είναι αυτοί οι χρήστες οι οποίοι υποστηρίζουν το καλό software με την μη αγορά πειρατικού software.

sakattack
10-09-2004, 15:31
Κακά μαντάτα για τα διπύρηνα με το καλημέρα. Οι software developers ετοιμάζονται να αδειοδοτούν το software ανά πυρήνα. Άρα για να χρησιμοποιήσει κάποιος πλήρως την CPU του, θα πρέπει να πληρώσει τα διπλά.

http://www.theinquirer.net/?article=18298

Περαστικά μας

Mα, αντιθετως, το λινκ αυτο λεει οτι ακριβως οι μεγαλοι του Linux θα το αδειοδοτησουν ανα socket, ανεξαρτητα ποσους πυρηνες θα διαθετει το καθε multi-core τσιπακι !

και οτι η AMD ετρξε να προωθησει το νεο (στις παραστασεις που κανει εξω απο το IntelDF :003: ) για να προκαταλαβει ισως και την MS που ακομα δεν εχει ξεκαθαρησει τη θεση της.

οποτε αν γινει λαδια, μονο απο την MS θα ειναι.
και βεβαια δεν θα μας απασχολησει και πολυ εμας :003: :040:

DarthMoul
10-09-2004, 15:55
Mα, αντιθετως, το λινκ αυτο λεει οτι ακριβως οι μεγαλοι του Linux θα το αδειοδοτησουν ανα socket, ανεξαρτητα ποσους πυρηνες θα διαθετει το καθε multi-core τσιπακι !

και οτι η AMD ετρξε να προωθησει το νεο (στις παραστασεις που κανει εξω απο το IntelDF :003: ) για να προκαταλαβει ισως και την MS που ακομα δεν εχει ξεκαθαρησει τη θεση της.

οποτε αν γινει λαδια, μονο απο την MS θα ειναι.
και βεβαια δεν θα μας απασχολησει και πολυ εμας :003: :040:Αν διαβάσεις πίσω από τις γραμμές λιγάκι, θα δεις ότι η Novell (μέσω linux) κυρίως, πάει να προλάβει πρώτα την SCO που αδειοδοτεί ανά CPU, και έχουν κόντρα λόγω IBM και linux, την Μ$ που κάνει το ίδιο, την Oracle κλπ. Με άλλα λόγια όλοι οι μεγάλοι developers ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν τα uniprocessor dual core ως dual processor SMP. Αν δεν ήταν έτσι, δεν θα είχε και λόγο η AMD να τρέξει να προλάβει μια τέτοια περίπτωση. Θα επικέντρωνε στον ανταγωνισμό της με την Intel όπως κάνει κάθε φορά, και δεν θα έδινε καμμία σημασία στους software developers. Και για να λέμε και τα πράγματα έξω από τα δόντια, στην βιομηχανία του software, και εννοώ ανάμεσα στους μεγάλους, υπάρχει trust. Αποδείξεις μπορεί να μην υπάρχουν, γιατί αν υπήρχαν θα είχε επέμβει ο νόμος, αλλά από ενδείξεις άλλο τίποτα. Η ανησυχία της Novel και κυρίως της AMD δεν είναι νομίζω πως είναι τυχαία. Το σίγουρο είναι ότι όσοι παράγουν hardware, για να έχουν πωλήσεις, θα πρέπει το software να είναι φτηνό. Οι δυτικές χώρες που κάνουν την μεγαλύτερη κατανάλωση δεν είναι one copy countries όπως κάτι κρατίδια των νοτίων βαλκανίων ας πούμε :118: