View Full Version : Γερμανοί στο επίπεδο, αλλά Πολωνοί στους μισθούς οι Eλληνες της Πληροφορικής
circular
26-09-2005, 10:52
Oι Eλληνες εργαζόμένοι στην Πληροφορική έχουν το υψηλότερο ποσοστό μεταπτυχιακών σπουδών μαζί με τους Γερμανούς και τους Noρβηγούς, αλλά οι αμοιβές τους είναι παρόμοιες με των Πολωνών, δηλαδή οι χαμηλότερες ανάμεσα σε επτά ευρωπαϊκές χώρες. Aυτό αποκαλύπτει η έρευνα Indic@tor για την εξέλιξη της καριέρας των εργαζομένων στην Πληροφορική, που έγινε στην Eλλάδα και άλλες έξι χώρες (Αγγλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Ιταλία, Πολωνία και Γερμανία) με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Συνεπώς, δεν είναι παράδοξο ότι στην Eλλάδα οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στην Πληροφορική είναι πιο απαισιόδοξοι για τις προοπτικές της καριέρας τους συγκριτικά με τους απόφοιτους κολεγίων, ενώ συνολικά στις επτά χώρες όσο αυξάνεται το επίπεδο σπουδών αυξάνεται και η «απασχολησιμότητα».
Πάντως, οι Eλληνες ανήκουν σε ομάδα των περισσότερο ικανοποιημένων υπαλλήλων (με πρώτους τους Nορβηγούς και μαζί με τους Γερμανούς και τους Oλλανδούς), ενώ οι Ιταλοί, οι Πολωνοί και οι Aγγλοι έδειξαν λιγότερο ευχαριστημένοι.
Aλλά ακόμη και στις χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά ικανοποίησης οι απαντήσεις που δόθηκαν απέχουν πολύ από τη μέγιστη τιμή ικανοποίησης που θα μπορούσαν οι υπάλληλοι να βάλουν στο ερωτηματολόγιό τους. Oι Eλληνες και οι Oλλανδοί έχουν τις καλύτερες σχέσεις με τους προϊσταμένους τους, ενώ λιγότερο ευχαριστημένοι είναι οι Iταλοί και οι Πολωνοί. Περισσότερο υγιείς αισθάνονται οι Γερμανοί και οι Eλληνες, ενώ λιγότερο οι Ιταλοί και οι Πολωνοί.
Γενική παρατήρηση είναι ότι οι υπάλληλοι σε μεγαλύτερες εταιρείες λαμβάνουν και περισσότερες ώρες εκπαίδευσης (κατά μέσο όρο μια εβδομάδα τον χρόνο), ενώ οι υπάλληλοι σε εταιρείες με λιγότερα από 50 άτομα παρακολουθούν ελάχιστες ώρες εκπαίδευσης μέσα στον χρόνο.
Aκόμη, οι υπάλληλοι της Πληροφορικής απάντησαν ότι η προσωπική τους ζωή δεν εναρμονίζεται αρκετά με την επαγγελματική τους καριέρα με αποτέλεσμα να μην νιώθουν την επιθυμητή ισορροπία στη ζωή τους. Ωστόσο, οι προϊστάμενοί τους φαίνεται να έχουν λανθασμένη εντύπωση για τους υφισταμένους τους, θεωρώντας ότι αυτή η ισορροπία έχει επιτευχθεί. Στην Ελλάδα η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον ιδιωτικό εκπαιδευτικό οργανισμό ALBA, ενώ στις άλλες χώρες από γνωστά πανεπιστήμια ή εταιρείες ερευνών.
Kωστης Παπαδημητριου
Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economy_1809596_23/09/2005_157624
Σιγουρα το ποσοστο αποφοιτων πληροφορικης στην ελλαδα ειναι περιπου το ιδιο με αυτο της γερμανιας, αλλα δεν νομιζω οτι το καποιος ειναι αποφοιτος σημαινει κανει απαραιτητα και καποια αποδοτικη δουλεια.
Το πληθως προγραμματων,σελιδων κλπ, που φτιαχνεται στην γερμανια ειναι πολλες φορες περισσοτερο απο οτι αυτο στην ελλαδα.
Μπορει να λεγεται πως στην ελλαδα η μαθητες ειναι πολλες φορες καλυτεροι απο αυτους στο εξωτερικο , αλλα δεν μπορω να συγκρινω με τιποτα τον τροπο μαθησης στην γερμανια με αυτον στην ελλαδα. Ειμαστε να το θεσω καλυτερα αρκετα χρονια πισω, κατι το οποιο δυσκολευει στο να φτασεις σε ενα ψηλοτερο σημειο αργοτερα μονος σου.
circular
26-09-2005, 13:43
Εγώ πάλι πιστεύω ότι σε όλα τα επαγγέλματα οι έλληνες δε νιώθουν ικανοποιημένοι με το μισθό τους. Και ναι, παραδέχομαι και γω (βλεποντας και απο ιδια πειρα το επιπεδο των σπουδων τοσο σε προπτυχιακο οσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ότι είμαστε αρκετά χρόνια πίσω και οτι πολλοί απο τους αποφοίτους μας δεν κατεχουν ουσιαστικές γνωσεις. Ωστόσο ειδικά για τους λίγους εκείνους απόφοιτους που έχουν κουραστεί για να αποκτήσουν ακέραιες γνώσεις είναι ακόμα πιο άδικο αν θες να παίρνουν ένα μισθό που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους, απλά επειδή αυτή είναι η μισθολογική κατάσταση στην ελλάδα.
nasty_daemon
26-09-2005, 15:47
Εγώ πάλι πιστεύω ότι σε όλα τα επαγγέλματα οι έλληνες δε νιώθουν ικανοποιημένοι με το μισθό τους. Και ναι, παραδέχομαι και γω (βλεποντας και απο ιδια πειρα το επιπεδο των σπουδων τοσο σε προπτυχιακο οσο και σε μεταπτυχιακό επίπεδο) ότι είμαστε αρκετά χρόνια πίσω και οτι πολλοί απο τους αποφοίτους μας δεν κατεχουν ουσιαστικές γνωσεις. Ωστόσο ειδικά για τους λίγους εκείνους απόφοιτους που έχουν κουραστεί για να αποκτήσουν ακέραιες γνώσεις είναι ακόμα πιο άδικο αν θες να παίρνουν ένα μισθό που δεν ανταποκρίνεται στις δυνατότητές τους, απλά επειδή αυτή είναι η μισθολογική κατάσταση στην ελλάδα.
Αυτο ακουω και εγω.
Αλλα κανεις εξαρταται πως το βλεπει .. τι εννοω :
Γιατι μαθαινεις στην σχολη το κατι παραπανω, το κατι περισσοτερο ?
Για να περιμενεις να εισαι καλυτερος στην δουλεια σου και ως εκ τουτου να ζητας και μεγαλυτερη αμοιβη ή το κανεις για την προσωπικη σου ευχαριστηση και απολαυση ?
Circular πως την βλεπεις την ελληνικη αγορα(μονο επιχειρησεις ολων των ειδων) να κινειται οσον αφορα το λειτουργικο ?
Ειναι η συντριπτικη πλειοψηφια σε Windows ?
circular
26-09-2005, 19:56
Αυτο ακουω και εγω.
Αλλα κανεις εξαρταται πως το βλεπει .. τι εννοω :
Γιατι μαθαινεις στην σχολη το κατι παραπανω, το κατι περισσοτερο ?
Για να περιμενεις να εισαι καλυτερος στην δουλεια σου και ως εκ τουτου να ζητας και μεγαλυτερη αμοιβη ή το κανεις για την προσωπικη σου ευχαριστηση και απολαυση ?
Circular πως την βλεπεις την ελληνικη αγορα(μονο επιχειρησεις ολων των ειδων) να κινειται οσον αφορα το λειτουργικο ?
Ειναι η συντριπτικη πλειοψηφια σε Windows ?
nasty_daemon αν θες να μιλησω προσωπικα μπορω να πω οτι ξεκινησα να κανω το κατι παραπανω επειδη αυτο με ευχαριστουσε προσωπικα και επειδη ενιωθα οτι κανω κατι το οποιο ειναι χρησιμο. Αφου μπηκα σε μια σχολη που με ενδιέφερε κάποια στιγμή συνειδητοποίησα ότι είναι κρίμα να αφήσω την ευκαιρία που μου δίνεται να παει χαμένη. Μη νομίζεις οτι έπεσα με τα μούτρα. Το αντίθετο, κάθε βράδυ έξω ήμουν. Απλά φρόντιζα ότι διαβάζω να το μαθαίνω και όχι να το πασαλείβω ίσα ίσα για να περάσω το μάθημα. Αυτό κάποια στιγμή με έκανε να ψαχτώ μόνος μου σε πράγματα που δε μπορούσε να μου δώσει το πανεπιστήμιο. Το οτι μετά τα χρήματα που μου προσφέρονταν ήταν περισσότερα ήταν αποτελεσμα, όχι αιτία για να ασχοληθώ περισσότερο. Σε αντίθεση βέβαια με πολλά άτομα στη σχολή μου (και φαντάζομαι σε κάθε σχολή) που έλεγαν 'να βγάλω τη σχολή σε 5 χρόνια (μη ζοριστούμε και πολύ και χάσουμε τους 2 καφέδες τη μέρα) και μετά να κανουμε και ενα αεριτζήδικο μεταπτυχιακό στην Αγγλία ή οπου κάτσει και είμαστε άρχοντες, θα μας παρακαλάνε να πάμε να δουλέψουμε'. Οι οποιοι τώρα βεβαίως έχουν φάει τα μούτρα τους και δουλεύουν για 800 καθαρά το μήνα πάνω σε κάτι που καθυστερημένα συνειδητοποίησαν οτι δεν τους γεμίζει.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα σε σχέση με τα λειτουργικά συστήματα η συντριπτική πλειοψηφία χρησιμοποιεί Windows. Ο λόγος? Ο λόγος πιστεύω είναι περισσότερο στο οτι οι επιχειρήσεις πληροφορικής στην Ελλάδα δεν έκαναν σωστή μελέτη πριν κάνουν μηχανοργάνωση, με αποτέλεσμα να ωθήσουν τους πελάτες τους σε χρήση Windows και γενικά Microsoft λύσεων, κάτι το οποίο σιγά σιγά τους οδήγησε στο lock in. Οι περισσότεροι τεχνικοί στην ελλάδα έχουν μόνο ελάχιστες γνώσεις από MacOS - *nix. O λόγος? Η χρηση ενός τετοιου λειτουργικού Δεν τους συμφέρει. Συμφέρει τους πελάτες τους που θα γλίτωναν όχι μόνο κόστη απο άδειες αλλά και απο υποστήριξη, αλλά αν ρωτήσεις τους ανθρώπους που κινούν ( η μάλλον λυμαίνονται) την αγορά θα σου πουν οτι η καλύτερη εποχή ήταν αυτή των Windows 98. Μόνο και μόνο απο τα format που κάνανε κάθε μέρα βγάζανε τα έξοδά τους.
Ευτυχώς τα πράγματα αλλάζουν - εγώ τουλάχιστον είμαι πιο αισιόδοξος τώρα απ'οτι ήμουν πριν απο 3-4 χρόνια. Σοβαρές εταιρίες που τρέχουν μεγάλες εφαρμογές συνειδητοποιούν τα κόστη αδειών λογισμικού για servers και σιγά σιγά αρχίζουν να δοκιμάζουν και άλλες λύσεις. Ήδη το 90% των επιχειρήσεων που έχει καποιο site είτε το ξέρει είτε όχι χρησιμοποιεί linux για το web hosting και το email του, αφου οι περισσότερες εταιρίες hosting στηρίζουν τη λειτουρία τους και τη βιωσιμοτητά τους ακριβώς στο μηδενικό κόστος που χρειάζεται για να λειτουργήσει ένας web server κια το πολύ χαμηλό κόστος που απαιτείται για έξτρα λογισμικό διαχείρισης (πχ Plesk, CPanel, Ensim).
DarthMoul
26-09-2005, 20:30
Όπως τα λέει o circular είναι τα πράγματα. Να και μια πρόσφατη περίπτωση:
Σύστημα με έναν server και 25 τερματικά που τρέχει ελληνική εφαρμογή σε Oracle. Ανάλυση κόστους στο περίπου με ΦΠΑ:
Hw (server + pcs + ψιλοπράγματα): 25,000 ευρώ.
Εφαρμογή: 3,500 ευρώ
Oracle server με 25 users: 2,500 ευρώ
Windows (2003 server για 25 users + 25 Win XP pro OEM price): 7,400 ευρώ
Ετήσιο hw support: 1250 ευρώ
Ετήσιο os support: 1100 ευρώ
Ετήσιο support εφαρμογής: 700 ευρώ.
Μαντέψτε ποιός έχασε τον πελάτη. Όταν είπα στον προμηθευτή ότι δεν θα αγοράσω support contract για το λειτουργικό και καθόλου windows, απέξω απέξω με άφησε να καταλάβω πως το deal δεν τον σύμφερε. Τελικά τήρησε τις τιμές που μου είχε δώσει για τα υπόλοιπα.
Κακά τα ψέμματα τα windows δίνουν μεροκάματο σε πολλούς εξαιτίας των προβλημάτων τους. Δίνουν και στους λίγους όμως εξαιτίας της τιμής τους. ;) Η αγορά πηγαίνει, παγκοσμίως, από την πώληση αδειών χρήσης στην πώληση service και support με παροχή δωρεάν software. Αργά ή γρήγορα αυτό θα φτάσει και εδώ.
Καταρχήν να κάνουμε τα πράγματα λίγο δραματικότερα σημειώνοντας πως η Αθήνα, στην οποία υπάρχουν οι περισσότερες θέσεις πληροφορικής είναι από τις ακριβότερες πόλεις του κόσμου, σε πλήρη αντίθεση με τους μισθούς μας.
Θα ήθελα να προσθέσω επίσης, πως ο λόγος που μαθαίνω ό,τι μαθαίνω καθώς και το πόσο ευχαριστιέμαι αυτό που κάνω δεν έχει, και δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το μισθό μου. Όπως το να μην απολαμβάνω τη δουλειά μου δεν πρόκειται ποτέ να προσμετρηθεί από την εταιρία στις απολαβές μου ώστε να πάρω περισσότερα, έτσι και το να την απολαμβάνω δεν μπορεί να δικαιολογήσει τα υπερκέρδη των εταιριών. Με τη δική μου απόλαυση δηλαδή θα κονομάνε κάποιοιοιοι??? Και όσα θύματα σκεφτούν πως η εταιρία σου παρέχει τη δυνατότητα να ασκείς αυτό που σε ευχαριστεί (να υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις) ας το ξανασκεφτούν πολλές φορές.
Επιπλέον, η δουλειά δεν είναι απόλαυση. Απόλαυση είναι να κάνω αυτό που θέλω, όπως το θέλω και όταν το θέλω. Όχι να κάνω αυτό που θέλει ο πελάτης, όπως το θέλει ο πελάτης, όταν το θέλει ο μάνατζερ!!!!
Τα επαγγελματικά γούστα του καθενός δεν μπορεί να παίζουν ρόλο στη μισθοδοσία του, που πρέπει να εξαρτάται από τις ικανότητες και την παραγωγικότητα. Στο κάτω κάτω, αν τα γούστα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν, τότε θα πρέπει να αυξάνουν το μισθό και όχι να τον μειώνουν, γιατί το να κάνω κάτι που μου αρέσει σημαίνει πως θα έχω και καλύτερη απόδοση.
Τελικά και για τις εταιρίες είναι πιο σημαντικό να έχουν υπαλλήλους που τους αρέσει η δουλειά τους. Δεν μας κάνουν χάρη. Συμφέρον τους είναι.
nasty_daemon
27-09-2005, 17:12
Παιδια μου εκανε παντα εντυπωση σε αυτην την χωρα η νοοτροπια.
Δηλαδη οταν πας σε καποιον που εχει server για mail , ftp , web κτλ ή ακομα και pc για intranet στην εταιρια οταν του λες θα κανεις τα ιδια πραγματα με λιγοτερα λεφτα (και σε βαθος χρονου(μη-αγορα καινουριων μηχανηματων) και αμεσα) γιατι δεν το δεχονται ?
Το αναφερω αυτο παρολο το ποστ του circular για μεταβαση του 90% των εταιριων σε Linux για τετοιες δουλειες.
Να το πω ξεκαθαρα: Φταιει λιγο η βλαχια που διοικει τις εταιριες ?
Οι πιο πολλοι managers/αφεντικα ειναι ασχετοι αλλα ακομη χειροτερα δεν ακουν καποιον που το κατεχει το αντικειμενο και τον εχει απλο υπαλληλο..
Ενταξει δεν συμβαινει και παντου αυτο αλλα ειναι πολλες οι περιπτωσεις που εχω ακουσει.
Προσωπικα δεν εχω δουλεψει ακομα αλλα απο οτι βλεπω και ακουω.
Πολλες εταιριες για σοβαρες δουλειες δουλεουν ειτε με συνεργατες απο το εξωτερικο, οπως κατι Ισραηλινοι που εχουν αναλαβει την ασφαλεια των δικτυων της Εθν*κης Ασφαλ*στικης αφου πριν την ειχαν κατι Ελληνες και ηταν σουρωτηρι ή οπως κολλοσοι στον χωρο οπως η ΙΒΜ που εχει κανες πολλες δουλειες με το δημοσιο στην χωρα μας.
DarthMoul αυτη η διαφορετικη νοοτροπια που σε διακρινει ειναι επειδη σπουδασες εξωτερικο ή/και δουλεψες εξωτερικο ?
Οσο να το θες πολλες φορες το ρευμα τις κοινωνιας σε μια χωρα,και αναφερομαι στην Ελλαδα, μπορει να σε παρασυρει.Δεν αντιστεκεσαι για παντα πιστευω ή θελει υπερπροσπαθεια.Καταντας εξαιρεση στο τελος και μερικες φορες(οχι ολες) απομονωνεσαι..
Και δεν στο λεω για τωρα..Ας ελεγες πριν 6-7 χρονια σε καποιον να βαλει Linux .. what is this θα ελεγε...
Αλλιως θα ηταν να συζητουσα στο προαυλιο του σχολειου μου με τους φιλους για Linux αν ειχαμε βαλει ολοι αλλα απο οτι θυμαμαι η συζητηση αφορουσε μονο Windows και παιχνιδια...περιμενουμε το πανεπιστημιο ρε παιδια να ανοιξουν τα ματια μας ?
Ετσι εγινε και με σε circular ?δηλαδη στην σχολη δεν ανοιξαν οι δρομοι ?
Αφου απουσιαζει το broadband οταν πηγαιναμε λυκειο, τι Linux να βαλουμε ?
Αντε και το βαλαμε ποιος θα μας πει πως να το σεταρουμε το ρημαδι το modem ?
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.