View Full Version : Suse No GO
Λοιπόν μετά την ψυχρολουσία του Λίνουξ με το μικρό λαπ, είπα να κυνηγήσω τη τύχη μου στο μεγάλο (με τρώει κι εμένα ο κ***ς μου...τεσπα). Ότι που είχα κατεβάσει το 9.3....πάω να το βάλω, τρώω ένα λαθάκι κάπου αλλα δε κόλωσε συνέχισε μέχρι τέλους η εγκατάσταση (σημείωση : το είχα σε άλλη κατάτμηση παρέα με τα παράθυρα για ντούαλ μπούτ)....ξεκινάει να μπεί μέσα.....σερνότανε...ελεϊνά όμως. Κάνω ρεστάρτ....τα ίδια...."κοίτα να δείς (λέω) μία εκείνο το αρχείο, μία η κουλή κατάτμηση...χάλια εγκατάσταση" και το εγκαταλείπω. Κατέβασα όμως την 10.0 :Ρ μιας και βγήκε και είπα να ξαναδοκιμάσω. Αυτή τη φορά τα έστειλα τα παράθυρα στον αγύριστο και του αφιέρωσα τη 1η 1η τη θανατερή κατάτμηση.....πρόσεξα να καλογράψω τα δισκάκια μην την πατήσω πάλι......ε και τώρα που τα γράφω αυτά απο το μικρό λαπ (παραθ. 2000 πλέον) τα ίδια στο μεγάλο...πάει σα χελώνα....ειλικρινά δεν έχω τι να παραθέσω σα πληροφορία αφού το κάνει σε ΤΕΛΕΙΑ εγκατάσταση με το καλημέρα...άντε το υλικό :
-Επεξ. Ρ4 2.66
-Μητρ. Ιντέλ με 845
-Κάρτ. Γρ. η ενσωματωμένη του 845
-Σκληρ. Φουζίτσου 60 γίγα
-Scanner HP 3530c
Τώρα όλα τα υπόλοιπα τι να τα λέω....άμα είναι ανάγκη τα γράφω εκ των υστέρων (αν και υποστηρίζει οτι τα είδε όλα...ακόμα και το γουίν-μόντεμ).
Άμα έχετε καμιά ιδέα πείτε τη σας παρακαλώ διότι θα το αφοδεύσω οριστικώς πλέον.
Δηλαδή το πρόβλημα είναι η ταχύτητα μόνο; Με το άλλο λάπτοπ τι απέγινε για πες μας λιγο πιο αναλυτικά αν θες.
Δηλαδή το πρόβλημα είναι η ταχύτητα μόνο; Με το άλλο λάπτοπ τι απέγινε για πες μας λιγο πιο αναλυτικά αν θες.
Ναι το πρόβλημα είναι η ταχύτητα.....για να δώσω ένα δείγμα, θέλει 5-6 δευτερόλεπτα ν ανοίξει η λίστα του ΚΔΕ και κανα 5λεπτο το ΥΑΣΤ....το άλλο λαπ δεν είναι το θέμα μας τώρα...άλλη φορά εκείνο Γιάννη :)
DarthMoul
15-10-2005, 07:13
Για να σέρνεται έτσι οι πιθανότητες είναι δύο:
1) Ή κάτι σου τρώει πολλούς κύκλους μηχανής
2) Ή κάτι σου τρώει μνήμη και το αναγκάζει να κάνει συνέχεια swap.
3) Δοκίμασε να μπεις σε single user mode (με init 0) και τρέξε το startx. Κοίταξε πως είναι οι ταχύτητες σου εκεί.
Αν θέλεις άνοιξε μια κονσόλα και τρέξε το top. Κοίταξε μήπως είναι κανένα process κολλημένο στο 100%. Κοίταξε πόσο είναι το used swap. Είναι επώνυμο το laptop σου; Ποιό είναι;
To disk activity πάντως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο. Μάλλον ασθενικό θα έλεγα. Το σούρσιμο ξεκινά απο την αρχή, πριν καν μπει σε Χ....απο εκεί που πατάς και ένα esc να έχεις λεπτομέριες του τι γίνεται. Μέσα απο ΚΔΕ απο το guard δεν δείχνει κάποιο procces 100% ή γενικά κάτι να απασχολεί τον επεξεργαστή συνέχεια . Το ksysguard έδεινε ένα % (τι παράκσενο ε) και μόλις έδωσα kill τα έπαιξε το KΔΕ και έχασε και την μπάρα :(. Περισσότερο μου κινεί την περιέργεια η ασθενικότητα χρήσης του σκληρού. Πατάς ν ανοίξει ένα firefiox και ένα oofice και εκεί που θα περίμενες να γίνει της μουρλής, το λαμπάκι ανάβει μια στις τόσες και το καθένα φυσικά κάνει ν ανοίξει ουκ ολίγο.
Επώνυμο...χμμμ...barebone είναι. Μου κάνει εντύπωση που ενώ (ας πούμε ο ide ctrl.....έχω κολλήσει κι εγώ οτι κάπου εκεί κάτι παίζει) το υλικό του είναι πανελώς τυπικό....το έχει αναγνωρίσει ως Uniwill-x (δηλαδη ubiwill-845 ide, uniwill-smartlink modem, uniwill-mcpython ethernet....κ.ο.κ.). Uniwill είναι η μάρκα του barebone.
Ένα logout-login μόλις κράτησε 11 λεπτά.
Έκανα αυτό με το top που είπες και δεν φένεται κάτι διαφορετικό απ ότι στο KDE guard+0k στο swap used.
Είναι να βαράς ενέσεις η όλη κατάσταση.
DarthMoul
15-10-2005, 09:06
Στο installation ήταν αργό; Κάνε ένα dmesg|less και κοίταξε το με προσοχή. Ψάξε να δεις για errors. Μπορεί να έχει πολλά μαζεμένα στο τέλος. Για να κάνεις search πατας /
Αν έχεις κάποιο live CD, κανε boot από εκεί και πες μας αν είναι και εκεί αργό.
Στο installation ήταν αργό; Κάνε ένα dmesg|less και κοίταξε το με προσοχή. Ψάξε να δεις για errors. Μπορεί να έχει πολλά μαζεμένα στο τέλος. Για να κάνεις search πατας /
Αν έχεις κάποιο live CD, κανε boot από εκεί και πες μας αν είναι και εκεί αργό.
To installation ναι ήτανε ψυχόβγαλμα....4-5 ώρες πρέπει να πήρε. Το dmesg πιο μετά....το έχω κλείσει και δεν έχω ψυχικά αποθέματα να το ξανανοίξω τώρα :100: .
Μιλάς για ειδικά για suse livecd ή γενικά γιατί αν είναι γενικά το knoppel π.χ. το τελευταίο το πήγαινε άνετα (με γνώμονα πάντα οτι διαβάζει απο cd όλη την ώρα).
Για να σέρνεται έτσι οι πιθανότητες είναι δύο:
3) Δοκίμασε να μπεις σε single user mode (με init 0) και τρέξε το startx. Κοίταξε πως είναι οι ταχύτητες σου εκεί.
Αν θέλεις άνοιξε μια κονσόλα και τρέξε το top. Κοίταξε μήπως είναι κανένα process κολλημένο στο 100%. Κοίταξε πόσο είναι το used swap. Είναι επώνυμο το laptop σου; Ποιό είναι;
init 0 = halt, τι εννοείς ακριβώς?
βασικά μάλλον κάποιο process πρέπει να είναι κολλημένο, τέτοια καθυστέρηση δεν εξηγείται αλλιώς.
δες το dmesg.
θα σου έλεγα να ελέγξεις και για dma, αλλά όχι για ΤΕΤΟΙΕΣ καθυστερήσεις!
το cd που έκανες την εγκατάσταση το είχες ελέγξει με κάποιο md5 checksum? (το iso που έκαψες). μήπως ήταν corrupted οπότε κάποιο αρχειάκι δεν είναι σωστό και κολλάει το σύμπαν.
βασικά μάλλον κάποιο process πρέπει να είναι κολλημένο, τέτοια καθυστέρηση δεν εξηγείται αλλιώς.
δες το dmesg.
θα σου έλεγα να ελέγξεις και για dma, αλλά όχι για ΤΕΤΟΙΕΣ καθυστερήσεις!
το cd που έκανες την εγκατάσταση το είχες ελέγξει με κάποιο md5 checksum? (το iso που έκαψες). μήπως ήταν corrupted οπότε κάποιο αρχειάκι δεν είναι σωστό και κολλάει το σύμπαν.
Θα το δω....το dsmesg δεν είναι το report του kernel στην αρχή (έτσι εγκυκλοπαιδικά άμα το θυμάμαι με το σκηνικό με την pcmcia στο μικρό λαπ)?
Τα dma τα κοίταξα και δίνει ata100 στο hdd και ata33 στο cdrom (θα μου πείς αυτά είναι τα ATA και όχι τα dma, αλλά το suse δεν έχει hdparm, αλλά ένα δικό του report utility στο YAST που ΑΤΑ=dmaon, υποθέτω).
md5 check δεν έκανα, αλλά του φούστη τα cd είναι στη πένα....για να μου το κάνει και σε 9.3 και σε 10.0 κάτι παίζει ρε γμτ....και το 10.0 δείχνει να σκοτώνει και το θέλω για μόνιμο (εξ ού και το πόδι που φάγανε τα ΧΡ αν και πληρωμένα).
Αν ήτανε κάποιο process κολημένο δεν θα τράβαγε μια 100άρα στη cpu? Δεν έδειξε κάτι τέτοιο πάντως και επαναλαμβάνω, το σούρσιμο ξεκινάει με το καλημέρα, άρα ίσως όταν ξυπνήσω λίγο, να δω κάτι απο το dsmsgr....stay tuned και σας ευχαριστώ παίδες.
DarthMoul
15-10-2005, 10:58
Εννοώ init 1 :)
Όπου υπάρχουν καθυστερήσεις χωρίς να ανεβαίνει το CPU load, είναι πρόβλημα network configuration συνήθως.
Βέβαια εδώ μας λέει πως το πρόβλημα ξεκινούσε από το setup και ότι το Knopell δουλεύει μια χαρά.
Το ότι δεν εμφανίζει σωστό dmesg σημαίνει πως το message file έχει πήξει στο error message και έχουν επικαλυφθεί τα boot messages.
Outlaw είσαι έτοιμος για βουτιά στα βαθιά ή προτιμάς να κατεβάσεις την Fedora;
ΥΓ. Πριν κάνεις οτιδήποτε πέρασε μας το dmesg. Με dmesg > dmesg.txt. Κάντο upload εδώ σαν attachment.
Μισό μισό.......dmesg εμφανίζει....απλά βαριόμουνα γιατί μόνο και μόνο να το πάρω θέλω 30 λεπτά με το σούρσιμο....λοιπόν μόλις το πήρα...αλλά το μικρό λαπ δεν έχει usb οπότε θα κάνω reboot να βάλω το floppy (χεχ.....είναι ή το floppy ή το cdrom στο bay)....επανέρχομαι εντώς ολίγου.
Fedora πάντως δε θέλω :)
Voila το πολυπόθητο αρχείο....και πάλι ευχαριστώ παίδες....Darth κάτι για δύκτιο που είπες, έχει προσ το τέλος :102:
DarthMoul
15-10-2005, 11:56
Voila το πολυπόθητο αρχείο....και πάλι ευχαριστώ παίδες....Darth κάτι για δύκτιο που είπες, έχει προσ το τέλος :102:
Έχεις πολλά framedrops. Χρησιμοποιείς αυτην την IP 172.16.150.49 για κανένα intranet;
Για κοίταξε εδώ: http://www.linuxquestions.org/questions/history/37269
και πες μου αν περιγράφει ακριβώς την περίπτωση σου.
Δώσε μου λίγο χρόνο να το ψάξω και θα βρούμε άκρη. Κάποια λεπτομέρια στο setup θα είναι.
Έχεις πολλά framedrops. Χρησιμοποιείς αυτην την IP 172.16.150.49 για κανένα intranet;
Για κοίταξε εδώ: http://www.linuxquestions.org/questions/history/37269
και πες μου αν περιγράφει ακριβώς την περίπτωση σου.
Δώσε μου λίγο χρόνο να το ψάξω και θα βρούμε άκρη. Κάποια λεπτομέρια στο setup θα είναι.
H I.P. αυτή είναι για το δίκτυο στο σπίτι αλλά και η static για το workstation στη σχολή (με την προσθήκη DNS+Gateway).
Στο λινκ που μου έδωσες συζητάνε για τον yahoo msngr σε redhat....μου διαφευγει κάτι?
DarthMoul
15-10-2005, 12:19
Λάθος link. Αυτό είναι το σωστό:
http://www.linuxquestions.org/questions/history/372690
Όταν μπουτάρει είναι αργό από την αρχή ή φρενάρει στην πορεία;
Δοκίμασε να μπεις με σε single user mode και τρέξε στο startx.
Ναι, μάλλον στην ίδια μοίρα είμαι με τον τύπο.
Απο το boot είναι σχετικά αργό....δηλαδή θα περίμενα με 2.66G σε κανα λεπτό στην χειρότερη να έχει φτάσει ένα βήμα προ Χ αλλά δεν είναι έτσι....πατώντας το esc κατα το boot εμφανίζει την κονσόλα και όλα πάνε πιο αργά απ ότι πήγαινε το Mandrake στο 233άρι.....και απο την στιγμή που σηκώνει Χ μέχρι να βγάλει τον kdm περνάει κάμποσος χρόνος.....και αφ ότου μπει (λάου λάου) στο ΚΔΕ μέχρι να εμφανιστεί η μπάρα (κάτσε κάτω απο τη μπάρα...) έχω πεταχτεί περίπτερο, έχω πάρει σπαστό και έχω κάνει και 3 τσιγάρα.....α ναι ξέχασα....δοκίμασα και εγώ το -ΝΟ ACPI (μπας και) στην αρχή απο το grub αλλά τζίφος.
DarthMoul
15-10-2005, 12:33
Εγώ θα δοκίμαζα 2 πράγματα:
1) Να μπω single user mode (με init 1) και να τρέξω το startx.
2) Να κάνω disable το IPv6.
Δοκίμασε πρώτα αυτά και αν δεν γίνει τίποτα βλέπουμε.
Κανένας γνώστης της διανομής για βοήθεια; Από τις λεπτομέριες του Suse δεν έχω ιδέα.
Λοιπόν...δίνω init 1 στο grub....κάνει πάλι λίγη ωρίτσα (αφύσικη) και μπαίνω κονσόλα....δίνω startx και παίρνω το μακρύτερο (command not found)......φυσικά ούτε xinit ούτε τπτ.
Το ΙPv6 πάντως δείχνει να το κάνει disable μόνο του.....πως να του δώσω πόδι γενικά?
DarthMoul
15-10-2005, 12:49
Λοιπόν...δίνω init 1 στο grub....κάνει πάλι λίγη ωρίτσα (αφύσικη) και μπαίνω κονσόλα....δίνω startx και παίρνω το μακρύτερο (command not found)......φυσικά ούτε xinit ούτε τπτ.
Το ΙPv6 πάντως δείχνει να το κάνει disable μόνο του.....πως να του δώσω πόδι γενικά?
Εγώ στο dmesg είδα πως κάνει tunneling το IPv6 στο IPv4.
Δεν ξέρω τι κάνει o grub. Εγώ θα έδινα το init 1 από μια κονσόλα του kde ή του gnome και μετά startx. Θα μας βοηθήσει κάποιος που ξέρει το Suse σε αυτό.
Δεν έχω ναπροσθ'εσω και πολλά στα παραπάνω. Φυσιολογικά το top θα έπερεπε να σου δείχνει τι σου τρώει τα resources (δεν υπάρχουν "κρυφά" πραγματα που να τρώνε πόρους στο linux). To δίκτυο αν είναι λάθος σεταρισμένο μπορεί να σου καθυστερήσει το boot εκνευριστικά αλλά σε καμμία περίπτωση δεν πρόκειτε να οδηγήσει σε τόσο χάλια επιδόσεις. Ακόμα περισότερη εντύπωση μου κάνει αν δεις από το παρακάτω /proc/cpuinfo από τι υπολογιστή γράφω το ποστ με suse 9.3
processor : 0
vendor_id : GenuineIntel
cpu family : 6
model : 5
model name : Pentium II (Deschutes)
stepping : 2
cpu MHz : 334.096
cache size : 512 KB
fdiv_bug : no
hlt_bug : yes
f00f_bug : no
coma_bug : no
fpu : yes
fpu_exception : yes
cpuid level : 2
wp : yes
flags : fpu tsc msr pae mce cx8 apic mtrr mca cmov pat pse36 mmx fxsr
bogomips : 666.82
Κράτα το top ανοιχτό όταν ανοίγεις εφαρμογές και πες μας τι συμπεριφορά βλέπεις (δείχνει τα πάντα mem usage, cpu usage, time running) και ποιο proccess έχι την μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων (ας μην είναι και κάτι πολύ extreme απλά να δείχνει το μεγαλύτερο activity)
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.