PDA

View Full Version : Ο πιο γκαντέμης Λινουξάς

Cthulhu
08-12-2005, 00:40
Καλησπερίζω τα παιδιά.

Ανέκαθεν θεωρούσα τον εαυτό μου ανοιχτό και ανοιχτόμυαλο σε νέα πράγματα. Έτσι, έχοντας υποφέρει στα πρώτα χρόνια της υπολογιστικής ζωής μου από τα windows, μόλις έμαθα για το linux, έσπευσα να το δοκιμάσω.

Όταν ήταν να εγκαταστήσω την πρώτη μου διανομή (ήταν μία RedHat, αν θυμάμαι σωστά, ο αριθμός μου διαφεύγει) δεν είχα γρήγορο ίντερνε, καρντιά μου. Τα CD, δύο τον αριθμό, προμήθευσε φίλος που είχε προμηθευτεί από φίλο. Μια και δυό λοιπόν, ξεβράκωτος στ' αγγούρια, έβαλα να εγκαταστήσω το Κόκκινο Καπέλο.

Στην εγκατάσταση πήγαν όλα λίγο πολύ καλά, μέχρι που έφτασα στο σημείο των X-windows (όλα κι όλα, σε command line δε δουλεύω που να με βαράνε). Ηρωική κάρτα στο σύστημά μου ήταν η ATI Fury. Και αυτό ακριβώς ήταν που με έπιασε (Fury) όταν διαπίστωσα στο ίντερνε ότι δεν υπήρχαν drivers για ATI (ενώ κάτι είχε αρχίσει να γίνεται με τις NVIDIA) και δεν προβλεπόταν να υπάρξουν για ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥ ακόμα. Και άρα, αν ήθελα x-windows, Θα έπρεπε να τα απολαύσω ασπρόμαυρα (ναι, ασπρόμαυρα) και με refresh αρκετά χαμηλό για να τυφλώσει τριάντα λαγούς (κι ας τρώνε και καρότα). Κι ο κόκκινος καπέλος έφυγε όπως ήταν.

Κανά-ενάμισι χρόνο αργότερα, η Fury είχε μπει σ' ένα βοηθητικό υπολογιστή και μια ωραιότατη NVIDIA κοσμούσε το σύστημά μου. Άρα; Linux Time. Συνέπεσε μάλιστα να έχω μόλις κάνει τη μετάβαση από την αργή 56k στην ιλιγγιώδη ISDN 64 (όσοι δίχρονοι και τρίχρονοι διαβάζετε, μη γελάτε, υπήρξε εποχή και χωρίς DSL στην Ελλάδα), οπότε αποφάσια, ο γενναίος του βορρά, αυτή τη διανομή να την κατεβάσω μόνος μου απ' το ίντερνε.
Τέσσερα μερόνυχτα αργότερα, νά σου πάλι ο κοκκινοκαπελής, έτοιμος να εγκατασταθεί στο PeChe μου. Εκείνο τον καιρό όμως, πέραν απ' τη βελτιωμένη κάρτα γραφικών, το σύστημά μου περνούσε τη SCSI περίοδό του - ήτοι, δίσκοι (Quantum Atlas 10k και Atlas 9) και CD, (Plextor 40X Max) στρογγυλοκάθονταν σ' έναν Adaptec 190-κάτι. Επειδή λοιπόν οι φίλοι κοκκινοκαπελήδες δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη SCSI, το λετουργικό έκανε ότι κάνουμε οι περισσότεροι στην εκκλησία (όσοι πάμε, τελοσπάντων): Ενώ οι δίσκοι ήταν εκεί, δεν τους έβλεπε ούτε για δείγμα.

Την τρίτη φορά που πήγα να βάλω linux, ένας φίλος μου με είχε δανείσει ένα Slackware. Που πήγα κι εγώ ο καημένος, για δεύτερη φορά ξεβράκωτος στ' αγγούρια (τα πρώτα πέντε είναι δύσκολα, μετά ξεχειλώνεις), δίχως προθύστερη εμπειρία; Μάπα το καρπούζι, δεν κατάφερα να το βάλω, κι ακόμα δεν έχω καταλάβει το γιατί.

Και αυτό τον καιρό, λοιπόν, έχοντας στη διάθεσή μου έναν IDE σκληρό δίσκο (τους SATA τους έχω βάλει σε RAID-1, μη και μου σβηστούν οι τσόντες), είπα να ξαναεπιχειρήσω. Εξοπλισμένος πλέον με ADSL γραμμή, πληρώνοντας για τα 384 όσα πληρώνει ο μέσος Γάλλος για τα 38400, είπα κι εγώ να βάλω το Gentoo Linux, έτσι ώστε να φτιάξω ένα συστηματάκι στα μέτρα μου (ή, τέλοσπάντων, κάπως έτσι μου είχαν πει πως γίνεται). Μια και δυό, κατεβάζω το Minimal CD 2005.1. Το γράφω, κάνω reboot, κάνει boot κανονικά, πάει να κάνει Mount to CD-Rom... no parlare... Βρε να μην το βλέπει με τίποτα, το βλογιοκομένο. Τελικά, ψάχνοντας σε fora, είδα πως το 2005.1 έχει πρόβλημα στο να bootάρει από DVD-R/RW όπως το δικό μου NEC. Τώρα κατεβάζω την έκδοση 2005-R1 που βρήκα στο πολυτεχνείο, καθώς και το 2005.0 που διάβασα πως δουλεύει.

Και μετά απ' όλα αυτά, είναι να αναρωτιέται κανείς που χρησιμοποιώ ακόμα windows; Εγώ θέλω ν' αλλάξω - το Linux δε με θέλει!

Wish me luck, everybody... Γιατί αν φάω τα μούτρα μου και πέμπτη φορά...

circular
08-12-2005, 00:56
Επειδή λοιπόν οι φίλοι κοκκινοκαπελήδες δεν είχαν προβλέψει την ύπαρξη SCSI, το λετουργικό έκανε ότι κάνουμε οι περισσότεροι στην εκκλησία (όσοι πάμε, τελοσπάντων): Ενώ οι δίσκοι ήταν εκεί, δεν τους έβλεπε ούτε για δείγμα.

Χαχαχαχα... καταπληκτικό σχόλιο! Όσο για το Linux μην ανησυχεις, εδω είμαστε. Αν και το Gentoo δεν είναι και το πλεον εύκολο στο στήσιμο. Ίσως θα θελες να δοκιμάσεις πρώτα κανένα Fedora Core, Centos ή SuSE.

Cthulhu
08-12-2005, 06:44
Σκεφτόμουν να δοκιμάσω και το Xandros - έχω διαβάσει πως είναι ένα καλό ξεκίνημα, καθώς σε εμφάνιση και λειτουργικότητα θυμίζει σε πολλά τα XP. Τι λέτε?

Necro{Demon}
08-12-2005, 09:08
δεν υπάρχει περίπτωση, το καλοκαίρι θα τα κάνω τα πρώτα μου βήματα στο linux{για να σας ταλαιπωρώ βρε!}

Καλή τύχη Άγγελε!

backgroundman
08-12-2005, 13:35
Η ιστορία σου μου θήμησε αρκετά τη δική μου ιστορία στο κόσμο του linux.
Πριν απο αρκετά χρόνια ενα φίλος προσπαθούσε να βάλει το redhat 5.2, αφου πρώτα είχε διαβάσει ενα βιβλίο 500 σελίδων για την εγκατάσταση. Μου ζήτησε βοήθεια και αφού πρώτα τον έβρισα γιατι δε μπορούσα να καταλάβω το λόγο να βάλει ένα λειτουργικό άλλο απο τα windows, αποφάσησα να τον βοηθήσω. Μετά απο 1-2 βδομάδες καταφέραμε να δούμε X-windows και εντυπωσιαστήκαμε και οι δυο αρκετά. Μετά απο καιρό είδα οτι είχε βγει το redhat 6.1 και τότε λέγανε οτι ήταν αρκετά πιο εύκολο στη εγκατάσταση. Αφου το κατέβασα απο τη pstn (2CD σε 7-8 βράδια) είχα το ίδιο πρόβλημα με σένα με μια κάρτα ATI Rage128, με τη διαφορά οτι μετά απο πολύ ψάξιμο βρήκα ένα τύπο σε κάτι news groups που είχε αρχίσει και έφτιαχνε ενα driver για ati rage128 και κάθε φορά που έφτιαχνε κάτι καινούργιο μου το έδεινε να το δοκιμάσω. Τότε βέβαια (1η λυκείου πήγαινα) δεν ήξερα οχι C αλλα πως να κάνω mount το cdrom (!!). Πήγα και πήρα κατι βιβλία για linux και με τη βοήθεια του τύπου έμαθα 5 πράγματα για το linux. Στην αρχή και εγώ δεν ενθουσιάστηκα με το λειτουργικό και μάλιστα μετα απο τόση ταλαιπορία το ψιλοβαρέθηκα. Αρχισα να παίζω και κάτι παιχνιδάκια στα windows και για κανα χρόνο δεν ασχολήθηκα. Αργότερα έβαλα το redhat 7 το οποίο έπαιξε με τη μία και ήταν και αρκετά εύχρηστο σε σχέση με το 6.1 χωρίς X. Έφτιαξα και το internet και γενικά έπαιζα για πολύ καιρό. Μόλις βγήκε η 7.1 ή 7.2 δε θυμάμαι και το έβαλα (να σημειώσω οτι όλες τις εκδόσεις τις κατέβασα με pstn !!!), είδα εκείνο το καταπληκτικό εργαλείο τον package manager ο οποίος κατα καιρούς κρέμαγε όλο το σύστημα. Τσαντίστηκα αρκετά και πήγα στον Παπασωτηρίου και πήρα το SuSE 6.4 Pro. Έτσι σιγά σιγά έμπαινα στο κόσμο του linux.
Κατα καιρούς κατέβαζα (απο τη pstn όλα αυτά) και κάτι FreeBSD, NetBSD κτλ αλλα ποτέ δε μπήκα στο κόπο να αρχίσω εγκατάσταση.

Γενικά απο αυτή την πορεία στον μαγικό κόσμο του linux, που συνεχίζεται και σήμερα και θα συνεχίζεται για αρκετό καιρό, έχω καταλάβει οτι είναι καλύτερα να αντιμετωπίζεις προβλήματα αλλα να έχεις την υπομονή να τα ψάχνεις, γιατι αλλιώς δε θα μάθεις.

Καλή τύχη με το Gentoo και οτι θες εδώ είμαστε...

Cthulhu
13-12-2005, 06:47
Δε με θέλει, ρε παιδιά! Πάω να Βάλω το XantrOS 3.0 Deluxe. Όλα καλά, όλα ωραία, βλέπει το SATA Raid, Βλέπει το lan, βλέπει της παναγιάς τα μάτια, αρχίζει η εγκατάσταση, φτάνει στο 90% μέσα σε ένα λογικό χρονικό διάστημα... κι εκεί κολλάει επ' αόριστον, ρυθμίζοντας κάποια *********** runtime components. Δεν παγώνει (το Mouse κουνιέται κανονικά και τα μυνήματα που βγάζει στην οθόνη με τα πλεονεκτήματα του λειτουργικού, σε στυλ XP, αλλάζουν περιοδικά) αλλά μένει στο 90% και δεν έχει το παραμικρό disk activity. Μόνη λύση; Cancel Installation. Κι έμεινα με το XantrOS στο χέρι...

Η υπομονή μου έχει αρχίσει να εξαντλείται...

bfc_xxx
13-12-2005, 14:42
Φιλε μολις διαβασα το post σου είπα με δυνατη φωνή "ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΜΟΝΟΣ" εχω περασει και εγω παρομοιες καταστάσεις.

Η πιο προσφατη: Εφτιαξα δευτερο pc και λεω να βαλω Linux πανω, οποια να ναι, και δοκιμαζω το Suse. To 2o pc το εχω με switch 2pc - 1 οθονη. Ελα που όμως για να δουλεψει το ασυρματο ποντικι μεσω του switch πρεπει να φορτοσω το driver της microsoft αλλιως κανει οτι θελει. Οπότε φορτωνω το suse και το ποντικι δε δουλευε με τιποτα σωστα και αναγκαστηκα να βαλω 2ο ποντικι ενσυρματο.

WAntilles
13-12-2005, 16:43
Ubuntu 5.10 δοκίμασες;

Cthulhu
13-12-2005, 22:00
Ubuntu 5.10 δοκίμασες;

Λούσου με Ubuntu, Και θα δεις!

Αυτό πάει στο φίλο μας με το ποντίκι ή σ' εμένα τον κακομοίρη?