PDA

View Full Version : Τι προτείνετε για αυτό το δίκτυο;

A-L-I-V-E
14-12-2005, 19:57
Καλησπέρα παιδιά... μετακόμισα πριν από λίγο καιρό και θέλω να βάλω internet (dsl συγκεκριμένα) για ένα δικτυάκι με 2 pc που έχω (με crossover καλώδιο). Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει μπρίζα τηλεφώνου στο δωμάτιο και η πιο κοντινή είναι στο σαλόνι. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα ασύρματο δίκτυο που θα δίνει internet στα δύο pc αλλά δεν ξέρω τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για να δώ πόσο θα μου κοστίσει. Το wireless λειτουργεί από τη στιγμή που εμποδίζει την οπτική επαφή ο τοίχος του δωματίου; Τι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να αγοράσω για να φτιάξω αυτό που θέλω;

Υ.Γ.1: Κάρτα για wireless δεν έχει κανένα pc.

Υ.Γ.2: Το ενδεχόμενο να απλώσω καλώδιο στο σαλόνι δεν το υπολογίζω καθόλου γιατί με τη γυναίκα θα έχω άσχημα ξεμπερδέματα... :094: :046:

loner
14-12-2005, 20:08
Απλα παρε ενα ασυρματο router (κατα την αποψη μου usrobotics9108) 2 wireless καρτουλες και εισαι ετοιμος.... Το wireless λογικα λειτουργει εστω και αν εχεις τοιχο. ΛΟΓΙΚΑ λεω.... Κραταω ομως επιφυλαξεις....

Γιάννης
14-12-2005, 20:16
Θα χρειαστείς ένα ασύρματο dsl modem/router και από μία ασύρματη κάρτα δικτύου στον κάθε υπολογιστή. Τα ασύρματα adsl router ξεκινάνε περίπου από 90 και οι ασύρματες κάρτες δικτύου θα σου κοστίσουν γύρω στα 25 η κάθε μία. Δηλαδή με ένα 150ρι καθάρισες. Οι τοίχοι που μεσολαβούν δε θα αποτελέσουν πρόβλημα, αυτό είναι σίγουρο.

A-L-I-V-E
14-12-2005, 20:17
Αν πάρω μία wireless κάρτα δεν γίνεται η δουλειά μου δίνοντας internet μέσω lan στο άλλο pc; Αλήθεια οι linksys τι λένε; Πρέπει να προσέξω κάτι στην επιλογή του router ή της κάρτας;

Evolution_R
14-12-2005, 20:17
Σαφως και λειτουργει ενδιαμεσω τοιχων αλλα το θεμα ειναι εαν πραγματικα το χρειαζεσαι αφου ουτως η αλλως το προβλημα που εχεις (ΟΤΕπριζα μακρια απο το PC) λυνετε απλα με ενα μακρυ καλωδιο :p και γλιτωνεις τα εξοδα που απαιτει το wireless περι τα 200ευρω δηλαδη.

Γιάννης
14-12-2005, 20:19
Ναι βέβαια και αυτό γίνεται. Να πάρεις μόνο μία κάρτα δικτύου και το δεύτερο πισί να παίρνει Internet από το πρώτο. Απλά για 25 ευρώ ίσως είναι καλύτερο να αφήσεις στο hardware router τη δουλειά του sharing που την κάνει πολύ καλύτερα από το ics των windows ή από οποιαδήποτε άλλη software λύση.

loner
14-12-2005, 20:20
Ετσι το εχω κανει κι εγω με την διαφορα οτι τα καλωδια για το 9105 περνανε κατω απο τα χαλια.... :)

A-L-I-V-E
14-12-2005, 20:38
Ετσι το εχω κανει κι εγω με την διαφορα οτι τα καλωδια για το 9105 περνανε κατω απο τα χαλια.... :)

Αν το κάνω αυτό θα πρέπει να κρυφτώ και εγώ κάτω από τα χαλία μετα... :P

Κάτι ακόμα... ας πούμε ότι παίρνω wireless pci κάρτα και για το δεύτερο pc... Θα μπορέσω να τη σετάρω στο Gentoo 2005.1 που έχω εγκατεστημένο;

Το ενδεχόμενο για wireless adsl router στο σαλόνι και wireless router στο δωμάτιο με π.χ. 4 lan ports παίζει; Πώς θα μπορέσω να τα ρυθμίσω να τα ρυθμίσω αυτά τα δύο;

RootX
14-12-2005, 20:43
Παίζει και αυτή (https://www.cybershops.gr/cgi-bin/ncommerce3/CategoryDisplay?cgmenbr=271&cgrfnbr=187893) η λύση αλλά κοστίζει :(

Γιάννης
14-12-2005, 20:47
Για το gentoo δεν ξέρω αν θα μπορέσεις. Λογικά αν έχει η κάρτα drivers για linux θα μπορέσεις. Πάντως από μία πρόχειρη ματιά στις διαθέσιμες κάρτες του e-shop, δεν είδα κάποια κάρτα να γράφει ότι υποστηρίζει linux αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δε θα δουλέψει. Αρκεί να έχεις υπομονή και να ψάξεις στο internet και κάποιον τρόπο θα βρεις. Αυτό για τα δύο διαφορετικά router δε στο προτείνω γιατί και πιο πολλά θα πληρώσεις και θα μπλέξεις με ρυθμίσεις.

A-L-I-V-E
14-12-2005, 20:56
Γιάννη στα λεφτά δεν υπάρχει και τόσο μεγάλη διαφορά... η τιμή είναι περίπου στα ίδια... κοίτα αν μπορείς τα παρακάτω link και πές μου... αξίζει τον κόπο να προσπαθήσω για έναν τέτοιο συνδιασμό;

adsl router
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.533066

router
http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.616319

Γιάννης
14-12-2005, 23:06
Και έτσι γίνεται δουλειά αλλά πρέπει το ένα από τα δύο router να λειτουργήσει σαν bridge. Προσωπικά δε θα ήθελα να έχω δύο router γιατί ίσως μπλέξει το πράγμα. Αν είσαι σίγουρος ότι θα μπορέσεις να τα ρυθμίσεις και τα δύο σωστά τότε γιατί όχι;

WAntilles
15-12-2005, 14:09
Η σοβαρή και βέλτιστη λύση από κάθε άποψη είναι:

1 x US Robotics 9108
2 x wireless LAN cards

sotiris
15-12-2005, 15:15
Ναι βέβαια και αυτό γίνεται. Να πάρεις μόνο μία κάρτα δικτύου και το δεύτερο πισί να παίρνει Internet από το πρώτο. Απλά για 25 ευρώ ίσως είναι καλύτερο να αφήσεις στο hardware router τη δουλειά του sharing που την κάνει πολύ καλύτερα από το ics των windows ή από οποιαδήποτε άλλη software λύση.

ψιλοάκυρο, γιατί και το router software τρέχει.
εγώ έχω pc να μου κάνει το routing και δε μασάει, με υψηλά traffic.

Η σοβαρή και βέλτιστη λύση από κάθε άποψη είναι:

1 x US Robotics 9108
2 x wireless LAN cards

χεχε, το 9108 πολύ καλό, αν εξαιρέσεις το πολύπλοκο (και λίγο ασταθές) web interface! Τουλάχιστον τρέχει linux οπότε με ένα telnet έλυσα τα προβλήματα :D

Καλησπέρα παιδιά... μετακόμισα πριν από λίγο καιρό και θέλω να βάλω internet (dsl συγκεκριμένα) για ένα δικτυάκι με 2 pc που έχω (με crossover καλώδιο). Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει μπρίζα τηλεφώνου στο δωμάτιο και η πιο κοντινή είναι στο σαλόνι. Σκέφτηκα να φτιάξω ένα ασύρματο δίκτυο που θα δίνει internet στα δύο pc αλλά δεν ξέρω τι εξοπλισμό θα χρειαστώ για να δώ πόσο θα μου κοστίσει. Το wireless λειτουργεί από τη στιγμή που εμποδίζει την οπτική επαφή ο τοίχος του δωματίου; Τι πιστεύετε ότι είναι απαραίτητο να αγοράσω για να φτιάξω αυτό που θέλω;

Υ.Γ.2: Το ενδεχόμενο να απλώσω καλώδιο στο σαλόνι δεν το υπολογίζω καθόλου γιατί με τη γυναίκα θα έχω άσχημα ξεμπερδέματα... :094: :046:

Ναι με έναν τοίχο πιάνει. Η απώλεια είναι περίπου 5-10 db, αλλά για κοντινές αποστάσεις δεν έχεις τόσο πρόβλημα. Ειδικά για την dsl, που δεν έχει και μεγάλο traffic, είναι μια χαρά :)

Σαν modem σου είπαν και τα παιδιά, το 9108 είναι πάρα πολύ καλό με πολλές δυνατότητες, και σε normal τιμή (105 ευρώ περίπου).

Γιάννης
15-12-2005, 17:28
ψιλοάκυρο, γιατί και το router software τρέχει.
εγώ έχω pc να μου κάνει το routing και δε μασάει, με υψηλά traffic.

Κι εγώ με ένα πισί που έτρεχε ipcop την έβγαζα μέχρι πρότεινος που τα έφτυσε (το ipcop τα έφτυσε, το πισί είναι μια χαρά). Πράγματι και τα hardware routers κάποιο software τρέχουν αλλά σε ένα μηχάνημα αφιερωμένο ΜΟΝΟ για αυτό το σκοπό. Δεν πιστεύω να θεωρείς καλύτερο το ics των windows από ένα hardware router ή έστω έναν αφιερωμένο στο routing υπολογιστή. Απλά εγώ απ' ότι κατάλαβα το παιδί τους χρησιμοποιεί και τους δύο υπολογιστές και εφόσον θα πάρει που θα πάρει ένα router και πρέπει να κάτσει να τον ρυθμίσει στα μέτρα του, να μην έχει και δεύτερο router (software/hardware ή όπως θες) να ρυθμίζει.

DimGR
10-01-2006, 18:47
από θέμα ασφαλειας και μονο δεν προτείνω mode/router νάνε η ίδια συσκευή όταν πρόκειται για wireless. Πολύ πιο ασφαλές είναι απλό modem ---> router---->access point. Δηλαδή , ενώνεις το modem με το router και στις υπόλοιπες υποδοχές για cατ5 καλώδια στο router βάζεις άλλο ένα για το access point σου. :031: