PDA

View Full Version : raid 5 και linux

spinner
19-12-2005, 15:46
1)Θα χρησιμοποιησω 2 SATA raptor 36.7GB για RAID και εναν ATA 80GB για να κραταει το backup oποτε θα κανω raid 5.
Θα κανω RAID με τον controller που εχει το NForce 4 chipset SLI.
Εχει δοκιμασει κανεις RAID 0 με raptors να μου πει αν ολα γινονται ομαλα στο linux ? Στους raptors θα βαλω gentoo , slackware και fedora μαλλον.

2)Αυτο μου με απασχολει ειναι το RAID 5.
Ενας ATA 120αρης λογω του backup που θα κραταει θα μου ριχνει τις επιδοσεις ?
Λογια στον 120αρη θα κοψω ενα partition oσο το αθροισμα των raptor και το υπολοιπο θα μεινει ως αποθηκευτικος χωρος...Κατι τετοιο συνισταται ή εχετε ακουσει κατι περιεργο ?

3)Ρωταω γιατι δεν υπαρχει περιπτωση να κανω RAID 0 μονο.
Χωρις backup αισθανομαι πραγματικα ανασφαλης γι'αυτο δοκιμαζω RAID 5.
Αν χτυπησει ενας απο τους raptors σε RAID 5 μπορω αγοραζοντας εναν αλλο raptor να επαναφερω το συστημα μου κανονικα ?
Ουσιαστικα μπορω να μπουταρω απο τον δισκο που κραταει backup γιατι το nforce 4 sli υποστηριζει RAID 5 boot.

4)μεταξυ μας ωρες ωρες η λυση του raid 5 μου φαινεται παρανοικη.
Κανεις backup to /etc οτι scripts θες ,οτι θες απο το $home και εισε κομπλε.
Απλα πρεπει να το κανεις συχνα ενω με το RAID 5 δεν κανεις εσυ κατι.
Καμια γνωμη γι'αυτο ?

billpeppas
19-12-2005, 16:14
1) RAID 5 θέλεις και τους τρείς δίσκους μαζί, και χάνεις χωρητικότητα, αλλά έχεις ασφάλεια σε συνδυασμό με ταχύτητα.
2) Ακύρωσε την ιδέα του Serial ATA RAID Controller της nVIDIA** μιας και δεν έχει επεξεργαστή για τα Parity, και έτσι χάνεις αρκετούς πόρους στην CPU σου ( λόγω ότι υπολογίζει ανά πάσα στιγμή parity bits ).
Επίσης στο write παίζουν εντελώς χάλια ( 10MB/s top !!! )
Στο read μέτρια ( 40-60 MB/s )

Αν θες σοβαρά RAID 5 ξεκινάς την αναζήτηση καλού PCI / PCI 64BIT controller ( όπως τα ωραία μοντελάκια της Adaptec :D )

** Το nFORCE 4 AMD δεν υποστηρίζει RAID 5.
** Το nFORCE 4 Intel υποστηρίζει RAID 5.
** Στις περισσότερες μητρικές έχουμε onboard SATA RAID 5 support από είτε "cpu-free" Silicon Image ( SIL3114 / 3115 / 3124 ) είτε "cpu-free" Promise...
που σημαίνει Parity Bits calculation @ CPU και χαμηλή [ πολύ χαμηλή ] απόδοση.

spinner
19-12-2005, 20:25
1) RAID 5 θέλεις και τους τρείς δίσκους μαζί, και χάνεις χωρητικότητα, αλλά έχεις ασφάλεια σε συνδυασμό με ταχύτητα.
2) Ακύρωσε την ιδέα του Serial ATA RAID Controller της nVIDIA μιας και δεν έχει επεξεργαστή για τα Parity, και έτσι χάνεις αρκετούς πόρους στην CPU σου ( λόγω ότι υπολογίζει ανά πάσα στιγμή parity bits ).

Αν θες σοβαρά RAID 5 ξεκινάς την αναζήτηση καλού PCI / PCI 64BIT controller ( όπως τα ωραία μοντελάκια της Adaptec :D )

PCI-X (64bit) δεν παιζει με την καμια.
Τωρα εχω μια καρτα με τον sil 3112 αλλα δεν την θελω να μου πιανει PCI οταν υπαρχει δυνατοτητα απο την μητρικη για SATA raid.

billpeppas εισαι σιγουρος για τις επιδοσεις του NForce 4 ?
Ειδα ενα τεστ που εχει κανεις αλλα στην τελικη κανω και software raid με τον πυρηνα αλλα απο οτι εχω δει απο καποια πραγματα που εχει γραψει ο Darthmoul το υπολογιστικο φορτιο για Sata με την 3112 ειναι το ιδιο για hardware και software RAID.

billpeppas
19-12-2005, 23:07
Το RAID 5 @ SIL3112 "Cheap Cards" & "onboard SATA RAID Controllers" απλά ξεχάστε το καλύτερα...

Ιδιαίτερα στον SIL3114 :D

Εγω κατά την 1η δοκιμή βαρέθηκα και το σταμάτησα πριν καν τελειώσε το μισό HD Tach...

Ο Angy Games @ DFI Street άντεξε όμως !!! :D

http://www.dfi-street.com/forum/showpost.php?p=78032&postcount=67

-- Μερικές διευκρινίσεις προστέθηκαν και στο προηγούμενο post μου :)

spinner
20-12-2005, 15:50
2) Ακύρωσε την ιδέα του Serial ATA RAID Controller της nVIDIA** μιας και δεν έχει επεξεργαστή για τα Parity, και έτσι χάνεις αρκετούς πόρους στην CPU σου ( λόγω ότι υπολογίζει ανά πάσα στιγμή parity bits ).

** Το nFORCE 4 AMD δεν υποστηρίζει RAID 5.
** Το nFORCE 4 Intel υποστηρίζει RAID 5.
** Στις περισσότερες μητρικές έχουμε onboard SATA RAID 5 support από είτε "cpu-free" Silicon Image ( SIL3114 / 3115 / 3124 ) είτε "cpu-free" Promise...
που σημαίνει Parity Bits calculation @ CPU και χαμηλή [ πολύ χαμηλή ] απόδοση.

Για το RAID 5 μαλλον εχεις δικιο.
Υποστηριζει 0 , 1 , 0+1
Οι raptors σε RAID 0 απο οτι εχει γραφτει στο forum , οι χρηστες εχουν δει σημαντικη διαφορα στις επιδοσεις, αλλα και στο link που δινεις

Στο link που δινεις το burst ειναι μια χαρα.
Τα αλλα νουμερα που ειναι μεγαλυτερα στο burst speed ειναι τα θεωρητικα, νουμερα που στην πραξη δεν βλεπουμε ποτε.
Στο read χανουν λιγο αλλα παλι οι δισκοι που εβαλε ο τυπος ειναι 2 80αρηδες hitachi στις 7200rpm οποτε δεν ηταν και μη αναμενομενο αυτο.

Eχει δοκιμασεις καποιος εδω RAID 0 με raptors σε Linux ?
Στο compilation θα εχω μειωση χρονου με RAID 0 ?