PDA

View Full Version : Tι shell χρησιμοποιειτε ?

float_e
17-01-2006, 18:05
Κυριως αναφερομαι στο Linux και οχι σε καποιο Unix.

1) bash (GNU Bourne-Again shell)
2) zsh (Z shell)
3) ksh (Korn shell)
4) tcsh (Tenex C shell)
5) καποιο αλλο αλλα γραψτε ποιο.

Χρησιμοποιω GNU bash γιατι αυτο ειναι το default σε slackware και gentoo που εχω ασχοληθει αλλα σημερα μου ελεγε ενας στην σχολη για το zsh και οτι ειναι πιο ισχυρο απο το bash.

ΥΓ: Θα εβαζα poll αλλα μπερδευτικα κατα το post.Οποτε για να μην κανω διπλο ποστ αν καποιος moderator επιθυμει να το κανει poll ευχαριστως.

apotsi
17-01-2006, 18:33
ΥΓ: Θα εβαζα poll αλλα μπερδευτικα κατα το post.Οποτε για να μην κανω διπλο ποστ αν καποιος moderator επιθυμει να το κανει poll ευχαριστως.Έτοιμο.

Καλωσήρθες στο site.

float_e
17-01-2006, 18:36
Έτοιμο.

Καλωσήρθες στο site.

Ευχαριστω ! :023:
Καλως σας βρηκα :D

YΓ: Ψηφησα bash

yop
17-01-2006, 18:37
Κι εγώ bash χρησιμοποιώ, βασικά είναι θέμα συνήθειας και του ότι είναι default σε όλες τις δημοφιλείς διανομές. Θα μου φανεί περίεργο αν κάποιος χρησιμοποιεί σαν default shell κάτι άλλο.

emnezia
17-01-2006, 19:14
Ομοίως bash shell σε slackware και gentoo.
Μόνο ο datrhmoul και ο circular θα περίμενα να χρησιμοποιούν άλλο shell

float_e
17-01-2006, 19:16
Ομοίως bash shell σε slackware και gentoo.
Μόνο ο datrhmoul και ο circular θα περίμενα να χρησιμοποιούνα άλλο shell

Αν καποιος απο τους δυο ειναι και Unixας ειναι πολυ πιθανο !
To bash εχει ευρεια αποδοχη κυριως στο Linux νομιζω.

DarthMoul
17-01-2006, 19:25
Η πρώτη δουλειά που θα κάνω μόλις βρεθώ σε ένα σύστημα που δεν έχει default τον bash είναι να τον κατεβάσω και να κάνω compile.
Ακολουθούν ο joe, το most, το gnu make, το gnu tar και το bzip2.

float_e
17-01-2006, 19:33
--off topic--
Βασικα το most μου εχει λυσει τα χερια.
Δεν χρησιμοποιω ποτε το less πια.

Darthmoul εχεις ετοιμο καποιο pipe ή ρυθμιση για να περναει το man απο most και οχι απο less ?

DarthMoul
17-01-2006, 19:54
--off topic--
Βασικα το most μου εχει λυσει τα χερια.
Δεν χρησιμοποιω ποτε το less πια.

Darthmoul εχεις ετοιμο καποιο pipe ή ρυθμιση για να περναει το man απο most και οχι απο less ?

export PAGER=most
στο .profile

float_e
17-01-2006, 19:56
Είμουν απόλυτα σίγουρος ότι θα χρησιμοποιούσες vi φανατικά.

Ο joe ενσωματωνει καποια χαρακτηριστα του vi παντως.
Υπαρχει και o Vim βεβαια. :)

Οποτε απο shell απο οτι βλεπω ολοι ειναι με bash και κανεις με zsh οπως ισως περιμενα να δω.

sotiris
17-01-2006, 20:09
bash και vi άπιστοι (άκου joe :p ) :D :D

yop
17-01-2006, 20:11
vi; Στο '70 ζούμε; Όταν δεν μπορώ να κάνω αλλιώς τον χρησιμοποιώ. Σε αυτόν έμαθα.Κι όμως βλέπω πολύ κόσμο να το χρησιμοποιεί και δεν έχω καταλάβει ακόμα γιατί, η απάντηση είναι ότι έχει απίστευτες δυνατότητες μπλα μπλα κι εγώ πρέπει να κοιτάω το manual για να κάνω exit :p (προς θεού δεν το κοροιδευω μην ανοίξουμε κανα πόλεμο εδωπέρα). Το joe ανακάλυψα τελευταία ότι έχει και syntax highlighting :). Τελοσπάντων πολύ offtopic, αλλά αφού ήρθε η κουβέντα...

Επίσης (για να επανέλθουμε) για την χρήση του shell έχω βρει πολύ χρήσιμο το http://www.linuxcommand.org/

WAntilles
17-01-2006, 21:04
Ψήφισα bash λόγω linux στο βασικό μου μηχανάκι, αν και ο server που τρέχει FreeBSD 6.0 RELEASE, το λέει "sh".

Όσο για text editors, ανέκαθεν λόγω Gentoo ήμουν "νανικός", αν και λόγω της επαφής με το FreeBSD, που από τη μάνα του έχει τον "ee" (αλήθεια ποιός είναι αυτός) τον έμαθα και αυτόν και οφείλω να πω ότι την κάνει μια χαρά τη δουλειά του.

circular
18-01-2006, 02:02
Για shell πλεον χρησιμοποιω bash αν και παλιοτερα δουλευα και σε tcsh καθως μου ειχε μεινει συνηθεια απο τοτε που χρησιμοποιουσα csh καθημερινα στο Irix64 του πανεπιστημιου.
Όσο για editor, vi: αυτον ξερετε, αυτον εμπιστευεστε. Η αληθεια βεβαια ειναι οτι τον ξερω αρκετα καλα ωστε δε χρειαστηκε να μαθω joe. Μου βαλατε φυτιλια ομως.

DimGR
18-01-2006, 14:33
bash kai Korn

Spyrus
19-01-2006, 20:48
Bash και εδώ για το Solaris 8 στη δουλειά.

yop
19-01-2006, 21:24
Εφόσον το bash έχει λάβει αισίως 100%, μπορώ να ρωτήσω γιατί υπάρχουν τα υπόλοιπα shell? OK έχω διαβάσει τις διαφορές τους με το bash αλλά πρακτικά γιατί υπάρχουν, απλά γιατί έχουν γραφτεί και μας θυμίζουν την καταγωγή του linux? Δεν το είχα ψάξει και ιδιαίτερα το θέμα ποτέ και τώρα μου γεννήθηκε η απορία...

sotiris
19-01-2006, 22:08
ανάλογα τα shell scripts που γράφει ο καθένας, μπορεί να χρησιμοποιεί και άλλο shell.
από κει και πέρα δεν το χω ψάξει κι εγώ ιδιαίτερα, πάντως 14 άτομα που ψηφίσαμε δε νομίζω ότι είμαστε και το πλέον αξιόπιστο δείγμα :D

yop
20-01-2006, 01:07
πάντως 14 άτομα που ψηφίσαμε δε νομίζω ότι είμαστε και το πλέον αξιόπιστο δείγμα :DΜμπα παντου τα ίδια http://www.newsforge.com/pollBooth.pl?qid=50 (αλήθεια τι είναι αυτό το Armour piercing shell?)
http://forums.gentoo.org/viewtopic-t-45143.html
κτλ...

circular
31-05-2006, 23:03
Έχει δοκιμάσει κανείς το fish (friendly interactive shell) ? http://roo.no-ip.org/fish/

lakrosch
01-06-2006, 13:52
Και εδω bash. Με δυο μηνες στο Linux τι αλλο θα μπορουσα να χρησιμοποιώ;