PDA

View Full Version : Τονοι και Gentoo στον X server

spinner
19-01-2006, 20:07
το LC_CTYPE το εχω αλλαξει σε el_GR
(τα εχω τα ελληνικα locales με locale -a τα βλεπω.)
το xorg.conf εχει πειραχτει αναλογως.
Χρησιμοποιω TTF fonts απο M$.

Tι φταιει και ενω γραφω ελληνικα δεν εχω τονους ?
Ειμαι με ΚDE συνηθως.
Χωρις Χ εχω ελληνικα και τονους κανονικα.

DarthMoul
19-01-2006, 20:42
Με σκέτο locale τι βλέπεις;

Από KDE είσαι;

emnezia
19-01-2006, 20:44
νομίζω θέλει να δηλώσεις και
LANG=en_US

WAntilles
19-01-2006, 21:09
/etc/env.d/99Greek

LC_CTYPE=el_GR.utf8
LC_COLLATE=el_GR.utf8

Επίσης να έχεις βάλει UTF8 καί στον kernel.

DarthMoul
19-01-2006, 21:33
/etc/env.d/99Greek

LC_CTYPE=el_GR.utf8
LC_COLLATE=el_GR.utf8

Καλύτερα να αποφύγεις το utf8 για λόγους συμβατότητας και να μείνεις με το iso8859-7.

Το el_GR είναι ισοδύναμο με το el_GR.ISO8859-7

WAntilles
19-01-2006, 22:54
Καλύτερα να αποφύγεις το utf8 για λόγους συμβατότητας και να μείνεις με το iso8859-7.

Δεν κατάλαβα εάν απευθύνεσαι σε μένα Darth, αλλά 1.5 χρόνο τώρα δεν είχα κανένα πρόβλημα με UTF8.

yop
20-01-2006, 01:12
Το el_GR είναι ισοδύναμο με το el_GR.ISO8859-7
Συμβατότητα με ποιον? Δεν είναι standard το utf8 μονο το utf16?

DarthMoul
20-01-2006, 06:01
Συμβατότητα με υπάρχοντα κώδικα που δεν πέρνει χαμπάρι από utf. Συμβατότητα και με ιστοσελίδες που δεν πέρνουν χαμπάρι από utf. Πήγαινε στο www.in.gr και άλλαξε το encoding του firefox σε utf8 να δεις τι θα γίνει. Αν κατεβάσεις text από τέτοια ιστοσελίδα και πας να το επεξεργαστής με utf8 κωδικοποίηση την πάτησες. Συμβατότητα με data που έρχονται από άλλα λειτουργικά και δεν ξέρουν το utf8.

Το iso8859-7 το υποστηρίζουν ΣΙΓΟΥΡΑ όσοι θέλουν να υποστηρίξουν ελληνικά αφού αυτό είναι το διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης της ελληνικής γλώσσας. Γνωστό και ως codepage 928. To utf8 δεν είναι τίποτα.

Προσωπικά, επειδή ανταλλάζω data και με άλλα λειτουργικά (στέλνω και πέρνω) και επειδή δουλεύω και παλιές εφαρμογές και συντηρώ ακόμα κώδικα που έχω γράψει από δεκαετίας, το uft8 δεν είναι καν επιλογή.

yop
20-01-2006, 10:45
Το iso8859-7 το υποστηρίζουν ΣΙΓΟΥΡΑ όσοι θέλουν να υποστηρίξουν ελληνικά αφού αυτό είναι το διεθνές πρότυπο κωδικοποίησης της ελληνικής γλώσσας. Γνωστό και ως codepage 928. To utf8 δεν είναι τίποτα.
Αυτό το κομμάτι με ενδιέφερε, thanks :)

cv01302
20-01-2006, 13:10
0.5) Εννοείται ο πυρήνας σου είναι φτιαγμένος για οτιδήποτε έχει σχέση με Greek, ISO-8859-7 και utf-8 (optional, εγώ το έχω καλού κακού).
1) nano -w /etc/profile
και γράφεις τέρμα κάτω:
export LC_CTYPE=el_GR
export LC_COLLATE=el_GR
2) source /etc/profile
3) nano -w /etc/X11/xorg.conf
και βάζεις (μαζί με τις άλλες επιλογές σου) στο section για το keyboard (Section "InputDevice"):
Option "XkbLayout" "us,el"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle" (για να αλλάζεις με alt-shift)
4) Δεν πειράζεις ΤΙΠΟΤΑ στο kcontrol που αναφέρεται για Region settings.

5) Δοκιμάζεις αν έχεις τόνους. Αν εξακολουθείς να μην έχεις, πρέπει να ξανακάνεις emerge την glibc, αφού πρώτα αλλάξεις τις εξής παραμέτρους:
nano -w /etc/locales.build
και μέσα στο αρχείο βάζεις τέρμα κάτω τα:
el_GR/ISO-8859-7
el_GR.UTF-8/UTF-8
έπειτα, emerge -av glibc
6) Πλέον από εδώ και πέρα, ό,τι πρόγραμμα κάνεις compile, θα έχει υποστήριξει για Ελληνικά (και τόνους). Υπάρχει μικρή πιθανότητα να χρειαστεί να ξανακάνεις emerge το kde, αν και νομίζω πως θα είσαι εντάξει. Πιθανόν να μην μπορείς να βάλεις τόνους σε third-party προγράμματα (opera, openoffice κλπ), οπότε τα ξανακάνεις emerge τα προγράμματα αυτά.

spinner
20-01-2006, 19:03
Παιδες το προβλημα ηταν αλλου με το Gentoo το οποιο και διορθωσα.
Εκανα τις αλλαγες στο /etc/profile.env και μετα ειδα τι γραφεις στις πρωτες γραμμες.
Ουσιαστικα ηταν δικη μου απροσεξια :087:
Απλα εβαλα το export στο /etc/profile

Μιας και δεν εχω επαφη αλλη φορα με System V scipts (conf.d , env.d , init.d αν ολα αυτα εντασονται στο System V ) οπως στο Gentoo αλλα μονο με ΒSD οπως στο SlackWare εχω καποιες αποριες:

/etc/env.d/99Greek

LC_CTYPE=el_GR.utf8
LC_COLLATE=el_GR.utf8

Το νουμερο μπροστα απο την λεξη Greek ειναι τυχαιο ή υπαρχει καποια σχεση ?

Στο Linux (ή και σε μερικα Unices) δεν υπαρχει ο κανονας οτιδηποτε που αφορα ονομασια αρχειου πρεπει να αρχιζει με γραμμα ? ή αυτο ειναι ατυπος κανονας ?

DarthMoul
20-01-2006, 20:18
Το σύστημα θα εκτελέσει τα scripts με αύξουσα τάξη ονόματος. Το 99 μπροστά στο όνομα θα το υποχρεώσει να εκτελεστεί τελευταίο. Μπορείς να βάλει στο ίδιο directory και άλλα δικά σου scripts. Το νούμερο που θα βάλεις μπροστά από το όνομα θα καθορίσει την σειρά εκτέλεσης τους.

Στο unix οι αριθμοί ως πρώτος χαρακτήρας του ονόματος δεν είναι λάθος. Τους δέχεται κανονικά.