View Full Version : Που και πως εγκαθιστώ τα προγράμματα....στο Linux?
skydiver
04-02-2006, 13:57
Ρε παιδιά σε ποιους φακέλους εγκαθιστούμε τα προγράμματα στο Λινουξ(suse 9.3 64bit); Δηλαδή πχ κατέβασα τον firefox 1.5.0.1 και πάω μέσω yast να κάνω εγκατάσταση.
Aφενός μεν δεν τον βρίσκω πουθενά (παρόλο που εκανα add directory as yast source) , αφετέρου μόλις έκανα extract το firefox 1.5.0.1.tar.gz στο φάκελο που το είχα , μπορώ να τον ανοίξω μεν αλλά όχι από το programm files γιατί εκεί είναι ο 1.0.4 δηλαδή δεν έκανα update :107:
Πως μπορώ να κάνω update στον καινούργιο firefox λοιπόν; Και αν θέλω να εγκαταστήσω άλλα προγράμματα που τα κάνω extract και install;
Λοιπον, η εγκατασταση προγραμματων στο linux δεν εχει καμια σχεση με αυτη των windows... Τα προγραμμα τα κατεβαζεις: 1) τον κωδικα τους (source code) και το κανεις compile εσυ συμφωνα με τις οδηγιες του προγραμματος και αν θες να το βαλει καπου συγκεκριμενα βαζεις μια παραμετρο αλλα δεν το εχω κανει ποτε... Συνηθως τα tar.gz (tarballs) οταν τα κανεις compile συνηθως πανε /usr/bin/local και το τρεχεις ./τοονοματου και 2) υπαρχουν ετοιμα τα προγραμμα τα που εχουν γινει compile για καποια συγκεκριμενη διανομη (χαρακτηριστικα αναφερω τα .rpm για Red Hat & Fedora Core και .deb για Debian και Debian based διανομες) τα οποια με καποια αντιστοιχη εντολη τα εγκαταστεις...
Πήγαινε στο yast και κάνε add remove software. Κάνε search για το firefox και απεγκατέστησε το. Τα νέα installations του firefox απλά τα κάνεις extract και παίζουν κατευθείαν. Καλύτερα κάντο extract στο directory /opt/firefox και κάνε ένα link στο /usr/bin για να μπορείς να το τρέχεις κατευθείαν από κονσόλα. Επίσης στο καινούριο σου εκτελέσιμο μπορείς να κάνεις και ένα desktop link για να το ανοίγεις με κλικ στο desktop.
skydiver
05-02-2006, 00:31
Κατ'αρχήν ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια, έκανα extract στο opt/firefox και copy to (ή λινκ νομίζω) στο usr/bin καθώς και συντόμευση στο desktop.
Μπορώ να ανοίξω τον firefox από το desktop, αλλά δεν τον βλέπω πουθενά στο Kmenu (/internet/webbrowser κλπ).
Επίσης μπορώ να μεταφέρω την συντόμευση στην taskbar; :026:
Μπορώ να ανοίξω τον firefox από το desktop, αλλά δεν τον βλέπω πουθενά στο Kmenu (/internet/webbrowser κλπ).
Τρέξε το kmenuedit και προσθεσέ το.
Επίσης μπορώ να μεταφέρω την συντόμευση στην taskbar; :026:
Drag and drop τη συντόμευση σου από το desktop
skydiver
05-02-2006, 03:48
ΑΨΟΓΟΣ yop!!!!!!!!!!!!! Τα κατάφερα :041: :041:
To άλλο καλό με τον firefox είναι ότι πλέον θα σε ενημερώνει και θα κατεβάζει αυτόματα τις νέες εκδόσεις οπότε τέλειωσες με τις εγκαταστάσεις :)
Blurious
12-02-2006, 17:04
Κάτι ακόμα!! Για να κανω copy στο /opt θέλω δικαιώματα root ?? Πως θα περασω σε root?? Δε μου ζηταει password οπως σε αλλες λειτουργιες...
Blurious
13-02-2006, 00:42
:119: Ok!!! παραηταν απλο....... :062:
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.