PDA

View Full Version : εγκατασταση πακετων στο linux

tsallinia
20-03-2006, 18:30
παιδια βοηθεια..οποτε πηγαινω να εγκαταστησω ενα πακετο εφαρμογων,ειτε αυτο ειναι source code ειτε rpm ειτε ζιπαρισμενο, δεν μπορω να βρω ακρη.σε ενα περιοδικο λεει για πηγαιο κωδικα να κανω compile.ωραιαααα... ποιο απο ολα τα εγγραφα ομως και κυριως που να τα κανω compile.γιατι ονταν κανω εγκατασταση ενα rpm αρχειο δεν πηγαινει το προγραμμα στην εναρξη και αντ αυτου καθομαι και το ψαχνω μεσα σε εκατονταδες folder?γιατι δεν μπορω να διαλεξω το directory και να το εγκαταστησω οπου θελω?και γιατι οταν προσπαθω να κανω unzip ενα αρχειο μεσω τερματικου,παρ ολο που γραφω τις εντολες σωστα δεν μπορω να το κανω unzip?γιατι ενω εχω gnome περιβαλλον μολις παταω gedit δεν μου βγαζει το προγραμμα?αυτα...ελπιζω να μην σας ζαλισα...κατι τετοια με αποθαρυνουν να συνεχισω με τα λινουξ,παρ ολο που ξερω οτι ειναι μικροπροβληματακια

yop
20-03-2006, 20:32
Ποια διανομή χρησιμοποιείς?

circular
20-03-2006, 20:59
Πάμε ένα ένα.
Τα πακέτα rpm περιέχουν έτοιμα μεταγλωττισμένα προγράμματα. Για να αλλάξεις το φάκελο εγκατάστασης νομίζω μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο όρισμα - δες το manual του rpm.
Για να κάνεις εγκατάσταση απο κώδικα και μεταγλώττιση συνήθως κατεβάζεις κάποιο .tar.bz2 / .tar.gz αρχείο το οποίο το αποσυμπιέζεις σε κάποιο φάκελο (εγώ τα βάζω στο /usr/src/) και μετα σε μια κονσόλα πας σε αυτό το φάκελο και δίνεις τις εντολές
./configure
make
su
make install
exit

Αν θες να αλλαξεις το φακελο εγκαταστασης συνήθως στο ./configure χρειάζεται να δώσεις κάποιο όρισμα (installation path).
Αν θες να εμφανίσεις καποια εφαρμογή στο μενού σου θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις τον menu editor που έρχεται με το γραφικό σου περιβάλλον.

DimGR
20-03-2006, 22:46
παιδια βοηθεια..οποτε πηγαινω να εγκαταστησω ενα πακετο εφαρμογων,ειτε αυτο ειναι source code ειτε rpm ειτε ζιπαρισμενο, δεν μπορω να βρω ακρη.σε ενα περιοδικο λεει για πηγαιο κωδικα να κανω compile.ωραιαααα... ποιο απο ολα τα εγγραφα ομως και κυριως που να τα κανω compile.γιατι ονταν κανω εγκατασταση ενα rpm αρχειο δεν πηγαινει το προγραμμα στην εναρξη και αντ αυτου καθομαι και το ψαχνω μεσα σε εκατονταδες folder?γιατι δεν μπορω να διαλεξω το directory και να το εγκαταστησω οπου θελω?και γιατι οταν προσπαθω να κανω unzip ενα αρχειο μεσω τερματικου,παρ ολο που γραφω τις εντολες σωστα δεν μπορω να το κανω unzip?γιατι ενω εχω gnome περιβαλλον μολις παταω gedit δεν μου βγαζει το προγραμμα?αυτα...ελπιζω να μην σας ζαλισα...κατι τετοια με αποθαρυνουν να συνεχισω με τα λινουξ,παρ ολο που ξερω οτι ειναι μικροπροβληματακια

pies είναι δηλαδή οι ΣΩΣΤΈΣ εντολές που δίνεις και δε δουλεύουνε?

tsallinia
21-03-2006, 12:39
/configure/; make; su -c "make install" αυτο ακριβως γραφω και δεν γινεται τιποτε.δεν φταιει η διανομη παντως γιατι το εχω δοκιμασει και σε ubuntu,mandriva etc

circular
21-03-2006, 12:46
η εντολή σου πρεπει να γίνει ./configure; make; su -c "make install" και αφου φυσικα εχεις παει με cd στο φακελο οπου έχεις αποσυμπιέσει τον κώδικα

DimGR
21-03-2006, 19:20
θα σου πρότεινα να αγοράσεις ένα βιβλίο το LINUX in a nutshell του Ο'Reilly
έχει όλα τα commands μέσα ;)

yop
21-03-2006, 22:21
Ποια διανομή χρησιμοποιείς?
...και τι προσπαθείς να εγκαταστήσεις?