PDA

View Full Version : H OΔΥΣΣΕΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΧΡΗΣΤΗ ΤΟΥ ΠΙΓΚΟΥΙΝΟΥ

tsallinia
15-04-2006, 22:01
Γειά σας...μολις έβαλα την νέα έκδοση του suse(παρεπιπτοντως είναι πάρα πολύ καλή) και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα...
Αφού βάλω ένα dvd στο drive μου,περιμένω να κάνει mount και τίποτε.στο εικονιδιο "υπολογιστής μου" εμφανίζεται μόνο ο σκληρός και τα partition του.
Αφού πήγα σε ένα εργαλείο διαχείρησης συσκευών(νομιζω το kdiskfree η καπως έτσι)πάτησα mount την συσκευή και μου έβγαλε το εξής κουφό"δεν μπορεσα να κανω mount μονο ο χρηστης root μπορει".τι ρύθμιση πρέπει να κάνω για να έχει ένα autorun και να μην χρειαζεται καθε φορα να μπαινω ως root και να σπαω το κεφαλι μου στο τερματικο?

DarthMoul
16-04-2006, 00:26
Γειά σας...μολις έβαλα την νέα έκδοση του suse(παρεπιπτοντως είναι πάρα πολύ καλή) και αντιμετωπίζω ένα πρόβλημα...
Αφού βάλω ένα dvd στο drive μου,περιμένω να κάνει mount και τίποτε.στο εικονιδιο "υπολογιστής μου" εμφανίζεται μόνο ο σκληρός και τα partition του.
Αφού πήγα σε ένα εργαλείο διαχείρησης συσκευών(νομιζω το kdiskfree η καπως έτσι)πάτησα mount την συσκευή και μου έβγαλε το εξής κουφό"δεν μπορεσα να κανω mount μονο ο χρηστης root μπορει".τι ρύθμιση πρέπει να κάνω για να έχει ένα autorun και να μην χρειαζεται καθε φορα να μπαινω ως root και να σπαω το κεφαλι μου στο τερματικο? Τα δικαιώματα στην πρόσβαση των δίσκων καθορίζονται από το αρχείο /etc/fstab.
Πχ εγώ στο δικό μου για να κάνω αυτό που ζητάς έχω την παρακάτω γραμμή:
/dev/hdc /mnt/cdrom iso9660 noauto,ro,user 0 0

Υποθέτω ότι κάτι ανάλογο έχεις και εσύ στο δικό σου αλλά χωρίς την παράμετρο user. Αν την προσθέσεις, τότε θα μπορείς να κάνεις mount το cdrom ως απλός χρήστης χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να μπαίνεις root.

DimGR
16-04-2006, 01:47
man pmount

NAME
pmount - mount arbitrary hotpluggable devices as normal user

SYNOPSIS
pmount [ options ] device

pmount [ options ] device label

pmount --lock [ options ] device pid

pmount --unlock [ options ] device pid

tsallinia
16-04-2006, 12:44
ευχαριστω πολυ παιδια...

tsallinia
16-04-2006, 19:01
παιδια δεν καταφερα τιποτε...εχετε καμια λυση μεσω gui ομως?

WAntilles
16-04-2006, 20:10
Ό,τι ακριβώς λέει ο Darth Moul για τα οπτικά drives.

Πρόσθεσε μόνο και το:

iocharset=utf8

για να βλέπεις Joliet ελληνικά ονόματα.

emnezia
16-04-2006, 21:47
Ό,τι ακριβώς λέει ο Darth Moul για τα οπτικά drives.

Πρόσθεσε μόνο και το:

iocharset=utf8
για να βλέπεις Joliet ελληνικά ονόματα. Tις δεχεται και τις δύο ταυτόχρονα; Δεν το ήξερα! Thanx!

Tsalinia για αρχή πόσταρε το /etc/fstab να το διορθώσουμε μαζί.
(άνοιξε κονσόλα και γράψε cat /etc/fstab)

tsallinia
16-04-2006, 22:36
μετα απο αυτη την εντολη τι να κανω?

emnezia
16-04-2006, 22:40
Γράψε μας τι λέει

DimGR
16-04-2006, 22:41
μετα απο αυτη την εντολη τι να κανω?

copy paste

tsallinia
17-04-2006, 01:30
no such file or directory:(

WAntilles
17-04-2006, 04:11
Tις δεχεται και τις δύο ταυτόχρονα; Δεν το ήξερα! Thanx!

Δεν κατάλαβα ποιές 2 εννοείς.

Πάντως το iocharset=utf8 το δέχεται καί το vfat, κι ας "γκρινιάζει" στην αρχή.

@ tsallinia

Για την ακρίβεια, κάνε τις γραμμές του τύπου:

/dev/hdc /mnt/cdrom udf,iso9660 noauto,ro,user,iocharset=utf8 0 0

tsallinia
17-04-2006, 11:20
iocharset=utf8 μου το δεχεται....το vfat οχι...τι ακριβως κανει το πρωτο?δεν γινεται να το λυσω χωρις τερματικο αλλα μεσω yast πχ?