PDA

View Full Version : Το σημαιάκι στο KDE (ελληνικά-αγγλικά) δεν αλλάζει με Alt+Shift (solved)

emnezia
18-05-2006, 18:51
Προχθές που έπαιζα με το kde, θυμήθηκα ένα σπαστικό πρόβλημα που δεν δεχόταν το alt+shift για να αλλάζει το πληκτρολόγιο ελληνικά/αγγλικά αλλάζοντας όμως και το σημαιάκι στην μπάρα. Είτε δεν δεχόταν τον συνδιασμό alt+shift (τον έγραφε ως alt+ISO_Prev_group) είτε έπρεπε να βάλεις latin support αλλά δεν έβλεπες το σημαιάκι να αλλάζει :(
Η λύση ήταν αρκετά απλή (γελοιωδώς απλή θα έλεγα).
Απλά ανοίγουμε το αρχείο
~/.kde3.5/share/config/kdeglobals

(όπου ~ είναι το /home/"όνομα χρήστη" directory
και .kde3.5 ανάλογα την έκδοση kde που έχετε.
πχ kde3.4 ή σκέτο kde. Απλά ανοίξτε το Home από το desktop και στην μπάρα που δείχνει που βρισκόμαστε στο δίσκο συμπληρώστε /.kde3.5/share/config θα γράφει μόνο του το όνομα του directory. Μέσα εκεί είναι το αρχείο kdeglobals το ανοίγουμε με κειμενογράφο και το διορθώνουμε όπως λέω παρακάτω).

Βρίσκουμε την γραμμή
Switch to Next Keyboard Layout= ....κάτι....
σβήνουμε το ...κάτι.. και γράφουμε στη θέση του ALT+SHIFT_L
το σώζουμε και έτοιμοι!

Δεν ξέρω πόσοι το είχαν βρει αλλά προσωπικά μου έσπασε τα νεύρα (και το θεωρώ απαράδεκτο που δεν διορθώνουν από το KDE επιτέλους αυτό το @#$@ bug)

Γιάννης
18-05-2006, 20:13
Τη λύση δε θα τη χαρακτήριζα και ...αυτονόητη αλλά συμφωνώ με όλα τα υπόλοιπα και προτείνω να μπει στα υπομνήματα της κατηγορίας <<ΑΛΛΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ>>. Πολύ χρήσιμο!

DarthMoul
18-05-2006, 20:27
Υπάρχει addon γι αυτή την δουλειά. Το kkbswitch. Το φορτώνεις αντί για το kxkb που είναι ο default keyboard layout manager του kde και κάνει ακριβώς αυτό που περιγράφεις χωρίς να μπλέκεις απευθείας με config files.

Braveheart1980
18-05-2006, 20:48
Υπάρχει addon γι αυτή την δουλειά. Το kkbswitch. Το φορτώνεις αντί για το kxkb που είναι ο default keyboard layout manager του kde και κάνει ακριβώς αυτό που περιγράφεις χωρίς να μπλέκεις απευθείας με config files.

Αυτο ακριβως εκανα και εγω!

ΥΓ Α,ρε emnezia δε με ρωταγες που το παιζω στα δαχτυλα το kde(και το gentoo , μην ξεχνιομαστε;;;)ΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ!!

emnezia
18-05-2006, 21:54
@Γιάννης το θεώρησα πολύ απλό διότι πειράζεις το απλά το configuration του keyboard layout (το "ini" αρχείο που σώζει στο σκληρό).
@Darth δεν το είχα υπόψιν το kkbswitch! O defaut πάντως του Χ παρακάμπτεται από το kde και δεν δέχεται τις ρυθμίσεις του xorg.
@braveheart έτσι έτσι! Προσκυνώ τον master!:098:

yop
19-05-2006, 09:35
Εγώ από την άλλη έχω βολευτεί πειράζοντας το xorg.conf

Section "InputDevice"
Identifier "Keyboard[0]"
Driver "kbd"
Option "Protocol" "Standard"
Option "XkbLayout" "us,gr"
Option "XkbModel" "pc105"
Option "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle,grp_led:scroll"
Option "XkbRules" "xfree86"
Option "XkbVariant" ",extended"
EndSection

Με αυτό μην περιμένετε σημαιούλα βέβαια απλά όταν αλλάζετε γλώσσα ανάβει το λαμπακι του scroll lock. Για να δουλέψει πρέπει να πάτε στο control center του KDE και στα Regional Settings->Keyboard Layout να μην έχετε επιλεγμένο το Enable Keyboard Layouts

doubleh
19-05-2006, 10:22
Κι εγώ τον τελευταίο δρόμο έχω ακολουθήσει, με το πλεονέκτημα πως έχω Ελληνικά στο Χ ανεξαρτήτως window manager

emnezia
19-05-2006, 10:25
Πάντως μου αρέσει η δραστηριοποίηση! Δηλαδή στο ίδιο πρόβλημα πόσες λύσεις βρεθήκαν :)

sotiris
19-05-2006, 15:26
Κι εγώ τη λύση kkbswitch χρησιμοποιώ.

Γιάννης
19-05-2006, 16:00
Κι εγώ τον τελευταίο δρόμο έχω ακολουθήσει, με το πλεονέκτημα πως έχω Ελληνικά στο Χ ανεξαρτήτως window manager

Ποιον δρόμο εννοείς γιατί μπερδεύτηκα; Με τους άλλους τρόπους δε λειτουργεί ανεξαρτήτως window manager;

Για να καταλάβω κι εγώ, γίνεται να λειτουργεί το alt+shift παντού και να αλλάζει το σημαιάκι; Ποια είναι τελικά η πιο καθαρή λύση;

yop
19-05-2006, 17:25
Ποιον δρόμο εννοείς γιατί μπερδεύτηκα; Με τους άλλους τρόπους δε λειτουργεί ανεξαρτήτως window manager;
To ότι δεν έχει σημαιάκι και ότι με αυτόν τον τρόπο έχει και σε gnome και σε kde και σε οτιδήποτε άλλο εναλλαγή γλώσσας με το alt shift
Για να καταλάβω κι εγώ, γίνεται να λειτουργεί το alt+shift παντού και να αλλάζει το σημαιάκι; Ποια είναι τελικά η πιο καθαρή λύση;
Το σημαιάκι είναι ευγενική χορηγία του κάθε window manager (αλλιώς το gnome αλλιώς το kde κτλ.), οπότε αν θες σημαιάκι δεν υπάρχει universal τρόπος. Αν δεν θες το edit του xorg.conf είναι η μόνη λύση που ξέρω που πάιζει σε όλους τους window managers.

Γιάννης
19-05-2006, 17:49
Ευχαριστώ πολυ, κατατοπίστηκα.

DarthMoul
20-05-2006, 11:44
Αυτο ακριβως εκανα και εγω!

ΥΓ Α,ρε emnezia δε με ρωταγες που το παιζω στα δαχτυλα το kde(και το gentoo , μην ξεχνιομαστε;;;)ΛΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΛ!!
Το κακό με το Linux είναι ότι δεν έχει registry. Αντίθετα στα windows αλλάζεις 9-10 self explained και fully documented παραμέτρους στο registry και κάνεις την δουλειά σου. Το αυτονόητο δηλαδή.

Τώρα έσυ κάθεσαι και παιδεύεσαι με το gentoo, που σέρνεται κιόλας. Αφού να φανταστείς αυτός που το έφτιαξε δεν μπορεί να βρει δουλειά πουθενά. Ζει μέσα στην μαύρη ανεργία από ελεημοσύνη φίλων.

WAntilles
20-05-2006, 13:28
Άλλο ένα βασικότατο-θεμελιώδες bug του KDE, σε θέμα που είναι "παιδικό" και "αυτονόητο".

Και εδώ και 7 χρόνια - από καταβολής του KDE - δεν δέησαν να το φτιάξουν.

Γιάννης
20-05-2006, 14:29
Wantilles παραφέρεσαι. Στον κόσμο του linux δεν υπάρχουν bugs.

Darthmoul αποκλείεται να σέρνεται το gentoo. Μάλλον κάτι έχεις κάνει λάθος. Ίσως αφιέρωσες λιγότερο από μία εβδομάδα στο compiling γι' αυτό σου σέρνεται.

Braveheart1980
20-05-2006, 15:37
Darthmoul αποκλείεται να σέρνεται το gentoo. Μάλλον κάτι έχεις κάνει λάθος. Ίσως αφιέρωσες λιγότερο από μία εβδομάδα στο compiling γι' αυτό σου σέρνεται.

Εδω εχεις δικιο Γιαννη
Καλυτερα να πας εσυ τοτε εδω :http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=235456&postcount=1

Ετσι θα ξοδεψεις μονο μερικα χρονια να κανεις φορματ+install,και αλλα τοσα για αναβαθμισεις το συστημα σου για να αντεξει τα vista

Σιγα που θα κατσει καποιος να κανει compile.Αληθεια τι ειναι αυτο;

sotiris
20-05-2006, 20:50
Wantilles παραφέρεσαι. Στον κόσμο του linux δεν υπάρχουν bugs.

Ξαναδιάβασε λίγο τα γραφόμενα του darthmoul γιατί μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά.
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την εμπάθειά σου? Σε πιέζει κανείς να βάλεις linux?

Γιάννης
22-05-2006, 02:08
Ξαναδιάβασε λίγο τα γραφόμενα του darthmoul γιατί μάλλον κάτι δεν κατάλαβες καλά.
Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για την εμπάθειά σου? Σε πιέζει κανείς να βάλεις linux?

Πριν απαντήσω υποδεικνύοντας που βρίσκεται η πραγματική εμπάθεια, προτιμώ να σου δώσω την ευκαιρία να ανακαλέσεις το χαρακτηρισμό....

DarthMoul
22-05-2006, 14:24
Άλλο ένα βασικότατο-θεμελιώδες bug του KDE, σε θέμα που είναι "παιδικό" και "αυτονόητο".

Και εδώ και 7 χρόνια - από καταβολής του KDE - δεν δέησαν να το φτιάξουν. Κοίταξε, το kde πρέπει να τρέχει και σε unices που τρέχουν xservers χωρίς xkb modules ή με xkb modules που υποστηρίζουν subsets σε σχέση με το Xorg και το XFree86. Πχ ο Xsun της sun έχει περιορισμένων δυνατοτήτων xkb με αποτέλεσμα να μην δουλεύει ούτε ο keyboard layout manager του gnome στα ελληνικά. Ο Xdec της HP δεν έχει καν xkb module και διαχειρίζεται τα πληκτρολόγια διαφορετικά. Γι αυτό βγήκε το kkbswitch add on, το οποίο όμως σε οτιδήποτε πέρα από xorg και xfree86 σου είναι άχρηστο.

Γιάννης
25-05-2006, 03:06
@sotiris:

Προφανώς δεν ξέρεις τι σου γίνεται για να αποδίδεις εμπάθεια σε μένα στα καλά καθούμενα. Επειδή σχολίασα με χιούμορ μια κοτσάνα που πετάχτηκε και είπε ο άλλος την είδες εσύ δικηγόρος; Ποτέ δεν έχω ανοίξει thread για να κράξω κάτι έτσι επειδή δε μου αρέσει ούτε ανοίγω thread-ψευτοειδήσεις για να δείξω στους άλλους πόσο πολύ χαίρομαι που απέκτησε άλλο ένα bug ο ie, τα win και ταυτόχρονα να ρίξω και 10 μπηχτές για τους χρήστες που τα χρησιμοποιούν, να το παίξω professor κτλ. Εγώ απλά κατά καιρούς έχω σχολιάσει linuxόπληκτους και αντιmicrosoftικούς μύθους/υπερβολές/<<επιχειρήματα>> τύπου άσπρο-μαύρο που διαδίδονται ασύστολα από (κυρίως) κολλημένα άτομα που μας τα έχουν κάνει ΤΟΣΑ εκθειάζοντας συνεχώς τις επιλογές τους και κράζοντας τις επιλογές των άλλων άνεφ λόγου και αιτίας και που νομίζουν ότι νόημα της ζωής τους είναι να κλείσει η microsoft και να χρεωκοπήσει ο Balmer και ο Gates (ούτε εγώ τους έχω σε καμία ιδιαίτερη εκτίμηση αλλά δεν κάνουμε κι έτσι).

Το να σου αρέσει κάτι πάρα πολύ δεν είναι κακό. Και μένα μου αρέσουν πολλά πράγματα στην πληροφορική και το open source είναι μέσα σε αυτά. Το να είσαι όμως πάνω από όλα αντί-κάτι και χωρίς ιδιαίτερο λόγο τότε ΑΥΤΟ είναι εμπάθεια! Να προσέχεις ποιον λες εμπαθή.

sotiris
25-05-2006, 08:34

Και εδώ και 7 χρόνια - από καταβολής του KDE - δεν δέησαν να το φτιάξουν.

Πάντως εγώ θυμάμαι ότι σε παλιότερες διανομές δεν είχα πρόβλημα.
Π.χ. Mandrake 8.2, SuSE 8.2 etc.
Μήπως το πρόβλημα εμφανίστηκε στα νεότερα KDE?

Βέβαια με πάσα επιφύλαξη διότι η μνήμη μου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

yop
25-05-2006, 09:24
@sotiris:

Προφανώς δεν ξέρεις τι σου γίνεται για να αποδίδεις εμπάθεια σε μένα στα καλά καθούμενα. Επειδή σχολίασα με χιούμορ μια κοτσάνα που πετάχτηκε και είπε ο άλλος την είδες εσύ δικηγόρος; Ποτέ δεν έχω ανοίξει thread για να κράξω κάτι έτσι επειδή δε μου αρέσει ούτε ανοίγω thread-ψευτοειδήσεις για να δείξω στους άλλους πόσο πολύ χαίρομαι που απέκτησε άλλο ένα bug ο ie, τα win και ταυτόχρονα να ρίξω και 10 μπηχτές για τους χρήστες που τα χρησιμοποιούν, να το παίξω professor κτλ. Εγώ απλά κατά καιρούς έχω σχολιάσει linuxόπληκτους και αντιmicrosoftικούς μύθους/υπερβολές/<<επιχειρήματα>> τύπου άσπρο-μαύρο που διαδίδονται ασύστολα από (κυρίως) κολλημένα άτομα που μας τα έχουν κάνει ΤΟΣΑ εκθειάζοντας συνεχώς τις επιλογές τους και κράζοντας τις επιλογές των άλλων άνεφ λόγου και αιτίας και που νομίζουν ότι νόημα της ζωής τους είναι να κλείσει η microsoft και να χρεωκοπήσει ο Balmer και ο Gates (ούτε εγώ τους έχω σε καμία ιδιαίτερη εκτίμηση αλλά δεν κάνουμε κι έτσι).

Το να σου αρέσει κάτι πάρα πολύ δεν είναι κακό. Και μένα μου αρέσουν πολλά πράγματα στην πληροφορική και το open source είναι μέσα σε αυτά. Το να είσαι όμως πάνω από όλα αντί-κάτι και χωρίς ιδιαίτερο λόγο τότε ΑΥΤΟ είναι εμπάθεια! Να προσέχεις ποιον λες εμπαθή.

Παρακαλώ να λήξει εδώ, ήδη έχεις κάνει δύο τελείως άσχετα post σε ένα thread που προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα προβλημα που δεν θα αντιμετωπίσεις όπως φαίνεται ποτέ και δεν σ' ενδιαφέρει. Επίσης οι γενικούς χαρακτηρισμοί και το επιθετικό σου ύφος δεν χωράνε στο thread (κολλημένοι, μας τα έχουν κάνει τόσα). Είσαι καλοδεχούμενος και είναι δικαιωμα σου να ανοίξεις ένα thread και να αντικρούσεις κόσμια όσους χαρακτηρισμούς έχουν αποδοθεί στην Μ$. Το να μπαίνεις σφήνα σε ένα τελείως άσχετο thread και να μιλας με τέτοιον τρόπο είναι τουλάχιστον αγενές.

WAntilles
25-05-2006, 14:05
Πάντως εγώ θυμάμαι ότι σε παλιότερες διανομές δεν είχα πρόβλημα.
Π.χ. Mandrake 8.2, SuSE 8.2 etc.
Μήπως το πρόβλημα εμφανίστηκε στα νεότερα KDE?

Βέβαια με πάσα επιφύλαξη διότι η μνήμη μου δεν είναι και στην καλύτερη κατάσταση.

Όχι δυστυχώς υπήρχε καί από τότε.

Καί τότε το είχα βρει μπροστά μου.

Γιάννης
25-05-2006, 15:41
Παρακαλώ να λήξει εδώ, ήδη έχεις κάνει δύο τελείως άσχετα post σε ένα thread που προσπαθούμε να δώσουμε λύση σε ένα προβλημα που δεν θα αντιμετωπίσεις όπως φαίνεται ποτέ και δεν σ' ενδιαφέρει. Επίσης οι γενικούς χαρακτηρισμοί και το επιθετικό σου ύφος δεν χωράνε στο thread (κολλημένοι, μας τα έχουν κάνει τόσα). Είσαι καλοδεχούμενος και είναι δικαιωμα σου να ανοίξεις ένα thread και να αντικρούσεις κόσμια όσους χαρακτηρισμούς έχουν αποδοθεί στην Μ$. Το να μπαίνεις σφήνα σε ένα τελείως άσχετο thread και να μιλας με τέτοιον τρόπο είναι τουλάχιστον αγενές. Μπήκα σφήνα σε ένα thread το οποίο βρήκα χρήσιμο και πρότεινα για sticky. Που είναι το κακό; Οι μαντικές ικανότητες ότι δε με ενδιαφέρει το θέμα και ότι δε θα το αντιμετωπίσω (το έχω ήδη) από που προέρχονται; Το πρώτο άσχετο ποστ δεν προήλθε από εμένα, θα τρελαθούμε τελείως; Δεν είδα ανάλογη παρέμβαση στα περί εμπάθειας (αυτή ήταν και η πρώτη αγένεια που μπήκε σφήνα) του χρήστη sotiris πράγμα το οποίο θα ενοχλούσε οποιονδήποτε πολύ περισσότερο από ένα σχόλιο-πείραγμα. Και φυσικά δε με ενδιαφέρει να αντικρούσω τους χαρακτηρισμούς που αποδίδονται στην κάθε MS (να υποθέσω ότι η αντικατάσταση του S με $ είναι δείγμα σοβαρότητος ή εξυπνακισμού; ). Και μάλιστα πως να τους αντικρούσω κόσμια όταν δεν διατυπώνονται κόσμια; Ποιος ο λόγος να ανοίξω thread λοιπόν; Καλό το open source και μπράβο στους προγραμματιστές που το παίζουν στα δάχτυλα αλλά οι υπερβολές πολύ σπάνια κάνουν καλό...

panoc
25-05-2006, 17:37
Θα παρακαλούσα απαντες, να μη δώσουν συνέχεια.

Το thread εδώ αφορά ενα συγκεκριμένο θέμα παρακαλώ να συνεχζίσουμε τη συζήτηση για αυτό.

Οποιόδηποτε επόμενο off-topic σχόλιο ή απαντηση θα διαγράφεται χωρίς προειδοποίηση.

Ευχαριστώ άπαντες για την κατανόηση.

DarthMoul
25-05-2006, 17:48
Όχι δυστυχώς υπήρχε καί από τότε.

Καί τότε το είχα βρει μπροστά μου.
Αυτό πρέπει να ήταν στο kde 3.1 ή 3.2 το πολύ. Είχαν κυκλοφορήσει κάτι patches τότε τα οποία έπεσαν σε αχρηστεία λόγω kkbswitch.

WAntilles
25-05-2006, 18:30
Αυτό πρέπει να ήταν στο kde 3.1 ή 3.2 το πολύ. Είχαν κυκλοφορήσει κάτι patches τότε τα οποία έπεσαν σε αχρηστεία λόγω kkbswitch.

Ναι αλλά το kkbswitch δεν μετρά σαν λύση, διότι είναι χακιά-ματσακονιά τρίτων, και δεν υπάρχει στο επίσημο KDE.

Το επίσημο KDE μας έχει γραμμένους 7 χρόνια τώρα - από τότε που βγήκε - με το θεμελιώδες αυτό bug.

DarthMoul
25-05-2006, 18:46
Ναι αλλά το kkbswitch δεν μετρά σαν λύση, διότι είναι χακιά-ματσακονιά τρίτων, και δεν υπάρχει στο επίσημο KDE.

Το επίσημο KDE μας έχει γραμμένους 7 χρόνια τώρα - από τότε που βγήκε - με το θεμελιώδες αυτό bug.
Δεν είμαι ματσακωνιά. Είναι αυτοτελής εφαρμογή, add-on, όπως είναι και το ktorrent ή το kmess. Μπορείς να το βρείς εδώ (http://www.kde-apps.org/) μαζί με εκατοντάδες άλλα προγραμματα για το kde που δεν έρχονται μαζί με το official source distribution. Και ειδικά για το kkbswitch καλά κανουν και δεν το ενσωματώνουν γιατί είναι platform specific και όχι general purpose.

WAntilles
25-05-2006, 19:22
Και στο Gnome γιατί και πώς έχουν καταφέρει να λειτουργεί το Ctrl+Shift (ή Alt+Shift) εξαρχής, και να είναι μέσα στο επίσημο πακέτο;

Να σου πω εγώ γιατί.

Γιατί σέβονται τους χρήστες και δεν τους έχουν γραμμένους.

Τώρα θα έρθεις και θα μου πεις ότι το Gnome δεν είναι cross-platform;

sotiris
25-05-2006, 19:31
Είμαι σχεδόν σίγουρος ότι παλιότερα αν επέλεγες από την τρίτη καρτέλα το "use XkbOptions", έχοντας πατημένο το reset old options και διαλέγοντας alt+shift changes group έπαιζε κανονικά. Τελευταία ούτε αυτό παίζει, μου έχει τύχει όμως σε μια πρόχειρη εγκατάσταση Kanotix που είχα κάνει (το 2005.2), και dist-upgrade σε debian sid (κρατώντας μόνο τον kanotix kernel ουσιαστικά) να παίξει, ρυθμίζοντάς το έτσι όπως είπα. Να πω την αλήθεια, επειδή είμαι ιδιαίτερα τεμπέλης και το alt+1 με έχει βολέψει πολύ για change group (με βολεύει περισσότερο στην πληκτρολόγηση γιατί είναι πιο ανοικτά τα χέρια μου), δεν έχω κάνει τόσες δοκιμές τελευταία, μπορεί και τώρα με λίγο παίδεμα να παίζει.

WAntilles
25-05-2006, 19:50
..."use XkbOptions"...

1. Ουδέποτε ούτε οι ίδιοι του KDE ήξεραν τί κάνει η καθεμιά τους επιλογή εκεί πέρα, αφού είναι τόσο μπλεγμένες που η μία αλληλοαναιρεί την άλλη.

2. Ουδέποτε δούλευε με αυτόν τον τρόπο καθώς δεν είχες σχετική ένδειξη με το εικονιδιάκι στο πάνελ.

sotiris
25-05-2006, 19:56
1. Ουδέποτε ούτε οι ίδιοι του KDE ήξεραν τί κάνει η καθεμιά τους επιλογή εκεί πέρα, αφού είναι τόσο μπλεγμένες που η μία αλληλοαναιρεί την άλλη.

2. Ουδέποτε δούλευε με αυτόν τον τρόπο καθώς δεν είχες σχετική ένδειξη με το εικονιδιάκι στο πάνελ.

1) -> δεν έχεις και πολύ άδικο :D

2) -> όχι, δούλευε κανονικά και το εικονιδιάκι, το οποίο είχα ενεργοποιήσει από τη 2η καρτέλα. (τουλάχιστον στο προαναφερθέν kanotix που τό χα βάλει πριν από 7-8 μήνες, γιατί παλιότερα μου είναι αδύνατον να θυμηθώ).

DarthMoul
26-05-2006, 00:44
Και στο Gnome γιατί και πώς έχουν καταφέρει να λειτουργεί το Ctrl+Shift (ή Alt+Shift) εξαρχής, και να είναι μέσα στο επίσημο πακέτο;

Να σου πω εγώ γιατί.

Γιατί σέβονται τους χρήστες και δεν τους έχουν γραμμένους.

Τώρα θα έρθεις και θα μου πεις ότι το Gnome δεν είναι cross-platform;

Και το kde λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια. Αν σου πέφτει δύσκολο να κάνεις ένα emerge kkbswitch εγώ πάω πάσο. Πρόβλημα σου. Πάντως στο gnome δεν λειτουργεί το ALT+ENTER που χρησιμοποιώ εγώ. Ούτε το ALT+1 που θέλει ο Σωτήρης, ούτε καν το CTRL+SHIFT ή ALT+SHIFT αν πας σε οτιδήποτε εκτός από xorg, οπότε μάλλον το μισοφτιαξανε και ακόμα δεν καλοδουλευει πλήρως. Και ο λόγος ξέρεις ποιός είναι; Ότι έχουν φτιάξει XKB front end και όχι layout manager όπως έχει εδώ και χρόνια το kde αλλά το gnome που σέβεται τους χρήστες τους ακόμα δεν το έχει καταφερει. Δηλαδή εκμεταλλεύονται το default keyboard handling του xorg/xfree86 αλλά αν χρειαστεί να τρέξει το gui σε άλλο Xserver, θα αλλάξει μεν την σημαία αλλά αν δεις ελληνικά και μάλιστα με τόνους, σφύριξε μου κλεφτικα.

Wantilles αν ψάχνεις να βρεις τα καλά του gnome καλά κάνεις. Υπάρχουν πάρα πολλά και από 3-4 ports που έχω κάνει τα τελευταία 2 χρόνια σε άλλα λειτουργικά εκτός από Linux μπορώ να στα πω ένα ένα μαζί με όλες του τις αδυναμίες. Αλλά ψάχνεις σε λάθος μέρος.

john_dr
26-05-2006, 01:11
Δεν θα πω ότι ξέρω που έχει φτάσει η κουβέντα. Αλλά σε debian και στο gnome εγώ μια χαρά αλλάζω γλώσσα με την χρήση του Alt+Shift. Υπάρχει - πάλι καλά - εφαρμογή μέσα στο gnome του Debian ( και ίσως και σε άλλες διανομές? ) που σου δίνει την δυνατότητα να ορίσεις ποιος συνδιασμός πλήκτρων ( π.χ. το Alt+Shift ) αλλάζει την γλώσσα αλλά και ποια led στο πληκτρολόγιο - εφόσον το επιθυμείς - ανάβουν σβήνουν με βάση την γλώσσα που έχεις επιλέξει.

Και βέβαια Debian sarge 3.1 = Xfree86

WAntilles
26-05-2006, 02:53
...ούτε καν το CTRL+SHIFT ή ALT+SHIFT αν πας σε οτιδήποτε εκτός από xorg, οπότε μάλλον το μισοφτιαξανε και ακόμα δεν καλοδουλευει πλήρως. Και ο λόγος ξέρεις ποιός είναι; Ότι έχουν φτιάξει XKB front end και όχι layout manager όπως έχει εδώ και χρόνια το kde αλλά το gnome που σέβεται τους χρήστες τους ακόμα δεν το έχει καταφερει. Δηλαδή εκμεταλλεύονται το default keyboard handling του xorg/xfree86 αλλά αν χρειαστεί να τρέξει το gui σε άλλο Xserver, θα αλλάξει μεν την σημαία αλλά αν δεις ελληνικά και μάλιστα με τόνους, σφύριξε μου κλεφτικα.

Μα ο Xorg ως X-Server, είναι μονόδρομος. Πρακτικά, δεν υπάρχει άλλος.

...μπορώ να στα πω ένα ένα μαζί με όλες του τις αδυναμίες. Αλλά ψάχνεις σε λάθος μέρος.

Πολύ ενδιαφέρον.

Αν κάποια στιγμή βρεις καιρό, βεβαίως.

Ένα άλλο καλό που μπορώ να πω αμέσως είναι ότι είναι πολύ πιο ελαφρύ και γρήγορο, και ότι θέλει το 1/4 του χρόνου για να γίνει compile απ' ό,τι το KDE.

Δεν θα πω ότι ξέρω που έχει φτάσει η κουβέντα. Αλλά σε debian και στο gnome εγώ μια χαρά αλλάζω γλώσσα με την χρήση του Alt+Shift. Υπάρχει - πάλι καλά - εφαρμογή μέσα στο gnome του Debian ( και ίσως και σε άλλες διανομές? ) που σου δίνει την δυνατότητα να ορίσεις ποιος συνδιασμός πλήκτρων ( π.χ. το Alt+Shift ) αλλάζει την γλώσσα αλλά και ποια led στο πληκτρολόγιο - εφόσον το επιθυμείς - ανάβουν σβήνουν με βάση την γλώσσα που έχεις επιλέξει.

Και βέβαια Debian sarge 3.1 = Xfree86

Δεν λέμε για το sarge ή και το sid, αλλά για etch & experimental. Δηλαδή πολύ τελευταία Debian που έχουν Xorg 6.9 ή 7.0.

Αυτά που λες εσύ έχουν Xorg 6.8 και εκεί είναι γνωστό ότι λειτουργεί κανονικά.

DarthMoul
26-05-2006, 07:31
Στο Linux οι επιλογές X server είναι δύο. Xorg και XFree86 τα οποία είναι 99.9% ίδια και έχουν και τα δύο το ίδιο xkb module. Τα open source projects έχουν την τάση να είναι multiplatform όπως και το gnome και το kde. Δεν σκοπεύουν να μείνουν μόνο στο Linux, ούτε μόνο στους x86 και πολύ καλά κάνουν.

Το gnome είναι όντως πολύ ελαφρύτερο, αλλά θα τα πούμε σε άλλο thread γιατί εδώ θα βγούμε off topic.

john_dr
26-05-2006, 09:44
Δεν λέμε για το sarge ή και το sid, αλλά για etch & experimental. Δηλαδή πολύ τελευταία Debian που έχουν Xorg 6.9 ή 7.0.

Αυτά που λες εσύ έχουν Xorg 6.8 και εκεί είναι γνωστό ότι λειτουργεί κανονικά.

Όπως είπα δεν θα ισχυριστώ ότι καταλαβαίνω που ακριβώς έχει φτάσει η συζήτηση.
Θα μου επιτρέψεις όμως να σε διορθώσω σχετικά με το Debian 3.1 Sarge. Η default και μοναδική επιλογή του είναι το xfree86. Το xorg προβλέπεται σε μεταγενέστερη έκδοση του Debian.