PDA

View Full Version : Απορίες σχετικά με μετάβαση από SUSE

NGF
02-07-2006, 16:48
Καλησπερα παιδια

Λοιπον ειπα να δοκιμασω το gentoo και πηγα να το κατεβασω. Ειπα να κατεβασω αυτο :

http://bouncer.gentoo.org/?product=gentoo-2006.0-minimal&os=x86

γιατι τα υπολοιπα εκτος απο live cd (που δεν θελω) δεν ειναι για x86. Εγω κατεβασα το iso αλλα ειναι 48,5mb. Τι τρεχει και ειναι τοσο μικρο? Να ξερω να το γραψω σε cd και install η οχι

DarthMoul
02-07-2006, 16:59
Το livecd έχει και graphical installer μέσα. Δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος από αυτόν. Προτιμούσα καλύτερα την παλιά μέθοδο από κονσόλα βήμα - βήμα.

Αυτό που κατέβασες με τα 48Μ είναι η εγκατάσταση από stage1 δηλαδή full compile το σύστημα. Θέλει πολύ υπομονή και γρήγορη cpu.

Αν έχεις 64μπιτη CPU, δοκίμασε τα isos που είναι για amd64.

NGF
02-07-2006, 17:18
Μπα που 64 bit. Με ενα απλο p4 32bit northwood ειμαι αλλα πιστευω μεχρι αυριο το πρωι να εχει τελειωσει αν το βαλω τωρα. thanks!

NGF
02-07-2006, 17:56
Δοκιμασα install αλλα αφου βρει καρτα γραφικων,ηχου κτλ μετα σταματαει και μου πεταει ενα #root η κατι τετοιο. Παταω enter και βγαζει παλι το ιδιο. Τι πρεπει να κανω?

DarthMoul
02-07-2006, 19:12
Δοκιμασα install αλλα αφου βρει καρτα γραφικων,ηχου κτλ μετα σταματαει και μου πεταει ενα #root η κατι τετοιο. Παταω enter και βγαζει παλι το ιδιο. Τι πρεπει να κανω? Να διαβάσεις το install.txt και να το εφαρμόσεις βήμα βήμα. Νομίζω θα το βρεις στο /mnt/cdrom/doc.

Υπόψιν, το gentoo είναι source based διανομή. Χρειάζεται κάποια εξοικίωση και εμπειρία. Αν την έχεις θα το καταφέρεις με λίγο υπομονή. Αξίζει τον κόπο και θα μάθεις πολλά καινούργια πράγματα πάνω στο Linux που σε binary based διανομές δεν φαίνονται. Εκεί την δουλειά την έχει κάνει ο διανομέας.

Δοκίμασε με το install.txt και όπου κολλήσεις ρώτησε σε αυτό το thread. Επίσης χρήσιμα links είναι το http://www.gentoo.org και http://forums.gentoo.org. Ειδικά στο τελευταίο μπορείς να βρεις απάντηση σχεδόν για τα πάντα.

NGF
02-07-2006, 22:04
Ευχαριστω πολυ darth! Θα ξαναδοκιμασω αυριο και θα δω.

NGF
03-07-2006, 09:59
Τελικα τωρα που το ξανασκεφτηκα θα κατεβασω το live cd με τον graphical installer. Α και οταν λες οτι διαφερει απο αλλες διανομες που ειναι binary based σαν τι διαφορες/δυσκολιες μπορει να δω? Γιατι δεν εχω εμπειρια απο Linux και ψαχνω κατι καλο (ειχα suse αλλα κανουν πολυ ωρα να φορτωσουν και εχω ακουσει και καλυτερα πραγματα για αλλες διανομες οπως το gentoo)
Γιατι αν ειναι να βρω μπροστα μου τερατα καλυτερα να μου προτεινεται καποια αλλη καλη διανομη πιο ευκολη και βεβαια GUI (KDE κτλ)

DarthMoul
03-07-2006, 10:51
Τελικα τωρα που το ξανασκεφτηκα θα κατεβασω το live cd με τον graphical installer. Α και οταν λες οτι διαφερει απο αλλες διανομες που ειναι binary based σαν τι διαφορες/δυσκολιες μπορει να δω? Γιατι δεν εχω εμπειρια απο Linux και ψαχνω κατι καλο (ειχα suse αλλα κανουν πολυ ωρα να φορτωσουν και εχω ακουσει και καλυτερα πραγματα για αλλες διανομες οπως το gentoo)
Γιατι αν ειναι να βρω μπροστα μου τερατα καλυτερα να μου προτεινεται καποια αλλη καλη διανομη πιο ευκολη και βεβαια GUI (KDE κτλ) Μέχρι τώρα είχες καθόλου Linux ή είναι η πρώτη φορά που ασχολείσαι; Αν κοιτάξεις σε παλιότερα threads θα βρεις πολλές πληροφορίες για διάφορες διανομές. Οι πιο πολλοί, που δεν έχουν και εμπειρία από unix λειτουργικά, ξεκινάνε ή με Redhat Fedora, ή με Suse, ή με Ubuntu. Όσοι είναι κάπως πιο έμπειροι με debian ή με slackware συνήθως. Και όσοι θέλουν να ψαξουν βαθύτερα το λειτουργικό και έχουν την ανάλογη εμπειρία με gentoo ή με linuxfromscratch.

NGF
03-07-2006, 12:01
Ειχα πανω suse 10 αλλα δεν με ικανοποιει ιδιαιτερα και κυριως προς ταχυτητα. Ακουω πιο καλα πραγματα πχ για ubuntu. Αναμεσα σε τεσσερα που ειπες (redhat...κτλ) ποιο ειναι καλυτερο? (φανταζομαι το ubuntu γιατι για αυτο ακουω περισσοτερο)

DarthMoul
03-07-2006, 12:08
Ειχα πανω suse 10 αλλα δεν με ικανοποιει ιδιαιτερα και κυριως προς ταχυτητα. Ακουω πιο καλα πραγματα πχ για ubuntu. Αναμεσα σε τεσσερα που ειπες (redhat...κτλ) ποιο ειναι καλυτερο? (φανταζομαι το ubuntu γιατι για αυτο ακουω περισσοτερο)
Ανάμεσα από τα τρία που σου είπα, Ubuntu, Suse και Redhat, δεν έχω δοκιμάσει κανένα. Εγώ δουλεύω Slackware στους servers και στα desktops στο γραφείο και gentoo στο σπίτι.

emnezia
03-07-2006, 12:16
To καλύτερο είναι καθαρά υποκειμενικό. Όλα βασίζονται στον πυρήνα του linux και χτίζουν την υπόλοιπη διανομή.
Το gentoo καλύτερα άσ'το προς το παρόν κατά μέρος. Παίξε με κάποια άλλη διανομή να συνηθίσεις λίγο το περιβάλλον και τα configurations του και αργότερα βλέπεις για gentoo.
Δοκίμασε ubuntu που είναι και πιο γρήγορο από SUSE, και έχει και πάρα πολύ καλή υποστήριξη στο internet.
Aν θες σαν γραφικό περιβάλλον το kde τότε κατέβασε το kubuntu.

NGF
03-07-2006, 12:39
Απο υποστηριξη υλικου παει καλα το ubuntu?

emnezia
03-07-2006, 12:52
Τελευταίους πυρήνες έχει οπότε δεν πρέπει να έχεις ιδιαίτερο πρόβλημα.

NGF
03-07-2006, 14:00
Ωραια μολις ξαναδουλεψει η otenet θα το κατεβασω. Ευχαριστω για τη βοηθεια!

backgroundman
04-07-2006, 02:38
Αμα πας στο site της gentoo κάπου λέει installation docs. Εκεί για την έκδοση που έχεις κατεβάσει (χ86) σου περιγράφει πολύ αναλυτικά τι πρέπει να κάνεις βήμα-βήμα για την εγκατάσταση. Αν έχεις 2ο pc βάλτο εκεί και βλέπε το σιγά σιγά και κάνε ότι σου λέει. Το ίδιο υπάρχει και σε pdf στο cd στο dir docs (στη παλιότερη έκδοση υπήρχε στη καινούργια δεν είμαι σίγουρος).

Η εγκατάσταση του gentoo είναι πολύ καλός τρόπος να μάθεις πέντε πράγματα για το linux. To να βάλεις ένα cd και να σου κάνει εγκατάσταση όπως τα windows πατώντας next συνέχεια δε θα σε βοηθήσει σε κάτι με το linux.

NGF
04-07-2006, 09:24
Ναι αλλα λεω να βαλω τωρα το kubuntu που το κατεβασα και μετα βλεπω. Γιατι οσο ειχα suse ασχοληθηκα πολυ λιγο μιας και δεν μου αρεσαν πολυ σε διαφορα και κυριως ταχυτητα. Γι' αυτο και το γυρισα αλλου. Οταν θα νιωσω ετοιμος θα παω και στα δυσκολα γιατι για τωρα δεν το βλεπω να τα βγαζω περα

WAntilles
08-07-2006, 11:09
Ναι αλλα λεω να βαλω τωρα το kubuntu που το κατεβασα και μετα βλεπω.

Να αποφύγεις δια ροπάλου το Kubuntu.

Εάν θες σώνει και καλά KDE, βάλε Ubuntu + KDE (πακέτο Kubuntu-desktop).

emnezia
08-07-2006, 13:00
Wantilles έχει προβλήματα το kubuntu; Από περιέργεια ρωτάω. Ουσιαστικά ubuntu+kubuntu-destop=kubuntu cd(με gnome βέβαια αν θες);

WAntilles
08-07-2006, 14:10
Wantilles έχει προβλήματα το kubuntu;

Πάμπολλα.

Ουσιαστικά ubuntu+kubuntu-destop=kubuntu cd(με gnome βέβαια αν θες);

Κι όμως είναι πολύ διαφορετικά -> η μέρα με τη νύχτα.

Ο λόγος είναι ότι ολόκληρο το development cycle του Ubuntu είναι synchronised με το development cycle του Gnome (αφού το Ubuntu είναι Gnome-based διανομή) -> έπεται κατά 1 μήνα του Gnome.

Επειδή λοιπόν το KDE έχει πολύ διαφορετικό development cycle από το Gnome (έχουν "διαφορά φάσης" περί τους 3 μήνες), τα Kubuntu βγαίνουν πολύ "σπασμένα".

emnezia
08-07-2006, 14:17
ΟΚ ευχαριστώ για την πληροφορία!

NGF
08-07-2006, 16:01
φτου ρε και το κατεβασα τωρα. καλα θα βαλω αυτο και αν δεν κανει κατεβαζω ubuntu με gnome να δοκιμασω τι ειναι και αυτο

NGF
13-07-2006, 23:58
Σημερα εβαλα το kubuntu και μου αρεσει πολυ. Πολυ περισσοτερο απο suse 10 και μου φαινεται αρκετα πιο γρηγορο σε ολα. Αλλα ρε παιδια εχω ενα προβλημα.... το modem sagem της otenet εχει μεσα εκτος απο τους driver των windows και drivers για linux. Αλλα οτι καταφερα το καταφερα μεχρι ενα σημειο και εδω ειναι οτι εβγαζε η οθονη στο console :

Password:
root@panos-desktop:/home/panos# cd /tmp/
root@panos-desktop:/tmp# tar xzf Fast8x0_3-0-9.tgz
root@panos-desktop:/tmp# cd eagle-usb
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# ll
bash: ll: command not found
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# ./appli_patch
patching file debian/po/potfiles.in
patching file debian/po/POTFILES.in
patching file driver/copying
patching file driver/COPYING
patching file driver/eagle-usb.h
patching file driver/eu_firmware.h
patching file driver/eu_main.c
patching file driver/eu_types.h
patching file driver/eu_utils.c
patching file driver/firmware/sagem/isdn/rtbldei0.bnm
patching file driver/firmware/sagem/isdn/rtbldei1.bnm
patching file driver/firmware/sagem/isdn/rtbldei2.bnm
patching file driver/firmware/sagem/isdn/rtbldei3.bnm
patching file driver/firmware/sagem/isdn/rtbldei4.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbld3p0.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbld3p1.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbld3p2.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbld3p3.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbld3p4.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbldep0.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbldep1.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbldep2.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbldep3.bnm
patching file driver/firmware/sagem/pots/rtbldep4.bnm
patching file driver/user/CMVei.txt
patching file driver/user/CMVep.txt
patching file driver/user/eaglectrl.c
patching file driver/user/eagle-usb.conf
patching file driver/user/usrpots.conf
patching file license
patching file LICENSE
patching file pppoa/copying
patching file pppoa/COPYING
patching file readme
patching file README
patching file utils/scripts/eu_config_bash
patching file utils/scripts/usb.usermap
patching file version
patching file VERSION
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# ./configure
bash: ./configure: No such file or directory
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# /configure
bash: /configure: No such file or directory
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# /.configure
bash: /.configure: No such file or directory
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb# cd eagle-usb-src/
root@panos-desktop:/tmp/eagle-usb/eagle-usb-src# ./configure
checking for gcc... no
checking for cc... no
checking for cc... no
checking for cl... no
configure: error: no acceptable C compiler found in $PATH
See `config.log' for more details.

emnezia
14-07-2006, 13:25
πρέπει να κατεβάσεις το gcc. Από τον packetmanager του kubuntu ψάχνεις το gcc και το κατεβάζεις μετά συνέχισε από το configure και μετά (πρώτα δώσε cd /tmp/eagle-usb/eagle-usb-src/ για να πας στον φάκελο που έχεις αποσυμπιέσει το αρχείο με τους drivers).

** αλλαγή τίτλου θέματος για να είναι πιο σχετικός **

NGF
14-07-2006, 14:41
Παω να κοιταξω/ψαξω.....αλλα μου φαινεται οτι γρηγορα θα ειμαι πισω γιατι δεν το πολυκαταλαβα αυτο με το packetmanager και το κατεβασμα απο τον packetmanager

**Ευχαριστω για την αλλαγη θεματος** :023:

kamenoss
14-07-2006, 14:52
με sagem εισαι? θα καλοπερασεις. ειναι ****modem και θα σου σπασει τα νευρα μεχρι να το κανεις να δουλεψει.
παντως καπου πηρε το ματι μου binary drivers για debian/ubuntu

www.linuxquestions.org <- εχει αρκετα πραγματα σχετικα με το sagem

emnezia
14-07-2006, 15:02
packetmanager είναι το πρόγραμμα που κατεβάζει στο ubuntu τα προγράμματα από το internet. Στο ubuntu το ονομάζει synaptic αν δεν κάνω λάθος. Στο kubuntu δεν γνωρίζω. Γίνεται και από κονσόλα με την εντολή apt-get. Αν δεν κάνω λάθος κάπου είχαμε ξανασυζητήσει για την εγκατάσταση του gcc σε ubuntu.

WAntilles
14-07-2006, 15:46
Αλλα ρε παιδια εχω ενα προβλημα.... το modem sagem της otenet εχει μεσα εκτος απο τους driver των windows και drivers για linux.

Πέτα το στα σκουπίδια, και πάρε ένα σοβαρό ethernet aDSL modem-router με hardware firewall να βρεις την υγειά σου.

NGF
14-07-2006, 16:07
@WAntilles
Και αυτο θελω αλλα δεν γινεται τωρα οποτε θα βασανιζομαι με το sagem
---
Κατεβασα απο net (30 mb) gcc. Η ονομασια του αρχειου ειναι gcc-4.0.2.tar.bz2
Δοκιμασα απο console αλλα δεν εκανα τιποτα.Αφου εγινα root και αντεγραψα το αρχειο που κατεβασα στο /tmp/
γραφω:

cd /tmp/
apt-get install gcc-4.0.2.tar.bz2

Μετα δεν θυμαμαι τι εβγαλε παντος εγκατασταση δεν εγινε. Κανεις να μου πει τι εντολες να δωσω στο console ωστε να βαλω το gcc?

-----EDIT----
Κατι βρηκα στο net για gcc installation αλλα σιγα μην τα καταφερω.

Ασχετο αλλα το ubuntu ειναι καλυτερο απο το kubuntu? Δεν ειναι ubuntu με KDE? Γιατι διαβασα στο net καλα πραγματα για το synaptic το οποιο δεν υπαρχει στο kubuntu και μαλλον παλι θα αλλαξω (ηδη εβαλα να κατεβαινει..)

----EDIT-----

Τελικα δεν τα καταφερα με το gcc. Καμια λυση?
Με το synaptic μπαινει ευκολα το gcc? Αν ειναι τοτε να περιμενω να κατεβει το Ubuntu να βαλω αυτο αλλιως μια λυση γιατι εχω βαρεθει να μπουταρω σε kubuntu και μετα τοση ωρα να μπω στα παραθυρα

NGF
14-07-2006, 23:20
Κατεβασα ubuntu. Τα γραφω σε cd και τα βαζω να δω τι μπορω να κανω με αυτα και το synaptic

NGF
15-07-2006, 15:28
Εβαλα τα ubuntu αλλα παλι εχω προβλημα.
1)Δεν μπορω να γινω root. Μου ζηταει κωδικο τον οποιο ποτε δεν μου ζητησε να ορισω. Δοκιμαζω αυτον συνδεσης χρηστη αλλα τιποτα
2)Μετα απο επανεκκινηση δεν υπαρχει ο synaptic καθως και μια ολοκληρη λιστα με προγραμματα για διαχειρηση υπολογιστη
3)Ανοιγω τον synaptic (οταν υπηρχε), βρηκα το gcc 4.0.1 απο οτι θυμαμαι καθως και πιο παλιες εκδοσεις. Παω να διαλεξω αυτο για εγκατασταση αλλα δεν το οριζει προς εγκατασταση οπως επισης και τα αλλα gcc (προηγουμενες εκδοσεις)

Τι να κανω τωρα?

Prowler
15-07-2006, 16:45
1. Λίγο υπομονή. Το ubuntu σαν default έχει απενεργοποιημένο το root λογαριασμό. Αντί αυτού χρησιμοποιεί την εντολή sudo με την οποία οι χρήστες που είναι στο sudoers group μπορούν να εκτελέσουν εντολές του root με το δικό τους password.
An βέβαια θέλεις μπορείς να ορίσεις password για τον root ωστε να τον καταστήσεις ενεργό με την εντολή sudo passwd root (από κονσόλα).

2. Μπορείς να τρέξεις το Synaptic και από κονσόλα (sudo synaptic)

3. Tι μήνυμα σου βγάζει ακριβώς?

Prowler
15-07-2006, 17:07
Δες κι εδώ για γενικές οδηγίες

http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=20933

NGF
15-07-2006, 17:50
Λοιπον οταν παω να εγκαταστησω gcc απο συμπιεσμενο που κατεβασα απο net τοτε δεν μπορει να συνεχισει γιατι δεν ειμαι root. Πεταει "Are you root?" οπως θυμαμαι. Το sudo δεν δουλευει. Δεν ειμαι στο sudoers group. Ετσι ελεγε.

Οταν δοκιμασα apt-get install gcc δεν εκανε τιποτα, απλος αλλαζε γραμμη για νεα εντολη. Τιποτα με αυτο.

Οταν παω στο Διαχειρηση Συστηματος εχει φυγει η μιση λιστα και παραπανω και μαζι ο synaptic οπως επεισης και τα group περι users. Τωρα που πηγαν κανεις δεν ξερει.

Ομως δεν δοκιμασα ακομα το "sudo passwd root" και βημα 2. Τα ξεχασα και το σπαστικο ειναι οτι πρεπει να μπουταρω μια στα windows περιμενοντας να φορτωσουν και μια στα ubuntu

NGF
15-07-2006, 18:03
Ουτε το βημα 2 πετυχε με τον synaptic γιατι ζητα password. Επισης το sudo passwd root δεν εκανε τιποτα

Γενικα δεν εχω καταφερει τιποτα

routerjoc
16-07-2006, 02:32
Ουτε το βημα 2 πετυχε με τον synaptic γιατι ζητα password. Επισης το sudo passwd root δεν εκανε τιποτα

Γενικα δεν εχω καταφερει τιποτα

Θα σε βοηθούσε αρκετά να διαβάσεις ολόκληρη την παρακάτω ιστοσελίδα
http://ubuntuguide.org/wiki/Dapper

καλό διάβασμα όταν την τελειώσεις θα έχουν απαντηθεί οι μισές σου ερωτήσεις για το Ubuntu

καλή τύχη.

John

NGF
16-07-2006, 08:57
Θα την διαβασω. Αν ειναι να καταφερω να εχω internet τοτε οκ.

NGF
16-07-2006, 10:13
Καινουργιο προβλημα. Επειδη δεν εμφανιζονταν ολη η λιστα στο "Συστημα" > "Διαχειρηση συστηματος" με τιποτα λεω να τα σβησω και να τα ξαναβαλω. Βαζω το live cd μεσα, μπουταρω, παω να κανω install και αφου βαλω στοιχεια οπως ονομα,username,password μετα παει να ελεγξει τους δισκους ωστε να σβησω το swap και το linux και να τα ξαναβαλω. Αλλα εβγαζε ενα μηνυμα και μολις παω να μπω στα windows ο δισκος ο δευτερος που εχω τα linux ηταν ξαφνικα σε "BAD" κατασταση (partition magic) ομως τα αρχεια μου τα εβλεπα κανονικα. Βεβαια δεν ξερω αν το προβλημα εγινε τοτε με το live cd η ηταν πιο πριν και το καταλαβα τωρα.

Τι μπορει να εγινε και υπαρχει καμια λυση?

emnezia
16-07-2006, 10:48
Μπορείς να ποστάρεις το μήνυμα που λες σου έβγαλε;
"....Αλλα εβγαζε ενα μηνυμα και μολις παω να μπω..."

NGF
16-07-2006, 11:00
οκ θα μπουταρω αργοτερα to μεσημερι ξανα σε ubuntu και θα δοκιμασω. Και ολα αυτα ξεκινησαν γιατι εχω usb modem...:076:

emnezia
16-07-2006, 11:21
Αν θες δώσε τις οδηγίες που έχει για την εγκατάσταση του driver να προσπαθήσω να στο "μεταφράσω" σε απλά λόγια, μπας και βγάλουμε ευκολότερα άκρη.

NGF
16-07-2006, 13:21
Οκ αλλα εχω καταλαβει ετσι και αλλιως τι λεει. Ολα ξεκιναν στο οτι θελει να βαλω gcc η αλλα 3 δεν θυμαμαι για να περαστει ο driver. GCC δεν εχω και προσπαθω να το βαλω αλλα τιποτα. Θελει να ειμαι root αλλα root πως να γινω αφου δεν εχω κωδικο και δεν υπαρχει στην καρτελα "Συστημα" > "Διαχειρηση συστηματος" η επιλογη σχετικα με τους χρηστες οπως επισης και ο synaptic σχετικα με την εγκατασταση και μολις παω να τα σβησω να τα ξαναβαλω απο την αρχη να τος και ο δισκος. Μολις παω σπιτι γιατι ειμαι απο φιλο θα ανεβασω τι λεει ο driver

emnezia
16-07-2006, 13:40
Το ubuntu πάντως για root κωδικό ζητά του χρήστη. Σε κονσόλα αν θες να γίνει root δίνεις
sudo su <Enter>
και γράφεις τον κωδικό του χρήστη. Και κατόπιν ότι δώσεις το εκτελεί σαν su (στην κονσόλα πάντα).
gcc μην βάλεις τον 4 αλλά 3.χ

NGF
16-07-2006, 13:43
τον κωδικο χρηστη εδινα αλλα λαθως password ελεγε. Authentication failure

NGF
16-07-2006, 15:43
Δεν μπορω να καταλαβω τι γινεται. Δοκιμασα ξανα τωρα που γυρισα σπιτι να εγκαταστησω τα ubuntu απο την αρχη και τωρα δεν εβγαζε το μηνυμα. Εκανα κανονικα τα partitions-ολα ενταξει (το norton partition magic συνεχιζει να λεει bad αλλα ολα ειναι ενταξει). Τωρα εχω κανει φρεσκια εγκατασταση και η λιστα στο "Συστημα" > "Διαχειρηση συστηματος" ειναι ολη καθως και ο synaptic.

Τωρα νομιζω οτι ειμαι ενταξει. Τι κανω για να μπω στο sudoers group η τελος παντον να λυσω το προβλημα του root μιας και απο κονσολα δεν κανει τιποτα και το user password δεν το δεχεται για του root?

emnezia
16-07-2006, 19:44
if you ever forget the root password, just reboot and in the grub boot screen, edit to start in run level 1.

So, e (for edit), down to where it says kernel /boot/vmlinuz (or whatever) and put a 1 at the very end of that line. Press enter, then b (for boot). You'll be in run level 1 now. So now you'll see a prompt that looks like:
sh#

Just type passwd and you've reset the root password to what ever you want.

Hope that helps. Σε ένα forum έγγραφε το παραπάνω. Δοκίμασέ το. Δεν ξέρω αν στο ubuntu έχει άλλο τρόπο. Αλλιώς μετά θα πρέπει να πειράξεις το shadow για να αλλάξεις το root password, όπως περιέγραψε ο Λουκάς πριν κάτι μέρες.

Επίσης πριν κάνεις το παραπάνω, δοκίμασε να πας στο users και να κάνεις ένα νέο χρήστη. Κάνε login με αυτόν και δοκίμασε αν δουλεύει η sudo με αυτόν. Μου κάνει περιέργεια που δεν δέχεται τον κωδικό του user σου.

Eπίσης δες οπωσδήποτε τον οδηγό που δίνει ο routerjoc (http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=255678&postcount=35) παραπάνω. Θα σε βοηθήσει αρκετά.

NGF
16-07-2006, 22:32
Τον οδηγο δεν τον εβγαλα ολο, διαβασα μονο οτι ειχε σχεση με root οχι για παραδειγμα εγκατασταση amarok. Αλλα θα το διαβασω ολο σιγα σιγα. Τεσπα θα δοκιμασω αυριο το πρωι και ευχομαι να δουλεψει κατι επιτελους.

Καληνυχτα!

NGF
17-07-2006, 15:39
Τελικα δουλευει το sudo γιατι μολις μου ζητησε κωδικο εβαλα αυτον του χρηστη και τον πηρε χωρις να πεταξει κατι. Εδω περα ειναι η συνομιλια μου με το console κατα τη διαρκεια προσπαθειας εγκαταστασης gcc και αφου το εκανα αποσυμπιεση πρωτα στο desktop:

panos@panos-desktop:-$ cd Desktop
panos@panos-desktop:-/Desktop$ cd gcc-3.4.6
panos@panos-desktop:-/Desktop/gcc-3.4.6$ sudo ./configure
Password:
loading cache ./config.cache
checking host system type... i686-pc-linux-gnuoldld
checking target system type... i686-pc-linux-gnuoldld
checking build system type... i686-pc-linux-gnuoldld
checking for a BSD compatible install... /usr/bin/install -c
./configure: line 2339: cc: command not found
*** The command 'cc -o conftest -g conftest.c' failed.
*** You must set the environment variable CC to a working compiler.
panos@panos-desktop:-/Desktop/gcc-3.4.6$

emnezia
17-07-2006, 15:48
Περίμενε, αφού δουλεύει ο κωδικός του root (τι έκανες, άλλαξες κάτι; ) κάνε την εγκατάσταση από το synaptic.

NGF
17-07-2006, 16:09
τιποτα δεν εκανα. ξερω και εγω τι γινεται. παντος απο synaptic δεν κανει τιποτα. Δεν μπορω να το μαρκαρω για εγκατασταση. Λεει μονο "απομακρυνση". Επισης απο synaptic δεν μπορω να μαρκαρω και τιποτα αλλο απο τα τοσα που εχει για εγκατασταση

NGF
19-07-2006, 23:29
Καμια ιδεα?
Σαν να ειναι ολα εναντιον μου. Δεν αντεχω να μπουταρω μια στο ενα μια στο αλλο και να περιμενω να φορτωσουν συνεχεια τα windows

NGF
25-07-2006, 17:27
Τελικα γυρισα παλι στο suse και αυριο θα βαλω suse 10.1 (αν δεν κανω λαθως εχει μεσα xgl?). Εβαλα gcc, εβαλα και kernel sources ! Και παω να βαλω τους driver του modem και αντε παλι. Δοκιμασα πρωτα στην αρχη να βαλω drivers αλλα δεν ηταν ο gcc και μετα εβαλα αυτο και δοκιμασα ξανα ξαναγραφοντας απο πανω τα αρχεια. Εδω ειναι ενα κομματι απο το console στο οποιο υπαρχουν τα προβληματα :

linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb #
linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb # cd eagle-usb-src
linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src # ./configure
checking for gcc... gcc
checking for C compiler default output file name... a.out
checking whether the C compiler works... yes
checking whether we are cross compiling... no
checking for suffix of executables...
checking for suffix of object files... o
checking whether we are using the GNU C compiler... yes
checking whether gcc accepts -g... yes
checking for gcc option to accept ANSI C... none needed
checking for a BSD-compatible install... /usr/bin/install -c
checking whether make sets $(MAKE)... yes
checking for main in -lc... yes
checking for dirent.h that defines DIR... yes
checking for library containing opendir... none required
checking how to run the C preprocessor... gcc -E
checking for egrep... grep -E
checking for ANSI C header files... yes
checking for sys/types.h... yes
checking for sys/stat.h... yes
checking for stdlib.h... yes
checking for string.h... yes
checking for memory.h... yes
checking for strings.h... yes
checking for inttypes.h... yes
checking for stdint.h... yes
checking for unistd.h... yes
checking fcntl.h usability... yes
checking fcntl.h presence... yes
checking for fcntl.h... yes
checking limits.h usability... yes
checking limits.h presence... yes
checking for limits.h... yes
checking sys/ioctl.h usability... yes
checking sys/ioctl.h presence... yes
checking for sys/ioctl.h... yes
checking sys/time.h usability... yes
checking sys/time.h presence... yes
checking for sys/time.h... yes
checking syslog.h usability... yes
checking syslog.h presence... yes
checking for syslog.h... yes
checking for unistd.h... (cached) yes
checking for an ANSI C-conforming const... yes
checking for off_t... yes
checking for pid_t... yes
checking for size_t... yes
checking whether time.h and sys/time.h may both be included... yes
checking whether struct tm is in sys/time.h or time.h... time.h
checking for uid_t in sys/types.h... yes
checking whether gcc needs -traditional... no
checking return type of signal handlers... void
checking for strftime... yes
checking for gettimeofday... yes
checking for select... yes
checking for socket... yes
checking for strcspn... yes
checking for strdup... yes
checking for strerror... yes
checking for strspn... yes
checking for strtol... yes
checking for ifconfig... yes
checking for route... yes
checking for pidof... yes
checking for dhclient... no
checking for dhcpcd... dhcpcd
checking for pppd... yes
checking for pppoe... no
checking for doc/man/eagleconfig.8... yes
checking for xsltproc... yes
*** docbook stylesheets are missing, keeping prebuild version ***
checking for kernel version...
checking for hotplug... 0
checking for ifup... 1
checking for adictrl... no
checking for eaglectrl... no
checking for showstat... no
checking for eaglestat... no
checking for startadsl... no
checking for stopadsl... no
configure: creating ./config.status
config.status: creating Makefile.common

================================================== ======================
distribution detected generic

dhcp support dhcpcd

pppd support yes
pppoa support yes
pppoe support no (runtime detection)

install eagleconnect (tcl/tk frontend) yes

generate documentation no
================================================== ======================

warning: your $PATH does not contain /usr/local/sbin. You won't be able to launch scripts.
If you are using bash, you should update /root/.bashrc

linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src # make install
make -C driver install && \
make -C pppoa install && \
make -C utils/scripts install && \
make -C utils/eagleconnect install && \
make -C doc install && \
hash -r && \
echo -e "================================================== =============================" && \
echo -e "\n\nInstallation has finished!\nYou should now run eagleconfig to setup your connexion.\n\n"
make[1]: Entering directory `/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'make -C ./firmware install
make[2]: Entering directory `/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware'
/usr/bin/install -c -d /etc/eagle-usb/dsp && \
/usr/bin/install -c -m 0664 dsp_code_pots.bin /etc/eagle-usb/dsp
/usr/bin/install: cannot stat `dsp_code_pots.bin': Ξ”Ξ&#181;Ξ½ υπάρχΞ&#181;ΞΉ Ο„Ξ*τοιο αρχΞ&#181;Ξ―ΞΏ Ξ&#174; κατάλογος
make[2]: *** [install] Error 1
make[2]: Leaving directory `/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src/driver/firmware'
make[1]: *** [installdsp] Error 2
make[1]: Leaving directory `/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src/driver'
make: *** [install] Error 2
linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src # eagleconfig
bash: eagleconfig: command not found
linux:/home/panos/Desktop/eagle-usb/eagle-usb-src # eagleconfig

NGF
28-07-2006, 11:17
Κατεβασα τα suse 10.1. Παω να κανω αναβαθμιση τα suse 10 με τα 10.1 και οριστε τι μου πεταει "Err: 3:Package desktop-data-SuSE-10.1-30 fails integrity check. Do you want to retry downloading it, or abort installation" κα μου εχει απο επιλογες οπως "Ματαιωση","Επαναληψη","Παραλειψη" η κατι τετοιο. Επισης δοκιμαζω να βγαλω τελειως τα suse 10 και να βαλω καθαρα στο δισκο τα 10.1 αλλα πεταει παλι το ιδιο. Τι φταιει?

NGF
29-07-2006, 09:53
Τελικα βρηκα το πακετο που κανει τη δουλεια. Ειναι ενα για τα themes στο kde και gnome. Το επιλεγω να μην εγκατασταθει αλλα δεν γινεται το παιρνει για εγκατασταση γιατι εξαρταται απο αλλα πακετα που ειναι για εγκατασταση. Βγαζω ολη αυτη την ομαδα των πακετων αλλα και παλι τα παιρνει για εγκατασταση. Καμια ιδεα?

NGF
11-08-2006, 13:49
Επειδη δεν καταφερα με καμια διανομη απο οποιες δοκιμασα να μπω net ξαναγυρισα σε ubuntu που μου αρεσε και πιο πολυ. Εχω 3 ερωτησεις:
1)Πως ρυθμιζω τον grub να εχει προεπιλογη τα windows και τον χρονο που δινει μεχρι να μπουταρει?
2)Πιο ειναι το καλυτερο filesystem να χρησιμοποιησω (reiserfs,reiser4,ext3 κτλ)?
3)Πως βγαζω τον grub απο mbr και να αρχιζουν κατευθειαν τα windows?

Οσο για το net θα παω σε ethernet λυση

NGF
14-08-2006, 08:58
Καμια λυση???

WAntilles
14-08-2006, 12:17
Πιο ειναι το καλυτερο filesystem να χρησιμοποιησω (reiserfs,reiser4,ext3 κτλ)?

Το reiser4, αλλά προς το παρόν βάλε το αμέσως καλύτερο που είναι το reiserfs.

Οσο για το net θα παω σε ethernet λυση

Καλά που το κατάλαβες.

Άργησες λιγάκι, αλλά το κατάλαβες.

NGF
14-08-2006, 14:20
Καλά που το κατάλαβες.

Άργησες λιγάκι, αλλά το κατάλαβες.
Οχι αυτο το ηξερα απο την αρχη. Αλλα τοτε δεν υπηρχε καθολου $. Τωρα υπαρχει..

WAntilles
14-08-2006, 19:44
Οχι αυτο το ηξερα απο την αρχη. Αλλα τοτε δεν υπηρχε καθολου $. Τωρα υπαρχει..

Α, εντάξει.

NGF
14-08-2006, 23:30
Τιποτα σχετικα με 1)Πως ρυθμιζω τον grub να εχει προεπιλογη τα windows και τον χρονο που δινει μεχρι να μπουταρει?
Πως βγαζω τον grub απο mbr και να αρχιζουν κατευθειαν τα windows? ?

yop
15-08-2006, 13:56
sudo [your favourite text editor] /boot/grub/menu.lst

Βρες το default και άλλαξε το στην τιμή που ανταποκρίνεται στα windows όταν κάνει boot.

Για το δεύτερο χρησιμοποίησε το utility fixmbr από το cd των windows

NGF
15-08-2006, 14:57
ααα οκ θα κοιταξω. απο αυριο-μεθαυριο κιολας που θα εχω net στο ubuntu. Ευχαριστω!

WAntilles
15-08-2006, 20:24
Πως βγαζω τον grub απο mbr και να αρχιζουν κατευθειαν τα windows?

http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=14735

NGF
17-08-2006, 18:09
είμαι σε ubuntu και
1)αφού έβαλα το XGL και δουλεύει δεν μπορώ να βάλω ελληνικά να γράψω(εδώ πέρα δοκίμασα greeklish converter). Το έκανα με ένα οδηγό online. Δοκίμασα αυτό αλλα τίποτα "xmodmap /usr/share/xmodmap/xmodmap.gr"

2)Μερικά παράθυρα όταν ενεργοποίησα το XGL ήταν ψιλά και τώρα δεν μπορώ να δω πάνω την μπάρα τους (κλείσιμο κτλ). Μπαίνει μπροστά εκείνη η μπάρα που έχει το gnome πάνω πάνω

Τι να κάνω?

yop
17-08-2006, 19:07
Για το δύο δοκίμασε με πατημένο το Alt να σύρεις το παράθυρο ώστε να εμφανιστεί η μπάρα του.
Δεν έχω βάλει xgl στο ubuntu μου (α! δεν σας το είπα, έχω κι εγώ...) οπότε δεν μπορώ να βοηθήσω στο 1.

NGF
17-08-2006, 23:10
OK το δεύτερο. Ευχαριστώ! Κανένας με λύση για το πρώτο?

---EDIT----
Λυθηκε μολις τωρα και αυτο το προβλημα. Δεν ειχα δει ενα τρομερο εργαλειο του ubuntu σχετικα με τις γλωσσες

yop
18-08-2006, 00:33
Δεν ειχα δει ενα τρομερο εργαλειο του ubuntu σχετικα με τις γλωσσεςΤο οποιο ειναι?...

Α και εντυπώσεις απο το xgl?

NGF
18-08-2006, 08:35
Εκει που λεει "Γλωσσικη υποστηριξη" στη "Διαχειρηση συστηματος" (για μενα τρομερο ειναι αφου αμεσως ελυσα το προβλημα μου)

Το XGL μου αρεσει πολυ. Τα εφε των παραθυρων. Εναλλαγη επιφανειας εργασιας κτλ. Αξιζει και χωρις τις απαιτησεις του aero. Προτεινω οσοι δεν το εχουν εγκατεστημενο στη διανομη τους να το βαλουν

NGF
18-08-2006, 14:29
Αληθεια μπορω να γραψω C# σε ubuntu? Κατι πηρε το ματι μου για mono project-κατι τετοιο. Πως γραφω με αυτο κωδικα? Υπαρχει IDE οπως παραδειγμα το Visual Studio?

yop
18-08-2006, 19:21
Αληθεια μπορω να γραψω C# σε ubuntu? Κατι πηρε το ματι μου για mono project-κατι τετοιο. Πως γραφω με αυτο κωδικα? Υπαρχει IDE οπως παραδειγμα το Visual Studio?
monodevelop (υπαρχει στα repositories του ubuntu), επισης ο circular αν ειναι εδω γύρω μπορει να βοηθήσει.

NGF
19-08-2006, 00:10
Ωραιο το monodevelop! Θα ασχοληθω αυριο με αυτο. thanks yop!

NGF
20-08-2006, 16:40
Εχω ενα προβλημα. Εξαιτιας βλακειας εκανα format τα ubuntu και αυτη τη στιγμη τα ξαναβαζω. Τωρα μιλω απο live cd. Προσπαθησα αυτη τη φορα να βαλω reiser4 αλλα δεν το εβαζε. Ελεγε οτι μπορει να λειπει το plugin και στις κατατμησεις το εβγαζε σαν reiser4 με ενα εικονιδιο (εκεινο το κιτρινο που σημαινει προσοχη) απο διπλα. Μπορω να το κανω reiser4 με καποιο τροπο?

WAntilles
20-08-2006, 18:03
Οι έτοιμοι kernels του Ubuntu δεν έχουν υποστήριξη για reiser4.

Άρα, και να φτιάξεις δικό σου kernel, δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις reiser4 στο "/" partition σου.

Αν θες να παίξεις με reiser4 - ή και άλλα συστήματα αρχείων - να πας σε κάτι πολύ πιο ευέλικτο -> π.χ. Gentoo.

NGF
21-08-2006, 00:00
Μπα ας αφησω το gentoo...καλυτερα με το reiser. Δεν με χαλαει-μια χαρα παει αλλα θελω παντα το καλυτερο εφοσον μπορω να το εχω

NGF
05-09-2006, 16:59
Παιδια εχω μια απορια.....η οθονη μου δεν ειναι καλα ρυθμισμενη. Θελω να πω οτι μου αφηνει μια μικρη μαυρη καθετη λωριδα στα αριστερα και μου τρωει το αντιστοιχο μεγεθος απο τα δεξια. Ξερετε πως διορθωνεται?

DarthMoul
05-09-2006, 17:18
Παιδια εχω μια απορια.....η οθονη μου δεν ειναι καλα ρυθμισμενη. Θελω να πω οτι μου αφηνει μια μικρη μαυρη καθετη λωριδα στα αριστερα και μου τρωει το αντιστοιχο μεγεθος απο τα δεξια. Ξερετε πως διορθωνεται?
Εγώ στην δικιά μου (Sony TFT 17'') πατάω το autoconfig στο OSD Menu και φτιάχνει μόνη της.

NGF
05-09-2006, 17:36
Το εφτιαξα και εγω απο τα κουμπια της οθονης. Με το που διαβασα autoconfig ειδα το κουμπι auto κατω στην οθονη μου το οποιο ομως δεν με βοηθησε οποτε το εκανα χειροκινητα. Ευχαριστω. Η λυση ηταν το autoconfig που εγραψες!

NGF
06-09-2006, 15:50
Νεο προβλημα : Αφου εγκατεστησα κατι απο synaptic (δεν θυμαμαι τι-κατι για codec) σταματησε να δουλευει ο synaptic. Πατω να αρχισει, ανοιγει το παραθυρο και ισα ισα που το βλεπω και ξανακλεινει. Δοκιμασα απο console και οριστε τα αποτελεσματα :

panos@panos-desktop:~$ sudo synaptic
Σφάλμα κατάτμησης (segmentation fault)
panos@panos-desktop:~$

Εχετε καμια ιδεα?

NGF
07-09-2006, 09:24
???
Εψαξα και στο google αλλα δεν βρηκα ακρη. Χρειαζομαι επιγοντος βοηθεια γιατι ubuntu χωρις synaptic δεν γινεται και αλλιως πρεπει να ξαναστηνω απο την αρχη ubuntu

emnezia
07-09-2006, 09:49
Σε κάποια thread διάβασα ότι τους το έβγαλε όταν πείραξαν τα repositories και σε ένα άλλο ότι έφταιγε ο DCOP server. Τι έκανες τελευταία φορά πριν στο βγάλει; Installation δεν γίνεται πάλι ο synaptic;

NGF
07-09-2006, 09:58
Λοιπον ηθελα να βαλω τον realplayer για να παιξω 3gp. Ειπα στην αρχη να τον κατεβασω αλλα σκεφτομαι synaptic. Παω στον synaptic, βρισκω realaplayer και μολις παω για το install που βγαζει τι χρειαζεται για εγκατασταση καθως και οτι χρειαζεται κατι ακομα που δεν μπορουσε να εγκαταστησει-δεν θυμαμαι δυστυχως. Εγω τοτε παω και κανω search αυτο που δεν μπορουσε να εγκαταστησει για να μπει ο realplayer, το βρισκω μονο του και το σημειωνω για install, κανω το install του στοιχειου αυτου. Μολις παω να ανοιξω τον synaptic να κανω εγκατασταση και τον realplayer οριστε το προβλημα.
Και εγω με λιγο googling τα ιδια βρηκα περι DCOP server και οτι να σβησω ενα αρχειο και μετα να ξανα αρχισω DCOP server αλλα τιποτα. Installation synaptic πως γινεται?

emnezia
07-09-2006, 10:13
Το πακέτο ήταν "xlibs";

NGF
07-09-2006, 10:37
ναι αυτο ηταν. Αργησα μιας και τοση ωρα εκανα refresh..

NGF
10-09-2006, 09:08
Υπαρχει καμια λυση ειναι να ξανακανω εγκατασταση?

Prowler
11-09-2006, 14:48
Υπαρχει καμια λυση ειναι να ξανακανω εγκατασταση?

Μην μπερδεύεις το linux με τα windows...

Για να διορθώσεις το synaptic:

sudo dpkg-reconfigure synaptic

Αν αυτό δεν δουλέψει τότε:

sudo apt-get remove synaptic
sudo dpkg --purge synaptic
sudo apt-get install synaptic

Prowler
11-09-2006, 15:17
Πάντως μιας και ανέφερες το να ξανακάνεις εγκατάσταση μου ήρθε στο μυαλό η εγκατάσταση του Freespire που έκανα τις προάλλες...

Τρελλάθηκα, που έγινε πλήρης εγκατάσταση σε 5 λεπτά.
(ΚΥΡΙΟΛΕΚΤΩ ΣΕ 5 ΛΕΠΤΑ).

Και όχι μόνο αυτό, βρήκε κατευθείαν την Broadcom 4318 wireless κάρτα μου, που προσωπικά έφτυσα αίμα να την κάνω να δουλέψει σε debian (με compiles του kernel, modules και δεν συμαζεύεται...)

Περιττό να σου πω ότι flash, java, realplayer, mp3 κλπ, κλπ ήταν όλα εγκατεστημένα..

Και όχι μόνο αυτό, με apt-get synaptic, μετατρέπεται βλέπεις ότι έχει πάνω από 20.000 πακέτα διαθέσιμα για εγκατάσταση (ξέχωρα από το CNR).

Προτείνω ανεπιφύλακτα σε όσους ασχολούνται με ubuntu-debian να την κατεβάσουν και να την εγκαταστήσουν, μόνο και μόνο να διαπιστώσουν του λόγου το αληθές....

Εκπληκτική δουλειά!!!

NGF
11-09-2006, 16:38
Οκ θα το κοιταξω αργοτερα το βραδυ και ευχομαι να δουλεψει

DarthMoul
11-09-2006, 16:48
Prowler το διαπίστωσα πολύ σπόσφατα αυτό που λες αντικαθιστώντας τα win98 σε ένα παλιό pc στο γραφείο με Freespire OSS. Περιττό να σου πω πως άκουσα και κατσάδα από την χρήστη της μηχανής επειδή δεν το είχα κάνει τόσο καιρό.

Στην επόμενη έκδοση μάλιστα το CNR θα έχει γίνει open source και η πρόσβαση στο Warehouse δωρεάν για όλους.

Prowler
11-09-2006, 17:13
Prowler το διαπίστωσα πολύ σπόσφατα αυτό που λες αντικαθιστώντας τα win98 σε ένα παλιό pc στο γραφείο με Freespire OSS. Περιττό να σου πω πως άκουσα και κατσάδα από την χρήστη της μηχανής επειδή δεν το είχα κάνει τόσο καιρό.

Στην επόμενη έκδοση μάλιστα το CNR θα έχει γίνει open source και η πρόσβαση στο Warehouse δωρεάν για όλους.

Ηδη στη παρούσα έκδοση (1.0.3) είναι δωρεάν η πρόσβαση στο warehouse (ανοιγεις λογαριασμό δωρεάν).
Εγώ προσωπικά έχω δοκιμάσει σχεδόν όλες τις μεγάλες διανομες (Redhat, Fedora, Mandrake-Mandriva, Ubuntu, SuSE, Knoppix, Lindows) αλλά και μικρότερες (dsl, insert....), και έχω καταλήξει σε Debian.
Καταλαβαίνεις ότι πολύ δύσκολα ενας χρήστης debian θα μιλούσε τόσο κολακευτικά για κάποια άλλη διανομή...

Εγκατέστησα το Freespire έτσι για να σκοτώσω το χρόνο μου. Που να ήξερα ο κακομοίρης οτι θα σκότωνα μόλις 5 λεπτά... Ούτε να παιδευτώ δεν μπόρεσα...

NGF
12-09-2006, 14:33
Μπηκα τωρα στο ubuntu. Δοκιμασα να μπω στο synaptic και ολα δουλευαν τελεια. ΔΕΝ πειραξα τιποτα και τωρα που μπηκα μετα απο καιρο ολα δουλευαν απο μονα τους. Τωρα πως δεν ξερω αλλα πιστευω να μην ξαναγινει τιποτα τετοιο. thanks για τη βοηθεια

NGF
19-11-2006, 22:56
Εβαλα πανω στο ubuntu 6.10 kde. Μπορω να διαλεξω αναμεσα σε gnome η kde στην αρχη αλλα απο τοτε που εβαλα το kde εχω ενα προβλημα με τις γραμματοσειρες. Τα γραμματα ειναι για τα μπαζα και δεν μπορω να το βλεπω με τιποτα. Εχω ενα screenshot (καντε κλικ στην εικονα για zoom) (http://img354.imageshack.us/img354/7174/snapshot1ez0.png) αν και στην πραγματικοτητα ειναι πολυ χειροτερα. Τι να κανω? Δοκιμασα να αλλαξω γραμματοσειρες αλλα τα ιδια

DarthMoul
19-11-2006, 23:19
Θα πρέπει κάποιος να σου πει αν το Ubuntu έχει την δυνατότητα να εγκαταστήσει τα core fonts και πως γίνεται αυτό. Τα core fonts είναι ουσιαστικά τα fonts των windows για linux αλλά με free license. Έτσι θα έχεις το ίδιο font look που έχεις και στα win.

emnezia
20-11-2006, 11:17
Απ'τον synaptic κάνε install το πακέτο msttcorefonts
Θα σου περάσει τα εν λόγο fonts.

NGF
20-11-2006, 16:01
Το εβαλα αλλα δεν μπορω να δω τις καινουργιες γραμματοσειρες. Εννοω να τις διαλεξω. Παω Settings - Appearance & Themes - Fonts αλλα στο πινακακι που ανοιγει δεν μπορω να βρω σε καμια λιστα τις καινουργιες γραμματοσειρες. Τι βλακεια εκανα παλι?

emnezia
20-11-2006, 16:12
Τις γραμματοσειρές του firefox θα τις αλλάξεις μέσα απ'τον firefox.
edit>preferences>content>advanced και επιλέγεις fonts.
Υπόψιν ότι έχει άλλα για κάθε γλώσσα.
Σε greek εγώ έχω
proportional > Sans Serif Size:16
Serif >serif
Sans-serif > sans-serif
Monospace > monospace size:12
Minimum font:10
(πρωτότυπα :p)

NGF
21-11-2006, 16:15
Δουλεψε! Τις γραμματοσειρες γενικα για τα προγραμματα πως τις αλλαζω?

emnezia
21-11-2006, 17:37
Όπως είπες πριν από το control panel. Εκτός βέβαια αν η εκάστωτε εφαρμογή έχει δικιές της ρυθμίσεις (όπως πχ ο firefox)

NGF
21-11-2006, 22:21
Οντως ετσι ειναι. Ξερεις την πρωτη φορα που δοκιμασα απο το control center δεν μπορουσα να βρω στις λιστες τις καινουργιες γραμματοσειρες. Τωρα τις βρηκα. Μπορει να ηθελε να ξαναφορτωσει το ubuntu γιατι μεχρι εχτες δεν εβλεπε τιποτα. Τελος παντον ολα ειναι ενταξει τωρα. thanks mod!

emnezia
21-11-2006, 22:50
Από τι στιγμή που κάνεις εγκατάσταση νέες γραμματοσειρές πρέπει να κάνεις ανανέωση είτε το περιβάλλον είτε τον X, ανάλογα τι χρησιμοποιείς.
Οπότε μετά το restart σου έκανε την απαραίτητη ανανέωση στο σύστημα. ;)

DarthMoul
22-11-2006, 00:59
Όταν εγκαθιστάς νέες γραμματοσειρές πρέπει να τρέξεις ως root από την κονσόλα την εντολή fc-cache. Δεν χρειάζεται να κάνεις ούτε reboot ούτε restart τα X. Οι πιο πολλές διανομές έχουν το fc-cache να τρέχει στο τέλος του multiuser mode, λίγο πριν να φορτώσουν τα X. Γι αυτό και σου εμφανίστηκαν μετά από το restart που έκανες.

schumifer
22-11-2006, 01:33
Έχω αντικαταστήσει το restart με restart Xserver και δεν έχω χαλαστεί πουθενά ως τώρα...

DarthMoul
22-11-2006, 01:48
Έχω αντικαταστήσει το restart με restart Xserver και δεν έχω χαλαστεί πουθενά ως τώρα...
Το Linux χρειάζεται reboot μόνο αν αλλάξεις kernel. Και αυτό μέχρι να πάει σε stable το kexec. Με το kexec ξεκινάς τον καινούργιο kernel μέσα από τον παλιό με ένα πάγωμα του συστήματος για 5-6 seconds.

NGF
22-11-2006, 15:32
Εβαλα το kexec απο synaptic. Εκανα καλα η μηπως ειναι πολυ unstable?

DarthMoul
22-11-2006, 16:25
Εβαλα το kexec απο synaptic. Εκανα καλα η μηπως ειναι πολυ unstable?
Σε desktop διανομές σαν το ubuntu δεν το χρειάζεσαι καθόλου.

NGF
22-11-2006, 17:09
Οκ τοτε το πεταω

NGF
22-11-2006, 23:27
Περιεργο. Κατεβασα rpm με το codeblocks 1.0 rc2 και με τη βοηθεια του alien το γυρισα σε dep. Το εκανα εγκατασταση και ενω ελεγε οτι εγκατασταθηκε δεν μπορω να το βρω στο μενου Development. Ειπα μηπως ειχε παει πουθενα αλλου σε αλλο μενου, τα πηρα ολα με τη σειρα αλλα τιποτα. Εχετε ιδεα τι τρεχει?

EDIT:

Ερωτημα 2:Υπαρχει για linux καποιο καλο IDE για vb.net η στην αναγκη C# που να χρησιμοποιει το mono? Προσπαθω να ξεφυγω απο την C++. Αν δεν βρω αλλη λυση για να γραφω για linux τοτε αναγκαστηκα θα συνεχισω στη C++

Ερωτημα 3:
Προσπαθω να εγκαταστησω αυτο (http://www.kde-look.org/content/download.php?content=42875&id=2) απο τα window decorations το οποιο ειναι σε μορφη bin αλλα δεν ξερω πως. Αληθεια πως γινεται??? :017:

emnezia
23-11-2006, 00:36
Για το codeblocks πιθανότατα δεν στο πέρασε στο μενού (δεν είχε τέτοια επιλογή αυτό το installation).
Γράψε σε console
rpm -l όνομα-αρχείου.rpm
και δες τα προγράμματα που έβαλε στο /usr/bin αυτά είναι τα εκτελέσιμα.
Αν θες πόσταρέ τα εδώ.
Το τελευταίο που βάζεις (το theme) είναι για το emerald. Τον window manager για το glx. Απλά κάνεις διπλό click στο αρχείο, αν βέβαια έχεις εγκαταστήσει τον emerald.
Για το 2ο θα σου απαντήσουν πιο έμπειροι.

NGF
23-11-2006, 15:45
Σχετικα με το 1:

cd Desktop
rpm -l codeblocks-1.0-rc2.src.rpm
RPM version 4.4.1
Copyright (C) 1998-2002 - Red Hat, Inc.
This program may be freely redistributed under the terms of the GNU GPL

Usage: rpm [-aKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdils] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqV] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVK] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVK] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKi] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv] [-aKfgpWHqVcdilsaKfgpWHqVKiv?] [-a|--all] [-f|--file] [-g|--group]
[-p|--package] [-W|--ftswalk] [--pkgid] [--hdrid] [--fileid]
[--specfile] [--triggeredby] [--whatrequires] [--whatprovides]
[--nomanifest] [-c|--configfiles] [-d|--docfiles] [--dump] [-l|--list]
[--queryformat=QUERYFORMAT] [-s|--state] [--nomd5] [--nofiles]
[--nodeps] [--noscript] [--comfollow] [--logical] [--nochdir]
[--nostat] [--physical] [--seedot] [--xdev] [--whiteout]
[--addsign] [-K|--checksig] [--delsign] [--import] [--resign]
[--nodigest] [--nosignature] [--initdb] [--rebuilddb] [--aid]
[--allfiles] [--allmatches] [--badreloc] [-e|--erase <package>+]
[--excludedocs] [--excludepath=<path>] [--fileconflicts] [--force]
[-F|--freshen <packagefile>+] [-h|--hash] [--ignorearch] [--ignoreos]
[--ignoresize] [-i|--install] [--justdb] [--nodeps] [--nomd5]
[--nocontexts] [--noorder] [--nosuggest] [--noscripts]
[--notriggers] [--oldpackage] [--percent] [--prefix=<dir>]
[--relocate=<old>=<new>] [--repackage] [--replacefiles]
[--replacepkgs] [--test] [-U|--upgrade <packagefile>+]
[-D|--define 'MACRO EXPR'] [-E|--eval 'EXPR'] [--macros=<FILE:...>]
[--nodigest] [--nosignature] [--rcfile=<FILE:...>] [-r|--root ROOT]
[--querytags] [--showrc] [--quiet] [-v|--verbose] [--version]
[-?|--help] [--usage] [--scripts] [--setperms] [--setugids]
[--conflicts] [--obsoletes] [--provides] [--requires] [--info]
[--changelog] [--triggers] [--last] [--filesbypkg] [--fileclass]
[--filecolor] [--filecontext] [--fscontext] [--recontext]
[--fileprovide] [--filerequire] [--redhatprovides]
[--redhatrequires] [--buildpolicy=<policy>] [--with=<option>]
[--without=<option>]

Σχετικα με το 2:
Ευχομαι να υπαρχει κατι γιατι εγω δεν βρηκα!

------------
Ο emerald δεν υπαρχει στον synaptic. Εχω βαλει compiz και XGL. Χρειαζομαι τιποτα αλλο εκτος απο τον emerald. Δοκιμασα να βαλω το XGL για ωραια παραθυρα με ενα guide στο net, εκανα και καποιες ρυθμισεις σε ενα αρχειο xorg αλλα δεν δειχνει να δουλευει. Εβαλα και το beryl και το emerald. Βρηκα στo forum του ubuntu software sources και τα εβαλα και αυτα. Τωρα εχω XGL, compiz και beryl μαζι. Υπαρχει προβλημα αν τα εχω και τα 3 μαζι? Δοκιμασα απο console "beryl" και παγωσε η εικονα στην οθονη. Δεν δουλευε τιποτα. Δοκιμασα "compiz" και "xgl" και δεν εκανε τιποτα. Μπα δεν μπορω να καταλαβω τι παιζει. Εχω πολυ δουλεια μπροστα μου

emnezia
23-11-2006, 16:18
1) Για να μην παιδεύεσαι τσάμπα. Πήγαινε εδώ: http://forums.codeblocks.org/index.php?board=20.0
και κατέβασε το deb πακέτο από την τρέχουσα έκδοση. Διπλό click πάνω του και το εγκαθιστά. Λογικά θα στο βάλει και στο menu, αλλιώς από console ή από το run δώσε "codeblocks"

3) Για να περάσεις τον emerald πρέπει να βάλεις τα απαραίτητα repositories.
Δες τον παρακάτω οδηγό:
http://www.ubuntuforums.org/showthread.php?t=263851
Υπόψιν πρέπει να έχεις τελευταίους οδηγούς nvidia/ati. Δεν ξέρω τι εμπειρία έχεις με αυτό.

NGF
23-11-2006, 18:31
Στον οδηγο κολαω στο βημα 4. Δινω στην κονσολα:

gedit /etc/X11/xorg.conf

και παιρνω:

cannot open display:
Εκτελέστε 'gedit --help' για να δείτε μια πλήρη λίστα των διαθέσιμων επιλογών γραμμής εντολών.

Οδηγους οι τελευταιοι δεν πρεπει να ειναι? Τους εβαλα με synaptic. Στην οθονη πριν φορτωσει που βγαζει μια ασπρη οθονη με την Nvidia. Οποτε θα πρεπει να εχουν εγκατασταθει

emnezia
23-11-2006, 18:36
Δοκίμασε σε console να δώσεις
beryl-manager
Τι σου δίνει;

NGF
23-11-2006, 19:02
οτι μου δινει και με σκετο beryl:

XGL Absent, cheking for NVIDIA
NVIDIA present
Relaunching beryl with _GL_YIELD="NOTHING"
XGL Absent, checking for NVIDIA

και μετα μενει εκει και δεν κουνιεται τιποτα. Απο πισω δουλευει κανονικα η μουσικη αλλα δεν μπορω να κανω τιποτα. Το μονο που μπορω να κανω ειναι να πατησω ctrl-alt και βελακι για σβησιμο πανω απο το enter και μετα ξαναμπαινω.

circular
23-11-2006, 19:38
2) Δοκίμασες το ΜonoDevelop?

NGF
23-11-2006, 20:06
Ναι ειναι για C# μονο η κανω λαθος? Αν δεν βρω με τιποτα για vb.net θα παω σε C#. Αλλα αν θυμαμαι καλα δεν εχει form designer οπως το visual studio η αλλιως εγω δεν το βρηκα πως γινεται

NGF
12-02-2007, 22:20
Γεια σας παιδια. Μετα απο καιρο ξαναεστησα το ubuntu (ευτυχως!) και καποια προβληματα συνεχιζονται. Ας ξεκινησω με codeblocks που δεν μπορω με τιποτα να δουλεψω με τον form designer. Ενω ανοιξει ενα project με vb.net (ναι τελικα υπαρχει !!) και δεν βλεπω form designer. Ενω στο addins υπαρχει το addin για τον gtk visual designer εγω δεν μπορω να το ανοιξω. Εψαξα στο google και σε ενα forum υπηρχε ενας ακομα που ειχε ιδιο προβλημα αλλα δεν του ειχε απαντησει κανεις. Καμια ιδεα?

Καληνυχτα!

DarthMoul
12-02-2007, 22:35
Υπάρχει VB compiler για Linux;

NGF
12-02-2007, 23:45
Το monodevelop εγραφε δημιουργια vb.net project αλλα απο την αλλη δεν εκανε compile. Δοκιμασα ενα compile και πετουσε "cannot open assembly /home/panos/Projects/vbnew/vbnew/bin/Debug/vbnew.exe". Η C# παλι δουλευει τελεια αλλα με τιποτα πουθενα δεν μπορω να βρω πως ανοιγει ο form designer.

DarthMoul
13-02-2007, 00:41
Υπάρχει το monodevelop που είναι designer για C#. Το έχεις δοκιμάσει;

NGF
14-02-2007, 00:06
Ναι για αυτο λεω οτι δεν δουλευει ο form designer. Το εχω δοκιμασει και ειναι πολυ καλο αλλα δεν μπορω με τιποτα να δω form designer

Κατι αλλο. Εχω κανει αποπειρες για να βαλω Beryl και compiz με οδηγους απο εδω λεξη κατα λεξη http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy . Γιατι παντα οταν ενεργοποιω το beryl η compiz μου τρωει τις γραμμες γυρω απο τα διαφορα παραθυρα (γραμμη τιτλου κτλ)?

emnezia
14-02-2007, 01:13
Κατι αλλο. Εχω κανει αποπειρες για να βαλω Beryl και compiz με οδηγους απο εδω λεξη κατα λεξη http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy . Γιατι παντα οταν ενεργοποιω το beryl η compiz μου τρωει τις γραμμες γυρω απο τα διαφορα παραθυρα (γραμμη τιτλου κτλ)?

Μιλας για όλο το περίγραμμα ή ένα κομμάτι.
Αν είναι όλο τότε σου σηκώνει το glx; Δουλεύουν τα υπόλοιπα εφφέ;
Αν είναι γραμμές τότε ίσως να είναι bug του τρέχοντος beryl (μου έχουν τύχει διάφορα τέτοια σε διάφορα updates) ή ίσως να θες tweaks στο xorg.conf για την κάρτα σου. Υπάρχουν πάμπολα στο google αν ψάξεις.

NGF
15-02-2007, 23:44
ολο το περιγραμμα. δεν δουλευουν τα υπολοιπα εφε. τιποτα. τεσπα εγω τωρα εχω αλλο προβλημα με αλλη διανομη να λυσω αυτο το προβλημα και μετα τα υπολοιπα περι xgl που απο οτι φαινεται θα ξεχασω. Το προβλημα ειναι στο <<<DEBIAN>>>sarge 3.1. Ναι ειπα να δοκιμασω. Το κατεβασα απο net. Ενα cd ειναι. Εκανα το βασικο συστημα εγκατασταση και τωρα φτασαμε στα πακετα τα οποια πρεπει να διαλεξω απο που θα ερθουν. Εγω διαλεξα απο cd και αφου το σκαναρε πρωτα και με ρωτησε αν εχω αλλο cd να το σκαναρει και αυτο μετα παμε στο βημα που διαλεγουμε χρηση υπολογιστη. Εννοω απλο desktop, web server, sql, mail server, print server, custom κτλ. Τα διαλεγω ολα και εγω εκτος απο custom και μολις πηγε να παρει απο cd εβγαζε προβλημα. Οτι μπορει να ειναι bug των πακετων. Να μην εχω χωρο στο δισκο και κατι τετοια. Το Partition ειναι 10,2 GB. Μετα διαλεγω σαν πηγη το internet http ολα καλα. Κατεβαζει. Δεν εχω προβλημα να το αφησω να κατεβαζει μεσα στο βραδυ αλλα προτιμω απο το cd. Παντα πιο γρηγορο το cd. Ξερετε τι φταιει???

emnezia
16-02-2007, 00:16
Δεν ξερω σίγουρα. Ίσως φταίει το δισκάκι.
Κάνε ένα κόπο να κάνεις το post στο debian subforum
θα πάρεις γρηγορότερα απάντηση.

NGF
16-02-2007, 18:57
Τα κατεβασε απο net τελικα αλλα δεν χρειαστηκε. Δεν μου πολυ αρεσε. Μπαχαλο και καλυτερα να παραμεινω σε ubuntu να μαθω καλυτερα οπως παραδειγμα τι κανουμε σε περιπτωση που δεν βλεπει τα partition απο windows η δεν εχει αναλυσεις πανω απο 800χ600. Η οταν δεν υπαρχουν οι nvidia στον synaptic και που να βρεις το repo. Οποτε ξαναεστησα ubuntu και τελικα λεω να μην βαλω xgl και τετοια γιατι μονο ζημιες κανω. Οποτε τρεχον προβλημα για τωρα ειναι πως λειτουργει ο form designer του monodevelop που ειναι και φορτωμενος σαν add in.

NGF
18-02-2007, 12:30
2)Εχω ενα αρχειο bin αλλα με διπλο κλικ ανοιγει ο gedit. Πως να το ανοιξω κανονικα και να κανω εγκατασταση?

NGF
18-02-2007, 17:27
Τελικα το φροντισα. Τωρα γιατι ανοιγε με gedit δεν εχω καταλαβει

NGF
19-02-2007, 19:47
Καλησπερα στο forum. Εχω κατεβασει καποια αρχεια τα οποια θελω να περασω σε ntfs partition. Χρησιμοποιω ενα προγραμμα απο τα windows που διαβαζει reiserfs οποτε κανω τη δουλεια μου. Προσπαθω ομως να αποφυγω να μπω στα windows μιας και εχω κανει και ρεκορ (μια βδομαδα σχεδον χωρις να μπω καθολου σε windows) οποτε ξερετε τιποτα για αυτο εδω http://www.linux-ntfs.org/ ? Ειναι αξιοπιστο για πληρη διαχειρηση ntfs partitions?

emnezia
20-02-2007, 00:05
Προσωπικά χρησιμοποιώ το ntfs-3g για εξωτερικούς σκληρούς. Δεν είχα ποτέ πρόβλημα, αλλά να ξέρεις πως πάντα έχεις ένα μικρό ρίσκο.

NGF
20-02-2007, 23:57
Λεω να το δοκιμασω αφου δεν ειχες και ποτε προβλημα πιστευω να μην βρω εγω το προβλημα τελικα και μην εχω και εγω ποτε προβλημα. Φανταζομαι ειναι το ιδιο και για εσωτερικους και εξωτερικους δισκους. Το λεω επειδη ανεφερες "εξωτερικους δισκους". Αλλα αυτο ασχολειται με το ntfs, δεν το νοιαζει τι δισκος ειναι. Σωστα?

panoc
21-02-2007, 00:00
ερωτηση, δεν ειναι προτιμότερο να χρησιμοποιουμε fat32 για εγωτερικους δισκους?
δεδομενης της εγγενης υποστηριξης και απο τα 2 λειτουργικα?

schumifer
21-02-2007, 02:22
Από τη στιγμή που το ntfs και το ext3 είναι ανώτερα προτιμώ να έχω ένα λειτουργικό παρτίσιον με παραθύρια και ntfs και το λινουξάκι μου με ntfs-3g. Ως τώρα σε 24-7 χρήση και κατά διαστήματα σοβαρή χρήση και βαριά στους ntfs-3g δίσκους τίποτα κακό δεν έχει συμβεί

NGF
21-02-2007, 15:33
Μια χαρα ειναι το fat32 για αυτη τη δουλεια αλλα θα πρεπει να παρω ολα τα αρχεια και να φορμαρω σε fat32 κατι που ειναι δυσκολο τωρα. Λεω να δοκιμασω με αυτο. Αληθεια υπαρχει κανα προγραμμα απο linux που να επιδιορθωνει ntfs σε περιπτωση που γινει τιποτα (χτυπα ξυλο)!

2)Πως μπορω να κανω ενα image του ubuntu οπως με το acronis ωστε αν δοκιμασω κατι αλλο και δεν μου κανει να μην ξαναστηνω παλι ubuntu. Ακομα καλυτερα αν μπορω να το κανω και livecd

NGF
24-02-2007, 10:57
Καλημερα. Προσπαθησα με αυτον τον οδηγο http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_ubuntu να κανω compile τον kernel 2.6.20 απο εδω http://www.kernel.org/pub/linux/kernel/v2.6/ . Συμφωνα με τον οδηγο ολα πηγαν καλα στο compile χωρις errors αλλα οταν πηγα να ξεκινησω με το νεο kernel που εβγαλε

Uncompressing Linux
crc error
--System halted

Οσο εκανα compile τον kernel ολα εδειχναν να ειναι ενταξει και συμφωνα με τον οδηγο αλλα τελικα τι εφταιξε?

Και γιατι εγω εχω 2.6.17-11-generic αντι για 2.6.20 που ειναι νεοτερος. Δεν θα επρεπε να αναβαθμιστει το ubuntu στον καινουργιο?

Ο compiled kernel πανω στο ιδιο το συστημα θα εχει καλυτερες επιδοσεις ετσι δεν ειναι?
Επισης οταν ρυθμιζα τον kernel πριν το compile ειχε ενα καρο επιλογες. Υπαρχουν τιποτα συγκεκριμενες που μπορω να βαλω για το συστημα μου (p4 HT,1GB ram)?

Ευχαριστω και sorry που σας κουρασα. (kernel ειναι αυτος!)