View Full Version : Εξωτερικός δίσκος και linux
nnthegreek
27-08-2006, 13:33
Παιδιά θέλω να πάρω έναν εξωτερικό δίσκο και να τον βάλω στον server μου στο σπιτι που τρέχει linux(ubuntu). Το θέμα είναι :
1. θα τον "δει" ή θα πρέπει να μπω σε φασαρία του kernel recompilation.
2. Πες ότι τον βλέπει, τι format θα χρησιμοποιεί? ext ή ntfs/fat? Αυτό το λέω γιατί θα ήθελα να τον βγάζω και να τον πάω σε ένα pc-windows μηχανάκι...
DarthMoul
27-08-2006, 13:55
Παιδιά θέλω να πάρω έναν εξωτερικό δίσκο και να τον βάλω στον server μου στο σπιτι που τρέχει linux(ubuntu). Το θέμα είναι :
1. θα τον "δει" ή θα πρέπει να μπω σε φασαρία του kernel recompilation.
2. Πες ότι τον βλέπει, τι format θα χρησιμοποιεί? ext ή ntfs/fat? Αυτό το λέω γιατί θα ήθελα να τον βγάζω και να τον πάω σε ένα pc-windows μηχανάκι...
Τι δίσκος είναι; Usb ή Firewire. Λογικά το Ubuntu θα τον δει κατευθείαν αλλά περίμενε να στο επιβεβαιώσει κάποιος που ξέρει την διανομή. Εσύ λογικά θα πρέπει να κάνεις μόνο mount και unmout κάθε φορά που τον βάζεις/βγάζεις.
Τώρα το format είναι ένα ζήτημα. Αν ο δίσκος έρχεται preformated fat32 δεν θα έχεις πρόβλημα. Αν όχι θα πρέπει να τον κάνεις format εσύ από τα windows ή το linux, αλλά νομίζω πως το fat32 έχει ένα όριο στο μέγεθος της partition που μπορεί να δει. Το NTFS είναι read-only ακόμα στο Linux, οπότε δεν παίζει σαν επιλογή.
backgroundman
27-08-2006, 13:58
1. Αν έχεις το kernel του ubuntu και δεν έχεις φτιάξει δικό σου τότε θα τον δεί απλά θα πρέπει να φορτώσεις το usb-storage module. Αφου το φορτώσεις μπορείς να κάνεις ένα fdisk -l για να σου βγάλει λίστα με τους σκληρούς δίσκους του συστήματος. Αφού βρείς τον δίσκο που σε ενδιαφέρει (πχ είναι ο /dev/sda) κάνεις ένα fdisk /dev/sda για να τον διαμορφώσεις...
2. Αν θες να έχεις τον δίσκο και σε linux και σε windows θα πρέπει να τον κάνεις FAT32. Νομίζω οτι έχει κάποιο όριο το FAT32 στα GB που μπορείς να διαμορφώσεις. Αν ο δίσκος είναι μεγαλύτερος απο το όριο θα πρέπει να του φτιάξεις partitions με μέγεθος μικρότερο απο το όριο του FAT32...
backgroundman
27-08-2006, 14:05
In theory, this should support a total of approximately 268,435,438 (< 2^28) clusters, allowing for drive sizes in the range of 2 terabytes. However, due to limitations in Microsoft's scandisk utility, the FAT is not allowed to grow beyond 4,177,920 (< 2^22) clusters, placing the volume limit at 124.55 gigabytes, unless "scandisk" is not needed.
Αν πάρεις δίσκο πάνω απο 125GB θα πρέπει να του φτιάξεις partitions με μέγεθος το πολύ 120GB...
The maximum possible size for a file on a FAT32 volume is 4 GiB minus 1 B (2^32-1 bytes).
Οπότε σε FAT32 δε μπορείς να κάνεις dvd-image για dvd που είναι πάνω απο 4GB...
Παραπάνω σου έγραψα για το usb δίσκο. Αν είναι firewire πάλι υπάρχει κάποιο module που θα πρέπει να φορτώσεις για να τον δείς. Ψάξε στο site του ubuntu για να βρείς τι πρέπει να κάνεις...
nnthegreek
27-08-2006, 14:25
δεν ειναι firewire, αλλά USB. Μιλάμε για μεγάλο δίσκο=320GB!!
Το φορμα ειναι μεγάλο πρόβλημα. Το θέλω για mp3 storage αλλα αν πάθει κάτι το linux, τότε θα χάσω επαφή με τα τραγούδια μου...
DarthMoul
27-08-2006, 15:22
Είναι πάνω στο ίδιο δίκτυο και οι δύο υπολογιστές;
nnthegreek
27-08-2006, 15:28
Ναι, γιατί ρωτάτε? Τί έχεις υποψη σου? :108:
DarthMoul
27-08-2006, 17:19
Ναι, γιατί ρωτάτε? Τί έχεις υποψη σου? :108:
Samba. Κρατάς αντίγραφο τα mp3 στο windows box και δεν πληρώνεις για εξωτερικό δίσκο. Το να σκάσουν και οι δύο δίσκοι την ίδια στιγμή είναι μάλλον απίθανο.
nnthegreek
27-08-2006, 18:09
ε.. το θεμα είναι ότι δεν έχω χώρο και για αυτό θέλω να πάρω νέο δίσκο...
backgroundman
27-08-2006, 21:49
Αν έχεις και τους 2 υπολογιστές στο ίδιο δίκτυο τότε βάλε τον εξωτερικό στο linux και φορμαρέ τον με ext3 ή reiserfs και σήκωσε samba για να το βλέπεις απο τα windows. Αν το μεταφέρεις σε άλλο pc με windows θα χρειαστείς καποιο προγραμματάκι για να μπορείς να διαβάζεις (δε μπορείς να γράψεις) σε ext3 ή reiserfs. Υπάρχουν αρκετά...
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.