View Full Version : διαφορες αποριες για linux
tsallinia
14-10-2006, 15:18
γεια σας.εχω μια σειρα απο αναπαντητα ερωτηματα...1ον)θελω να βαλω adsl με το φοιτητικο προγραμμα και δεν ξερω ποια εταιρια δινει μοντεμ που να μπορω να συνδεθω με το λινουξ μου.δεν θελω να βρεθω στην δυσκολη θεση να μου δωσουν ενα μοντεμ και να λειτουργει μονο με xp.
2ον)καπου ακουσα οτι οποιοδημοτε μοντεμ που ειναι router μπορει να λειτουργησει με λινουξ.ισχυει?
3ον)η εφαρμογη mephis ειναι καλη?εχω ενα cd και δεν ξερω αν αξιζει να αλλαξω στην θεση του suse 10 που εχω τωρα
Αν το modem έχει θύρα ethernet (δικτύου) και όχι μόνο USB λογικά δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Στο linux θα δώσεις την IP του modem σαν gateway και dns και θα είσαι έτοιμος.
Για την "εφαρμογή" που λες μάλλον εννοείς την διανομή mepis. Ποιά διανομή θα κατασταλλάξεις είναι καθαρά δική σου επιλογή και προτίμηση. 100 άτομα μπορεί να σου πούνε την χχχ και άλλοι 50 την ψψψ και εσύ να επιλέξεις γιατί σου αρέσει η ωωω. Γνώμη μου δοκίμασε τα livecd της διανομής να δεις αν σου αρέσει. Απ' εκεί και πέρα διαλέγεις ανάλογα. Πάντως σου προτείνω να βάλεις μία απ'τις "μεγάλες" διανομές για αρχή ώστε να βρίσκεις πιο γρήγορα και εύκολα απαντήσεις στα ερωτήματά σου.
2) Το θέμα είναι να έχει το modem/router θύρα ethernet. ADSL router χωρίς ethernet δε νομίζω να υπάρχει. Άρα ισχύει.
tsallinia
15-10-2006, 22:02
ευχαριστω πολυ παιδια.δοκιμασα το λαιβ σι ντι του μεφις κ μου φανηκε καλο.αν κ δοκιμασα το dynebolic και ειναι ποιο κοντα σε αυτο που ψαχνω.υπαρχει σε install cd?
μιλαγα σημερα με εναν ο οποιος ελεγε οτι το λινουξ ειναι καλο σε home pc αλλα σε δικτυα ειναι μ.....α και οτι μπορεις να κανεις τζαμπα εγκατασταση αλλα αν εχεις προβλημμα σαν εταιρια πχ στο suse η novel ζηταει αρκετα φραγκα για υποστηριξη.γνωριζεται αν ο κυριος ειχε δικιο και αν οχι αιτιολογηστε.δεν ειχα τι να του απαντησω βασικα...αν κ μαλλον ασχετος ηταν
DarthMoul
15-10-2006, 22:30
Support στο Linux θα χρειαστεί να αγοράσεις μόνο αν κάνεις επαγγελματική χρήση, και εφόσον δεν μπορείς να το κάνεις μόνος σου. Επίσης το support στο Linux δεν προορίζεται για απλούς χρήστες αλλά για εταιρίες και δεν είναι φτηνό.
Στα δίκτυα το Linux είναι όπως κάθε unix. Κάνει τα πάντα αλλά θα χρειαστεί να το μάθεις. Προς το παρόν κοίταξε να μάθεις τα βασικά του λειτουργικού και τα στοιχειώδη για το TCP/IP και το ethernet. Για τα υπόλοιπα όπως το QoS, IPF, NAT, bandwidth limiting κλπ έχεις χρόνο. Δεν θα σου χρειαστούν άμεσα.
tsallinia
16-10-2006, 10:12
η ερωτηση μου ηταν η εξης.ο τυπος ειχε δικιο?απο την πλευρα ενος επαγγελματια που στηνει δικτυα.εγω το βλεπω απο την πλευρα του απλου χρηστη.τοτε οταν εχεις μια εταιρια τι διαφορια εχει η novell απο την microsoft? πληρωνεις για το ενα λειτουργικο και την συσντηρηση του,πληρωνεις και για το αλλο!αληθεια αν εχεις εταιρια με 10 υπολογιστες πρεπει να αγορασεις δεκα φορες την επαγγελματικη εκδοση του suse πχ?
tsallinia
17-10-2006, 16:04
γιατι δεν απαντατε βρε παιδια?ειχε δικιο τελικα?με εβαλε σε διλλημα με αυτα που μου ειπε
DarthMoul
17-10-2006, 18:22
Τα έχουμε ξαναπεί και σε παλιότερα threads. Όταν αγοράζεις εμπορικό λογισμικό, αγοράζεις και την υπόσχεση της υποστήριξης. Αν τελικά δεν μείνεις ευχαριστημένος από την εκπλήρωση της, την έχεις πληρώσει ήδη. Στο open source, το software είναι δωρεάν, και πληρώνεις το support pack που έχεις ανάγκη. Αν πάψεις να το έχεις ανάγκη ή δεν μείνεις ευχαριστημένος, δεν το ξαναπληρώνεις.
H Novell και η Redhat βγάζουν τα λειτουργικά τους σε δύο εκδόσεις. Μία για servers και workstations που χρειάζεται συνδρομή για το support, και μία open που το support έρχεται από την κοινότητα δωρεάν. Αν έχεις 1 server και 10 desktops, στα desktops θα βάλεις την open έκδοση.
Υπάρχουν βέβαια και οι κλώνοι των supported εκδόσεων, που και εκεί τα updates θα τα βρεις δωρεάν, αλλά όχι άμεσα. Συνήθως έχουν μια διαφορά φάσης της μια βδομάδας σε σχέση με τις επίσημες εκδόσεις.
Τώρα για αυτό που είπε ο φιλος σου. Δεν υπαρχει λειτουργικό που να κάνει περισσότερα πράγματα στα δύκτια από το Unix. Τα Windows και το VMS κάνουν ένα μικρό μέρος από το σύνολο όλων όσων κάνει το Unix. Το πλέον κορυφαίο λειτουργικό για πάσης φύσεως δικτύωση είναι το Solaris.
tsallinia
17-10-2006, 21:03
ευχαριστω πολυ.ησουν κατατοπιστηκοτατος.αρα ελεγε χαζομαρες.εμενα το λινουξ περα απο το οτι ειναι καλο λειτουργικο μου αρεσει η ιδεολογια που το διεπει.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.