View Full Version : Ubuntu + WiFi
Πρίν λίγες μέρες, έβαλα κι εγώ Ubuntu 6.06 στο laptop. Όλα είναι ΟΚ, εκτός βέβαια από την πλήρη ανιδεότητα που με διακατέχει. Αυτό που θέλω να μάθω είναι το πώς να ανοίξω το wifi του laptop για να μπορέσω να συνδεθώ στο router μου.
Laptop : Fujitsu Siemens A1650G
WiFi Adapter : Atheros AR5005G
Moder/Router : Linksys WAG354G
Η σύνδεση είναι ενεργή, αλλά δεν μπορώ με τίποτα να ανοίξω το wifi.
Καμμιά ιδέα;
Καμμιά πρόταση;
Κάποια υπόδειξη;
:022:
Μπα, λαπτοπάκι με atheros?
Ενδιαφέρον :)
Οι drivers που παίζουν με τις atheros είναι οι madwifi (multiband atheros drivers for wifi).
Το site τους εδώ: http://madwifi.sf.net
Το Ubuntu, απ'όσο θυμάμαι, τους πιάνει αυτόματα.
Δεν είμαι σίγουρος όμως αν βάζει τους madwifi-ng ή τους old.
Σε κάθε περίπτωση, τα interface ανοιγοκλείνουν και παίρνουν τα περισσότερα settings ευρισκόμενα ως ath0.
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δώσεις (σε root κονσόλα, επειδή το ubuntu κάτι κάνει με το root, δίνεις sudo su πρώτα και βάζεις το user pass):
ifconfig ath0 up
ifconfig ath0 xxx.xxx.xxx.xxx (vazeis ip)
route add default gw xxx.xxx.xxx.xxx (vazeis gateway)
Κάνεις edit το /etc/resolv.conf και βάζεις τον dns σου (στην περίπτωσή σου μπορείς να βάλεις το wag, ειδάλλως βάλε ό,τι σου δίνει ο isp).
Μετά πάμε στις wireless επιλογές:
iwconfig ath0 essid xxxxxxxxxx (vazeis to essid soy, p.x. linksys)
Λογικά έχει συνδεθεί.
Αν όχι, με:
iwlist ath0 scan
μπορείς να δεις τι πιάνει.
Μπορείς να αλλάξεις το mode που παίζουν με την εντολή:
iwpriv ath0 mode x
όπου x = 1,2,3 (1=802.11a, 2=802.11b, 3=802.11g)
Με
iwlist ath0 channel
μπορείς να δεις τα διαθέσιμα κανάλια, και με
iwconfig ath0 channel x
(όπου x το νούμερο κάποιου από τα κανάλια που είδες, π.χ. 5)
μπορείς να διαλέξεις το κανάλι που θες.
Δεν νομίζω ότι θα σου χρειαστεί κάτι άλλο, αν έχεις τους madwifi-ng αυτοί χρησιμοποιούνε VAP's (virtual ap) οπότε θα σου σηκώνεται και ένα interface εν ονόματι wifi0, το οποίο και μπορείς να ρυθμίσεις για το αν θες να είναι ap, station, adhoc etc.
Αν υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα και δεν σου παίξει με τα παραπάνω, δώσε το output των:
lsmod
lspci
uname -a
route -n
ifconfig
iwconfig
(δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, και πιθανώς να υπάρχει και κάποιο gui που να κάνει τη δουλειά, αλλά προτιμώ τις καθαρές λύσεις :) )
Βασικά και το Fujitsu που έχουμε στο μαγαζί, atheros έχει κι αυτό.
Anyway, θα δοκιμάσω αυτά που λες και μετά, πάλι εδώ.
Νά'μαι πάλι.
Κάτι πρέπει να κάνω λάθος, γιατί όταν πάω να κάνω εγκατάσταση τους drivers, μου βγάζει λάθος η console
bash : make : command not found
Ούτε με make, make all και διάφορους συνδυασμούς σαν απλός χρήστης, ούτε και με sudo su σαν root κάνει κάτι διαφορετικό.
Έχει κανείς κανα walkthrough για τελείως άσχετους users που δέν ξέρουν που πάν τα 4;
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.