PDA

View Full Version : Kubuntu 6.10 vs Mandriva 2007

foxbat
02-01-2007, 16:57
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!
Με το νέο χρόνο πρέπει να περάσω λίνουξ σε δύο pc, για απλή χρήση (internet εφαρμογες γραφείου). οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι οι εξής:

1) Γραφικό περιβάλλον KDE
2) Xorg 7.1 ή νεότερο (Για χρήση AIGLX/Beryl)
3) Σχετική ευκολία χρήσης, αφού οι χρήστες είναι σχετικά αρχάριοι.
Έχοντας δοκιμάσει σε Vmware όλες σχεδόν τις πιο γνωστές διανομές έχω σχεδόν καταλήξει μεταξύ των Mandriva 2007 και Kubuntu 6.10.

Παρακαλώ πείτε μου τις απόψεις σας, άν έχετε δουλέψει με τα παραπάνω ή αν έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο που να καλύπτει τις προυποθέσεις.

dellman
02-01-2007, 17:34
Θα σου έλεγα kubuntu λόγω της μεγάλης κοινότητας του και του πολύ καλού support του και της ευκολίας χρήσης του φυσικά

matersci
02-01-2007, 19:21
το KDE στο (K)ubuntu είναι κουτσουρεμένο μέχρι αηδίας και επειδή οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ubuntu (δηλαδή Gnome) οι υποστήριξη που θα έχεις στην κοινότητα τους όταν έχεις κάποιο πρόβλημα σχετικό με KDE κτλ η απάντηση συνήθως θα είναι "βάλε Gnome"

foxbat
02-01-2007, 22:14
το KDE στο (K)ubuntu είναι κουτσουρεμένο μέχρι αηδίας και επειδή οι περισσότεροι χρησιμοποιούν ubuntu (δηλαδή Gnome) οι υποστήριξη που θα έχεις στην κοινότητα τους όταν έχεις κάποιο πρόβλημα σχετικό με KDE κτλ η απάντηση συνήθως θα είναι "βάλε Gnome"

Έχεις δίκιο σε αυτό. Κατά την αξιολόγηση που έκανα στο Kubuntu βρηκα δύο σοβαρά μειονεκτήματα :
1) Η δομή του KDE είναι αλλοιωμένη, ειδικά στο πίνακα ελέγχου που μου θυμίζει έντονα GNOME (ακόμα και ο κέρσορας ).
2)Δεν υπάρχει χρήστης root. Διορθώστε με αν κάνω λάθος αλλά δεν συνάντησα επιλόγη για root , και ο κάθε χρήστης έχει δικαιωματα administrator με το password του.

Έχει δουλέψει κανείς με Mandriva 2007; Αυτή η διανομή δεν έχει προβληθεί ιδιαίτερα (όπως το (K)Ubuntu ) αλλά φαίνεται πως οι Γάλλοι έχουν κάνει καλή δουλειά.

matersci
02-01-2007, 22:23
ναι, δεν υπάρχει root. Δουλεύεις με sudo (με ότι αυτό συνεπάγεται). Εγώ το sudo δεν το εγκαθιστώ ποτέ...

Με Madriva 2007 δεν έχω δουλέψει αλλά έχω ακούσει πολύ καλά λόγια. Είχα δοκιμάσει παλαιότερες εκδόσεις (εποχή Madrake) και ήμουν ευχαριστημένος (για τα τότε δεδομένα...)

Αν θες KDE ξεχνάς τον Αφρικάνο.

schumifer
03-01-2007, 00:07
Βάλτε πρώτα κουμπουντάκι και μετά ελάτε να μας πείτε τα αρνητικά του. Έχω χαζέψει με το λινουξάκι αυτό. Όσο για το γραφικό περιβάλλον γούστα είναι αυτά. Εγώ ξεκίνησα από ου και κατέληξα σε κου. Δε με έχει ξεβολέψει καθόλου...
Τώρα άμα ήδη είστε καλοί γνώστες τι ακριβώς ρωτάτε?

matersci
03-01-2007, 01:08
το έχω δοκιμάσει το κου.
Αν θες kde βάζεις kde όχι αυτό που θέλει να σου δώσει ο Αφρικάνος.

schumifer
03-01-2007, 01:09
Άλλο καπέλο αυτό. Άρα ξέρεις. Άρα τι να το κάνεις το *μπουντου. Βάζεις κάτι πιο παραμετροποιήσιμο

foxbat
03-01-2007, 01:28
Τώρα άμα ήδη είστε καλοί γνώστες τι ακριβώς ρωτάτε?

Νομίζω οτι σε ένα φορουμ τεχνολογίας έχω το δικαίωμα να ζητάω μια δεύτερη άποψη ακόμα και αν δεν είμαι αρχάριος. Τα μηχανήματα που στήνω δεν είναι δικά μου θα έχουν επαγγελματική χρήση και θα τρέχουν αμιγώς λίνουξ, επομένως θέλω να αποφύγω πιθανά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν. Όσοι ενοχλούνται από κάποιες απόψεις μου καλό είναι να απαντούν με επιχειρήματα, ωστε εάν έχω άδικο να με μεταπείσουν.

matersci
03-01-2007, 01:41
Άλλο καπέλο αυτό. Άρα ξέρεις. Άρα τι να το κάνεις το *μπουντου. Βάζεις κάτι πιο παραμετροποιήσιμο

μα ρώτησε τι προτείνουμε μεταξύ των δύο. Δεν μιλάμε για μένα. Εγώ δεν έχω *μπουντου.

Μεταξύ των δύο λοιπόν για χρήση του KDE ως desktop environment προτείνω Madriva γιατί *μπουντου και οτιδήποτε Κ δεν πάει μαζί.

schumifer
03-01-2007, 02:47
ΟΚ τότε μάλλον εμένα μου έκατσε καλά και σταηκα τυχερός. Τι να σας πω , το μόνο που έχω να συνεισφέρω είναι ότι είχα ουμπούντου και δε με χάλασε καθόλου. Μόλις όμως έβαλα το Κ αισθάνθηκα σαν στο σπίτι μου.
Ελπίζω να μην παρεξηγήθηκε το προηγούμενό μου ποστ.

matersci
03-01-2007, 03:23
καμία αντίρρηση, αλλά αυτό δεν αναιρεί ότι το Αφρικανικό KDE είναι πειραγμένο-κουτσουρεμένο και ότι η υποστήριξη του στην κοινότητα είναι πολύ μικρότερη.

schumifer
03-01-2007, 03:34
Πάντως όποτε και αν έχω χρειατεί κάτι-συνέχεια that is- όντως οι οδηγίες είναι από και για ου αλλά δεν έχω συναντήσει ποτέ πρόβλημα...

nognir
03-01-2007, 03:46
Αυτό για τους οδηγούς είναι μεγάλη αλήθεια, οι παραπάνω οδηγίες αναφέρονται σε Ubuntu και όχι σε Kubuntu

sotiris
05-01-2007, 01:40
Καλησπέρα και καλή χρονιά σε όλους!
Με το νέο χρόνο πρέπει να περάσω λίνουξ σε δύο pc, για απλή χρήση (internet εφαρμογες γραφείου). οι απαιτήσεις που υπάρχουν είναι οι εξής:

1) Γραφικό περιβάλλον KDE
2) Xorg 7.1 ή νεότερο (Για χρήση AIGLX/Beryl)
3) Σχετική ευκολία χρήσης, αφού οι χρήστες είναι σχετικά αρχάριοι.
Έχοντας δοκιμάσει σε Vmware όλες σχεδόν τις πιο γνωστές διανομές έχω σχεδόν καταλήξει μεταξύ των Mandriva 2007 και Kubuntu 6.10.

Παρακαλώ πείτε μου τις απόψεις σας, άν έχετε δουλέψει με τα παραπάνω ή αν έχετε να προτείνετε κάτι καλύτερο που να καλύπτει τις προυποθέσεις.

Debian testing.
Θες όμως σταθερό pc και θα βάλεις beryl?

Γιάννης
05-01-2007, 04:09
Για την περίπτωση του κανονικού ubuntu με το gnome και εκ των υστέρων εγκατάσταση του KDE, τι ακριβώς ισχύει; Υπάρχει διαφορά σε αυτήν την κατάσταση σε σχέση με την απευθείας εγκατάσταση του kubuntu;

matersci
05-01-2007, 12:10
δεν το έχω δοκιμάσει έτσι, αλλά απ' ότι έχω ακούσει εκεί τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα.
καλύτερα να κάνεις καθαρή εγκατάσταση.
ή ακόμα καλύτερα αν θες να έχεις KDE να βάλεις μία διανομή που δεν το σνομπάρει...

nognir
07-01-2007, 22:34
Το Beryl για μένα είναι δευτερεύον. Κοίτα να δουλεύουν τα υπόλοιπα σωστά και άστα eye-candy για μετά

tsallinia
08-01-2007, 15:48
για μενα μαλλον mandriva. το kubuntu Μου ειχε φανει πολυ ασταθες...αλλα παλι αν εκανες την ερωτηση mandriva vs ubuntu θα διαλεγα το δευτερο!

WAntilles
08-01-2007, 16:35
Μεταξύ αυτών που λες, σαφώς Kubuntu λόγω πολύ σοβαρού υποβάθρου και Package Management System.

Επίσης θα σου πρότεινα να εξετάσεις καί την εκδοχή αυτού εδώ (http://www.adslgr.com/forum/showthread.php?t=63138).

matersci
09-01-2007, 01:07
μόνο που θέλει να βάλει KDE και όχι Knome.

foxbat
09-01-2007, 02:54
Το Beryl για μένα δεν είναι μόνο eye-candy αλλά ίσως το καλύτερο σύατημα διαχείρισης παραθύρων σε pc. Προσωπικά δεν με εντυπωσιάζουν οι κύβοι και τα εφέ , η δύναμη του φαίνεται όταν δουλέυεις ταυτόχρονα με πολλά παράθυρα ανοιχτά.
Έχετε δίκιο ότι οι πρώτες εκδόσεις του ήταν λίγο ασταθείς, άλλα το project είναι ιδιαίτερα ενεργό, έχει σχεδον εβδομαδιαία updates και έχει λύσει σχεδόν όλα τα προβληματα του.

WAntilles
09-01-2007, 05:28
μόνο που θέλει να βάλει KDE και όχι Gnome.

Αν αναφέρεσαι στο post μου, το Debian δεν τον εμποδίζει να βάλει όποιο desktop θέλει.

matersci
09-01-2007, 12:02
αναφέρομαι στο post σου αλλά στο Kubuntu και όχι στο debian. Το debian είναι μια αξιόλογη λύση.

WAntilles
09-01-2007, 15:32
αναφέρομαι στο post σου αλλά στο Kubuntu...

Μα το Kubuntu KDE έχει για desktop.

matersci
09-01-2007, 19:02
δεν έχει KDE αλλά το κουτσουρεμένο KDE των Gnomάδων (κάτι σαν Knome).

emnezia
10-01-2007, 22:59
Εφόσον έχεις δουλέψει και στα δύο περιβάλλοντα σε vmware, δώσε στους ενδιαφερόμενους να τα δουν. Προσωπικά δεν μου άρεσε το kubuntu, ενώ το mandriva του έχω αδυναμία από παλιά. Αν και το 2ο με το rpm σύστημα αν δεν προσέχεις μπορεί να διαλύσεις εύκολα το σύστημα.
Ωστόσο αφού θα είναι για απλή δουλειά "γραφείου" δεν σε πολυ-ενδιαφέρουν οι packet managers. Προσωπικά θα πρότεινα mandriva σαν πιο out-of-the-box λύση, αλλιώς ubuntu και να το στήσεις εσύ.

foxbat
11-01-2007, 15:17
Ορίστε μερικά screenshots :
Mandriva 2007
http://imageshack.gr/thumbs/717201mandriva.png (http://imageshack.gr/viewer.php?id=717201mandriva.png)

Kubuntu 6.10
http://imageshack.gr/thumbs/955699kubuntu.png (http://imageshack.gr/viewer.php?id=955699kubuntu.png)

και μερικά μαγικά με το Beryl
http://imageshack.gr/thumbs/411071beryl1.png (http://imageshack.gr/viewer.php?id=411071beryl1.png) http://imageshack.gr/thumbs/940906beryl2.png (http://imageshack.gr/viewer.php?id=940906beryl2.png)

Εν τω μεταξύ έχω ήδη εγκαταστήσει το Mandriva στα μηχανήματα χωρίς το παραμικρό προβλημα hardware. Αυριο θα κάνω τις τελικές ρυθμίσεις.

Alarm
22-01-2007, 14:27
Εγω προτεινω Kubuntu . Οσο για τους οδηγους που αναφερθηκε, που ειναι γραμμενοι για ubuntu δεν θα εχεις κανενα προβλημα να τους περασεις και στο Κ.

Εγω βασικα εχω ξεχασει τι θα πει MS Windows , και οσο για το KDE δεν υπαρχει καποιο σοβαρο προβλημα ουτε κουτσουρεμενο. Το να κρασαρει ενα gui process ειναι κατι που το βλεπω στο linux εδω και πολυ καιρο.

Οσο για support. Ειμαι διαρκως στα irc channels του ubuntu και δεν ειχα προβλημα στο να μου απαντησουν σε κατι , αφου μιλαμε για το ιδιο ακριβως λειτουργικο. Σαν να λεμε Mandriva KDE , Mandriva Gnome , ποιο θα ηταν καλυτερο ? Η επιλογη του desktop manager ειναι καθαρα προσωπικη .
Το kde ειναι απλα ποιο φορτωμενο με εφαρμογες απο οτι το gnome, απο την αλλη το kde παλυ εχει ενα τεραστιο αριθμο εφαρμογων βλεπε kde-apps.org .

Τωρα αναμεσα σε mandriva & kubuntu . εννοοιται το 2ο.

matersci
22-01-2007, 15:13
έχεις δοκιμάσει KDE στο (K)ubuntu ή σε άλλη διανομή;;
Και δεν είναι κουτσουρεμένο;
Εδώ το παραδέχονται οι ίδοιοι οι Ubuntάδες!
Το θέμα δεν είναι μόνο κρασαρίσματα κτλ. Έχουν κόψει χαρακτηριστικά και τα έχουν προσαρμόσει στα μέτρα του Gnome. Αυτό είναι αποδεκτό από τους Ubuntάδες, δεν το κάνουν κρυφά. Το KDE είναι ένα. Αν θέλουν ας το ονομάσουν αλλιώς (έχω προτείνει το Knome ;)) να λένε ότι κάτι έκαναν.

schumifer
23-01-2007, 01:31
Υπάρχει πρόχειρο κάποιο λινκ με το τι λείπει από τον ΚΔΕ του κουμπούντου?

matersci
23-01-2007, 02:00
lik δεν έχω πρόχειρο αλλά αυτά που θυμάμαι τώρα είναι ότι εκτός τις αλλαγές στον τομέα της αισθητικής (kdeartwork) έχουν πειράξει το Kcontrol και έχουν αφαιρέσει λειτουργίες, όπως επίσης έχουν αφαιρεθεί κάποια προγράμματα που σύμφωνα με τους develeps δεν ταιριάζουν με την φιλοσοφία του ubuntu (πχ εδώ και 3-4 εκδόσεις το SuperKaramba είναι μέσα στο KDE, στο KDE του Kubuntu δεν μπήκε).

Και όταν αναφέρθηκα σε support, εννοώ ότι αν χρειαστεί να ψάξεις στο net για κάτι και βρεις οδηγίες για KDE το πιθανότερο είναι να είναι διαφορετικά τα πράγμα εκεί. πχ το KControl δεν θα έχει όλες τις διαθέσιμες λειτουργίες. Αυτό καθιστά άχρηστο ένα αναλυτικό HowTo για έναν newbie.
Γενικά το support του *ubuntu είναι πολύ καλό (λογικό αφού είναι τόσο διαδεδομένη διανομή)

Alarm
05-02-2007, 12:46
έχεις δοκιμάσει KDE στο (K)ubuntu ή σε άλλη διανομή;;
Και δεν είναι κουτσουρεμένο;
Εδώ το παραδέχονται οι ίδοιοι οι Ubuntάδες!
Το θέμα δεν είναι μόνο κρασαρίσματα κτλ. Έχουν κόψει χαρακτηριστικά και τα έχουν προσαρμόσει στα μέτρα του Gnome. Αυτό είναι αποδεκτό από τους Ubuntάδες, δεν το κάνουν κρυφά. Το KDE είναι ένα. Αν θέλουν ας το ονομάσουν αλλιώς (έχω προτείνει το Knome ;)) να λένε ότι κάτι έκαναν.

Αναφερομαι σε Kde - Kubuntu .
Οσο για το superKaramba , που ειναι το προβλημα να το εγκαταστησεις αργοτερα μονος σου ? Εγω το περασα και δεν ειδα κανεναν bug.
Δηλαδη, αν ενα distro δεν εχει σαν default το openoffice θα πει πως εινει γεματο bugs ?
Εχουν προσθεση εφαρμογες που θεωρουν οτι ειναι χρησιμες, και εχουν αφερεσει...Οπως και οι εφαρμογες του Kcontrol .

matersci
05-02-2007, 16:29
πρώτον, το open office δεν είναι KDE εφαρμογή και δεν είπα ότι το "KDE" τους είναι γεμάτο bugs
δεύτερον, αν εσύ δέχεσαι να αποφασίζουν κάποιο άλλοι για το ποια προγράμματα θα χρησιμοποιείσεις, τι να πω. Δικαίωμα σου βέβαια, αλλά αυτό δεν είναι linux. Και δεν αναφέρωμαι στις extra εφαρμογές που περνάει κάθε διανομή, αλλά στις εφαρμογές που έρχονται μαζί με το DE σου (πχ GKrellM αντί για SuperKaramba). Ουσιαστικά δίνουν κάτι σαν Gnome σε συσκευασία KDE για αυτούς που θέλουν να το δοκιμάσουν.
Κάποιοι θέλουν να γίνουν windows στην θέση των windows...