View Full Version : Τι οδηγούς linux θα θέλατε να δείτε;
Τι είδους οδηγούς θα θέλατε να δείτε για το linux; Software, εγκατάσταση, βελτιστοποίηση;
Hemispasm
24-01-2007, 22:51
Κατι το οποιο θα βοηθουσε εμενα να ξεφυγω απο την αδρανεια μου (περαν του να εχει η μερα >24h) και να σκεφτω τη μεταβαση σε linux θα ηταν αρχικα μια παρουσιαση με τις επιλογες που υπαρχουν σε distros (καλα το ειπα?) με αναφορες σε υπερ κατα τις καθε μιας (ακολουθουμενες απο screenshots).
Στη συνεχεια καθε επιλογη θα μπορουσε να ηταν hyperlinked σε αλλο thread το οποιο θα περιεχει περισσοτερες πληροφοριες για τη συγκεκριμενη εκδοση, βοηθεια κατα την εγκατασταση (foolproof-για τη γιαγια μου που μετακινειται με γαιδουρι, οχι τυπου "ανοιξε τη κονσολα και γραψε &^&^^%&$.whatever"), tips and tricks και greek oriented advice.
just my2c :)
Chris Kaf
24-01-2007, 23:01
1)Θα πρότεινα έναν οδηγό εγκατάστασης απο ΜΗ γραφικό περιβάλλον, καθώς και 2) λίγο φως στο partitioning, ωστε οι νέοι χρήστες (μαζι κ εγώ στην επόμενη εγκατάσταση) να διαμορφώσουν το δίσκο τους με το βέλτιστο τρόπο. Και δε μιλάω μόνο για το τι μεγέθους partitions θα είναι, αλλά και για το τι τύπου και γιατί. 3) Επίσης μια λίστα με βασικές εντολές στην κονσόλα θα ήταν καλό να υπάρχει, καλό το γραφικο περιβάλλον αλλά οπως πρόσφατα συνειδητοποίησα η κονσόλα είναι το κάτι άλλο.
Εξηγούμαι για το 1)
Πιστεύω πως η εγκατάσταση πρέπει να γινεται εκτός γραφικού περιβάλλοντος γιατί μόνο εκεί έχεις τον πλήρη έλεγχο. Έχω κακές εμπειριες με τα livecd καθώς και τον partitioner τοu Suse καθώς και τα 2 μου έχουν προκαλέσει ζημιές. Όμως ένας εντελώς νεος χρήστης θα φοβηθεί να κάνει εγκατάσταση text based, γιατι είναι πιο δύσκολη απο τη γραφική. Ένας οδηγός, με φωτογραφίες και τα βήματα της εγκατάστασης 1-1 θα βοηθούσε. Αν μου'ρθει κατι άλλο θα συμπληρώσω με edit.
Evolution_R
24-01-2007, 23:01
Πιστευω οδηγοι με software και εγκατασταση θα ηταν πολυ χρησιμοι κυριως οσον αφορα τις καθημερινες εφαρμογες.
Mute-bargee
24-01-2007, 23:31
δε φτιαχνουμε ενα wiki με οδηγους;
Νομιζω οτι θα ειναι ο βελτιστος τροπος εμφανισης, και διαχειρισης.
matersci
25-01-2007, 00:31
το βασικό είναι ότι γραφτεί να είναι όσο το δυνατόν ανεξάρτητο διανομής για να μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όσο το δυνατόν περισσοτέρους.
Σύγκριση διανομών δεν είναι και τόσο εύκολο να γίνει καθώς τα πλεονεκτήματα - μειονεκτήματά της καθεμίας είναι τελείως υποκειμενικά.
Chris Kaf, μη γραφική εγκατάσταση δεν έχουν όλες οι διανομές αλλά και αυτές που έχουν έχουν διαφορές μεταξύ τους. Πχ εγώ έχω Arch linux και έκανα εγκατάσταση από κονσόλα και έκανα επιλογή πακέτων. τα *ubuntu απ'ότι ξέρω δεν υποστηρίζουν την λειτουργία αυτή (τουλάχιστον μέχρι την τελευταία φορά που δοκίμασα).
schumifer
25-01-2007, 02:04
Όλα αυτά είναι ψιλοχαώδη στην υλοποίηση.
Εγώ θα έλεγα ένα ελληνικό "πάρτο βάλτο' για μία μονό διανομή.
Δεν υπάρχουν σοβαρά θετικά και αρνητικά στις διανομές. Κάτι γίνεται έτσι κάτι γίνεται γιουβέτσι.
Μία εγκατάσταση χωρίς γραφικό περιβάλλον σε ποιους και πόσους θα απευθυνθεί?
ΤΟ σκέφοτμαι πολύ τις τελευταίες μέρες για το κουμπουντάκι μου γιατί νομίζω ότι θα βοηθούσε ένα στυλ ερωταποκρίσεων μετά τη βασική εγκατάσταση και θα γλιτώσει πολύ κόσμο από το ψάξιμο
matersci
25-01-2007, 02:22
και τι θα κερδίσεις έτσι; με ένα τόσο for dumies howto? θα βρεθείς με ένα λειτουργικό χωρίς να ξέρεις τι και πως, χωρίς να καταλαβαίνεις τίποτα.
και για ποία διανομή, και για ποίο Desktop Environment?
Προσωπικα το μεγαλο μου προβλημα με το linux ειναι ο τραγελαφικος ηχος.Ας βγουν drivers για τις καρτες ηχου.
matersci
25-01-2007, 03:07
Προσωπικα το μεγαλο μου προβλημα με το linux ειναι ο τραγελαφικος ηχος.Ας βγουν drivers για τις καρτες ηχου.:101: :101: :101: :101: :101:
γιατί δεν υπάρχουν drivers; πρώτη φορά το ακούω. δεν είχα ποτέ πρόβλημα...
Δεν εννοω απλα να παιζει ο ηχος...
cabrinha
25-01-2007, 09:59
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι για έναν χρηστη είναι η εγκατάσταση. Και ειδικότερα η εγκατάσταση ενός boot loader. Κακά τα ψέμματα οδηγοί για το πως γίνεται η εγκατάσταση υπάρχουν άπειροι. Και μάλιστα με την ύπαρξη γραφικού περιβάλλοντος η διαδικασία έγινε πολύ εύκολη. Όμως πάντοτε υπάρχει στο μυαλό του χρηστη ο φόβος μήπως χαλάσει το mbr, μήπως δεν ξεκινούν τα windows, τι να επιλέξει (grub η lilo). Καλο θα είναι να διασαφηστεί η παραπάνω λεπτομέρεια.
Νομίζω θα ήταν χρήσιμος ένας οδηγός με όλους τους τρόπους που υπάρχουν για να έχεις read/write πρόσβαση σε NTFS partitions μέσα από linux.
Chris Kaf
25-01-2007, 17:13
@schumifer ο σκοπός του οδηγού θα είναι να απευθύνεται σε όλους η μη γραφική εγκατάσταση, όχι μόνο σε "παλιούς", γι'αυτό άλλωστε πρότεινα τις φωτογραφίες και τα βήματα εξαντλητικά πολυ αναλυτικά.
@matersci έχει το ubuntu text based installation, όχι τα livecd όμως, τα alternate. Οσο για τον ήχο, οι μόνες κάρτες που ξέρω να ΜΗΝ υποστηρίζονται είναι οι x-fi, και γι αυτο δεν είμαι βέβαιος για όλες τις διανομές. Μόνο σε suse το είδα σε πισι φίλου, και δεν ξέρω κατα πόσο προσπάθησε να την κάνει να δουλέψει. /οφφτοπικ, αν ξερετε πώς πειτε μου με πμ/
@matersci έχεις δίκιο, υπάρχουν διαφορές στα βήματα της εγκατάστασης κονσόλας σε κάθε διανομή, πράγμα που κάνει την υλοποίηση πιο δύσκολη αλλά όχι ακατόρθωτη.
Συνεπώς συνοψίζοντας:
1) Αναλυτική εγκατάσταση των διαφόρων διανομών.
2) Ανάλυση της γενικότερης εγκατάστασης (πακέτα, partitioning, boot manager) θεωρητικά και σε κονσόλα.
3) Εντολές κονσόλας
4) Review βασικών προγραμμάτων (email, filemanager, dvd burning, κλπ)
5) Οδηγίες συμβίωσης με windows (read/write ntfs,ext3, δίκτυα, printers κλπ)
6) Βασικές λειτουργίες (compile, εγκατάσταση οδηγών, ρυθμίσεις συστήματος)
Να προσθέσω κι άλλο ένα. Πώς βάζουμε σε monitor CRT ανάλυση με refresh rate πάνω από 60ΗΖ. Έχω 19άρι monitor samsung και nvidia 6800GT και όσες φορές προσπάθησα να βάλω linux δεν κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το σκόπελο :(
backgroundman
26-01-2007, 13:30
Να προσθέσω κι άλλο ένα. Πώς βάζουμε σε monitor CRT ανάλυση με refresh rate πάνω από 60ΗΖ. Έχω 19άρι monitor samsung και nvidia 6800GT και όσες φορές προσπάθησα να βάλω linux δεν κατάφερα να ξεπεράσω αυτό το σκόπελο :(
Ανοίγεις το αρχείο /etc/Χ11/xorg.conf με ένα κειμενογράφο (vi,nano,...)
Πας στο Section "Monitor", θα πρέπει να είναι κάπως έτσι :
Section "Monitor"
Identifier "Monitor0"
HorizSync 28.0 - 96.0
VertRefresh 50.0 - 75.0
EndSection
Οι τιμές στο HorizSync και VertRefresh είναι απο 19' ΕΙΖΟ. Καλύτερα να βρείς στο internet τις τιμές για το δικό σου monitor.
Μετά στο Section "Display" και στο SubSection "Display" που βρίσκονται οι αναλύσεις θα βάλεις πχ "1600x1200@85" για να έχεις 1600x1200 στα 85Ηz.
backgroundman
26-01-2007, 13:36
Όσον αφορά για τους οδηγούς και το documentation το καλύτερο είναι αυτό του gentoo (Gentoo Wiki) μακράν απο οτιδήποτε άλλο.
Οσο για κάποιον που είπε οτι δε θέλει να ανοίγει console και να γράφει εντολές, απλά δε γίνεται να έχεις linux και να μη γράφεις εντολές σε κονσόλα.
Όσο περνάνε τα χρόνια γίνονται τεράστιες προσπάθειες απο τις διάφορες διανομές για να μη χρειάζεται να γράφεις εντολές, αλλα είναι τόσα πολλά που μπορείς να παραμετροποιήσεις στο linux που θα πρέπει 10 χρόνια να φτιάχνουν κουμπάκια για κάθε πιθανή εντολή. Οπότε οι εντολές χρειάζονται για να μπορείς να φέρεις το σύστημα στα μέτρα σου και άρα είναι κάτι απαραίτητο...
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.