View Full Version : Άλλη μία ερώτηση για linux
Anexitilos
26-01-2007, 22:57
καταρχήν να πω ότι έχουν περάσει μόλις 40 λεπτά από την ώρα που τελείωσε επιτυχώς το setup του kubuntu. Έχω παθει την πλάκα μου καμία σχέση στην ταχύτητα δεν ξέρω ακόμα αν είναι πιο σταθερό από τα win αλλά σίγουρα φαίνεται πιο αποτελεσματικό... είδομεν
επειδή είμαι καινούριος έχω μερικές ίσως ``αυτονόητες`` απορίες για εσάς.
Πως γίνεται να κατεβάσω και να σετάρω τους drivers της nvidia και κάθε άλλης συσκευής απο site. κατέβασα χύμα στο desktop ενα αρχείο (μάλλον οι drivers είναι) με κατάληξη .run αλλα όταν κανω διπλό κλικ μου λέει είναι δυαδικό αρχείο και η εγκατάστασή του θα οδηγήσει σε κατεστραμένο αρχείο...
ακόμα δεν έχω ψάξει όλο το λειτουργικό αλλά είμαι πολυ ενθουσιασμένος :041:
ΤΗΧ ΤΗΧ ΤΗΧ
DarthMoul
26-01-2007, 23:12
Μέχρι να σου απαντήσει κάποιος που ξέρει την διανομή, μην κατεβάζεις αρχεία από το internet χωρίς λόγο. Στο Linux η εγκατάσταση προγραμμάτων γίνεται μέσω του package manager.
Σε ubuntu που έχω σπίτι μου, περνάω τους drivers χειροκίνητα. Aν θες η διαδικασία είναι η εξής:
Βγαίνεις στην οθόνη του login
CTRL+ALT+F1 βγαίνεις σε κονσόλα και κάνεις login
/etc/init.d/gdm stop κλείνεις τα γραφικά που τρέχουν πίσω
sh ./NVIDIA..... για να τρέξεις το αρχείο των drivers. (αφού μπεις στον φάκελο που το έχεις)
ακολουθάς τις οδηγίες
nano /etc/X11/xorg.conf διορθώνεις το αρχείο του xorg με Device "nvidia"
/etc/init.d/gdm start για να γυρίσεις σε γραφικά
Γνώμη μου είναι άσε αυτή τη διαδικασία προσωρινά και προτίμησε τους nvidia drivers που δίνει απ'τον synaptic.
schumifer
27-01-2007, 00:59
Ισχύει και είναι ορθό να κάνεις sh -NVIDIA mpla mpla mpla αλλά όπως σου έγραψα και στο άλλο θρεντ είναι πολύ απλό και γραμμένο άριστα στο ubuntu guide. Μην αγχώνεσαι. Ό,τι και να χρειαστείς στο κουμπουύντου έχει ήδη γίνει και υπάρχει κάπου ως οδηγός-howto.
Πάντως αν αλλάξεις πυρήνα όντως χρειάζεσαι να τρέξεις sh NVIDIAasd;iaidbiub;puba
WAntilles
27-01-2007, 01:30
Δεν βάζεις απολύτως τίποτα έξω από τον Package Manager της διανομής (π.χ. Synaptic - ή Adept ίσως για Kubuntu).
Τα πάντα υπάρχουν εκεί μέσα αρκεί να δηλώσεις όλα τα repositories.
schumifer
27-01-2007, 02:04
Πάντως εγώ που πέρασα τον 2.6.19.2 αναγκάστηκα να μη χρησιμοποιήσω τον adept γιατί μου φάνηκε ότι συνέχιζε να βλέπει μόνο τον 2.6.17 και έφτιαχνε τα modules γα αυτόν
Anexitilos
27-01-2007, 12:29
έκανα όλα τα updates από τον adept (100 πακέτα παρακαλώ...)
το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν έχω ακόμα βρει:043: :043: :043: αυτό που στα windows ήταν system properties που έβλεπες τις συσκευές και τους οδηγούς τους οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν όντως εγινε κάποια αναβάθμιση...
να ρωτήσω και κάτι άλλο, όλα καλά με αυτόν τον boot loader αλλά δεν γίνεται να τον εξωραίσουμε κάπως να βάλουμε κανά φόντο (να μην είναι μαύρο DOSιακό τοπίο) και κάπως αν γίνεται να μετονομάσω της διαθέσιμες επιλογές πχ τα wndows τα λεει dos και το kubuntu το λεει kernel linux κλπ κλπ
ευχαριστώ
WAntilles
27-01-2007, 13:15
το αστείο της υπόθεσης είναι ότι δεν έχω ακόμα βρει:043: :043: :043: αυτό που στα windows ήταν system properties που έβλεπες τις συσκευές και τους οδηγούς τους οπότε δεν μπορώ να ξέρω αν όντως εγινε κάποια αναβάθμιση...
Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να κάνεις τώρα που ασχολείσαι με το Linux είναι να ξεχάσεις πρακτικές Windows. You must unlearn what you have learned. Τα πράγματα εδώ είναι διαφορετικά.
Τέτοιο πράγμα που λές δεν υπάρχει, αλλά και δεν χρειάζεται να υπάρχει.
Γενικά να ξέρεις ότι όλοι οι drivers των συσκευών είναι ενσωματωμένοι στον kernel με εξαίρεση (συνήθως) τις κάρτες γραφικών, που θα είναι είτε στον Xorg (εάν είναι οι open-source) είτε ξεχωριστοί (εάν είναι οι κλειστοί από τις 2 εταιρίες).
να ρωτήσω και κάτι άλλο, όλα καλά με αυτόν τον boot loader αλλά δεν γίνεται να τον εξωραίσουμε κάπως να βάλουμε κανά φόντο (να μην είναι μαύρο DOSιακό τοπίο) και κάπως αν γίνεται να μετονομάσω της διαθέσιμες επιλογές πχ τα wndows τα λεει dos και το kubuntu το λεει kernel linux κλπ κλπ
Προς το παρόν μην πειράζεις τα του boot manager πριν περάσει κάποιος χρόνος και αποκτήσεις κάποια άνεση με το Linux. Μπορείς πολύ εύκολα να κάνεις ζημιά.
Anexitilos
27-01-2007, 13:34
οκ τον αφήνω προς το παρών τον boot loader.
Σε ένα από τα 3 partition (στον σκληρο που έχω και τα ΧΡ) και που λογικά είναι φορμαρισμένα σε NTFS έχω τα ΜΡ3 μου μπορώ να τα δω-ακούσω-επεξεργαστώ μέσα από το linux ή ...μπ@@@?
schumifer
27-01-2007, 14:20
Λόγω κουμπούντου οι ΝΤΦΑ δίσκοι σου είναι ήδη αναγνώσιμοι, απλά όχι εγγράψιμοι. Θα εγκαταστήσεις το πακέτο ntfs-3g για να κάνεις τα ντφσ και εγγράψιμα. Για να τους δεις το πιο εύκολο πράγμα είναι να πατήσεις κάτω αριστερά δεξιά από το Κ και να ανοίξεις το storage media. Κάποια από αυτά που θα δεις θα είναι τα ντφσ διαμερίσματά σου.
Έβαλες το 64bit περιβάλλον?
Για να αλλάξεις το μενού εκκίνησης του grub ανοίγεις κονσόλα αντιγράφεις
sudo kate /boot/grub/menu.lst
Ανοίγει ένα τεράστιο αρχείο. Γενικώς γραμμή που αρχίζει με δίεση είναι πληροφορίες για σένα ή για όποιον τέλος πάντων μπορεί να τις καταλάβει.
Κατεβαίνεις μέχρι να βρεις κάτι τέτοιο
title Ubuntu, kernel 2.6.19.2
root (hd0,5)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.19.2 root=/dev/sda6 ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.19.2
quiet
savedefault
boot
Μπορείς να πειράξεις μόνο τη σειρά title αλλιώς έχε πρόχειρο το σιντί εγκατάστασης....ΛΟΛ
Anexitilos
27-01-2007, 14:28
το έκανα αυτό με τον loader.
όσον αφορα το θέμα με το ΜΡ3 ξέχασα να αναφέρω ότι βρίσκονται σε παρτίσιον άλλου σκληρού δίσκου μήπως γιαθό δεν μπορώ να τα κανω browse από storage media?
WAntilles
27-01-2007, 14:30
Μπορείς να πειράξεις μόνο τη σειρά title αλλιώς έχε πρόχειρο το σιντί εγκατάστασης....ΛΟΛ
Καλό είναι στα entries του kernel να μην πειράξει ούτε και αυτές γιατί είναι προκαθορισμένες και "αναμενόμενες" να βρεθούν από τα έτοιμα πακέτα του kernel.
Anexitilos
27-01-2007, 15:14
είδα και κατάλαβα πως πρέπει να το κάνω και φόντο να βάλω και τις διαθέσιμες επιλογές να πειράξω
παρόλα αυτά δεν το έκανα γιατί όταν λέει π.χ. Υποθέτοντας πως το hd0,1 είναι η τοποθεσία του διαμερίσματος εκκίνησης του Ubuntu μπλα μπλα... και εγώ ακόμα δεν είμαι σίγουρος αν όντως είναι έτσι τότε είναι συνετό να ΜΗΝ μπω τόσο "βαθιά" ...ακόμα...
2 ερωτησούλες ακόμα.
1)τι γίνεται όσον αφορα τα ΜΡ3 που βρίσκονται στον άλλο σκληρο, πως μπορώ να τα δω-ακούσω?
2)γιατί δεν έχω ελληνικά subtitles σε dvd με kafeine player?
ευχαριστώ
schumifer
28-01-2007, 00:10
1) μου κάνει μεγάλη εντύπωση. Τα δικά μου αρχεία ακόμη και αυτά με ελληνικά γράμματα τα είδε με τη μία. Μετά νβα θυμηθώ να σου γράψω αναλυτικά πώς να βάλεις ntfs-3g και τι μικρορυθμισούλες θες.
Κάνε αντιγραφή εδώ το αρχείο /etc/fstab .Αν ακόμη δεν έχεις εξοικειωθεί ο ευκολότερος τρόπος είναι να αντιγράψεις σε μία console sudo kate /etc/fstab.
2) δεν παίζουν γιατί πήγες στα βαθιά με τη μία. να ένα . Χρειάζεσαι τουλάστιχον τη βιβλιοθήκη libdvd2css ή κάπως έτσι. Γράψε σε ένα γούγλη ubuntu kaffeine dvd greek subtitles γιατί πρέπει να φύγω.
Γουάν εννοείς ότι αν αλλάξεις τίτλο στο grub δεν μπορεί να κάνει απεγκατάσταση τον kernel και τα headers όταν έρθει η ώρα της αναβάθμισης?
Anexitilos
04-02-2007, 13:19
μπαίνω με ΧΡ παίρνω 10 ΜΡ3 και τα βάζω στο πρώτο παρτισιον του master (υπενθυμίζω ότι kubuntu βρισκεται στον slave) και κάνοντας mount από kubuntu ως εξής
sudo mkdir /media/windows
sudo mount /dev/hda1 /media/windows/ -t ntfs -o nls=utf8,umask=0222
και όντως βλέπω και "ακούω" τον C:\ όταν όμως κάνω mount (αντικαθιστώντας τον hda1 με hda5) τον hda5 που είναι ας πούμε το partition του master (ntfs) με τα mp3 μου δεν βλέπω τπτ απο kubuntu:087:
Anexitilos δηλαδη εσενα τα Linux σου αναγνωριζουν τον αλλο δισκο με τα windows? Tον βλεπουν?
Εγω εχω ενα 40αρι δισκο ο οποιος ηταν partitioned σε 2! Ενα 6,4 και ενα 33,6! Οταν ειχα windows στο μικρο μερος ηταν τα windows και στο αλλο τα αρχεια που χρειαζομουν. Οποτε αν χρειαζοτανε ποτε φορματ του εκανα μονο στα windows.
Αποφασισα να βαλω Linux ομως (Ubuntu) και για να μην χασω τα αρχεια μου τα εκανα install στο μικρο μερος. Αλλα δεν ξερω... τωρα μπορω να δω τα αρχεια μου στο αλλο μερος?
ΥΓ: Το ΠιΣι που συζηταμε ειναι το 2ο μου. Αξιζει να βαλω και 2ο δισκο πανω (εναν 20αρι) και να κανω multiboot?
Δεν καταλαβαινω γιατι δεν κανεις την ζωη σου πιο ευκολη.
Χρησιμοποιησε το Disk & Filesystems , απο το System Settings . Μπορεις να κανεις πολυ ποιο ευκολα mount εκει.
βασικα σε εμενα , εκανε automount τα παντα μονο του.
Τι εγινε με την Nvidia ? Για να εισαι σιγουρος οτι εγινε η εγκατασταση πρεπει να:
1) η εντολη "glxgears" να σου εμφανιζει τα γραναζια.
2) η εντολη "glxinfo | grep vendor" να εμφανιζει
server glx vendor string: NVIDIA Corporation
client glx vendor string: NVIDIA Corporation
OpenGL vendor string: NVIDIA Corporation
3) Στο "Κ" μενου Settings να υπαρχει επιλογι Nvidia Settings.
Αν ειναι και τα 3 οκ, τοτε εχεις περασει τους drivers .
ΥΓ. περνας τους οδηγους απο το ρεπο χωρις κανενα προβλημα, αρκη να ξερεις τι κερνελ εχεις.
Anexitilos
08-02-2007, 01:16
8α σου πω γτ κάνω την ζωή μου δύσκολη
κανω mount όπως φαίνεται στην πρώτη ss
μετα πάω και /media/Windows και μου βγάζει το μύνημα λάθους της 2ης σσ
λοιπόν?:005: :082:
Πολυ απλα δεν εχεις φτιαξει mount point.
Θα επρεπε να ειναι οπως στην φωτογραφια περιπου.
Τα 3-χρωμα κουτακια ειναι τα mount points. Σε αυτα θα εχεις προσβαση και οχι πανω στην συσκευη.
Anexitilos
08-02-2007, 15:28
μπαίνω στο <Δίσκος και συστήματα αρχείων>
κανω κλικ για να μπω σε λειτουργία υπερχρήστη
πατάω <νεο>
εκεί στο <mount point> γράφω /home/anex/Desktop/prosartisi
και στην συσκευή προσάρτησης γράφω /dev/hda1
τέλος το κανω <ενεργοποίηση>
αποτέλεσμα--> εμφανίζεται ενα εικονίδιο με όνομα prosartistisi στο Desktop το οποίο δεν μπορώ να ανοίξω διότι:
Unable to enter file:///home/anex/Desktop/prosartisi. You do not have access rights to this location.
τι κάνω λάθος?
Anexitilos
08-02-2007, 15:38
έκανα την διαδικασία και δεύτερη φορά με ίδιο όνομα και τώρα εχω 2 εικονίδια με όνομα prosartisi στο Desktop και τα οποία δεν με αφήνει με τπτ να διαγράψω...
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.