PDA

View Full Version : Ελληνικά ονόματα αρχείων σε Debian Etch

nognir
31-01-2007, 01:58
Όταν πάω να φορτώσω ένα dvd με αρχεία που έχουν ελληνικό όνομα μου εμφανίζονται ?????????? αντί για το όνομα του αρχείου. Δοκίμασα να αλλάξω το locale στο /etc/fstab αλλά πάλι τπτ.
# /etc/fstab: static file system information.
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
proc /proc proc defaults 0 0
/dev/hda6 / ext3 defaults,errors=remount-ro 0 1
/dev/hda5 none swap sw 0 0
/dev/hdc /media/cdrom0 udf,silent,umask=0,locale=el_GR.utf-8,no_def_opts,allow_other 0 0
/dev/hdd /media/cdrom1 udf,silent,umask=0,locale=el_GR.utf-8,no_def_opts,allow_other 0 0
/dev/fd0 /media/floppy0 auto rw,user,noauto 0 0
/dev/hda1 /media/Meister ntfs-3g silent,umask=0,locale=el_GR.utf-8,no_def_opts,allow_other 0 0
/dev/hda2 /media/Ahmet ntfs-3g silent,umask=0,locale=el_GR.utf-8,no_def_opts,allow_other 0 0

Μήπως έχω κάνει τπτ στραβά; Η γλώσσα των μενού είναι ελληνικά οπότε δεν υπάρχει γενικό πρόβλημα υποστήριξης.

sotiris
31-01-2007, 04:54
Kαλό διάβασμα :)
http://members.hellug.gr/djart/articles/grlinux/grlinux.html

WAntilles
31-01-2007, 11:33
Βγάλε όλα τα locale= που έχεις και βάλε:

Για τα οπτικά drives και για vfat:

iocharset=utf8

Για ntfs:

nls=utf8

DarthMoul
31-01-2007, 12:30
Όταν πάω να φορτώσω ένα dvd με αρχεία που έχουν ελληνικό όνομα μου εμφανίζονται ?????????? αντί για το όνομα του αρχείου. Δοκίμασα να αλλάξω το locale στο /etc/fstab αλλά πάλι τπτ.
Μήπως έχω κάνει τπτ στραβά; Η γλώσσα των μενού είναι ελληνικά οπότε δεν υπάρχει γενικό πρόβλημα υποστήριξης.

Το έχουμε ξαναπεί και σε άλλα threads, αλλά καλό είναι να το ξαναπούμε: Όταν λέμε ελληνικά, σημαίνει κάποια από τις κωδικοποιήσεις ελληνικών. Το θέμα είναι ποια. Οι πιο συνηθισμένες είναι οι παρακάτω:
1) UTF-8
2) ISO 8859-7 (aka ELOT 928)
3) WIN 1253 (Ίδια με την αποπάνω αλλά με διαφορές σε 2 χαρακτήρες λόγω Microsoft)
4) IBM 437G (aka code page 737 κατά Microsoft)

Τα windows χρησιμοποιούν UTF-8 για τα filenames. Το Linux χρησιμοποιεί ό,τι του ζητήσεις. Πχ μπορείς να έχεις μια ext3 partition με 8859-7 και να βλέπεις και μια fat32 με utf-8. Το ίδιο ισχύει και για τις εφαρμογές, όχι μόνο για τα filesystems. Μπορεί η μία να δουλεύει με το ένα locale και η άλλη με το άλλο.

blackant321
26-03-2008, 10:15
Ξέρω ότι απαντώ σε ένα ερώτημα αρκετά παλιό. Όμως επειδή ταλαιπωρήθηκα με το debian testing (lenny) και τελικά φτιάχτηκε υπερβολικά εύκολα χωρίς να πειράξω fstab κτλ έχω την ανάγκη να το γράψω!

για gnome:
gconf-editor στην κονσόλα ή από το main menu, επιλέγουμε το
system, μετά storage και κάνουμε edit τα υπάρχοντα keys και απλώς προσθέτουμε utf8 ή ότι άλλο θέλουμε...