View Full Version : Kubuntu & Περιεργο Swap Usage.
Καλησπερα, εχω μια ερωτηση οσο αναφορα το swap και την διαχειριση του kubuntu πανω σε αυτο.
Εχω 1gb swap partition αυτο που βλεπω και μου φενεται περιεργο, ειναι πως κατι δεν παει καλα με την διαχειριση.
Δηλαδη ενω εχω 250+mb free memory (απο τα 512) , βλεπω το συστημα μου να γραφει πανω στο swap.
Εχω επισυναψει δυο snapshot για να δειτε και να μου πειτε την γνωμη σας.
Στην μια φωτογραφια , με μπλε ειναι το application memory usage και με κιτρινο το cached memory.
WAntilles
03-02-2007, 18:59
1. Screenshots που περιέχουν fonts ποτέ να μην τα σώζεις με lossy compression (JPEG) γιατί θα στραβωθούμε. Πάντα με lossless compression (PNG).
2. Ποιά 250MB free λες; Στο 1ο shot δείχνει free 11MB. Λογικό είναι να χρησιμοποιηθεί το swap από εκεί και πέρα.
DarthMoul
03-02-2007, 19:57
Είναι φυσιολογική συμπεριφορά του memory manager. Μην ανησυχείς. Το ότι το λειτουργικό έχει κανει map σελίδες στο swap file δεν σημαίνει πως είναι και σε χρήση. Μπορεί να τις χρειάστηκε πριν από πολύ ώρα και τώρα έχει μείνει το mapping αλλά είναι άδειες. Αν πας να ανεβάσεις κάτι στην μνήμη, πρώτα θα γεμίσει το άδειο κομμάτι της RAM, μετά θα μικρύνει στο ελάχιστο δυνατό το disk cache και τα i/o buffers και αν δεν φτάσει και αυτό, τότε θα πάει στο swap file.
Mιας και θίξαμε το θέμα, ξέρετε πως μπορώ να κάνω να χρησιμοποιεί πρωτίστως το swap αντί για την RAM; Το ανάποδο δηλαδή.
DarthMoul
04-02-2007, 00:45
Mιας και θίξαμε το θέμα, ξέρετε πως μπορώ να κάνω να χρησιμοποιεί πρωτίστως το swap αντί για την RAM; Το ανάποδο δηλαδή.
Δεν μπορείς. Το memory management σε όλα τα λειτουργικά (πλην του VMS) δεν μπορεί να καθοριστεί από τον χρήστη.
backgroundman
04-02-2007, 15:36
Στο Linux το swap partition δεν έχει την ίδια χρήση με αυτή του page file των windows (όπως σου είπε και ο darthmoul). Επίσης στο Linux το μεγαλύτερο κομμάτι της μνήμης είναι cachαρισμένο απο το λειτουργικό, δε σημαίνει οτι έχει δεσμεύσει 1GB μνήμη για τις εφαρμογές. Όταν χρειαστεί μνήμη απο κάποια εφαρμογή θα δει αν έχει ήδη τις σελίδες στη cache και αν δεν τις έχεις θα τις ανεβάσει απο το δίσκο και αν δεν έχει χώρο θα διώξει cached σελίδες που έχει στη μνήμη.
Γιατί να θες να το κάνεις αυτό, θα χάσεις πάρα πολύ σε απόδοση...
γαιτι αν καταφερει να το κανει αυτο θα μπορει να βαλει linux σε μηχανημα με 2MB (δεν εκανα λαθος 2Mega εγραψα :p) ram ασχετως επιδόσεων.
Θα μπορει να βαλει ακομα και σε μηχανημα που δεν εχει καν δισκο αλλα αποτελειτε απλως από ενα usb drive ...
σωστα τα λεω ????:p
DarthMoul
04-02-2007, 18:00
γαιτι αν καταφερει να το κανει αυτο θα μπορει να βαλει linux σε μηχανημα με 2MB (δεν εκανα λαθος 2Mega εγραψα :p) ram ασχετως επιδόσεων.
Θα μπορει να βαλει ακομα και σε μηχανημα που δεν εχει καν δισκο αλλα αποτελειτε απλως από ενα usb drive ...
Το Linux 2.2.0 (ναι καλά διάβασες :p) το 1994 είχε απαίτηση 5 MB + 3 ΜΒ για Χ. Ακόμα και embedded συσκευές έχουν από 32ΜΒ και πάνω πλέον.
backgroundman
05-02-2007, 00:54
Μα και τώρα μπορεί να βάλει linux σε μηχάνημα με 2ΜΒ μνήμη...
Υπάρχει ειδική διανομή linux για να μπει σε stick ή ακόμα και σε δισκέτα...
Με το linux μπορείς να κάνεις τα πάντα. Οτιδήποτε (σχεδόν) έχει επεξεργαστή μπορεί να τρέχει linux....
Εχω δει linux να τρέχει απο δισκετα σε board με custom cpu φτιαγμένη σε FPGA της altera και με 512ΚΒ μνήμη.
Βασικα, επειδη εχω φαντασια, σκεφτηκα οτι ισως τον εδιεφερε να τρεξει linux και μαλλιστα κανοκή διανομη με kde και κλπ σε hardware χωρις καν ram ή/και δισκο.
απελσπιστικα αργα μεν αλλα θα ετρεχε αν δεν χρειαζοταν ραμ.
Τα 2ΜΒ τα ανεφερα γιατι ειναι απλα απαραιτητη καποια ποσοτητα μνημης για το hardware boot.
DarthMoul
05-02-2007, 01:07
Μα και τώρα μπορεί να βάλει linux σε μηχάνημα με 2ΜΒ μνήμη...
Υπάρχει ειδική διανομή linux για να μπει σε stick ή ακόμα και σε δισκέτα...
Με το linux μπορείς να κάνεις τα πάντα. Οτιδήποτε (σχεδόν) έχει επεξεργαστή μπορεί να τρέχει linux....
Εχω δει linux να τρέχει απο δισκετα σε board με custom cpu φτιαγμένη σε FPGA της altera και με 512ΚΒ μνήμη.
O επίσημος kernel 2.6.x του Linus δεν θα ανέβει αν δεν βρει 16 MB μνήμη. Αυτό που λες πρέπει να είναι κάτι πολύ πειραγμένο από κάποιον τρίτο.
Πρεπει να πω πως το ερωτημα μου καλυφθηκε...
ευχαριστω
backgroundman
05-02-2007, 14:01
O επίσημος kernel 2.6.x του Linus δεν θα ανέβει αν δεν βρει 16 MB μνήμη. Αυτό που λες πρέπει να είναι κάτι πολύ πειραγμένο από κάποιον τρίτο.
Εννοείται πως ήταν πολύ πειραγμένος. Έχω την εντύπωση πως ήταν κάποια έκδοση του 2.5
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.