PDA

View Full Version : Αδυναμία εκκίνησης του X server μετα από εγκτάσταση official Nvidia Drivers (TLS...)

panoc
06-02-2007, 22:24
Ειναι πιθανο μετα απο εγκατασταση nvidia official drivers, το συστημα να μη μπορει να εκκινήσει τον X server.
Σε αυτη τη περιπτωση ειναι πολύ πιθανο κατα την εκκίνηση να δουμε το παρακατω μυνημα "Removing NVIDIA TLS links...." και να δουλευει ο δισκος για μερικα δευτερόλεπτα.
Στην ουσία το συστημα αφαιρει μερικα sym-links που αφορουν το opengl και το driver με αποτελεσμα να μη μπορει να κεξικησει ο Χ.
Για να το διορθωσουμε αυτο, βγαινουμε σε καθαρη κονσόλα εκαθιστουμε παλι τους drivers και αφου τελιώσει και δινουμε:

nano /etc/init.d/nvidia.glx

εκει θα βρουμε καποις γραμμες σαν
echo -n "Removing NVIDIA TLS links..."
remove the symlinks
rm -f /usr/lib/tls/libGL.so
rm -f /usr/lib/tls/libGL.so.*
rm -f /usr/lib/tls/libGL.la
rm -f /usr/lib/tls/libGLcore.so.*
rm -f /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so
rm -f /usr/lib/tls/libnvidia-tls.so.*
reconfigure dynamic linker run-time bindings
ldconfig
echo " done."

(ενδεχετε αναλογα με την εκδοση του driver αλλα και το συστημα να διαφερουν λιγο οι γραμμες, το παραπανω ειναι απο debian testing)

Στην αρχη καθε γραμμης προσθετουμε το "#" ώστε το συστημα να την αγνοήσει.

Στη συνεχεια κανουμε reboot και αν ολα εχουν παει καλα δε θα ξανααντιμετωπισουμε το προβλημα :).

WAntilles
07-02-2007, 10:58
Αν με τους official drivers εννοείς drivers από το site της nVidia τότε αυτό να αποφεύγεται δια ροπάλου.

Ποτέ μα ποτέ να μην εγκαθιστάτε πράγματα εκτός PMS της διανομής σας.

Όλες οι διανομές έχουν nvidia-glx & nvidia-kernel (για τον kernel σας) μέσα στο PMS τους.

Εγκατάσταση αποκλειστικά από εκεί και δεν πρόκειται ποτέ να έχεις ούτε αυτά τα προβλήματα που αναφέρεις ούτε και άλλα.

panoc
07-02-2007, 11:10
Το προβλημα παρουσιαζεται σπανια με τους open source οταν τους εγκαθιστουμε και πιο συχνα οταν αναβαθμισουμε τους open sourse με τους drivers απο την nvidia.
(αλλωστε το nvidia,glx που δημιουργει προβλημα ειναι compoment των open sourse driver)

Οι οδηγοι της nvidia αλλωστε φτιαχουν ξεχωριστό πακετο για καθε διανομη αναλογα με τα headers και το gcc της διανομης σου, και ειναι αρκετα εχως παρα πολυ πιο γρηγοροι σε opengl.
Επίσης με τους opensource ειναι αδυνατο να εχεις σωστα στημενο twien view με χinerama enabled.
Οποτε για μερικους ειναι μονόδρομος.

WAntilles
07-02-2007, 11:33
Μα δεν είπα να χρησιμοποιείς ή να μην χρησιμοποιείς open-source ή closed-source drivers.

Είπα ό,τι και να κάνεις, να μην ξεφεύγεις από το PMS της διανομής σου.

Οι σοβαρές διανομές έχουν σοβαρά πακέτα και σοβαρό PMS. Αν πακέτα της διανομής σου έχουν τέτοια θεμελιώδη προβλήματα, τότε καιρός να αλλάξεις διανομή.

panoc
07-02-2007, 11:40
:D:D:D Δε καταλαβα ...
παντως ψαχνοντας στο νετ σε παρα παρα πολλα λινκ διαπιστωσα και συζητανε επισης οτι αυτο ειναι bug του driver σε συνδιασμο με τον 2.6 πυρηνα και εμφανιζετε ασχετως διανομης. Αν και τα περισσοτερα google search που εβγαζαν αναφορα απο ubuntu forum ανα το κοσμο.
περιεργως ειμαι ο μονος με debain που αντιμετωπισε το προβλημα οσο και αν εψαξα.
Επίσης για να καταλαβεις τι random bug ειναι, δε μου παρουσιαστικε σε κανενα απο τα installations που εχω κανει με την nvidia πριν απο αυτο (4-5), εμφανιστικε εντεωλς τυχαια σε ενα installation και επισης αφου ξαναπερασα απο την αρχη το debian παλι εξαφανιστηκε.
(ολα τα installations αφορουν το ιδιο pc, το δικο μου και σε όλα ακολουθησα την ίδια διαδικασία).

WAntilles
07-02-2007, 11:54
Μια στιγμή, για να ξεκαθαρίσουμε κάποια πράγματα.

Μιλάς για τον closed-source driver ή για τον open-source driver;

panoc
07-02-2007, 12:01
το προβλημα το δημιουργει πολυ σπανια ο open source driver μετα απο εγκατασταση του.
το προβλημα εμφανίζεται πιο συχνα (αλλα και παλι σπανια) οταν μετα τον open source εγκαταστησεις τον closed source της nvidia.

Δεν εμφανιζεται ποτε (τουλαχιστον δε βρηκα τετοια περιπτωση, ουτε και μου ετυχε) εαν εγκαταστησουμε τον closed source αν δεν εχουμε περάσει πρωτα τον open source.

WAntilles
07-02-2007, 12:09
Πάντως, ανεξάρτητα με το θέμα μας, οι closed-source drivers της nVidia ανέκαθεν ήταν τόσο καλοί, που δεν βλέπω το λόγο κάποιος (αν έχει από GeForce3 και άνω) να μην τους προτιμά και να βάζει τους open-source.

backgroundman
07-02-2007, 13:54
Υπάρχουν open-source drivers για nvidia ??
Δεν εννοείτε αυτό που υπάρχει στον πυρήνα...

Εγώ σε Gentoo έκανα εγκατάσταση του drivers απο το site της nvidia και το μόνο πρόβλημα που είχα ήταν οτι όποτε έφτιαχνα καινούργιο πυρήνα έπρεπε να ξανακάνω εγκατάσταση. Σε άλλο μηχάνημα με Gentoo έβαλα τους drivers του portage και έπρεπε να ξανακάνω εγκατάσταση μόνο όταν άλλαζα έκδοση του πυρήνα (πχ απο 2.6.19-r5 σε 2.6.19-r6).