PDA

View Full Version : οι τελικες μου σκεψεις για την ευκολοτερη διανομη

scrolllock
28-02-2007, 12:07
Αν θυμαστε πριν απο κανενα μηνα ειχα κανει καποιες δοκιμες με διαφορες διανομες λινουξ για να δω ποια μου ταιριαζει. Δοκιμασα πανω απο 30 διανομες αλλα φυσικα δεν ασχοληθηκα ιδιαιτερα με καθε διανομη, απλως για να δω αν και κατα ποσο διαφερει απο τις αλλες και αν αυτο την κανει υποψηφια για τον Η/Υ μου.

Τελικά η συντομη απαντηση για το ποια διανομη θεωρω καλυτερη με κριτηριο την ευκολια σε ρυθμισεις και καθημερινη χρηση ειναι:
1) ubuntu ή Mint
2) pclinuxos

και αν εχετε παλιο μηχανημα με λιγη μνημη (<=128μβ) τοτε puppy linux. εντυπωσιακο σε ευκολια ρυθμισεις και ταχυτητα. Το θεμα βεβαια στο δικο μου παλιο (celeron 333) μηχανημα ειναι η μνημη. Με 512μβ ετρεχε ακομα κ winxp σχετικα ικανοποιητικα.

Τωρα η εκτεταμενη απαντηση! :-)
Διαβαζα χθες στο distrowatch αποψεις απο καποιον που αλλλαξε απο fedora σε ubuntu μετα απο χρονια και απο καποιον που ελεγε ποσο θεμα εμφανισης και οχι ουσιας ειναι το Ubuntu καθως και πολλα αλλα απο διαφορους χρηστες. http://distrowatch.com/weekly.php?issue=20070226
Η αληθεια ειναι οτι ακουω αποψεις κατα των rpm based διανομων αλλα υπαρχουν και αλλοι που τις υπερασπιζονται. Απο οτι βλέπετε εγω εχω στην δευτερη θεση μια τετοια διανομη. Δεν ξερω (γιατι δεν ειχα το χρονο να ασχοληθω ΤΟΣΟ πολυ) αν ισχυουν ολα αυτα τα κακα για τα rpm οποτε δεν το κρινω. Επισης ισως να προτιμησα το ubuntu γιατι εξοικειώθηκα περισσοτερο με τις εντολες του και τον τροπο που δουλευει. Ακομα ακουσα-διαβασα πολλα για το ποια διανομη ειναι ταχυτερη αλλα και παλι δεν ειχα την δυνατοτητα να το εξακριβωσω οποτε δεν το κρινω. Εκρινα με βαση το ποσο ευκολα καποιος θα ρυθμισει το συστημα του και ποσο ευκολα θα δουλεψει με αυτο. Και σε αυτο το ubuntu εχει κανει πολυ καλη δουλεια. Επισης εχει μια πολυ καλη κοινοτητα χρηστων και ετσι ολες οι αποριες λυνονται αμεσως. Και μονο στο http://ubuntuguide.org/wiki/Ubuntu_Edgy να μπει κανεις θα βρει σχεδον τα παντα που θα ηθελε να κανει. Φυσικα ξαναλεω οτι μιλαμε για τον μεσο χρηστη που θελει να δοκιμασει λινουξ αρχικα και να πειραματιστει στη συνεχεια. Πχ διανομες του στυλ gentoo και arch μπορει να ειναι καλες αλλα ουτε που τις κοιταξα για το δικο μου επιπεδο.

Πως θα ηθελα εγω μια διανομη; Θα ηθελα να εχει ενα σταρτ μενου περιπου σαν του Mint (και σιγουρα οχι σαν του suse και του sabayon - μεχρι να πας εκει που θες ξημερωνει). Να εχει ενα συμμαζεμενο contol center σαν του pclinuxos-mandriva ή σαν αυτο του Mint (που ομως κακως κρατησαν και τα κλασικα του gnome) ή σαν αυτο που ετοιμαζεται στην καινουργια εκδοση του ubuntu. Στο suse χανεσαι. Επισης θα ηθελα να εχει το add/remove programs που εχει στο ubuntu αλλα να περιεχει περισσοτερα προγραμματα (και γιατι οχι τα περισσοτερα απο αυτα που βρισκεις στο synaptic) ομορφα τακτοποιημενα σε κατηγοριες οπως ειναι. Κατι τετοιο εχουν και στο linspire με το click and run και επομενως αφου τα συμφωνησαν με το ubuntu περιμενω τα καλυτερα! Θα ηθελα το beryl-emerald να ειναι εγκατεστημενο. (στο ubuntu δεν ειναι στο pclinuxos ειναι). Και τελος φτανω και στην ευαισθητη απο αποψη φιλοσοφιας ανοιχτου-ελευθερου λογισμικου περιοχη των non-free προγραμματων. Να εχουμε ενσωματωμενους drivers ή codecs ή fonts κτλ ? . Μου αρεσε η λύση (δεν ξερω βεβαια αν ταιριαζει με την φιλοσοφια καθε διανομης) που ακολουθησε το pioneer linux. Ειχε το automatix2 ενσωματωμενο και ετσι μπορει ο καθενας με λιγα κλικ να αποφασισει αν θελει ή οχι καποια απο αυτα (θα μπορουσε ίσως η λιστα του automatix να γινει μεγαλυτερη). Αυτά!