PDA

View Full Version : Traffic Shaping στο linux

Chris Kaf
11-03-2007, 17:04
Είναι μια πονεμένη ιστορία και έχει ρωτηθεί πολλές φορές ο τρόπος να βάλεις ορια στην ταχύτητα ανεβάσματος/κατεβάσματος στο linux αν είσαι αρχάριος. Και επειδή και εγώ είμαι αρχάριος και εντελώς άσχετος με το πως διαχειρίζεται τις συνδέσεις το λειτουργικό, θα ήθελα τα φώτα σας αν σας είναι εύκολο.
Μετά απο ψάξιμο στο νετ, βρήκα ένα script που λέγεται wondershaper, το οποίο κάνει τη δουλειά του καλά. Όμως εκτός απο τη σύνδεση στο νετ, περιορίζει κ τη σύνδεση στο τοπικό δίκτυο με αποτέλεσμα τα αλλα 2 πισιζ να επικοινωνούν μετα βίας μαζί μου. Το wondershaper θα το βρείτε εδω: http://lartc.org/

Έχετε να προτείνετε κάποιο άλλο πρόγραμμα/σκριπτ με περισσότερες δυνατότητες ή κάποιον τρόπο να εξαιρέσω τις ΙΡ του τοπικού δικτύου απο το wondershaper? Εσείς με τι κάνετε Traffic Shaping/Limiting?

Υποσημείωση: Ο κύριος λόγος που το χρειάζομαι είναι το DC++ το οποίο δε δίνει τη δυνατότητα να βάλεις όριο στο upload με αποτέλεσμα να γονατίζει η σύνδεση
Υποσημείωση2η: Απαντήσεις του τύπου "Μη βάζεις όριο με εξωτερικά προγράμματα" δε θα γίνουν αποδεκτές , αφού δε μπορω να βάλω με "εσωτρικά" και η μόνη λύση είναι να βάλω γενικά όριο στο upload (οχι?)
Υποσημείωση 3η: Αφήνομαι στο έλεός σας :081:

Chris Kaf
12-03-2007, 19:53
Ρε παιδιά γιατί δε φαίνονται στα Recent Threads τα ποστ στον τομέα Linux? Έχουμε χάσει support κ support ετσι εμείς οι νέοι :|

WAntilles
12-03-2007, 20:15
Υποσημείωση: Ο κύριος λόγος που το χρειάζομαι είναι το DC++ το οποίο δε δίνει τη δυνατότητα να βάλεις όριο στο upload με αποτέλεσμα να γονατίζει η σύνδεση
Υποσημείωση2η: Απαντήσεις του τύπου "Μη βάζεις όριο με εξωτερικά προγράμματα" δε θα γίνουν αποδεκτές , αφού δε μπορω να βάλω με "εσωτρικά" και η μόνη λύση είναι να βάλω γενικά όριο στο upload (οχι?)

Να το πετάξεις το DC++ και να βρεις άλλον p2p client.

P2p clients που δεν έχουν ενσωματωμένους κόφτες, χωριστά για down & up, είναι απλά της πλάκας και πρέπει να αποφεύγονται δια ροπάλου.

Δές π.χ. τα eMule & aMule πόσο σοβαροί p2p clients είναι. Διότι έχουν τα πάντα -> χωριστούς κόφτες για down & up, web interface κλπ.

DarthMoul
12-03-2007, 21:10
Επίσης αν τρέχεις KDE είναι πολύ καλό το ktorrent. Υπάρχει και το ακόμα καλύτερο transmission ανεξαρτήτως desktop manager. Το trasmission έχει φτωχό gui αλλά είναι μακράν το πιο αξιόπιστο που έχω δει σε linux.

Chris Kaf
12-03-2007, 21:28
@Wantilles Το DC++ Δεν το πετάω με την καμία. Σοβαρά τωρα, το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ και λες οτι είναι της πλάκας? p2p υπάρχουν πολλάαα, DC++ όμως ένα κ μοναδικό. Και το οτι δεν έχει ενσωματωμένο κόφτη είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έκαναν στην τελευταία έκδοση. Στις προηγούμενες δεν είχαν κόφτη αλλά είχαν μια άλλη "τεχνολογια" (ας πούμε) που δε μπούκωνε τιποτα. Δε θυμάμαι ακριβώς πως λεγόταν, πάντως έκανε μια χαρά τη δουλειά του. Και όσο για το aMule, ναι το έχω κ αυτό και όντως είναι φοβερόs p2p client, όμως δε με καλύπτει και οι χρήστες του είναι όλοι ένας κ ένας

@DarthMoul Έχω και το ktorrent και το transmission. Αν είναι να κατεβάσω ενα μόνο τορρεντ χρησιμοποιώ το 2ο, ενώ αν είναι να κάνω και upload άλλα τορρεντ ταυτόχρονα χρησιμοποιώ το 1ο λόγω εμπλουτισμένου GUI για να βλέπω ratio, χωρισμένα τα αρχεία που ανεβαίνουν/κατεβαίνουν σε κατηγορίες, ταξινόμηση κατα τον υπολειπόμενο χρόνο κλπ. Τα τορρεντ ομως ως p2p έχουν ξεπέσει υπερβολικά κ γέμισε ο τόπος ακυροτητες . Είμαι χρήστης τορρεντ απο εποχής suprnova κ έχουν δει αρκετά τα μάτια μου.

Γενικά: Το DC++ δεν το πετάω, εκεί βρίσκω πράγματα που αλλού ούτε κατα διάνοια δε θα έβρισκα. Traffic shaping εσείς δηλαδή δε χρησιμοποιείτε? Και δε μιλάω μόνο για p2p, για οποιοδήποτε λόγο.Μου φαίνεται περίεργο οφείλω να ομολογήσω. Ευχαριστώ που ριξατε τις πρώτες απαντήσεις

Edit:Ορθογραφικά

DarthMoul
12-03-2007, 21:31
Εγώ χρησιμοποιώ το tc αλλά δεν είναι για αρχάριους. Κάνει παπάδες πάντως αν θέλεις να το ψάξεις και θέλει θεωρητικό υπόβαθρο σε tcp/ip δίκτυα. Αυτά με kernel 2.4 σε slackware.

Chris Kaf
12-03-2007, 22:08
DarthMoul και το wondershaper που βρήκα εγώ το tc χρησιμοποιεί, και εγώ το tc θα χρησιμοποιούσα αν δεν ήμουν αρχάριος και έγραφα δικό μου σκριπτ. Αν έχεις χρόνο πάντως ρίξε μια ματιά στο λινκ που έδωσα, γιατι θέλω να μάθω αν γίνεται μέσω κάποιον επιπλέον εντολών στο σκριπτ (μεσω tc παλι υποθέτω) να εξαιρούνται οι υπολογιστές του τοπικού δικτύου. Περι υπόβαθρου σε tcp/ip δίκτυα ουτε συζήτηση, δεν έχω ιδέα. Έκατσα να διαβάσω documentation περι tc και πως να το χρησιμοποιήσω αλλα με εστειλε, καπου στη μέση το παράτησα γιατι δεν καταλάβαινα τίποτα. (λες κ καταλάβαινα μέχρι τη μέση αλλα τελος πάντων)

DarthMoul
12-03-2007, 22:19
Το έχω κοιτάξει ήδη το script και από αυτά που είδα, το μόνο που μου περνάει στο μυαλό είναι να βάλεις σε διαφορετικό subnet ή ip class τον router. Ίσως έτσι γίνει αυτό που θέλεις πειράζοντας το cbq.init.

Chris Kaf
12-03-2007, 22:25
:/ Αυτο με το διαφορετικό subnet το σκέφτηκα, αλλά δεν ξέρω πως να το κάνω, καθώς επίσης δε θέλω να έχω τυχόν προβλήματα μετά με το νετ. Αν βάζω όριο στα 200 ΜΒιτ ας πούμε κ ξανατρέχω το σκριπτ θα ήταν λύση για τη μεταφορά αρχείων στο τοπικό δικτυο? Έστω κ του ποδαριού, αρκεί να δουλεύει

WAntilles
12-03-2007, 22:44
@Wantilles Το DC++ Δεν το πετάω με την καμία. Σοβαρά τωρα, το έχεις χρησιμοποιήσει ποτέ και λες οτι είναι της πλάκας? p2p υπάρχουν πολλάαα, DC++ όμως ένα κ μοναδικό. Και το οτι δεν έχει ενσωματωμένο κόφτη είναι η μεγαλύτερη βλακεία που έκαναν στην τελευταία έκδοση. Στις προηγούμενες δεν είχαν κόφτη αλλά είχαν μια άλλη "τεχνολογια" (ας πούμε) που δε μπούκωνε τιποτα. Δε θυμάμαι ακριβώς πως λεγόταν, πάντως έκανε μια χαρά τη δουλειά του.

Γενικά: Το DC++ δεν το πετάω, εκεί βρίσκω πράγματα που αλλού ούτε κατα διάνοια δε θα έβρισκα.

Δεν σου είπα να αλλάξεις πρωτόκολλο ή δίκτυο p2p, από DC++ σε Μουλάρι.

Σου είπα να βρεις κάποιον άλλον σοβαρό p2p DC client.

Ή να φωνάξετε οι χρήστες του για να βάλει ο τύπος κόφτες - κάτι που όφειλε να έχει κάνει εξαρχής - αν δεν ήταν τσαρλατάνος.

Κάθε πρόγραμμα που χρησιμοποιεί νετ για να κατεβάζει συνεχώς οφείλει να έχει down-up κόφτες. Όλοι οι σοβαροί FTP clients έχουν, όλοι οι σοβαροί download managers έχουν, όλοι οι σοβαροί p2p clients έχουν.

Και όσο για το aMule, ναι το έχω κ αυτό και όντως είναι φοβερόs p2p client, όμως δε με καλύπτει και οι χρήστες του είναι όλοι ένας κ ένας

Αυτό για τους χρήστες του aMule δεν το κατάλαβα.

Traffic shaping εσείς δηλαδή δε χρησιμοποιείτε? Και δε μιλάω μόνο για p2p, για οποιοδήποτε λόγο.Μου φαίνεται περίεργο οφείλω να ομολογήσω.

Όχι δεν χρησιμοποιώ, και ποτέ δεν χρησιμοποίησα 3 χρόνια που έχω DSL. Γιατί σου φαίνεται περίεργο;

Αν έχεις σοβαρό DSL router και σοβαρό TCP-IP stack στο λειτουργικό σου, απλά δεν χρειάζεσαι.

DarthMoul
12-03-2007, 22:44
CBQ.init (site)
Configuring CBQ can be a bit daunting, especially if all you
want to do is shape some computers behind a router. CBQ.init
can help you configure Linux with a simplified syntax.

For example, if you want all computers in your 192.168.1.0/24
subnet (on 10mbit eth1) to be limited to 28kbit/s download
speed, put this in the CBQ.init configuration file:

DEVICE=eth1,10Mbit,1Mbit
RATE=28Kbit
WEIGHT=2Kbit
PRIO=5
RULE=192.168.1.0/24

By all means use this program if the 'how and why' don't
interest you. We're using CBQ.init in production and it works
very well. It can even do some more advanced things, like time
dependent shaping. The documentation is embedded in the script,
which explains why you can't find a README.

Βάλε τον router σε διαφορετικό IP Class από τα μηχανήματα. Αν στα μηχανήματα χρησιμοποιείς το 192.168.2.χχχ/255.255.255.0, βάλε τον router στο 10.0.0.χχχ/255.0.0.0 και μετά από το μηχάνημα που τρέχει το DC++ περιόρισε το bandwidth του 10.0.0.0/8. Λογικά θα δουλέψει.

Chris Kaf
12-03-2007, 22:57
Αυριο θα πω αποτελέσματα, προς το παρόν παω για ύπνο. Χρησιμοποιώ 10.0.0.Χ για τα μηχανήματα, ενω ο ρουτερ έχει 10.0.0.2/255.0.0.0 Θα το παιδέψω αύριο αυτο πάντως DarthMoul, σ'ευχαριστώ για την κατανόηση/τις συμβουλές/για όλα

DarthMoul
12-03-2007, 23:03
Αυριο θα πω αποτελέσματα, προς το παρόν παω για ύπνο. Χρησιμοποιώ 10.0.0.Χ για τα μηχανήματα, ενω ο ρουτερ έχει 10.0.0.2/255.0.0.0 Θα το παιδέψω αύριο αυτο πάντως DarthMoul, σ'ευχαριστώ για την κατανόηση/τις συμβουλές/για όλα

Όταν αλλάξεις την IP του router και ενημερώσεις τα gateways στα μηχανήματα μπορεί ο router να μην απαντάει στο ping. Αν συμβεί αυτό δοκίμασε να τα βάλεις όλα μαζί στο ίδιο subnet πχ στο 255.255.255.0.

Καληνύχτα.