View Full Version : Απορίες Arch Linux
WAntilles
27-03-2007, 17:02
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή:
Ξεκίνησα με το 0.7.2 Arch64.
Έχει 2.6.17.
Όλα ωραία και καλά.
1. Μήπως έχει ο 2.6.17 devfs και όχι udev; To λέω γιατί τα mount points που φτιάχνει στο fstab για τις οπτικές συσκευές είναι "με την παλιά μόδα" στο /mnt και όχι στο /media.
2. Ερωτώ διότι όταν έγινε αναβάθμιση στον 2.6.20 λαμβάνω kernel panic (cannot mount root filesystem) και πάω και βλέπω ότι όλο το /dev/ δέντρο είναι κενό και δεν έχει τίποτα. udev είδα κάποια στιγμή ότι σίγουρα αναβαθμίστηκε (από κάποιο μήνυμα). Εκτός αν τον ενόχλησε ότι την στιγμή του kernel upgrade ήταν μέσα από chroot (από live-CD) και δεν είχαν γίνει mount -o bind τα /dev directories.
Χρειάζεται να δηλωθεί στα DAEMONS στο rc.conf για να τρέχει; Χρειάζεται να δηλωθούν καί τα hal, dbus;
Είδα και το μήνυμα-συμβουλή που βγάζει ο kernel για την earlymodules=μπλα-μπλα (όπου αν βάλω ένα sata_nv ίσως παίξει ρόλο) αλλά εμένα με ανησυχεί το γεγονός ότι το /dev/ δέντρο είναι παντελώς κενό.
3. Επίσης ένα πράγμα που δεν μου άρεσε είναι ότι όταν αναβάθμισε τον kernel, δεν κράτησε καί τον παλιό για λόγους τέτοιων περιπτώσεων.
4. Μπορώ να του πω με την pacman -Su να κάνει αναβάθμιση τα πάντα πλην του kernel; Δηλαδή να "κλειδώσω" το πακέτο του kernel στην τρέχουσα έκδοση.
5. Τέλος δεν κατάλαβα το πώς λειτουργεί η DAEMONS στο rc.conf. Επιδρά στο boot runlevel (το s), ή στο default runlevel (το 2), ή καί στα 2; Παίζει ρόλο με ποιά σειρά είναι δηλωμένοι εκεί οι δαίμονες;
6. Και ποιοί δαίμονες χρειάζονται να δηλωθούν για mounting nfs shares κατά το boot από το fstab; Προφανώς network, portmap, netfs, και (ίσως) nfsd & nfslock.
7. Τέλος μία ακόμα ερώτηση. Έλεγε στο wiki για το πως να μοιράσεις σε δίκτυο την repository cache & τις databases. Κι έλεγε εκεί πέρα στο /var/lib/pacman να μοιραστούν όλα τα directories εκτός από το local.
----> Τί είναι το local;
----> Είναι μέρος για τοπικό repository;
----> Ή μήπως εκεί κρατά το σύστημα τον κατάλογο των εγκατεστημένων πακέτων (π.χ. σαν το world file του Gentoo);
----> Αν δεν τον κρατά εκεί, πού τον κρατά;
Γενικά τα πράγματα δεν είναι άσχημα.
Μ' άρεσε που όλα είναι συγκεντρωμένα στο rc.conf και όχι διάσπαρτα σε 10-20 conf αρχεία.
Επίσης στα locales αυτορυθμίστηκε σχεδόν μόνο του πολύ εύκολα και πολύ απλά σε όλα να έχει en-US.UTF8.
Αλλά φαίνεται να πάσχει στη διαχείριση runlevels & δαιμόνων - δηλαδή εργαλεία σαν το rc-update ή το sysv-rc-conf είναι πράγματι απαραίτητα. Περισσότερα όταν θα έχω πιο ολοκληρωμένη (& δίκαια) άποψη.
ΥΓ: Το PMS & ο PM είναι πολύ καλά.
ΥΓ2: Έχει σλακγουερική προέλευση το Arch; Γιατί μου θύμισε κάτι από το παρελθόν ο installer. Επίσης μέχρι τώρα αντί για init.d να έχει rc.d μού είχε τύχει μόνο στο Zenwalk.
ΥΓ3: Θα το ξαναστήσω σήμερα στο πι και φι, χωρίς chroot, για να δω τί γίνεται. Ούτως ή άλλως έχω έτοιμο αποθηκευμένο pacman.conf, package database, και πακέτα στο δίκτυο.
ΥΓ4: Αν δεν ήταν ο 2.6.20, θα ήμουν ήδη από χθες (με τον 2.6.17) σε πλήρες desktop (με nVidia 9755, beryl κλπ.).
matersci
27-03-2007, 18:32
1&2) Όχι, udev έχει, απλά το cd που δοκίμασες έχει μάλλον παλιά έκδοση udev και mkinitcpio και δεν θα έκανες τα βήματα που σου έβγαλε κατά το update.
Πρέπει να αλλάξεις την γραμμή του kernel στον loader σου. Εγώ χρησιμοποιώ grub και έχω
# (0) Arch Linux
title Arch Linux
root (hd1,4)
kernel /boot/vmlinuz26beyond root=/dev/hdb5 ro vga=773
initrd /boot/kernel26beyond.img
#initrd /boot/initramfs-beyond.img
Το vmlinuz26beyond είναι γιατί χρησιμοποιώ τον beyond kernel με κάποια patches. Εσύ όπου βλέπεις beyond το αγνοείς. Η τελευταία γραμμή με το # είναι με το παλιό σύστημα. Το vga=773 είναι για να έχω την ανάλυση που θέλω κατά το boot.
Τα hal και dbus να τα βάλεις στους daemons.
3) Το πρόβλημα σου δεν ήταν τόσο με τον kernel όσο με τα udev & mkinitcpio. Κατά την δημιουργία των images πάντως, δημιουργείται και ένα image που περιέχει όλα τα modules του συστήματος σου. Είναι το fallback-image και μπορεί να σε σώσει.
http://wiki.archlinux.org/index.php/Configuring_mkinitcpio
4) για να μην κάνει update ένα πακέτο κατά το Syu κάνει packman –Syu --ignore paketo. Αν είναι ένα πακέτο που θες να μην αναβαθμιστεί γενικώς, το βάζεις με ignorepkg στο pacman.conf.
5) Νομίζω και στα 2. Η σειρά παίζει ρόλο, καθώς μερικοί πρέπει να τρέχουν μετά από άλλους. Το δικό μου είναι
(syslog-ng network netfs @crond hplip @cups portmap @fam dbus @hal @bluetooth)
Τα @ είναι για να τρέχουν στο background (ξεκινάει πριν ολοκληρωθεί το φόρτωμα του προηγούμενου) κάποιοι daemons. Αυτό δεν μπορεί να γίνει σε όλους, καθώς όπως σου είπα η σειρά έχει σημασία.
6) Νομίζω ότι αυτό θα σε καλύψει
http://wiki.archlinux.org/index.php/Nfs
Λέει για nfsd, fslock και portmap
Το τελευταίο δεν το έχω χρησιμοποιήσει και δεν μπορώ να βοηθήσω. Το τοπικό repo πάντως είναι στο /var/cache/pacman/pkg. Εκεί μένουν τα πακέτα αφού εγκατασταθούν.
Δεν έχω δουλέψει Gentoo και δεν ξέρω τα εργαλειάκια αυτά που ζητάς.
Το rc.conf είναι πράγματι μεγάλη ευκολία. Ότι θες συγκεντρωμένο.
Δεν έχω εμπειρία με το 64-bito Arch, ίσως θες να δεις το wiki.
http://wiki2.archlinux.org/index.php/Arch64_FAQ
Πάντως, απ’ ότι γράφεται, οι repos είναι ενημερωμένες.
Και μήπως ήταν καλύτερα να δοκιμάσεις την 0.8 έκδοση; Είναι μόλις λίγων ημερών και έχει τα τελευταία πακέτα μέσα. Εγώ την χρησιμοποίηση πριν λίγες μέρες γιατί το παλιό cd είχε πρόβλημα με συγκεκριμένη μητρική και το 0.8 προχώρησε κανονικά.
EDIT:
Μην ξεχάσεις να ενεργοποιήσεις την community repo στο pacman.conf όπως και να κάνεις edit τα αρχεία στο pacman.d και να βάλεις κάποιον γρήγορο server. Ο NTUA είναι δοκιμασμένος.
DarthMoul
27-03-2007, 18:52
ΥΓ2: Έχει σλακγουερική προέλευση το Arch; Γιατί μου θύμισε κάτι από το παρελθόν ο installer. Επίσης μέχρι τώρα αντί για init.d να έχει rc.d μού είχε τύχει μόνο στο Zenwalk.
Ναι. Αν κάποιος ξέρει από slack είναι μια ώρα υπόθεση. Μην περιμένεις την σταθερότητα του slack πάντως. Μόνο για desktop χρήση προς το παρόν αν και από αυτά που διάβασα θα ετοιμάσουν και server έκδοση στο μέλλον όπως έκανε πριν λίγους μήνες το Ubuntu.
ΥΓ4: Αν δεν ήταν ο 2.6.20, θα ήμουν ήδη από χθες (με τον 2.6.17) σε πλήρες desktop (με nVidia 9755, beryl κλπ.).
Μακριά από 2.6.18 και 2.6.19. Έχουν βρεθεί κάτι απίθανα bugs που κάνουν μέχρι corrupt το filesystem και οι περισσότερες διανομές τους αποφεύγουν. Από το 2.6.17 να πας κατευθείαν στο 2.6.20 για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
matersci
27-03-2007, 19:07
Η καταγωγή από slak είναι μακρινή. Δεν ξέρω τι εννοείς με σταθερότητα, εδώ και πάνω από ένα χρόνο με Arch δεν είχα ποτέ πρόβλημα. Σημαντικό αν σκεφτείς ότι είναι πάντα up2date, unlike slak.
Slackware and Arch are both 'simple' distributions.
Both use BSD-style init scripts.
Arch supplies a much more robust package management system in pacman which,
unlike Slackware's standard tools, allows simple automatic system upgrades.
Slackware is seen as more conservative in its release cycle,
preferring proven stable packages.
Arch is much more 'bleeding edge' in this respect.
Arch is i686 only whereas Slackware can run on i486 systems. A
rch is a very good system for Slack users who want more
robust package management or more current packages.
DarthMoul
27-03-2007, 20:38
Σταθερότητα σημαίνει όλο το software που έχω στο σύστημα μου να συνεργάζεται χωρίς προβλήματα. Όταν λοιπόν έχω Oracle 10g και Slackware 10.0, διετίας και τα δύο, θα πρέπει το patch της Oracle που θα έρθει από το metalink να βρει στην βιβλιοθήκη που θέλει, στην έκδοση που την θέλει. Bleeding edge software σε παραγωγικά συστήματα δεν είναι η καλύτερη πρακτική. Το να μην ανέβει η database την άλλη μέρα το πρωϊ δεν είναι και τόσο βολική περίπτωση :) Το σταθερό λειτουργικό το καθορίζει το software mix που έχεις κάνει (ή είσαι αναγκασμένος να κάνεις) και δεν είναι το ίδιο για όλους τους χρήστες. Πειραματισμούς με τελευταίες εκδόσεις software τις κάνω στο σπίτι και τρέχω gentoo.
Αν θέλεις απόλυτα ενημερωμένο Slackware μπορείς να βάλεις το swaret ή κάποιον άλλο slack updater (υπάρχουν 2-3 ακόμα) και να τον συνδέσεις με το current repository. Υπάρχουν και ανεπίσημα current slack repos που ανανεώνονται πιο συχνά και από το portage. Οι updaters κάνουν dependency resolving και compile from source αν θέλεις όπως και οι υπόλοιποι package managers στις άλλες διανομές.
Τις τελευταίες εκδόσεις του Arch δεν τις έχω δει αλλά στις πρώτες που το παρακολουθούσα ήταν κατά 90% ίδιο με το slack και ένιωθα σαν στο σπίτι μου.
matersci
27-03-2007, 20:45
Δεν υπάρχουν εκδόσεις. Είναι rolling release.
Άρα λογικά θα νιώθεις πάλι σαν το σπίτι σου.
Εκτός και μιλάμε για πολύ παλιά έκδοση και έχουν αλλάξει τα πάντα.
DarthMoul
27-03-2007, 20:48
Δεν υπάρχουν εκδόσεις. Είναι rolling release.
Άρα λογικά θα νιώθεις πάλι σαν το σπίτι σου.
Εκτός και μιλάμε για πολύ παλιά έκδοση και έχουν αλλάξει τα πάντα.
Α, οκ. Αν βρω χρόνο σύντομα (αυτό είναι το δύσκολο :() θα το δοκιμάσω.
WAntilles
27-03-2007, 22:47
Λοιπόν αυτό που έφταιγε ήταν ότι όταν μπήκε ο νέος kernel στο τέλος πήγε να φτιάξει σε real-time το νέο initramfs image με τα /dev τα οποία έκανε query με το udev σε real-time εκείνη την ώρα - πολύ σωστά δηλαδή.
Αλλά επειδή έτρεχε σε chroot πήρε τα 3 του και κατέληξα με κενό /dev.
Τέλος πάντων τώρα το ξαναέστησα, και γράφω από Gnome 2.16 με 2.6.20.
Το μόνο που δεν έχω στήσει ακόμα είναι το CPU throttling (και λέει ότι δεν υπάρχει powernowk8 module).
Αυτή τη στιγμή ψάχνω ένα-ένα πακέτα από το site του Arch και βάζω πράματα.
Μέχρι τώρα το Arch το βρίσκω εξαιρετικό.
Είναι ουσιαστικά ένα binary Gentoo.
Και δεν λέω ένα Debian Unstable γιατί δεν έχει τον υπέρμετρο συντηρητισμό τους.
Π.χ. αυτή τη στιγμή γράφω από 2.6.20 & Gnome 2.16 - και ήδη στο testing του Arch έβαλαν Gnome 2.18 (όπως και στο Gentoo).
matersci
27-03-2007, 23:22
χαρακτηριστικά να πω ότι το τελευταίο KDE μπήκε στο extra μια μέρα πριν από την επίσημη κυκλοφορία του και αφού είχε περάσει από testing.
Τελικά με ποιο cd έκανες εγκατάσταση;
Με το 64bito κανένα πρόβλημα; Ρωτάω γιατί είναι σχετικό νέο στο Arch.
WAntilles
28-03-2007, 00:01
Τελικά με ποιο cd έκανες εγκατάσταση;
Με το 64bito κανένα πρόβλημα; Ρωτάω γιατί είναι σχετικό νέο στο Arch.
Ξεκίνησα από 0.7.2 64-bit (0.8.8 υπάρχει μόνο x86).
matersci
28-03-2007, 00:08
υπάρχει 0.8 x86_64.
πχ ftp://mirror.cs.vt.edu/pub/ArchLinux/other/0.8/x86_64
WAntilles
28-03-2007, 01:32
Και κάτι άλλο:
Στο Debian για να κάνω την Screen να φέρεται όπως στο Gentoo πήγαινα και ξεσχολίαζα στο /etc/screenrc την παρακάτω γραμμή:
#termcapinfo xterm|xterms|xs|rxvt ti@:te@
και όλα φίνα.
Στο Arch όμως αυτό δεν λειτουργεί.
Τί πρέπει να κάνω για να έχω την ίδια λειτουργικότητα;
ΥΓ: Ελπίζω να μην ενοχλεί που σε root και χρήστη μου σχολίασα στο ~.bashrc τη γραμμή PS=1...μπλα-μπλα που είχε και έβαλα:
PS1='\[\033[01;31m\]\h \[\033[01;34m\]\W \$ \[\033[00m\]'
για να έχω χρωματάκια Gentoo (το είχα κάνει καί σε Debian και δεν είχα πρόβλημα).
matersci
28-03-2007, 15:07
δεν έχω χρησιμοποιήσει Gentoo και δεν κατάλαβα πως θες να φέρεται η οθόνη.
Το screenrc το άφησα όπως ήταν.
Για το άλλο δεν υπάρχει πρόβλημα.
WAntilles
29-03-2007, 00:09
Λοιπόν βοήθεια από κάποιον με amd64.
Πρέπει να έπεσα πάνω σε ένα πολύ κουφό bug του pacman ή/και του makepkg - εκτός κι αν κάπου κάνουν caching παρελθόντων λειτουργιών και δεν το γνωρίζω.
Την πρώτη φορά που έφτιαξα το πακέτο hardware-monitor-1.4 σχολίασα τη γραμμή md5sums επειδή δεν θυμόμουν ο ανόητος την εντολή md5sum.
Παρ' όλ' αυτά χτίστηκε κανονικότατα και εγκαταστάθηκε κανονικότατα - απλά μου "σφύριξε" τη στιγμή που έχτιζε το πακέτο ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει checksum για τα sources -> πράγμα λογικό.
Ε μετά είπα ο ανόητος να το ξαναφτιάξω, ολόσωστά, έχοντας κάνει και ένα md5sum στα sources.
Το πακέτο φτιάχνεται κανονικότατα αλλά αν πάει να εγκατασταθεί, ο pacman λέει ότι είναι corrupted που δεν είναι σίγουρα γιατί checkcum και size συμφωνούν σε κατάλογο custom.db.tar.gz και πακέτο.
Το PKGBUILD είναι αυτό:
# Contributor: tranquility <trankas@gmail.com>
pkgname=hardware-monitor
pkgver=1.4
pkgrel=1
pkgdesc="The Hardware Monitor applet is a small program for the Gnome panel which tries to be a beautiful all-round solution to hardware monitoring."
url="http://www.cs.aau.dk/~olau/hardware-monitor/"
depends=('gtkmm>=2.6' 'x-server' 'gconfmm' 'libglademm' 'libgnomecanvasmm' 'perlxml')
groups=()
source=(http://www.cs.aau.dk/~olau/hardware-monitor/source/$pkgname-$pkgver.tar.bz2)
md5sums=('e5bac024111df22490cee277339aa42b')
build() {
cd $startdir/src/$pkgname-$pkgver
./configure --prefix=/opt/gnome
make || return 1
make DESTDIR=$startdir/pkg install || return 1
}
Όποιος με amd64 το φτιάξει και επιβεβαιώσει ότι δεν είμαι τρελός παρακαλώ ας γράψει.
matersci
29-03-2007, 00:40
Δεν έχω 64ρι, αλλά ίσως βοηθήσω.
Το δεύτερο πακέτο έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και το ίδιο md5sum? Φτιάχτηκε από το ίδιο source; Αν υπάρχει κάποια διαφορά, πιθανόν να έχεις πρόβλημα.
Δοκίμασε ναι αφαιρέσεις τον φάκελο /var/lib/pacman/local/hardware-monitor και τα περιεχόμενα του (κυρίως το desc).
Ίσως υπάρχουν και σε άλλο υποκατάλογο (ή μόνο σε άλλο υποκατάλογο) αρχεία για το hardware-monitor εκτός από το /local (πχ στο /extra, στο /community).
Δεν μπορώ να "χτίσω" το πακέτο γιατί μου λείπουν πολλές εξαρτήσεις λόγω gnome και να σου πω που ακριβώς πάει το desc του.
WAntilles
29-03-2007, 00:49
Το δεύτερο πακέτο έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος και το ίδιο md5sum?
Λογικά ναι, αν και δεν μπορώ να ξέρω γιατί το 1ο πακέτο το έσβησα.
Φτιάχτηκε από το ίδιο source;
Ναι.
Δοκίμασε ναι αφαιρέσεις τον φάκελο /var/lib/pacman/local/hardware-monitor και τα περιεχόμενα του (κυρίως το desc).
Απ' ό,τι έχω καταλάβει, εκεί κρατά τα εγκατεστημένα πακέτα. Ή κάνω λάθος;
Αν λοιπόν πριν από αυτό κάνω ένα:
pacman -R hardware-monitor
λογικά δεν θα τον σβήσει τον φάκελο;
matersci
29-03-2007, 01:01
όχι.
τα πακέτα είναι στο /var/cache/pacman/pkg
Εκεί κρατά δύο αρχεία για κάθε πακέτο.
Ένα με τις εξαρτήσεις και ένα με γενικές πληροφορίες για το πακέτο.
πχ
$ cat /var/lib/pacman/local/realplayer-10.0.8.805-1/desc
%NAME%
realplayer
%VERSION%
10.0.8.805-1
%DESC%
Real Media Player produced by RealNetworks
%GROUPS%
%URL%
http://www.realplayer.com
%LICENSE%
custom
%ARCH%
i686
%BUILDDATE%
Τρι Αύγ 22 01:18:58 2006
%INSTALLDATE%
Tue Aug 22 01:19:48 2006
%PACKAGER%
Arch Linux (http://www.archlinux.org)
%SIZE%
15587402
%REASON%
0
WAntilles
29-03-2007, 01:25
1. Στο /var/lib/pacman/local τότε τί κρατά;
Διόρθωσέ με αν κάνω λάθος αλλά στο /var/cache/pacman/pkg κρατά τα κατεβασμένα - και όχι απαραίτητα εγκατεστημένα - πακέτα. Στο /var/lib/pacman/local αντιγράφει όσα από αυτά έχουν εγκατασταθεί.
(στα παραπάνω θεωρώ το ίδιο το entry στη repo-λίστα ενός πακέτου, και το πακέτο .pkg.tar.gz αυτό-καθεαυτό)
2. Στο /var/lib/pacman/custom υπήρχαν (φυσιολογικό). Τα έσβησα αλλά πάλι κάνει τα ίδια.
Ξαναλέω ότι το εξαιρετικά περίεργο είναι ότι καί την πρώτη φορά η 1.4 είχε εγκατασταθεί, καί η 1.3 - φτιαγμένη με επακριβώς το ίδιο PKGBUILD - όσες φορές και να την έχω (απο)εγκαταστήσει λειτουγεί κανονικότατα.
matersci
29-03-2007, 01:59
1) για το /var/cache/pacman/pkg σωστά τα λες. Ότι πακέτο κατεβαίνει μπαίνει εκεί, άσχετα αν εγκατασταθεί ή όχι.
Στο /var/lib/pacman/local δεν αντιγράφει κανένα πακέτο. Εγώ με σύστημα 1+ χρόνου, έχω 650 φακέλους εκεί, με συνολικό μέγεθος 11ΜΒ. Εκεί απλά φτιάχνει φάκελο για όποιο πακέτο εγκαθιστά και μέσα στον φάκελο έχει 3 αρχεία. Ένα με τις εξαρτήσεις κάθε πακέτου (depends), ένα με πληροφορίες και χαρακτηριστικά για το πακέτο (desc, μάλλον με αυτό έχεις πρόβλημα) και ένα με τα αρχεία που εγκαθιστά το πακέτο (files). Χωρίς να είμαι 100% σίγουρος, εκεί μπαίνουν μόνο φάκελοι για τα αρχεία που έγιναν με PKGBUILD ενώ υπάρχουν και άλλοι υποφάκελοι για πακέτα από extra κτλ.
2)αν κάνεις ένα locate hardware-monitor | grep desc
και σβήσεις ότι βγάλει (ίσως καλύτερα να σβήσεις τους φακέλους) λογικά δεν θα έχει άλλα στοιχεία για το προηγούμενο πακέτο. Αυτό πρέπει να είναι, το πακέτο δεν είναι corrupt
WAntilles
29-03-2007, 03:20
Λοιπόν είχα μια φλασιά και βρήκα τί φταίει.
Αφήνοντας ολόιδιο το PLKGBUILD αλλά αυξάνοντας το pkgrel από 1 σε 2, το pacman το δέχτηκε - εννοείται ότι το "πριν" και το "μετά" πακέτο είναι απαράλλαχτα.
Άρα, κάπου κρατάει κάποιο log - το makepkg ή/και το pacman - για το ποιά πακέτα έχουν περάσει από το σύστημα και αντιστοιχεί:
πακέτο-release <-> checksum
και προφανώς δεν επιτρέπουν μελλοντικά να βγει πακέτο με το ίδιο "αριστερό μέρος" αλλά διαφορετικό checksum.
Ελπίζω μόνο να το λένε αυτό στο documentation γιατί αλλιώς τους πήρε και τους σήκωσε.
WAntilles
29-03-2007, 22:29
Επίσης το gimageview σας λειτουργεί ή είναι σπασμένο;
Φαίνεται να μη βρίσκει τα image-import plugins.
matersci
30-03-2007, 00:50
αυτή η αντιστοιχία γίνεται στα αρχεία στο /var/lib/pacman που σου είπα παραπάνω.
Είναι απολύτως λογικό.
το gimageview δουλεύει κανονικά.
δεν έχω επιλογή στο μενού plugins για image imports, αν αυτό εννοείς.
Το πρωτοχρησιμοποίησα σε Arch, δεν ξέρω πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται.
WAntilles
30-03-2007, 03:55
το gimageview δουλεύει κανονικά.
δεν έχω επιλογή στο μενού plugins για image imports, αν αυτό εννοείς.
Το πρωτοχρησιμοποίησα σε Arch, δεν ξέρω πως θα έπρεπε να συμπεριφέρεται.
Εννοώ στο Edit -> Options στο Plugins να μπορεί να διαγνώσει-βρει τα ίδια του τα import plugins. Χωρίς αυτά δεν μπορεί να κάνει τίποτα.
DarthMoul
30-03-2007, 07:33
Και κάτι άλλο:
Στο Debian για να κάνω την Screen να φέρεται όπως στο Gentoo πήγαινα και ξεσχολίαζα στο /etc/screenrc την παρακάτω γραμμή:
#termcapinfo xterm|xterms|xs|rxvt ti@:te@και όλα φίνα.
Στο Arch όμως αυτό δεν λειτουργεί.
Τί πρέπει να κάνω για να έχω την ίδια λειτουργικότητα;
Μέχρι να βρούμε τι τρέχει με το screen υπάρχουν μερικά tricks που μπορείς να κάνεις για να βλέπεις προς τα πίσω τι έγινε στο terminal σου και πέρα από το όριο της scroll buffer:
Στο unix υπάρχουν τρεις συσκευές οι stdin, stdout και stderr. Η πρώτη δεν μας ενδιαφέρει εδώ. Η δεύτερη είναι η standard output συσκευή, δηλαδή το terminal και η τρίτη η standard error συσκευή που στην περίπτωση ενός desktop είναι πάλι το terminal. Χρησιμοποιώντας το & στην γραμμή ενολών στέλνεις την προς εκτέλεση εντολή στο background. Αν λοιπόν κάνεις emerge το kde και θέλεις όλα όσα εμφανίζονται στην οθόνη σου να καταγραφούν κάπου για να τα ελέγξεις μετά με το less ή το most αρκεί να δώσεις:
emerge kde >& log
Το stdout και το stderr θα καταγραφούν στο αρχείο log. Αν δεν βάλεις το & μετά το > (το > είναι εντολή ανακατεύθυνσης) το log θα καταγράψει μόνο το stdout αλλά το stderr θα εξακολουθεί να είναι το terminal, πράγμα καθόλου βολικό εάν θέλεις να κάνεις debugging σε κάτι. Επίσης αν βάλεις ένα & στο τέλος της εντολής σου, δηλαδή:
emerge kde >& log &
τότε στέλνεις όλη την διαδικασία στο background και επιστρέφεις στο prompt του λειτουργικού. Για να την επαναφέρεις στο foreground απλά γράφεις:
fg
matersci
30-03-2007, 12:30
λογικά τα ίδια βλέπουμε.
Αν δεν βλέπεις κάποια plugins γιατί δεν δηλώνεις το directory τους μόνος σου;
WAntilles
30-03-2007, 14:42
Σχετικά με το gimageview:
Πρέπει να είναι λάθος στο PKGBUILD του amd64 πακέτου ή έπρεπε να πατσάρουν τον αρχικό κώδικα.
Γιατί το λέω αυτό:
Έχω αυτή τη στιγμή εδώ εγκατεστημένα (ή "κατεψυγμένα" tar backups) Debian & Gentoo και στις 2 αρχιτεκτονικές (x86, amd64).
Σε όλες αυτές τις εγκαταστάσεις οπουδήποτε αν πάω λοιπόν στο /usr/μπλα-μπλα/lib/gimageview/... έχει εκεί κάτω directories που το καθένα έχει αρχεία του τύπου:
π.χ. στο image_loader:
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_bmp_loader.la
-rw-r--r-- 1 10488 2007-03-30 14:08 libgimv_bmp_loader.so
-rw-r--r-- 1 1155 2007-03-30 14:08 libgimv_jpeg_loader.la
-rw-r--r-- 1 8408 2007-03-30 14:08 libgimv_jpeg_loader.so
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_mag_loader.la
-rw-r--r-- 1 8416 2007-03-30 14:08 libgimv_mag_loader.so
-rw-r--r-- 1 1203 2007-03-30 14:08 libgimv_mng_loader.la
-rw-r--r-- 1 9936 2007-03-30 14:08 libgimv_mng_loader.so
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_pcx_loader.la
-rw-r--r-- 1 7996 2007-03-30 14:08 libgimv_pcx_loader.so
-rw-r--r-- 1 1147 2007-03-30 14:08 libgimv_pixbuf_loader.la
-rw-r--r-- 1 11596 2007-03-30 14:08 libgimv_pixbuf_loader.so
-rw-r--r-- 1 1139 2007-03-30 14:08 libgimv_png_loader.la
-rw-r--r-- 1 8800 2007-03-30 14:08 libgimv_png_loader.so
-rw-r--r-- 1 1297 2007-03-30 14:08 libgimv_rsvg_loader.la
-rw-r--r-- 1 5108 2007-03-30 14:08 libgimv_rsvg_loader.so
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_tga_loader.la
-rw-r--r-- 1 8768 2007-03-30 14:08 libgimv_tga_loader.so
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_xbm_loader.la
-rw-r--r-- 1 7508 2007-03-30 14:08 libgimv_xbm_loader.so
-rw-r--r-- 1 1129 2007-03-30 14:08 libgimv_xcf_loader.la
-rw-r--r-- 1 14396 2007-03-30 14:08 libgimv_xcf_loader.so
-rw-r--r-- 1 1147 2007-03-30 14:08 libgimv_xvpics_loader.la
-rw-r--r-- 1 6116 2007-03-30 14:08 libgimv_xvpics_loader.so
Αν τώρα πάω στο αντίστοιχο directory του Arch έχει:
-rwxr-xr-x 1 11986 2007-03-30 14:04 libgimv_bmp_loader.a
-rwxr-xr-x 1 8666 2007-03-30 14:04 libgimv_jpeg_loader.a
-rwxr-xr-x 1 8294 2007-03-30 14:04 libgimv_mag_loader.a
-rwxr-xr-x 1 11982 2007-03-30 14:04 libgimv_mng_loader.a
-rwxr-xr-x 1 8874 2007-03-30 14:04 libgimv_pcx_loader.a
-rwxr-xr-x 1 18422 2007-03-30 14:04 libgimv_pixbuf_loader.a
-rwxr-xr-x 1 8548 2007-03-30 14:04 libgimv_png_loader.a
-rwxr-xr-x 1 4820 2007-03-30 14:04 libgimv_rsvg_loader.a
-rwxr-xr-x 1 9886 2007-03-30 14:04 libgimv_tga_loader.a
-rwxr-xr-x 1 6740 2007-03-30 14:04 libgimv_wmf_loader.a
-rwxr-xr-x 1 8948 2007-03-30 14:04 libgimv_xbm_loader.a
-rwxr-xr-x 1 19376 2007-03-30 14:04 libgimv_xcf_loader.a
-rwxr-xr-x 1 5762 2007-03-30 14:04 libgimv_xvpics_loader.a
Δηλαδή όχι αυτά που όφειλε να έχει.
Εν τω μεταξύ βλέπω και στις 2 τελευταίες γραμμές του PKGBUILD τα εξής:
rm -rf $startdir/pkg/usr/share/gnome
find $startdir/pkg -name '*.la' -exec rm {} \;
Η πρώτη καταλαβαίνω ότι πάει και σβήνει (πάντα μέσα στο fakeroot environment) recursively και με το ζόρι όλο το directory /usr/share/gnome καί με ό,τι έχει από κάτω του.
Η δεύτερη όμως τί κάνει; Φαίνεται να ψάχνει για όλα τα αρχεία *.la και ό,τι βρει τα περνάει στην exec - η οποία (από το man page της και αυτό της execve) δεν πολυκατάλαβα τί ακριβώς κάνει.
Γιατί βλέπω ότι ψάχνει να βρει όλα τα αρχεία τύπου *.la - τα οποία είναι αυτά που μού λείπουν (μαζί με τα *.so).
Βλέποντας πάντως και το αντίστοιχο Gentoo e-build από το Portage (τα PKGBUILDs του Arch μοιάζουν πολύ με τα e-builds του Gentoo), δεν κάνει στο τέλος κάτι ανάλογο (μπορεί βέβαια εκεί να πάτσαραν τον κώδικα, αλλά "εξωτερικά" τουλάχιστο από το e-build δεν φαίνεται κάτι τέτοιο).
Λοιπόν το κατά τα άλλα καταπληκτικό Arch, θα το ξηλώσω εάν δεν μπορέσω να διορθώσω αυτό το πακέτο, όπως και να λειτουργήσει η screen όπως θέλω.
(διόρθωσα και το πακέτο του Krusader που έλειπε το kdebindings - λόγω libkjsembed - ως dependency)
Κρίμα. Διότι είναι πανάλαφρο, ταχύτατο, και bleeding edge.
Και είναι καί σχετικά εύκολο να φτιάχνεις πακέτα.
ΥΓ: Τουλάχιστο δεν είμαι τρελός.
WAntilles
30-03-2007, 16:04
Bug του x86_64 πακέτου λοιπόν σίγουρα αφού στο x86 είναι όλα καλά.
Έστειλα bug report (http://bugs.archlinux.org/task/6760).
WAntilles
31-03-2007, 17:58
gImageView 0.2.27-4-arch-x86_64 (http://www.adslgr.com/forum/downloads.php?do=file&id=1253)
"Μπακαλίστικη", αλλά πλήρως λειτουργική λύση, μέχρι να φτιάξουν το bug του πακέτου.
WAntilles
31-03-2007, 18:40
Για πάρτε και αυτό:
gnome-hardware-monitor 1.4-2 στο τελευταίο σχόλιο (http://aur.archlinux.org/packages.php?do_Details=1&ID=71&O=0&L=0&C=0&K=hardware-monitor&SB=n&SO=a&PP=25&do_MyPackages=0&do_Orphans=0&SeB=nd)
Κι ας το τεστάρει έστω ένας σε i686.
Αν και δεν βλέπω το λόγο να μη χτίζεται.
matersci
31-03-2007, 21:51
διώρθωσε το link στο post σου να δείχνει εδώ (http://aur.archlinux.org/packages.php?do_Details=1&ID=10061&O=0&L=0&C=0&K=gnome-hardware-monitor&SB=n&SO=a&PP=25&do_MyPackages=0&do_Orphans=0&SeB=nd), αλλά και στο PKGBILG γιατί δεν κατεβάζει τον κώδικα.
πρέπει να είναι http://people.iola.dk/olau/hardware-monitor/source/hardware-monitor-1.4.tar.bz2
δεν θέλει gnome- μπροστά.
==> Downloading gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2
--21:52:18-- http://www.cs.aau.dk/~olau/hardware-monitor/source/gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2
=> `gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2'
Resolving www.cs.aau.dk... 130.225.194.199
Connecting to www.cs.aau.dk|130.225.194.199|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 301 Moved Permanently
Location: http://people.iola.dk/olau/hardware-monitor/source/gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2 [following]
--21:52:19-- http://people.iola.dk/olau/hardware-monitor/source/gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2
=> `gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2'
Resolving people.iola.dk... 88.80.197.135
Connecting to people.iola.dk|88.80.197.135|:80... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 404 Not Found
21:52:19 ERROR 404: Not Found.
==> ERROR: Failed to download gnome-hardware-monitor-1.4.tar.bz2
==> Aborting...
EDIT
άλλαξα λίγο το PKGBUILD για να τρέξει και μάλλον έχεις κάνει κάποιο λάθος με τις εξαρτήσεις.
checking for DEPS... configure: error: Package requirements (gconfmm-2.6 >= 2.6.0 gtkmm-2.4 >= 2.6.0 libgnomecanvasmm-2.6 >= 2.6.0 libglademm-2.4 >= 2.4.0 libpanelapplet-2.0 >= 2.0.0 libgtop-2.0 >= 2.6.0) were not met:
No package 'libpanelapplet-2.0' found
No package 'libgtop-2.0' found
Consider adjusting the PKG_CONFIG_PATH environment variable if you
installed software in a non-standard prefix.
Alternatively, you may set the environment variables DEPS_CFLAGS
and DEPS_LIBS to avoid the need to call pkg-config.
See the pkg-config man page for more details.
make: *** No targets specified and no makefile found. Stop.
==> ERROR: Build Failed. Aborting...
αυτό το βγάζει κατά το build
WAntilles
31-03-2007, 23:18
διώρθωσε το link στο post σου να δείχνει εδώ (http://aur.archlinux.org/packages.php?do_Details=1&ID=10061&O=0&L=0&C=0&K=gnome-hardware-monitor&SB=n&SO=a&PP=25&do_MyPackages=0&do_Orphans=0&SeB=nd), αλλά και στο PKGBILG γιατί δεν κατεβάζει τον κώδικα.
πρέπει να είναι http://people.iola.dk/olau/hardware-monitor/source/hardware-monitor-1.4.tar.bz2
δεν θέλει gnome- μπροστά.
Το gnome το έβαλα μπροστά γιατί υπάρχει ήδη προηγούμενη έκδοση του πακέτου και δεν με άφηνε να ανεβάσω την καινούρια.
Τί να έκανα;
Στο δίσκο μου έχω το σωστό PKGBUILD και ανέβασα τώρα και το σωστό.
Απλά είχα αλλάξει το όνομα του πακέτου και τα download paths είχαν μεταβλητές.
Για τις εξαρτήσεις που λες, ναι χρειάζονται, αλλά ούτως ή άλλως για να το τρέξεις αυτό πρέπει να έχεις εγκατεστημένο Gnome, το οποίο ήδη θα τις καλύπτει άρα σύμφωνα με τα AUR guidelines δεν πρέπει να ξαναδηλωθούν.
WAntilles
31-03-2007, 23:30
Λοιπόν λύθηκε και το πρόβλημα του utf8 mc.
Απλά αυτό που υπάρχει ως binary στο community repo δεν κάνει γιατί είχε χτιστεί με την slang 1.x.
Τώρα που έχουμε slang 2.x πρέπει να ξαναχτιστεί.
Άντε γερά, τώρα έμεινε μόνο το πρόβλημα του configuration του screen.
WAntilles
01-04-2007, 03:29
Ορίστε κι ένα PKGBUILD για το ελληνικό interface του OpenOffice 2.2.0:
# Contributor: wantilles
pkgname=openoffice-el
pkgver=2.2.0
pkgrel=5
pkgdesc="OpenOffice greek language files"
arch=(i686 x86_64)
url="http://www.openoffice.org"
makedepends=('rpmextract')
depends=('openoffice-base')
source=(ftp://ftp-1.gwdg.de/pub/openoffice/extended/2.2.0rc4/OOo_2.2.0rc4_20070321_LinuxIntel_langpack_el.tar.g z)
md5sums=('77038e735bacdf1548e468ec456c3c88')
build() {
cd $startdir/src/OOF680_m14_native_packed-1_el.9134/RPMS
for i in *.rpm
do rpmextract.sh $i
done
# install openoffice language files
cd $startdir/src/OOF680_m14_native_packed-1_el.9134/RPMS/opt
sed -i "s/Sun\ Microsystems\ Inc\./ArchLinux/" openoffice.org2.2/program/resource/ooo680el.res
mkdir -p $startdir/pkg/opt
mv openoffice.org2.2 $startdir/pkg/opt/openoffice
chown root:root -R $startdir/pkg/opt/openoffice
}
sensors-detect,απαντω yes,yes ... βρισκει 2-3 σενσορς(coretemp k gpu αν καταλαβα σωστα και αν "μεταφραζω" σωστα τα "success" που εμφανιζει οταν ψαχνει) αλλα θερμοκρασιες cpu δεν βλεπω σωστες πουθενα... 2-3 εφαρμογες που εβαλα απο superkaramba, μονο gpu διαβαζουν κ στο cpu temp βγαζουν οτι να ειναι...
εχω core2duo 4300 -abit ab9..
any tips?
επισης με ksensors ακρη δεν εβγαλα..πως ρυθμιζει αυτο το πραγμα?πως κανεις assign τους sensors?
WAntilles
14-04-2007, 20:51
Οι ειδικοί αυτοί drivers είναι πολύ πρόσφατοι.
Ακόμα και του AMD K8 (ο k8temp) μπήκε μέσα στον 2.6.18.
Του c2d (ο core2temp) δεν έχει μπει ακόμα μέσα (στο Arch είμαστε σε 2.6.20 τώρα).
Απ' ό,τι διαβάζω εδώ κι εκεί, θα μπει μέσα στον 2.6.21.
Μπορεί όμως να κάνω και λάθος, και να μην υπάρχει core2temp driver, και να κάνει καί για σένα ο ήδη υπάρχον coretemp.
Οι διαθέσιμοι drivers φαίνονται στο directory:
/lib/modules/<kernel>/kernel/drivers/hwmon
Όπου <kernel> η πλήρης έκδοση του τρέχοντος kernel σου.
Βλέπω εκεί πάντως έναν coretemp. Δεν γνωρίζω αν κάνει καί για σένα ή είναι μόνο για τους απλούς Core.
Πώς έκρινες ότι οι θερμοκρασίες CPU που βλέπεις δεν είναι σωστές;
Για δώσε σε κονσόλα ως απλός χρήστης:
sensors
και κάνε paste εδώ τί σου βγάζει να δούμε.
matersci
15-04-2007, 12:03
2-3 εφαρμογες που εβαλα απο superkaramba, μονο gpu διαβαζουν κ στο cpu temp βγαζουν οτι να ειναι...
επισης με ksensors ακρη δεν εβγαλα..πως ρυθμιζει αυτο το πραγμα?πως κανεις assign τους sensors?
οι εφαρμογές αυτές διαβάζουν το lm_sensors.
Δεν έχει νόημα να τις πειράζεις αν πιστεύεις ότι με την sensors έχεις λάθος αποτελέσματα.
w83627ehf-isa-0290
Adapter: ISA adapter
VCore: +2.04 V (min = +2.04 V, max = +2.04 V) ALARM
in1: +13.46 V (min = +13.46 V, max = +13.46 V) ALARM
AVCC: +4.08 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
3VCC: +4.08 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
in4: +2.04 V (min = +2.04 V, max = +2.04 V) ALARM
in5: +2.04 V (min = +2.04 V, max = +2.04 V) ALARM
in6: +6.53 V (min = +6.53 V, max = +6.53 V) ALARM
VSB: +4.08 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
VBAT: +4.08 V (min = +4.08 V, max = +4.08 V) ALARM
in9: +2.04 V (min = +2.04 V, max = +2.04 V) ALARM
Case Fan: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 128) ALARM
CPU Fan: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 128) ALARM
Aux Fan: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 128) ALARM
fan4: 0 RPM (min = 0 RPM, div = 128) ALARM
Sys Temp: -1°C (high = -1°C, hyst = -1°C) ALARM
CPU Temp: +0.0°C (high = +0.0°C, hyst = +0.0°C) ALARM
AUX Temp: +0.0°C (high = +0.0°C, hyst = +0.0°C) ALARM
coretemp-isa-0000
temp1: +47°C (high = +100°C)
coretemp-isa-0001
συκρινοντας με windows επρεπε να ειμαι 37 και οχι 47 idle cpu temp..
το μονο που φαινεται να μετραει σωστα ειναι θερμοκρασια καρτας γραφικων (nvidia7800GTX)
υπαρχει παντα το ενδεχομενο να εχω κανει κανα noobολαθος τρεχοντας sensors-detect,αν και πατησα σε ολα yes οπως ειπατε..
WAntilles
16-04-2007, 18:09
1. Και ποιός σου είπε ότι τα Windows μετρούν εγγυημένα σωστές θερμοκρασίες; Να ξεχάσεις ό,τι ξέρεις από τα Windows. Να ξεχάσεις πρακτικές Windows.
2. CPU throttling ενεργοποίησες; Πρέπει να βάλεις πρώτο-πρώτο στη γραμμή MODULES του rc.conf το σχετικό module για την CPU σου. Επίσης πρέπει στη γραμμή DAEMONS του rc.conf να φορτώνεις τον acpid και κάποια στιγμή μετά τον cpufreq.
παντως 47 idle μου φαινονται πολλα για c2d. πιο νορμαλ μου ακουγονται τα 37.
DarthMoul
16-04-2007, 18:38
w83627ehf-isa-0290
coretemp-isa-0000
coretemp-isa-0001
συκρινοντας με windows επρεπε να ειμαι 37 και οχι 47 idle cpu temp..
το μονο που φαινεται να μετραει σωστα ειναι θερμοκρασια καρτας γραφικων (nvidia7800GTX)
υπαρχει παντα το ενδεχομενο να εχω κανει κανα noobολαθος τρεχοντας sensors-detect,αν και πατησα σε ολα yes οπως ειπατε..
Η εμπειρία μου πάντως λέει πως υπάρχουν sensor chipsets τα οποία τα διαβάζει σωστά, και κάποια άλλα όχι.
WAntilles
16-04-2007, 18:53
παντως 47 idle μου φαινονται πολλα για c2d. πιο νορμαλ μου ακουγονται τα 37.
Αν δεν έχει "σηκώσει" throttling, όχι, δεν είναι πολλά.
1. Και ποιός σου είπε ότι τα Windows μετρούν εγγυημένα σωστές θερμοκρασίες; Να ξεχάσεις ό,τι ξέρεις από τα Windows. Να ξεχάσεις πρακτικές Windows.
τελικα τα διαφορα "μετροπρογραμματα" idle στα windows(guru,speedfan etc..) μετρανε πολυ πιο κατω(-10) απο οτι δειχνει το BIOS...
ενω arch idle 47 και ΒΙΟS 47!
btw ο 4300 ειναι με 1,5 vcore και ψυχεται απο αθλια ψυκτρα αυτη τη στιγμη..
2. CPU throttling ενεργοποίησες; Πρέπει να βάλεις πρώτο-πρώτο στη γραμμή MODULES του rc.conf το σχετικό module για την CPU σου. Επίσης πρέπει στη γραμμή DAEMONS του rc.conf να φορτώνεις τον acpid και κάποια στιγμή μετά τον cpufreq.
throttle απο BIOS το εχω disable..
η γραμμη μου στα MODULES του rc.conf ειναι:
MODULES=(r8169 fuse snd-hda-intel nvidia)
ποιο ειναι το "σχετικο module" για την cpu μου??
αντιστοιχα
DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond hal hplip cups)
εδω απλα προσθετω στη γραμμη acpid+cpufreq??
απαντηστε οσο πιο απλα μπορειτε ,διοτι ομολογω δεν εχω "μπει στο νοημα" του arch και δεν εχω αλλη εμπειρια απο λινουξ...
παντως τον οδηγο σου WAntilles αμα τον διαβασω 1-2 φορες ακομα,νομιζω θα το πιασω το νοημα...
@matersci,αμα δεν τα καταφερω,αυριο βραδυ μαντεψε με τι θα ασχολησε..:112:
μην κανονιζεις τιποτα..
WAntilles
16-04-2007, 19:45
τελικα τα διαφορα "μετροπρογραμματα" idle στα windows(guru,speedfan etc..) μετρανε πολυ πιο κατω(-10) απο οτι δειχνει το BIOS...
ενω arch idle 47 και ΒΙΟS 47!
btw ο 4300 ειναι με 1,5 vcore και ψυχεται απο αθλια ψυκτρα αυτη τη στιγμη.
Εμ είδες;
Εγώ μια ζωή, μόνο το Motherboard Monitor εμπιστευόμουν και εμπιστεύομαι ακόμα.
throttle απο BIOS το εχω disable.
Κατά τη γνώμη μου, πολύ κακώς.
Συνιστώ να το κάνεις enable.
Και μετά όσα είπα παραπάνω για την software υποστήριξη του throttling από το Linux.
η γραμμη μου στα MODULES του rc.conf ειναι:
MODULES=(r8169 fuse snd-hda-intel nvidia)
ποιο ειναι το "σχετικο module" για την cpu μου?
Στην παραπάνω γραμμή δεν είναι δηλωμένο.
Θα πρέπει να βρεις εσύ ποιό είναι, και να το δηλώσεις πρώτο-πρώτο στη γραμμή.
Θα πας να δεις τα περιεχόμενα του directory:
\lib\modules\2.6.20-ARCH\kernel\arch\x86_64\kernel\cpufreq\
Κάποιο από εκεί μέσα θα είναι.
Εμένα π.χ. έχει εκεί μέσα το:
powernow-k8
Και επομένως στη σχετική γραμμή έχω βάλει:
MODULES=(powernow-k8 forcedeth sk98lin skge)
DAEMONS=(syslog-ng network netfs crond hal hplip cups)
εδω απλα προσθετω στη γραμμη acpid+cpufreq?
Καταρχήν σιγουρέψου ότι τα απαιτούμενα πακέτα είναι εγκατεστημένα:
Ως root:
pacman -S udev hal dbus acpid lm_sensors portmap cpufreq
(έβαλα και κανα-δυο ακόμα που είναι ουσιαστικά απαραίτητα για desktop σύστημα)
Και μετά μία ασφαλής και ταχεία σειρά δαιμόνων είναι:
DAEMONS=(syslog-ng network portmap netfs @crond acpid sensors dbus @hal @alsa cpufreq hplip cups)
Τέλος χρειάζεται και μία ρύθμιση στο conf αρχείο του cpufreq.
Αλλά όλα αυτά είναι αναλυτικά γραμμένα στον οδηγό. Δεν έχει νόημα να τα ξαναγράφω.
Πήγαινε και δές τα από εκεί.
εδω
/lib/modules/2.6.20-ARCH/kernel/arch/i386/kernel/cpu/cpufreq
βρηκα τα εξης
acpi-cpufreq.ko longrun.ko powernow-k8.ko speedstep-smi.ko
cpufreq-nforce2.ko p4-clockmod.ko speedstep-centrino.ko
gx-suspmod.ko powernow-k6.ko speedstep-ich.ko
longhaul.ko powernow-k7.ko speedstep-lib.ko
για core 2 duo ποιο απο αυτο μου κανει?σιγουρα οχι τα κ*.κο,οχι nforce-2...
ολα τα παραπανω που προτεινες τα προσθεσα σε /rc.conf στο daemon..
οριστε τι βγαζει τωρα το $ sensors
w83627ehf-isa-0290
coretemp-isa-0000
temp1: +49°C (high = +100°C)
coretemp-isa-0001
temp1: +50°C (high = +100°C)
WAntilles
16-04-2007, 23:04
για core 2 duo ποιο απο αυτο μου κανει?σιγουρα οχι τα κ*.κο,οχι nforce-2...
Ίσως το p4-clockmod. Αλλά δεν είμαι σίγουρος. Ρώτα κάποιον που έχει Core2 για σιγουριά.
ολα τα παραπανω που προτεινες τα προσθεσα σε /rc.conf στο daemon..
οριστε τι βγαζει τωρα το sensors.
Καλά αυτό δε λέει τίποτα.
Μπορεί να έχεις πολύ καινούρια sensor chipsets, ή μπορεί ο κατασκευαστής του motherboard να έχει ξεφύγει πολύ (και βλακωδώς) από το chipset reference design και να έχει βάλει τα δικά του.
ΥΓ: Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματά σου, δεν το διευκρίνισα γιατί το θεωρώ αυτονόητο. Θεωρώ ότι τρέχεις amd64 Arch και όχι x86.
matersci
17-04-2007, 10:00
x86 τρέχει.
WAntilles
17-04-2007, 12:43
x86 τρέχει.
Πολύ κακώς κατά τη γνώμη μου.
@ sofos
Γιατί δεν έβαλες amd64;
Τί φοβάσαι;
Δεν είναι ραδιενεργό.
Και είναι υπερπλήρες από κάθε άποψη εδώ και 1.75 χρόνια τουλάχιστο.
Να ξέρεις ότι χάνεις σε επιδόσεις.
ψαχνωντας το καταλληλο cpu module,απο αυτα
acpi-cpufreq.ko longrun.ko powernow-k8.ko speedstep-smi.ko
cpufreq-nforce2.ko p4-clockmod.ko speedstep-centrino.ko
gx-suspmod.ko powernow-k6.ko speedstep-ich.ko
longhaul.ko powernow-k7.ko speedstep-lib.ko
μονο το acpi-cpufreq φαινεται να δουλευει..το λεω αυτο διοτι οταν φορτωνα καποιο απο τα υπολοιπα(p4-clockmod,speedstep-centrino,κτλ) πεταγε οταν φορτωνε :fatal error,cpu device not found(κατι τετοιο...)
επισης με το που αρχιζει να φορτωνει μετα απο καθε επανεκινηση παντα πεταει ενα error: "this cpu driver uses undocumented ....the temperature readings may be wrong" ασχετα με ποιο module φορτωνω..
στο arch forum ειδα κοσμο με core2duo laptop να φορτωνει speedstep-centrino,υπεθεσα οτι καποιο απο τα speedstep modules θελω,αλλα κανενα δεν δουλευει,μου πετανε fatal error,cpu device not found οταν κανω επανεκινηση..
επισης η επιλογη x86 δεν εγινε λογω καποιου φοβου,ταμπου κτλ,αλλα πολυ απλα διοτι αυτην ειχαμε σε cd οταν ενα απογευμα μου λεει ο matersci :115: :"ηρθε η ωρα να βαλεις arch,ξεχνα τα windows"
ας χανω σε επιδοσεις,το θεμα ειναι να μαθω και οχι οι επιδοσεις..
αργοτερα μονος μου στηνω παλι 64το ..
matersci
17-04-2007, 21:42
επισης η επιλογη x86 δεν εγινε λογω καποιου φοβου,ταμπου κτλ,αλλα πολυ απλα διοτι αυτην ειχαμε σε cd οταν ενα απογευμα μου λεει ο matersci :"ηρθε η ωρα να βαλεις arch,ξεχνα τα windows"
ας χανω σε επιδοσεις,το θεμα ειναι να μαθω και οχι οι επιδοσεις..
αργοτερα μονος μου στηνω παλι 64το ..
βασικά, η επιλογή του x86 έγινε γιατί αυτό το cd είχαμε εκείνη τη στιγμή αλλά όχι μόνο.
Σαν χρήστης x86 Arch δεν ήξερα καθόλου την υποστήριξη σε software για το 64άρι γενικά αλλά κυρίως από το Arch. Αυτό γιατί όταν άρχισα να το χρησιμοποιώ "διαφημιζόταν" ως i686 optimized και η x86-64 αρχιτεκτονική μόλις είχε μπει στο Arch. Τώρα τα πράγματα έχουν αλλάξει απ'ότι βλέπω και διαβάζω, και πλέον θεωρείται και x86-64 optimized. Ακόμα δεν ξέρω πάντως τι γίνεται με συγκεκριμένα "προβλήματα", όπως πχ την 64 έκδοση για το flash.
Με αυτά τι γίνεται; Ακόμα είναι απαραίτητη η εγκατάσταση πχ 32ρι browser; Γενικά υπάρχουν τα πακέτα και για 64ριδες;
Ο οδηγός της υπογραφής σου γράφτηκε 2-3 μέρες μετά την εγκατάσταση του Arch στον sofos :115:
(αν με ~14 δευτερόλεπτα boot time έχουμε μειωμένες επιδόσεις, θα ήθελα να το δω και 64ρι ):103:
για το flash κοιτα αυτο http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=30887 μου δουλεψε σε debian testing και knoppix.
matersci
17-04-2007, 22:11
δεν το είχα προσέξει.
ενδιαφέρον.
πάντως για μένα είναι απαράδεκτο να χρειάζονται όλες αυτές οι επεμβάσεις για το αυτονόητο.Αν και, πάλι καλά να λέμε, εδώ πριν λίγο καιρό δεν υπήρχε καν flash 9 για linux.
matersci
15-05-2007, 01:11
@WAntilles
μια παρατήρηση για τον οδηγό σου,
το fam δεν είναι απαραίτητο ποια ούτε από kde ούτε από gnome.
Είναι εξάρτηση του KDE αλλά μπορείς να μην τρέχεις το daemon
μια ακομη απορια..
οπως μαθαμε ολοι σε προηγουμενο ποστ,εχω x86 αν και το cpu ειναι core 2 duo..
μιας και εχω χρονο τωρα,ειπα να βαλω 64μπιτη εκδοση(με τη βοηθεια του αναλυτικου οδηγου του wantilles και tips απο τον matersci,οπου τα βρισκω σκουρα..)
πως θα γινει η μεταβαση?μπορω να κρατησω τισ ρυθμισεις μου?χρειαζεται να σβησω ολο το partition που εχω το λινουξ?το home μπορω να το κρατησω αθικτο και να το περασω μετά αυτουσιο στην 64μπιτ ?
WAntilles
15-05-2007, 03:32
@WAntilles
μια παρατήρηση για τον οδηγό σου,
το fam δεν είναι απαραίτητο ποια ούτε από kde ούτε από gnome.
Είναι εξάρτηση του KDE αλλά μπορείς να μην τρέχεις το daemon
Α ευχαριστώ γιατί ούτως ή άλλως μου έχει σπάσει τα νεύρα και θέλω να το ξεκουμπίσω.
Το kdemod που έχουν στο Arch απλά δεν παίζεται. Μου φάνηκε εξίσου γρήγορο με XFCE
schumifer
11-11-2007, 00:38
Xmmmmm μπορούμε να το βάλουμε και σε ubunt-οειδές ??????
matersci
11-11-2007, 02:37
όχι.
Είναι μόνο για Arch.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.