PDA

View Full Version : Linux σε RAID 0 = πρόβλημα?

lordelesar
20-04-2007, 14:26
Γενικά έχω βάλει πάρα μα πάρα πολλές φορές, άπειρες διανομές (δοκιμαστικά κυρίως). Επειδή στείνω από την αρχή το σύστημά μου θέλω να βάλω στους raptors 2 διανομές, συγκεκριμένα τις τελευταίες του Ubuntu και του Mandriva. Θα έχω κάποιο πρόβλημα με το raid0? Συγκεκριμένα θα είναι πάνω στη P5W DH. Δηλαδή με τον ICH7. Με Raid δεν έχω ασχοληθεί καθόλου στο Linux, υπάρχει κάτι που πρέπει να προσέξω, να ενεργοποιήσω, να διορθώσω?

Δεν ξέρω αν θα έχει κάποια σημασία αλλά μάλλον πάνω θα υπάρχουν και τα Vista Ultimate x64 για τα παιχνίδια.

panoc
20-04-2007, 14:43
εαν στο raid θα ειναι και τα windows τοτε θα πρεπει να σιγουρευτεις οτι το hardware raid του controller σου υποστηριζετε απο τη διανομη που θες να βαλεις.

εαν στησεις software raid τοτε στην ουσια το raid το δημιουργει το linux και οι δισκοι δαινονται ανεξαρτητοι (δεν οριζεις raid απο το bios του controller). Γενικα το software raid ειναι αρκετα γρηγορο (στο συστημα μου 20%+ πιο γρηγορο απο οτι το hardware του nf4) αλλα δε θα μπορεις να βαλεις windows σε raid.

DarthMoul
20-04-2007, 15:21
εαν στησεις software raid τοτε στην ουσια το raid το δημιουργει το linux και οι δισκοι δαινονται ανεξαρτητοι (δεν οριζεις raid απο το bios του controller). Γενικα το software raid ειναι αρκετα γρηγορο (στο συστημα μου 20%+ πιο γρηγορο απο οτι το hardware του nf4) αλλα δε θα μπορεις να βαλεις windows σε raid.
Πάνο, όταν το sw raid του Linux είναι πιο γρήγορο από το hw του controller σου, τότε ο controller είναι της πλάκας και πασάρει όλο το υπολογιστικό φορτίο στην CPU. Κάτι Silicon Image είναι έτσι.

panoc
20-04-2007, 15:26
δεν αναφερομαι στον silicon (γνωστο οτι ειναι ετσι) στον ενσωματωμενο στο nf4 ultra chipset αναφερομαι... κοιτα αυτο http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showpost.php?p=318767&postcount=17 θα ελεγα οτι το software raid κοντραρει στα ισα το hardware του i875 που ειχα πριν τον Α64 συστημα (με του ιδιους δισκους) που ειχα περιπου 110-120MB/s με 2 δισκους.

lordelesar
22-04-2007, 20:49
Τελικά αποφάσισα να αφήσω μόνο linux στο pc τουλάχιστον για την ώρα... Οπότε τι προτείνετε? Sw ή Hw raid? Με δεδομένο ότι έχω τον controller της P5WDH, δλδ τον ICH7R.

Sw raid πως γίνεται? Πρέπει να γίνει κατά την εγκατάστηαση μάλλον, αλλά πως? Δεν το έχω δει κάπου σαν επιλογή...