View Full Version : Debian Boot
MadCatMk2
16-05-2007, 15:25
Λοιπόν..
Σήμερα, λέω να εγκαταστήσω.. Debian!!
Λοιπόν, έχω μία ανησυχία όμως..
Πριν από μερικούς μήνες είχα κάνει ένα partition 15Gb και είχα βάλει μια χαζο-beta-vista..
Χρειάστηκε όμως να γίνει format στο partition (μη ρωτάτε γιατί) και φυσικά όταν το PC bootarei μου ζητείται να επιλέξω σύστημα.. (Λόγω του format το MBR έμεινε όπως ήταν..) Τέλοσπάντων, δε με χάλαγε τόσο και δε το πείραξα..
¶μα βάλω debian στο partition που παλιά ήταν τα vista λέτε να έχω πρόβλημα;
Φοβάμαι να πειράξω με το χέρι το MBR γιατί ο πατέρας μου που το είχε κάνει δεν μπορούσε να bootarei windows μετά...
cabrinha
16-05-2007, 18:05
Οταν κανεις install το debian θα εγκαταστησει εναν αλλο boot loader (grub). Το μονο προβλημα που μπορει να εχεις ειναι ο νεος boot loader να μην εχει επιλογη για τα windows κατι που λυνεται πολυ ευκολα.
MadCatMk2
16-05-2007, 20:24
Οταν κανεις install το debian θα εγκαταστησει εναν αλλο boot loader (grub). Το μονο προβλημα που μπορει να εχεις ειναι ο νεος boot loader να μην εχει επιλογη για τα windows κατι που λυνεται πολυ ευκολα.
Αν έχεις την όρεξη ή το χρόνο να με προετοιμάσεις γι'αυτό με κάποιο link ή κάτι τέτοιο γιατί οι εξετάσεις έφτασαν και δε θέλω να έχω προβλήματα στο pc...
cabrinha
16-05-2007, 20:54
Eαν δεν εχει επιλογη για τα windows τοτε μπαινεις στο debian και αλλαζεις τις ρυθμισεις του grub.
Ανοιγεις το αρχειο menu.lst (βρισκεται στο /boot/grub/) και προσθετεις τις παρακατω γραμμες.
title Windows XP
root (hd0,1)
makeactive
chainloader +1
Μιας και ειμαι ομως σε ubuntu και ισως καποια πραγματα ειναι ελαχιστα διαφορετικα εχε στο μυαλο σου και αυτον (http://www.devhood.com/tutorials/tutorial_details.aspx?tutorial_id=405) τον οδηγο.
MadCatMk2
16-05-2007, 21:08
ΜΜμμ...
Από τον οδηγό:
title Windows XP
[TAB]root (hd0,0)
[TAB]makeactive
[TAB]chainloader +1
το root(hd0,0) σημαίνει δίσκος πρώτος, partition πρώτο;
Tα windows είναι φυσικά στον C: (master)..
Αυτό τον κώδικα ή τον δικό σου;
Thanks a lot btw!!
MadCatMk2
16-05-2007, 22:19
13.3.22 makeactive
— Command: makeactive
Set the active partition on the root disk to GRUB's root device. This command is limited to primary PC partitions on a hard disk.
Από http://www.gnu.org/software/grub/manual/grub.html#makeactive
Ας μου πει κάποιος πως αυτό δεν ισχύει... :010:
circular
16-05-2007, 23:46
Ισχύει, το ίδιο γίνεται και με τον bootloader των windows. Εχεις φτιαξει Extended?
MadCatMk2
17-05-2007, 07:25
Ισχύει, το ίδιο γίνεται και με τον bootloader των windows. Εχεις φτιαξει Extended?
Partition Magic says...Extended
Θα'πρεπε; Λογικά θα το βλέπει όπως έβλεπε και τα vista που ήταν εκει..
Τελικά με το menu.lst τι γίνεται; Τι από τα 2 να γράψω;
MadCatMk2
17-05-2007, 16:55
Κανείς; :022:
MadCatMk2
17-05-2007, 20:54
Λοιπόν, τα κατάφερα και μετά από πολλές προσπάθειες λόγω προβληματικού dvd τα κατάφερα και μάλιστα είμαι μέσα από debian αυτή τη στιγμή! :D
Αν και εντόπισε τα παλιά Vista, μέσω των οποιων με αφήνει να bootarw ΧΡ, δεν με αφήνει να πειράξω το menu.lst
Ακόμη, δε θέλει να κάνει mount κανένα δίσκο... :022:
Edit
Basika de mou dinei permission, an kai mesa apo users and groups exw oles tis privileges..
Toulaxiston mporw na tous dw mesa apo administration->disks->partitions...
για να παρεις permission πρεπει να γινει root οποτε το αρχειο πειραξε το απο κονσολα με τον nano και πιο μπροστα να γινεις root με την εντολη su και τον κωδικο root που εδωσες στο install. Τωρα σχετικα με το mount δες εδω http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=31351 . Ειχα και εγω τα ιδια
MadCatMk2
17-05-2007, 22:00
QUOTE=NGF;327274]για να παρεις permission πρεπει να γινει root οποτε το αρχειο πειραξε το απο κονσολα με τον νάνο και πιο μπροστα να γινεις root με την εντολη συ και τον κωδικο root που εδωσες στο install. Τωρα σχετικα με το mount δες εδω http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=31351 . Ειχα και εγω τα ιδια[/QUOTE]
Agghh.. δε μπορώ να μπω ως root.. μούχει σπάσει τα νεύρα μιλάμε
Ανοίγω shell, συ, δίνω pass με βάζει
Μόλις πάω να τρέξω από κει το menu.lst, access denied.. :P
με τι εντολη πας να το τρεξεις το menu.lst? Ακριβως την κονσολα. Αν και δεν νομιζω οτι εχεις κανει λαθος ρωτω για σιγουρα. Μου φαινεται παραξενο πολυ
MadCatMk2
17-05-2007, 22:50
με τι εντολη πας να το τρεξεις το menu.lst? Ακριβως την κονσολα. Αν και δεν νομιζω οτι εχεις κανει λαθος ρωτω για σιγουρα. Μου φαινεται παραξενο πολυ
Anyway, Κατάφερα και το πείραξα το grub, αλλά ακόμη πρέπει να δω τί θα κάνω με τα permissions του user...
¶υριο βλέπουμε Lol
cabrinha
17-05-2007, 23:58
Ειναι για λογους ασφαλειας ετσι. Ο ευκολοτερος τροπος ειναι με sudo nautilus (σε gnome). Στο παραθυρο που θα ανοιξει μπορεις να αλλαξεις τα παντα.
Μοunt τι θελεις να κανεις? Τα ntfs partitions (αυτα των windows)? Ή γενικως τα cd/dvd drives/floppy?
WAntilles
18-05-2007, 00:31
Επίσης για να ξεκινήσεις έναν gedit με δικαιώματα root γράφεις στα "γρανάζια":
gksu gedit
MadCatMk2
18-05-2007, 09:35
Λοιπόν, θέλω να δώσω permission στον user μου να έχει access σε όλα μα όλα τα αρχεία κάθε δίσκου..
Όταν ανοίγω τους δίσκους από administration->disks ως root δηλαδή, με αφήνει να αλλάξω τα permissions του δίσκου ως μεμονωμένο φάκελο όμως.
Με αποτέλεσμα ο user να μη μπορεί από κει και πέρα να ανοίγει αλλα αρχεία/φακέλους...
Επίσης, το Gaim δε θέλει να δουλέψει :P
Δηλαδη ? Δεν μπαινει στο net? Εννοω δεν συνδεεται?
WAntilles
18-05-2007, 10:44
Λοιπόν, θέλω να δώσω permission στον user μου να έχει access σε όλα μα όλα τα αρχεία κάθε δίσκου.
Το πρώτο πράγμα που λέω σε όσους ξεκινούν στο Linux είναι:
Να ξεχάσεις πρακτικές Windows.
Να ξεχάσεις όσα ξέρεις.
Αυτό το πράγμα που πας να κάνεις είναι:
- πρακτική Windows
- επικινδυνότατη πρακτική
- δεν σου χρειάζεται
- δεν θα το κάνεις
Να ξεχάσεις πρακτικές Windows.
Να ξεχάσεις όσα ξέρεις.
MadCatMk2
18-05-2007, 11:45
Ευχαριστώ πολυ.. αλλά δε βοηθάς...
Anyways, ο πατέρας μου έχει ένα τζαμάτο φίλο και το καλοκαίρι λεώ να σκάσω μερικά (μη το παρακάνουμε και τζάμπα ε), να ξεσκονίσω και εκίνα το βιβλία linux/minux/dinux (ο πατέρας μου έχει άπειρα) που έχω και να μη βγω από το σπίτι μέχρι το Σεπτέμβριο
WAntilles
18-05-2007, 13:07
Ευχαριστώ πολυ.. αλλά δε βοηθάς.
Ίσα-ίσα, σε βοηθάω.
Σου εξηγώ ότι ΔΕΝ σου χρειάζεται - πραγματικά - να έχεις πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του δίσκου.
Όταν και μόνο όταν το χρειάζεσαι κάνεις ένα su - και ανοίγεις έναν Midnight Commander.
Και όταν τελειώσεις αυτό που θες τον κλείνεις.
Και για να σου αποδείξω ότι δεν το χρειάζεσαι, πές μου τί ακριβώς θες να κάνεις.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.