PDA

View Full Version : Hardware για Νέο PC!!!

kkouinis
19-05-2007, 21:27
Επειδή δεν έχω ασχοληθεί ποτέ με Linux είπα να ρωτήσω τους έμπειρους του forum για τις απαιτήσεις που έχουν σε hardware. Καταλαβαίνετε ότι σκοπός μου είναι να μάθω Linux και να προσπαθήσω να αντικαταστήσω πλήρως το σημερινό μου desktop pc.
Το desktop που έχω σήμερα το χρησιμοποιώ για office, database programming (SQL Server+C++), php, και internet. Από ότι έχω δει θα με κάλυπτε οποιαδήποτε έκδοση Linux π.χ Ubuntu Server 7.04, το πρόβλημά μου όμως είναι τι hardware χρειάζομαι για να κάνω την δουλειά μου χωρίς προβλήματα;
Πιο συγκεκριμένα, το μηχάνημα που έχω τώρα αποτελείται:
CPU: Barton 2500+@2300Mhz
Ram: 2x512 DDR400@ 420 6-2-2-2
Mobo: Abit NF7-s v 2.0
HDDs: 2x120Gb Sata raid 0 + 1x250 ATA
VGA: Gforce 4800 SE
(λίγο παλιό αλλά την δουλειά του την κάνει καλά)

Υπόψη δεν με ενδιαφέρουν τα παιχνίδια...

Ευχαριστώ εκ των προτέρων...

kkouinis
19-05-2007, 23:02
Η σύνθεση που έχω στο μυαλό μου είναι:
CPU: AMD ATHLON 64 X2 4800+
Mobo: GIGABYTE GA-MA69VM-S2
Ram: 2x1gb 667 or 800
HDD: 2xSEAGATE BARRACUDA 7200.10 ST3320620AS
VGA: On-board

Θα αντιμετωπίσω προβλήματα όσον αφορά drivers για firewire, audio, vga, και chipset drivers;

panoc
20-05-2007, 00:54
Το μηχανακι που εχεις τωρα θα σε καλυψει ΑΝΕΤΑ για οποιδηποτε διανομη linux.
το μονο προβλημα που πιθανοτατα να αντιμετωπισεις ειναι η μερικη η ολικη ελλειψη υποστηριξης του raid σου.

για μενα δε χρειαζεται να παρεις αλλο μηχανακι μονο για το linux.

kkouinis
20-05-2007, 07:22
Το σημερινό μηχανάκι μου την παρούσα στιγμή δεν γίνετε να το χαλάσω. Εκτελεί χρέη auditing machine + file server + Sql Server + remote access. Οπότε και δεν μπορώ να το χαλάσω πριν είμαι 100% σίγουρος ότι μπορώ να το αντικαταστήσω από άποψη λειτουργικότητας.

Εξάλλου τι είναι ένα μηχανάκι ακόμα? :)

ps. Από το μήνυμά σου καταλαβαίνω ότι το pc που κοιτάζω θα είναι ok....

Ευχαριστώ...

panoc
20-05-2007, 07:32
οχι απλώς ΟΚ super OK θα ειναι.
απλά ισς σε παιδεψει εαν θες να στησεις hardware raid.
(to software raid του linux ειναι πανευκολο εαν θες να το δοκιμασεις και δε τα καταφερεις με το hardware)

Παντως επειδη η μητρικη που εχεις διαλεξει εχει chipset της ATI, θα σου σνηστουσα να την αλλαξεις με καποια αλλη σαν αυτη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.526668 η αυτη http://www.e-shop.gr/show_per.phtml?id=PER.524340.
Επειδη ομως ακομα ακι τωρα δεν υποαρχει σοβαρηγ υποστηριξη για onboard vga, ισως τελικα ειναι καλυτερα να παρεις μια κανονικη μητρικη και μια φθηνη vga.