View Full Version : Dedian Γενική Συζήτηση
matersci
23-08-2007, 20:20
ειχα την 2.6.18-4 amd64
αλλά (με την "τεχνική υποστήριξη" του Πάνου) έχω τώρα την 2.6.18-5 amd64 και KDE 3.3.5
???
:119:
kde.
το kde ειναι το 3.5.5 μιας και ειντι το τελευταιο στο stable.
:119: :119:
δύο εκδόσεις πίσω σε ένα από τα βασικότερα DE και τόσο πίσω σε kernel;;;;;;
:107:
Ναι βρε, stable 4 ειναι, ποσο συχνα αναβαμιζεται το stable ?
Δεν ενρισκα το λογο να του περασω unstable (που και αυτο πισω ειναι μιας και γενικα η διαδικασιες στο debian ειναι λιγο αργες) εφοσον εχει υποσρητιξη για το υλικο του και το κυριοτερο δε θα του σπασει.
Υπαρχει καποιος επειγον λόγος να θελουμε τον 2.6.20 ή νεότερο ?
(προσωπικα βαζω πρωτα απο ολα τη σταθεροτητα απο τα νεοτερα πακετα, ετσι κι αλλιως αργα η γρηγορα θα ερθουν, ας γινουν οι αλλοι beta testers :p :p )
Εγώ πάντως στο δικό μου debian έχω custom 2,6,22,3 και είναι υπερσταθερό
matersci
23-08-2007, 22:03
το 3.5.5 βγήκε 11/10/06 και το 3.5.6 25/01/07. Δεν αναφέρω καν το 3.5.7 που είναι φρέσκο (μόνο 3 μηνών :046:). Και να φανταστείς ότι λόγω KDE4 οι εκδόσεις αυτές είναι κυρίως με bug fixes και ελάχιστα νέα features. Σε λίγο κλείνει χρόνο, ακόμα να το σταμπιλάρουν;:112:
Φαντάζομαι τι θα γίνει σε δύο μήνες με το KDE 4 που λόγω QT4 είναι λογικό να θέλει περισσότερο test. Του χρόνου τέτοια εποχή και αν.:112:
Υπαρχει καποιος επειγον λόγος να θελουμε τον 2.6.20 ή νεότερο ?
Στην πορεία το βλέπεις αυτό. πχ σχετικά με τους δίσκους, από τον 20 και πάνω τους βλέπει με άλλον τρόπο (σωστότερο για μένα). Όλα sd, όχι hd και sd. Αν έχει κάποιος ide, αργότερα κατά την αλλαγή (kernel>20) πολύ πιθανόν να έχει πρόβλημα. Αλλά ο kernel δεν είναι τόσο σημαντικός για μένα, όσο το DE. Παράλογη τέτοια καθυστέρηση.
(προσωπικα βαζω πρωτα απο ολα τη σταθεροτητα απο τα νεοτερα πακετα, ετσι κι αλλιως αργα η γρηγορα θα ερθουν, ας γινουν οι αλλοι beta testers :p :p )
Πιστεύω υπάρχει και η μέση λύση, δεν είναι ανάγκη να το παρατραβάμε τόσο.
Εσύ αποφασίζεις βέβαια, as you wish.:001:
ποσο συχνα αναβαμιζεται το stable ?
ξέρω, ξέρω.
Πετάνε φελλούς σε δρύινα βαρέλια και αφήνουν τον χρόνο να περνάει και το KDE να ωριμάζει.
Στο debian και στο Tenesse. :044: :043: :082:
slaughterer
23-08-2007, 22:07
Καλα ρε παιδια μην βαρατε....Κοιτα το unstable μου αρεσει γιατι ειναι λιγο πιο brand new απο το stable αν θες ενα cutting edge συστημα πας σε debian testing ή αλλιως ουγκαμπουα εεεεε συγνωμη ubuntu ηθελα να πω.Εκει ομως κανεiς δεν μπορει να σου πει :Oλα θα πανε καλα,το βαζεις at your own risk
matersci
23-08-2007, 22:43
καταρχήν, το ουγκαμπουα δεν είναι cutting edge.
Να πούμε για Arch (λόγω rolling release) ή για sidux ναι.
Για αρχάρια χρήστη φυσικά και δεν είναι ότι καλύτερο να έχει πχ έναν kernel που κυκλοφόρησε μόλις χτες. Δεν έχει δοκιμαστεί και με το παραμικρό πρόβλημα πάει για επανεγκατάσταση. Αλλά μην πάμε και στο άλλο άκρο. Τι πρόβλημα μπορεί να έχει με ένα DE που έχει κυκλοφορήσει 10 μήνες πριν;
(αλήθεια, πως πάνε τα πακέτα στο debian από unstable --> testing --> stable; Ξέρω ότι στο Gentoo χρειάζεται ένας μήνας χωρίς bug report. Στο debian τι ισχύει; )
Πάντως αυτό που παρατήρησα στο μηχανάκι μου είναι, πως ο επίσημος kernel είναι πολύ καλύτερος από αυτο του debian. Και μάλιστα έχει ρίξει την χρήση επεξεργαστή idle και διαχειρίζεται τη μνήμη πολύ καλύτερα. Προτείνω να φτιάξετε έναν πυρήνα στα μέτρα σας. Δεν είναι δύσκολη διαδικασία. Αφήστε που θα μάθετε πάρα πολλά.
http://forums.debian.net/viewtopic.php?t=4468
αλήθεια, πως πάνε τα πακέτα στο debian από unstable --> testing --> stable
Ναι
το 3.5.5 βγήκε 11/10/06 και το 3.5.6 25/01/07.
ειχα και εγω καποτε αυτη την απορια.
αυτο που ακταλαβα ειναι οτι το καθε πακετο κλειδωνει σε μια εκδοση οταν καθοριστει οτι το συνολο πακετο θα βγαλουν την επομενη stable release.
Η stable 4 βγηκε τον Απριλιο, μεχρι τοτε λεγοταν testing etch (τωρα υπαρχει η testing lenny).
Αυτο ομως δεν αποκλειει τις αναβαθμισεις, απλα αλλαζει η ονοματολογια.
Με λιγα λογια αυτη τη στιγμη εχουμε το 3.5.5.-etch2 που στην ουσια ειναι 3.5.6.ΧΧ μεταφερμενη στη stable.
Θεωρητικα, η 3.5.7 εαν ερθει* θα ειναι η 3.5.5.-etch3
* Δε θα ερθει ομως γιατι δε σκοπευουν να ασχοληθεουν αλλο με τη 3.5.Χ, αλλα θελλουν να φερουν απευθειας το KDE 4.0, λογικα περιπου 4-6μηνες μετα απο την επισημη κυκλοφορια του.
(καθολου κακο κατα την αποψη μου καθοτι θα εχει δοκιμαστει αρκετα).
Το καλο με τη stable ειναι οτι δεν εισαι δεσμιος του τελευταιου πακετου, με λιγα λογια εαν ξερεις τι να κανεις μπορεις να χρησιμοποιησεις πακετα απο την unstable και τη testing κατα βουληση.
Με λιγα λογια μπορω να περασω μονο το KDE 3.5.7 αφηνοτας ολα τα αλλα οπως ειναι και "ρισκαροντας" μονο τη σταθεροτητα του DE μου. Κατι που δε μπορω να κανω με τις lenny και sid.
Aπο την αλλη οποιαδηποτε στιγμη μπορω να κανω upgrade σε lenny ή sid κατα βουληση χωρις να χαλασει τιποτα.
Προσωπικα εχω κανει και downgrade απο sid σε etch 32bit χωρις το παραμικρο προβλημα.
Πετάνε φελλούς σε δρύινα βαρέλια και αφήνουν τον χρόνο να περνάει και το KDE να ωριμάζει.
Στο debian και στο Tenesse. :044: :043: :082:
Η καθυστερηση ειναι το μεγαλο προβλημα του συνδικατου αλλα συναμα και το μεγαλο ατου του αφου ειναι αυτο που του δινει το χαρακτηριστικο "rock stable".
Παραπιπτονως ο λογος που γυρισα σε etch ηταν οτι ειχα μια ταση να πεφτω σε μοναδικα bugs, μαλλιστα στο ενα απο αυτα αποφορουσε το libc6, το ανεφερα στη κοινοτητα, και η απαντηση ηταν αποκαρδιοτικη : "εχει αναφερθει μονο μια αφορα ακομα, και επειδη δε μπορουμε αν το αναπαραγουμε, εχει μπει σε low priority"... εγω το αναπαραγα καθε φορα ανετοτατα :p (εαν βρω το λινκ θα το δωσω).
Επσιης για ενα περιεργο λογο, οσο ειχα sid ειχα προβλημα με twin view κσι xinerama που τα τρεχω μαζι... πραγμα που δε συνεβει στο etch οταν το περασα.
@aspirin ποιον επισημο πυρηνα εννοεις? γιατι και του debian επισημος ειναι και μαλλιστα σαν διανομη το debian φημιζεται για την ταχυτητα του...
matersci
23-08-2007, 23:16
Originally Posted by matersci
αλήθεια, πως πάνε τα πακέτα στο debian από unstable --> testing --> stable
Ναι
δεν με κατάλαβες.
Απλά ρωτάω τι χρειάζεται για να χαρακτηριστεί ένα πακέτο stable.
Στο Gentoo όπως είπα είναι ένας μήνας χωρίς bug (αν δεν κάνω λάθος).
Εδώ;
Πως αποφασίζεται ότι θα είναι στην επόμενη stable release;
δε το εχω ψαξει ιδιαιτερα πολυ το θεμα, αλλα απο οσο εχω καταλαβει, παει καπως ετσι.
μολις βγει ενα πακετο παει στην sid, αφου περασει μερικες βδομαδες (συνηθως 3-4 αλλα μερικες φορες κραταει και πολυ περισσοτερο αναλογα παντα με το πακετο) και διορθωθουν τα bugs (εαν υπαρχουν) περναει στη testing.
Εκει καθονται για εκτεταμενο bug report μερικους μηνες, οταν εκλειψουν ΟΛΑ τα bugs που μπορουν να επαληθευτουν τοτε το πακετο χαρακτηριζεται stable και μπορει να περασει στη stable.
Μερικους μηνες πριν κυκλοφορησει η stable (πχ οταν ειναι να βγει η stable 5), θα σταματησουν τα πακετα να μηγαινουν στα repos της 4.
Την ημερομηνηια κυκλοφοριας της 5, ολα τα πακετα που εχουν χαρακτηριστει ως stable θα φτιαξουν τη stable 5.
Ελπιζω να τα εξηγησα καλα :p
(ολα τα παρανω δεν ειναι επισημα ειναι οπως τα εχω καταλαβει εγω, εαν κανω λαθος και γνωριζει καποιος ας μας πει να μαθουμε κιολας).
edit
απο τους χρονους που ανεφρα πιο πανω αντιλαμβανεσε γιατι πανε πολυ αργα τα πακετα στο debian, αλλα πιστευω και αυτος ειναι ο λογος της σταθεροτητας του.
μακαρι να πηγαιναν λιγο πιο γρηγορα αλλα που....
εννοώ σαν επίσημο αυτό που υπάρχει στο kernel.org. Φαντάζομαι του debian είναι λιγάκι πειραγμένος για να προσδίσει σταθερότητα, σωστά?
εννοώ σαν επίσημο αυτό που υπάρχει στο kernel.org. Φαντάζομαι του debian είναι λιγάκι πειραγμένος για να προσδίσει σταθερότητα, σωστά?
οι πυρηνες που εχουν οι διανομες απο το kernel.org ειναι, απλα αλλες εχουν πιο καινουργια εκδοση αλλες πιο παλια.
οπως σε καθε διανομη γινεται bug testing και fixing διορθωνεται το bug και δημοσιευεται στη κοινοτητα για να περασει και στις αλλες διανομες αφου ο πυρηνας ειναι κοινος.
η σταθεροτητα εγγειται στο εκτεταμενο bug testing που κανουν που διαρκει πολυ περισσοτερο απο οτι στις αλλες διανομες.
matersci
23-08-2007, 23:58
οι πυρηνες που εχουν οι διανομες απο το kernel.org ειναι, απλα αλλες εχουν πιο καινουργια εκδοση αλλες πιο παλια.
όχι πάντα.
Πολλές διανομές (οι περισσότερες από τις user friendly διανομές) έχουν κάποια patches στον kernel του kernel.org
μαλλον δεν εννοουσα αυτο που καταλαβες εσυ..
εγω αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ο βασικος πυρηνας ειναι απο εκει και μετα τον διορθωνουν με patches και bug fixing.
λαθος εχω καταλαβει?
εαν εχω καταλαβει λαθος μηπως θα μπορουσε να μου εξηγησεις καλυτερα ??? (μπας και μαθουμε τιποτα)
matersci
24-08-2007, 01:07
εγω αυτο που εχω καταλαβει ειναι οτι ο βασικος πυρηνας ειναι απο εκει και μετα τον διορθωνουν με patches και bug fixing.
Ναι, αυτή είναι η βασική αρχή.
Όμως δεν μιλάμε πάντα για διόρθωση. Τα patches και τα bug fixing δεν είναι ακριβώς το ίδιο.
Μπορεί μία διανομή να θέλει να προσθέσει ένα patch για να βάλει κάποιον driver ή οποιοδήποτε feature, το οποίο η ομάδα του kernel.org δεν θεωρεί ότι είναι ακόμα έτοιμο να μπει στον kernel. Είναι ελεύθερη να το κάνει, αλλά ο kernel δεν θα είναι απαραίτητα το ίδιο σταθερός με τον kernel του kernel.org (vanilla kernel).
To Slackware βασίζεται στον vanilla kernel.
Στο Arch έχουμε επιλογή από μερικούς ακόμα kernels εκτός του default, οι οποίοι περιέχουν διάφορα patches για υποστήριξη hardware ή συγκεκριμένα features (πχ kernel26suspend2) ή και για καλύτερη απόκριση του συστήματος (πχ kernel26ck). Μπορείς να έχεις παραπάνω από έναν kernel στο σύστημα σου και να διαλέγεις στο boot με ποιον θα μπεις.
Το ίδιο μπορείς να πετύχεις και κάνοντας compile έναν δικό σου kernel με κάποιο patch που χρειάζεσαι. Δεν μου εγγυάται όμως κανείς ότι ο kernel που θα μου προσφέρει υποστήριξη out of the box για suspend θα είναι το ίδιο σταθερός με τον vanilla. Βέβαια οι σοβαρές διανομές φροντίζουν να μην το παρακάνουν και να μην θυσιάζουν την σταθερότητα.
Προσωπικά εγώ πέρασα στο Debian Stable AMD64 μου τον πυρήνα 2.6.22 γιατί μόνο έτσι δεν μου τα πρήζει με το ntfs και με το άνοιξε κλείσε των dvd
περασες μονο πυρηνα ή εκανες upgrade απο τα repos του sid ?
τι ακριβως προβλημα εχεις με τα ntfs και dvd ?
@thanks matersci
Καλα ρε παιδια μην βαρατε....Κοιτα το unstable μου αρεσει γιατι ειναι λιγο πιο brand new απο το stable αν θες ενα cutting edge συστημα πας σε debian testing
να σημειωσω γιατι μου ξεφυγε, εαν θες cutting edge debian πας σε sid (unstable) και οχι σε testing, εναλλακτικα κοιτας και το sidux.
matersci
24-08-2007, 01:37
sidux θα πρότεινα εγώ.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.