View Full Version : WD my book. Which filesystem to choose?
Οπως λέει και ο τίτλος. Ποιο filesystem να διαλέξω για το my book? Τώρα ειναι fat.........
Μάνο εγώ το έκανα ntfs αλλά έχω προβληματάκια με τα debian.....(εγγραφής)
Ξέροντας ότι είσαι debian user θα έλεγα καλύτερα να τον αφήσεις ως έχει ..
Μάνο εγώ το έκανα ntfs αλλά έχω προβληματάκια με τα debian.....(εγγραφής)
Ξέροντας ότι είσαι debian user θα έλεγα καλύτερα να τον αφήσεις ως έχει ..
Το fat το βλεπει αθλια, το ntfs μετρια..... Και τα δυο δεν μ αρεσουν. Εξαλου για μενα ειναι ,δεν θα το βαλω ποτε σε pc με win.
Εxt3 ,reiser Fs ή κατι άλλο?
WAntilles
11-09-2007, 17:30
Αν είναι πάνω σε UPS τότε XFS.
Αλλιώς ext3.
EXT3 και από μένα. Σκέφτομαι να κάνω το μεγάλο NTFS partition που έχω σε EXT3 για να έχω το κεφάλι μου ήσυχο
schumifer
12-09-2007, 02:00
Επιβεβαιώστε με ρε παιδιά. Το ext3 έχει σοβαρό πρόβλημα όταν ο δίσκος γεμίζει ή ιδέα μου είναι?
Είχε τιγκάρει τελείως ο δίσκος μου και πάλευα να κάνω move ή copy αλλά τίποτα το λινουξάκι. Μόλις σήκωσα ΧΡ από vmware η μετακίνηση έγινε μία χαρά.
Αφού άδειασε λίγος χώρος , πλέον μπορούσα να μετακινήω και από το λίνουξ χωρίς πρόβλημα.....
Είναι γνωστό πρόβλημα αυτό?
WAntilles
12-09-2007, 15:15
Επιβεβαιώστε με ρε παιδιά. Το ext3 έχει σοβαρό πρόβλημα όταν ο δίσκος γεμίζει ή ιδέα μου είναι?
Ναι δυστυχώς έχει.
Όπως έχει πρόβλημα και στη διαχείριση μεγάλων (100άδων MBytes) αρχείων.
Δυστυχώς γι' αυτά φταίει ότι ποτέ δεν ξαναγράφτηκε απ' την αρχή και είναι εδώ και χρόνια ένα παλαιολιθικό μόρφωμα βασιζόμενο ακόμα στο ext.
Spyrious
12-09-2007, 16:44
Γιατί όχι reiser;
WAntilles
12-09-2007, 17:38
Γιατί όχι reiser;
Καί αυτό γίνεται.
DarthMoul
12-09-2007, 17:46
Είχε τιγκάρει τελείως ο δίσκος μου και πάλευα να κάνω move ή copy αλλά τίποτα το λινουξάκι. Μόλις σήκωσα ΧΡ από vmware η μετακίνηση έγινε μία χαρά.
Αφού άδειασε λίγος χώρος , πλέον μπορούσα να μετακινήω και από το λίνουξ χωρίς πρόβλημα.....
Είναι γνωστό πρόβλημα αυτό?
Το ext3 κρατάει 5% από κάθε partition για χρήση του συστήματος ώστε να υπάρχει η βεβαιότητα ότι το σύστημα θα βρει χώρο για τα temp files που χρειάζεται στο επόμενο boot. Αλλιώς δεν θα μπουτάρει καθόλου. Επίσης το 5% που δεσμεύει κρατάει το fragmentation πολυ χαμηλά, κάτω από 3%, αφού το ext3 είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να υποφέρει από fragmentation με πληρότητα από 95% και πάνω.
Ο Βασιλιάς του fragmentation στα filesystems είναι το reiser3. Ότι είναι μεγαλύτερο από 4Κ το κάνει και υποφέρει.
schumifer
13-09-2007, 01:58
Α ΟΚ απλά για να σιγουρευτώ το ήθελα. Wan αυτό που λες για τα μεγάλα αρχεία εγώ πάντως δεν το βλέπω . Όταν άδειαζε λίγο ο δίσκος μου πήγαινε όσο σφαίρα μπορούσε να πάει
WAntilles
13-09-2007, 02:47
Wan αυτό που λες για τα μεγάλα αρχεία εγώ πάντως δεν το βλέπω.
Το πρόβλημα είναι μόνο στο σβήσιμό τους.
Για πάτα delete σε ένα αρχείο π.χ. ενός GByte.
Θα κάνει τουλάχιστο 20 δευτ. για να το σβήσει.
Πράγμα φυσικά απαράδεκτο.
Λίγο off topic αλλα ας μην ανοιγω άλλο.
Είδα διαφορους temp folders , αυτούς καλό θα ήταν να τους αδειάζουμε? Οπως πχ ενα που εχει όλα τα .deb files μεσα?Ετσι γλυτώνεις καμποσα GB
apt-get clean / apt-get autoclean
Και είσαι έτοιμος.
Ωραία ΜΑΓΚΙΑ!!!!!!! Ευχαριστώ!
3.6 Removing unused package files: apt-get clean and autoclean
When you install a package APT retrieves the needed files from the hosts listed in /etc/apt/sources.list, stores them in a local repository (/var/cache/apt/archives/), and then proceeds with installation, see Installing packages, Section 3.2.
In time the local repository can grow and occupy a lot of disk space. Fortunately, APT provides tools for managing its local repository: apt-get's clean and autoclean methods.
apt-get clean removes everything except lock files from /var/cache/apt/archives/ and /var/cache/apt/archives/partial/. Thus, if you need to reinstall a package APT should retrieve it again.
apt-get autoclean removes only package files that can no longer be downloaded.
The following example show how apt-get autoclean works:
# ls /var/cache/apt/archives/logrotate* /var/cache/apt/archives/gpm*
logrotate_3.5.9-7_i386.deb
logrotate_3.5.9-8_i386.deb
gpm_1.19.6-11_i386.deb
In /var/cache/apt/archives there are two files for the package logrotate and one for the package gpm.
# apt-show-versions -p logrotate
logrotate/stable uptodate 3.5.9-8
# apt-show-versions -p gpm
gpm/stable upgradeable from 1.19.6-11 to 1.19.6-12
apt-show-versions shows that logrotate_3.5.9-8_i386.deb provides the up to date version of logrotate, so logrotate_3.5.9-7_i386.deb is useless. Also gpm_1.19.6-11_i386.deb is useless because a more recent version of the package can be retrieved.
# apt-get autoclean
Reading Package Lists... Done
Building Dependency Tree... Done
Del gpm 1.19.6-11 [145kB]
Del logrotate 3.5.9-7 [26.5kB]
Finally, apt-get autoclean removes only the old files. See How to upgrade packages from specific versions of Debian, Section 3.9 for more information on apt-show-versions.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.