PDA

View Full Version : Αλλαγη drive letter του partition συστήματος?

squid
06-11-2007, 00:13
Eιναι εφικτο να αλλαχθει το drive letter του δισκου συστηματος ? ... με τα διαφορα multi boot, μου ξεφυγε κατι σε καποιο σημειο και εχω drive letter P: στο system partition του τρεχοντος συστηματος και αν γινεται θα ηθελα να το αλλαξω στο default C:

.

tacticalcube138
06-11-2007, 00:28
δεξί κλικ στο my computer -> manage -> disk management
από εδώ βάζεις ότι drive letter θες πλην του partition με το λειτουργικό.

squid
06-11-2007, 00:34
το partition με το λειτουργικο ειναι ομως που με ενδιαφερει να αλλαξω ... :022:

NGF
06-11-2007, 09:23
Μπα αυτο δεν γινεται απο οσο ξερω. Το εχω δοκιμασει και εγω και μονο τα υπολοιπα αλλαζαν

stavpal
06-11-2007, 09:32
καλά και τι έγινε? και εγώ έχω G: (μέχρι Τ: έχω)

squid
06-11-2007, 13:39
.

επειδη υπαρχουν ζητηματα συμβατοτητας σε καποιες εφαρμογες ..... και επειδη καταλαθος πανε και γραφονται πραγματα στον C: o οποιος ειναι αλλο windows system partition και μαλιστα με ιδιο root και folder tree .....

.

squid
06-11-2007, 14:36
.

http://www.petri.co.il/change_system_drive_letter_in_windows_xp.htm

.

το αλλο θεμα ειναι πως θα ενημερωσω οτι registry entries και διαφορα .ini και .cfg κλπ που υπαρχουν κυριως απο αλλο software που εχει περαστει μεχρι τωρα για την αλλαγη απο P: σε C: .... (μαλλον το βλεπω για uninstall πριν την αλλαγη, αλλαγη, και μετα παλι install .....)

.

Crash
06-11-2007, 14:45
Eιναι εφικτο να αλλαχθει το drive letter του δισκου συστηματος ? ... με τα διαφορα multi boot, μου ξεφυγε κατι σε καποιο σημειο και εχω drive letter P: στο system partition του τρεχοντος συστηματος και αν γινεται θα ηθελα να το αλλαξω στο default C:

δεξί κλικ στο my computer -> manage -> disk management
από εδώ βάζεις ότι drive letter θες πλην του partition με το λειτουργικό.

Σωστός. Μπορείς όμως να βάλεις π.χ. πρώτα τον δίσκο "P:" -> "X:" (το partition με τα windows που θέλεις, δώσε μια προσορινή ονομασία, πχ. "Χ:")
μετά να βάλεις τον "C:" -> "P:" (το C: partition που λες οτι έχεις δώσει σε άλλη εγκατάσταση, μετονόμασε τον σε "P:")
Και τέλος τον "X:" -> "C:" (αποτέλεσμα: το λειτουργικό που σε ενδιαφέρει, θα είναι στο C:, και το άλλο θα είναι στο P: (αλλάξαμε το γράμμα μέσω μιας ενδιάμεσης τιμής)

Δοκιμασμένο σε δίσκο με 2 partition windows XP/ windows 2003 και δουλεύει (300GB -> 150/150):033:
Ελπίζω να δουλέψει και στην δική σου περίπτωση.

squid
06-11-2007, 14:57
.

- O disk manager δεν θα με αφησει να πειραξω το P: ομως ετσι δεν ειναι?
- γιατι αυτο δουλευει? επειδη γινεται τραμπα μεταξυ δυο partition που ειναι και τα δυο boot partition ?

.

Γινεται μηπως να γινει καποιου ειδους επανεγκατασταση των XP ή repair πανω απο την εγκατασταση windows του P: διατηρωντας τα παντα (installations, settings, drivers κλπ) εκτος απο το drive letter που να μπορει να αλλαξει σto κλασσικο C: ?

Crash
06-11-2007, 15:10
.
- O disk manager δεν θα με αφησει να πειραξω το P: ομως ετσι δεν ειναι?
- γιατι αυτο δουλευει? επειδη γινεται τραμπα μεταξυ δυο partition που ειναι και τα δυο boot partition ?

Έχεις δίκιο...:012:
Αφού δεν μπορείς να αλλάξεις τότε το drive letter του δίσκου που τρέχει το current λειτουργικό, δοκίμασε μήπως γίνεται να αλλάξεις το letter του άλλου λειτουργικού, και μετά κάνοντας boot από το 2ο, να αλλάξεις το letter του πρώτου. (κάπως έτσι το είχα κάνει στον φίλο μου, αν θυμάμαι καλά)

EDIT: για επανεγκατάσταση λειτουργικού δεν το έχω ψάξει.
Αν ούτε αυτό που σου πρότεινα παραπάνω δουλέψει, και δεν υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις, μάλλον πας για format.

squid
06-11-2007, 15:19
οι εγγραφες των drive letter assignments δεν ειναι κοινες ομως , αφορουν καθε εγκατασταση ξεχωριστα, το τι κανω στα drive letters ενω ειμαι στην μια εγκατασταση δεν επηρεαζει τα drive letters της αλλης ....

Crash
06-11-2007, 15:47
Από ένα πρόχειρο googl-άρισμα βρήκα αυτό (http://www.vista4beginners.com/Change-drive-letters-dual-boot-configuration):

όσον αφορά για το "μπέρδεμα" που θα προκληθεί ενδεχομένως στα προγράμματα βρήκα αυτό, από εδώ (http://209.85.129.104/search?q=cache:qSamWWsk_DYJ:www.techspot.com/vb/all/windows/t-40328-Is-it-possible-to-install-2-instances-of-Windows-XP-in-a-dual-boot.html+change+drive+letter+dual+boot+partition+ xp+-vista&hl=el&ct=clnk&cd=7&gl=gr)
"You cannot clone the drive or partition if it also includes programs and data files because the registry in the OS will contain references to the previously assigned drive letter. When you boot to the 2nd OS (which contains the newly assigned drive letter) the OS will become confused trying to find the previously assigned drive letter."

συνεχίζω λίγο ακόμα ψάξιμο, πριν φύγω για δουλειά...

EDIT: Και σε άλλα forum που συζητάνε το ίδιο θέμα (link από google) σε πολλές περιπτώσεις αναφέρεται ότι το λειτουργικό έγινε Unbootable!

"DO NOT TRY THIS!!!!! THIS RENDERED MY SYSTEM UNBOOTABLE!!! :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad: :mad:
I had to format and reinstall to get back to running. Luckily I don't keep anything important on my boot device, but it was still bad because of all the software that I have to install to make everything work!!
However after doing ALL of this, I do now have a drive letter C to boot from. I would have been fine with a boot drive E before though if I knew all the hell I'd have to go through to get there.
ONCE AGAIN DO NOT CHANGE DRIVE LETTERS IN THE REGISTRY!!!!"

"The problem, which makes this whole process "difficult" is that the concept of a C: drive only exists within Windows (or within an OS). The BIOS doesn't know anything about drive letters.
So, since the only place that this partition letter is stored is within Windows, you need to change it within Windows. However once Windows is loaded, it needs access to this partition to do it's work. If you change it, existing valid paths will no longer be valid.
So, the easiest (but obviously time-consuming) way to get what you want is to format and install again."

gfk
14-11-2007, 12:27
Δοκίμασε αυτό (http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/showthread.php?t=34768)
κλωνοποίησε την κατάτμηση του λειτουργικού σε οποια κατάτμηση/σκληρό θες, όταν επανεκκινήσεις το σύστημα από τη νέα κατάτμηση το λειτουργικό θα φαίνεται οτι είναι εγκατεστημένο στο δίσκο C: , έτσι συμβαίνει σε εμένα.