PDA

View Full Version : Έκκληση από τον Linus Torvalds στην Ευρωπαϊκή Ένωση σχετικά με πατέντες λογισμικού

circular
24-11-2004, 01:41
Οι Linus Torvalds, Michael Widenius (συν-ιδρυτής της ΜySQL) & Rasmus Lerdorf (δημιουργός της ΡΗΡ) κάνουν μια δημόσια έκκληση προς την ευρωπαϊκή ένωση προκειμένου να μην ψηφιστεί νομοθεσία που θα επιτρέπει την κατοχύρωση software patents στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικά, "In the interest of Europe, such a deceptive, dangerous and democratically illegitimate proposal must not become the Common Position of the member states," λένε οι τρεις πρωτοπόροι του ανοιχτού λογισμικού. "For the sake of innovation and a competitive software market, we sincerely hope that the European Union will seize this opportunity to exclude software from patentability."

Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα γίνει στις 25 & 26 Νοεμβρίου. Η πλήρης έκκληση των τριών πολέμιων του ΕΛ/ΛΑΚ βρίσκεται στο http://www.nosoftwarepatents.com/en/m/intro/app0411.html.

couveland
24-11-2004, 02:03
Από slashdot:
"They also call on the Internet community to express solidarity by placing NoSoftwarePatents.com links and banners on many Web sites"

DVD_GR
24-11-2004, 02:05
σε περιπτωση που γινει αυτο μπορει να γινει copyrighted πχ το διπλο κλικ??

kagelar34
24-11-2004, 02:57
ρε θα μας τρελάνουν εντελώς μ 'αυτές τις πατέντες

με λίγα λόγια θα τα παίρνουν μόνο η MIcrosoft h Adobe η Symantec, πείτε καμιά άλλη ...

έχω ρίξει τόσες ψήφους κατά καιρούς εναντίον .... έχει και άλλη ψηφοφορία ?

bourlas
24-11-2004, 03:42
εγω λεω να πατενταρω την αναπνοη και να χρεωνω ενα δολαριο για καθε μια

kagelar34
24-11-2004, 03:53
εγω λεω να πατενταρω την αναπνοη και να χρεωνω ενα δολαριο για καθε μια
κορυφαίο

circular
24-11-2004, 11:01
χαχα... ωραιες οι ιδεες σας! ακους εκει την αναπνοή...

Κοίτα, το διπλό κλικ δε νομίζω οτι μπορεί να πατεντατιστεί ή ότι έχει πατενταριστεί. Ωστόσο έχουν πατενταριστεί αλγόριθμοι συμπίεσης (LZ77) , εικόνας (GIF), ακόμα και το απλό XOR, με αποτέλεσμα πάρα πολλά προγράμματα να κινδυνεύουν.

kagelar34
24-11-2004, 13:55
καλά τα άλλα, αλλά και το XOR πως ?

circular
24-11-2004, 17:24
Ένα κλασικό παράδειγμα με το XOR είναι ο γρήγορος εντοπισμός colliding sprites σε παιχνίδια ή ακόμα και η αλλαγή του χρώματος του ποντικιού από ασπρο σε μαύρο όταν αλλάζει τοποθεσία.

circular
24-11-2004, 17:36
Ευτυχώς το κίνημα ΕΛ/ΛΑΚ κατά των πατεντών έχει και άλλους υποστηρικτές - ένας Αυστριακός πολιτικός (υπουργός) τάχθηκε εναντίον τους λέγοντας πως κάτι τέτοιο θα ήταν εις βάρος μικρων και μεσαίων επιχειρήσεων που δημιουργούν λογισμικό:
http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39174908,00.htm

kagelar34
03-12-2004, 22:26
Η ψηφοφορία του νομοσχεδίου θα γίνει στις 25 & 26 Νοεμβρίου.

τ3ελικά τι έγινε?

circular
03-12-2004, 23:18
Δεν υπάρχει κάποια νεότερη ανακοίνωση στο site, ϊσως η απόφαση να βρίσκεται στο αρχείο των συνεδριάσεων της ευρωπαικής ένωσης. Πάντως το γεγονός οτι δεν ακούστηκε κάτι ίσως είναι ελπιδοφόρο, πιθανόν η απόφαση να αναβλήθηκε.

Morph
03-12-2004, 23:33
Είδατε την ταινία "The corporation" την έπαιζε μόνο ένας κιν/φος. Δεν είναι ταινία αλλά δοκιμαντέρ περισότερο. Κάποια #@#$ εταιρία είχε πατεντάρει το νερό σε μια χώρα και οι άνθρωποι έπρεπε να πληρώνουν το 1/4 του μισθού τους για να έχουν νερό!!! Απαγορευόταν να συλλέγουν το βρόχινο νερό!!! Συλλέγεις βρόχινο νερό; φυλακή!!

Βέβαια ο λαός εξεγέρθηκε, σκοτώθηκαν μερικές 100αδες κόσμος και τελικά σταμάτησε η εταιρεία.

Ετσι προπαθούν να τα κάνουν όλα.

Πατεντάρουν κ τα ανθρώπινα γονίδια τώρα. Σε λίγα χρόνια -φαντάζομαι- όταν θα έχουν καταστρέψει την ατμόσφαιρα αρκετά και τη σεξουαλική μας ζωή θα μας πούν: θέλετε παιδιά; για μάτια πρέπει να πληρώσετε αυτή την εταιρεία, για μύτη την άλλη, για αυτιά την άλλη αλοιώς... ότι τύχει. Φαντασία;;; Σήμερα ξεκινούν από το software αύριο;;; Αν αντισταθούμε μαζικά οπωσδήποτε θα φρενάρει αυτό, αλλά...

kagelar34
04-12-2004, 04:19
ρε εγώ σε ό,τι και να φτιάχνω δεν αγοράζω πατέντες που να χτυπιούνται όλοοι τους ,αυτοί οι άχρηστοι θα πατεντάρουν και το hello word Που έχουμε στα βιβλία μας

βρε ουστ ουστ από δω χάμω

circular
04-12-2004, 11:47
Μη γελιέσαι, στο μηχάνημά σου εκτελούνται αυτή τη στιγμή πάμπολλες πατέντες. Πχ αν δεν ειχες πληρώσει (εσύ ή η micro$oft) αυτή τη στιγμή δεν θα έβλεπες τα εικονίδια του φόφουμ που είναι gif.

kagelar34
04-12-2004, 23:07
χμμ και έλεγα εγώ γιατί δεν έχει .gif αυτό το φόρουμ. οκ πλάκα κάνω

αν μάθεις κάτι νεότερο όμως σφύρα μάστορα γιατί μας ενδιαφέρει κάργα

_daemon_
05-12-2004, 14:23
κατω οι πατεντες λογισμικου! NO E-PATENTS πσσ πως τα λεω :p

circular
08-12-2004, 20:23
Τελικά έχουμε νεότερα από το μέτωπο. Η ψηφοφορια αναβλήθηκε για το 2005, πιθανώς μέχρι το Μάρτη. ΟΙ λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση ενδέχεται να είναι πολιτικοί, αφού πρόσφατα πολλές χώρες αποφάσισαν να στραφούν κατά των πατεντών. Περισσότερες λεπτομέρειες υπάρχουν στο http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39179397,00.htm. Ένα ακόμα στοιχείο που συνηγορεί στην ύπαρξη πολιτικών λόγων πίσω από αυτή την απόφαση είναι και η άρνηση εισόδου σε έναν από τους συντηρητές του Linux kernel στην δημόσια συνάντηση που οργανώθηκε από το βρετανικό γραφείο πατεντών . Περισσότερα στοιχεία για το γεγονός αυτό υπάρχουν στο http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39179895,00.htm.

Η υπόθεση μυρίζει από μακριά...

kagelar34
08-12-2004, 20:36
Η υπόθεση μυρίζει από μακριά...

Ρε δεν το κατάλαβα αυτό και σορρυ αλλά δεν έχω και πολύ χρόνο για να ψάχνω εξαντλητικά αριστερά δεξία ειδικά αφού αναβλήθηκε.

Εκτιμώ τις πληροφορίες σου αλλά ζητάω τώρα τη δική σου άποψη γιατί θα είσαι πιο ενημερωμένος από εμένα.
Πως το βλέπεις μ' αυτά που ξέρεις ήδη ?αναβολή στην αναβολή σιγά μην ψηφιστεί για αυτό και πολλοί αλλάζουν στάση και γίνονται κατά των πατεντών ή ...#$%@#$%% τα κέρατα του γ@*ω τον αντίχριστό του κλπ

circular
08-12-2004, 21:02
Η δική μου γνώμη είναι η εξής: Μέχρι τώρα οι μεγάλες επιχειρήσεις δεν πίστευαν οτι μπορεί να υπάρξει πρόβλημα και πίστευαν οτι θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο που θα επιτρέπει την καταχώρηση πατεντών (computer implemented inventions τις αποκαλούν). Αλλωστε στην προκαταρκτική ψηφοφορία που είχε γίνει το Μάιο οι περισσότερες χώρες ήταν υπέρ. Ωστόσο πριν από λίγο καιρό η κατάσταση αυτή ανατράπηκε με την προσθήκη της Αυστρίας στις χώρες που δεν επιθυμούν πατέντες και την Ολλανδία που ενώ στην αρχή ήταν θετική τώρα λέει πως θα παραμείνει ουδέτερη. Την κατάσταση αυτή ηρθε να αλλάξει και η είσοδος των νέων χωρών στην ΕΕ. Η ψηφοφορία δεν μπορούσε να γίνει γιατί επρεπε πρώτα το κείμενο του νομοσχεδίου να μεταφραστεί σε όλες τις νέες γλώσσες, αλλιώς οι 10 νέες χώρες δεν θα μπορούσαν να ψηφίσουν. Τώρα αρκετές από αυτές τις χώρες αντιτίθενται στην κατοχύρωση πατεντών. Με βάση τα δεδομένα αυτά οι μεγάλες επιχειρήσεις λογισμικού κατά πάσα πιθανότητα αναπροσάρμοσαν την τακτική τους αφού έβλεπαν οτι ο κίνδυνος να παρθεί μια απόφαση που δεν τις συνέφερε γινόταν μεγάλος. Έτσι θεωρώ πολύ πιθανό οτι ασκησαν κάθε μορφής πίεση στους υπεύθυνους προκειμένου να αναβληθεί η ψηφοφορία και να έχουν περισσότερο χρόνο για να ανασυντάξουν τις δυνάμεις τους και να προβούν σε νέα επίθεση ζητώντας την δυνατότητα κατοχύρωσης πατεντών. Εξάλλου είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της microsoft που απειλούσε την κινεζική κυβέρνηση ότι το OPen source είναι κίνδυνος γι'αυτήν.

Με λίγα λόγια το αν θα παρθεί η αποφαση εξαρτάται πιστεύω από το πόσο ισχυρή στάση μπορούν να κρατήσουν οι χώρες-μέλη της ΕΕ (κάτι που είναι πιο δύσκολο για τις νέες χώρες, αν καταλαβαίνεις τι θέλω να πω ;) ) καθώς επίσης και από την αντόδραση που θα υπάρξει από τον κόσμο.

Η δική σου άποψη ποια είναι?

kagelar34
09-12-2004, 22:00
Η δική σου άποψη ποια είναι?

H δικιά μου δεν έχει σχηματιστεί πλήρως ακόμη(γιατί οπως σου είπα δεν το έχω πολυψάξει ) αλλά πιστεύω ότι τελικά κάτι θα φτιάξουν οι μεγάλες εταιρίες και θα προωθήσουν τα συμφέροντα τους, απλώς δεν θα είναι τόσο έντονη νομοθεσία γιατί υπάρχουμε και εμείς οι απλοί θνητοί...θα δούμε στη συνέχεια

Πάντως ότι μπορούμε κάνουμε...οπότε αν πάρει ξαναά κάτι το αυτί σου ανανέωσε αυτό το thread.Το ίδιο θα κάνω και εγώ

Εγώ όσο σκέφτομαι ότι οι παρατάξεις στην σχολή δεν είχαν ιδέα καν για την συγκεκριμένη ψηφοφορία εκνευρίζομαι, ευτυχώς άρχισαν μερικοί να το ψάχνουν μετά από δική μου προώθηση θέματος και το θέμα θα ξανασυζητηθεί όταν βρουν αρκετή στήριξη και από αάλλους όπως στο παρελθόν .

Ρώτησα ορισμένους επικεφαλείς των παρατάξεων ποιές είναι οι θέσεις των κομμάτων που υποστηρίζουν και δεν ήξεραν!!!!! και να πω ότι είμαι σε κανένα άσχετο φιλοσοφικό....δεν είμαι ίσα-ίσα είμαι στο πρώτο τμήμα της Ελλάδος που ασχολήθηκε με υπολογιστές

Είχες κατέβει πριν κατι μ΄ηνες στην πορεία που έγινε στην Στουρνάρα? Ξέρεις ποιά είναι η θέση της Ελλάδας απέναντι σ αυτά?

kagelar34
09-12-2004, 23:16
Λοιπόν έψαξα λίγο και βρήκα αυτό http://www.noepatents.gr/

Εκεί είναι μια

Διαμαρτυρία κατά των πατεντών λογισμικού

οπότε προτείνω οι μάστορες του φόρουμ να το κάνουν anouncement sticky και ότι μπορούν εκτός αν τα έχουν κάνει πλακαάκια με την MIcrosoft.

Θα έλεγα να προστεθεί το λινκ στο πρώτο ποστ και να γίνει το θέμα sticky. Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι μας !!

Σε λίγο θα ποστάρω και κάτι Links σχετικά, για να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του θέματος.

DarthMoul
09-12-2004, 23:40
Λοιπόν έψαξα λίγο και βρήκα αυτό http://www.noepatents.gr/

Εκεί είναι μια

οπότε προτείνω οι μάστορες του φόρουμ να το κάνουν anouncement sticky και ότι μπορούν εκτός αν τα έχουν κάνει πλακαάκια με την MIcrosoft.

Θα έλεγα να προστεθεί το λινκ στο πρώτο ποστ και να γίνει το θέμα sticky. Πρέπει να ψηφίσουμε όλοι μας !!

Σε λίγο θα ποστάρω και κάτι Links σχετικά, για να συνειδητοποιήσουμε τη σημαντικότητα του θέματος. Νομίζω ότι είσαι λιγάκι υπερβολικός. Αν παρακολουθήσεις λιγάκι τα posts και μιλησεις καμμιά φορά με τους admins θα καταλάβεις ότι μόνο Micro$oft funs δεν είναι.

Εγώ είμαι 100% υπέρ του απατεντάριστου λογισμικού, ακόμα και αν αυτό δεν είναι ελεύθερο. Το χρησιμοποιώ πάνω από 15 χρόνια και όταν μπορώ την δική μου δουλειά την χαρίζω.

Αλήθεια, έχει σκεφτεί κανείς την άλλη όψη του νομίσματος;

kagelar34
10-12-2004, 00:09
Σε καμιά περίπτωση δεν είπα πως είναι Microsoftτικοί !
Απλώς ίσως ήταν ένας άστοχος σαρκασμός στην προσπάθεια μου να πιέσω.Εξάλλου και από τα pm μου με τους μάστορες έχω καταλάβει τι άτομα και νομίζω πως έχουμε κοινές απόψεις στον χώρο αλλιώς δεν θα συμμετείχα σ'ένα φόρουμ που δεν μ'αντιπροσωπεύει.

Πάρτο σαν πλάκα το παραπάνω ....εγώ ας πούμε σκεφτόμουν πως θα βγει π.χ. ο Linos όπως με αυτοσαρκασμό απάντησε στο thread περί Cosmopolitan να κάνει κάτι παρόμοιο εδώ και να δημοσιοποίησει το link με τον καλύτερο τρόπο .Σε καμία περίπτωση αν δεν το κάνει δεν σημαίνει ότι τα παίρνει από την κάθε MICRO$ ...εγώ απλώς το θεώρησα ώς δεδομέννο ότι δεν τα παίρνουν αλλιώς ούτε καν θα έλεγα κάτι τέτοιο

Φυσικά το παρόν thread δεν είναι gia sticky έτσι όπως είναι αλλά μπορεί να επιλεγεί υλικό και να φτιάξουμε ένα καλό χρήσιμο και επαναστατικό thread

Όσο για την άλλη πλευρά αγαπητέ darthmoul ξέρεις ότι όσο τρανός και να γίνεις εσύ και ότι και να βγάλεις με τον ιδρώτα σου ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει μια M$ η οποία θα έχει φροντίσει να αγοράσει εξευτελιστικά τον κάθε πετυχημένο που πίστεψε με ...θε έχει βγάλει κάτι "παρόμοιο" με το δικό σου (σύμφωνα πάντα με το νόμο των πατεντών)...οπότε εσύ πάλι παράνομος θα είσαι .

DarthMoul
10-12-2004, 00:27
Όσο για την άλλη πλευρά αγαπητέ darthmoul ξέρεις ότι όσο τρανός και να γίνεις εσύ και ότι και να βγάλεις με τον ιδρώτα σου ΠΑΝΤΑ θα υπάρχει μια M$ η οποία θα έχει φροντίσει να αγοράσει εξευτελιστικά τον κάθε πετυχημένο που πίστεψε με ...θε έχει βγάλει κάτι "παρόμοιο" με το δικό σου (σύμφωνα πάντα με το νόμο των πατεντών)...οπότε εσύ πάλι παράνομος θα είσαι . Αν εγώ φτιάξω κάτι και το δώσω ελεύθερα, μετά η M$ δεν μπορεί να το κατοχυρώσει. Ανήκει σε εμένα και η χρήση του είναι ελεύθερη σε όλους επειδή το θέλω εγώ. Αν η M$ το κατοχυρώσει και το πουλήσει, με πληρώνει χοντρά.

Το ελεύθερο λογισμικό δεν είναι πράγμα που το πετάς εσύ και το μαζέυει κάποιος άλλος και το χρησιμοποιεί κατά βούληση. Μόνο αυτό δεν είναι.

Η άλλη όψη του νομίσματος που έλεγα τώρα. Κάποιο software (πχ Linux) το φτιάχνουν φοιτητές, και κάποιο άλλο software engineers. Τελικά μέχρι που θα σταθεί το ένα και μέχρι που το άλλο; Αυτό εννοούσα.

kagelar34
10-12-2004, 00:35
Αν εγώ φτιάξω κάτι και το δώσω ελεύθερα, μετά η M$ δεν μπορεί να το κατοχυρώσει. Ανήκει σε εμένα και η χρήση του είναι ελεύθερη σε όλους επειδή το θέλω εγώ

ΝΑι αλλά αυτό που θα βγάλεις εσύ θα μοιάζει με κάτι που η κάθε M$ θα έχει φροντίσει πολύ πιο πριν να αγοράσει.Τότε είσαι παράνομος.Και καλά τώρα που είναι νωρίς και κυκλοφορεί πολύ software ελεύθερο αλλά στο μέλλον δε θα μπορεί να βγει τίποτα γιατί θα υπάρχουν πατέντες για όλα.

Τελικά μέχρι που θα σταθεί το ένα και μέχρι που το άλλο; σορρυ δεν το κατ΄λαβ;α καλά μπορε΄΄ις να πεις λίγα παραπάνω

DarthMoul
10-12-2004, 01:45
ΝΑι αλλά αυτό που θα βγάλεις εσύ θα μοιάζει με κάτι που η κάθε M$ θα έχει φροντίσει πολύ πιο πριν να αγοράσει.Τότε είσαι παράνομος.Και καλά τώρα που είναι νωρίς και κυκλοφορεί πολύ software ελεύθερο αλλά στο μέλλον δε θα μπορεί να βγει τίποτα γιατί θα υπάρχουν πατέντες για όλα.

σορρυ δεν το κατ΄λαβ;α καλά μπορε΄΄ις να πεις λίγα παραπάνω Όλα; Ποια είναι τα όλα; Από πότε οι ανάγκες είναι σταθερές για μπορέσουν να καλυφθούν όλες από πατέντες; Ο χώρος για τον οποίο μιλάς μόνο στατικός και πεπερασμένος δεν είναι. Η λέξη όλα μάλλον δεν ταιριάζει.

Το linux το αναπτύτσουν κυρίως μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας και φοιτητές. Το Solaris, το VMS, το Tru64, το HPUX, το Irix τα αναπτύσουν software engineers. Αν κοιτάξεις λιγάκι τις διαφορές στα χαρακτηριστικά και στην ποιότητα θα δεις ότι είναι τεράστιες. Τελικά όταν έχεις ανάγκες για κάτι πραγματικά προηγμένο και εξαιρετικό, δεν μπορείς να στηρίζεσαι σε ανοιχτό λογισμικό που φτιάχνει ο φοιτητότοκοσμος. Χρειάζεσαι software engineers, έχεις μεγάλο κόστος, θέλεις προστασία της δουλειάς σου και τελικά πρέπει να πουλήσεις και όχι να χαρίσεις.

circular
18-12-2004, 02:29
Έχουμε κάποιες νεότερες εξελίξεις. Τελικά η οδηγία της ΕΕ θα περάσει τη δευτέρα χωρίς ψηφοφορία ή συζήτηση σε μιά σύνοδο για το περιβάλλον (!!!) μαζί με οδηγίες σχετικά με την ποιότητα του νερού με το οποίο κάνουμε μπάνιο (!!!!!! μαλλον τους χρειάζεται κανα tuboflo!!!)

Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει οτι έχει ισχύ η οδηγία αυτή, αφού μόλις περάσει (τη δευτέρα) θα προωθηθει στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο και όλες οι χώρες θα έχουν 3 μήνες για να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεδομένου ότι αναμένεται μεγάλη αντιπαράθεση η τελική ψηφοφορία όπως είχαμε ξαναπεί μάλλον θα γίνει γύρω στο Mάη.

Περισσότερα εδώ http://news.zdnet.co.uk/business/0,39020645,39181570,00.htm

circular
31-12-2004, 11:28
Και μερικές εξελίξεις της τελευταίας στιγμής. Τελικά στην συνεδρίαση δεν περάστηκε η οδηγία αφού ο Πολωνός υπογραμματέας Επιστήμης & Τεχνολογίας πήρε ο λόγο και ζήτησε να αφαιρεθεί το θέμα αυτό από την ατζέντα. Αμέσως δημιουργήθηκε ένα site όπου μπορείτε να βάλετε την υπογραφή σας σε ένα γράμμα που θα πρειέχει το μήνυμα "Ευχαριστούμε Πολωνία" κια το οποίο θα σταλεί στον Πολωνό Υπουργό. Το site είναι http://thankpoland.info/ και το ίδιο το FSF έχει αναρτήσει ένα banner στη σελίδα του GNU ζητώντας την υποστήριξη του κόσμου.

circular
22-01-2005, 13:04
Τελικά το ζήτημα μπορεί να προστεθεί τελευταία στιγμή στην ατζέντα της Δευτέρας αν και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει επίσημα. Τώρα τι δουλειά έχουν οι υπεύθυνοι για την αλιεία με τις πατεντες δε μπορώ να καταλάβω αλλά τεσπα...
http://wiki.ffii.org/Fish0501En

DarthMoul
22-01-2005, 16:56
Τελικά το ζήτημα μπορεί να προστεθεί τελευταία στιγμή στην ατζέντα της Δευτέρας αν και κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει επίσημα. Τώρα τι δουλειά έχουν οι υπεύθυνοι για την αλιεία με τις πατεντες δε μπορώ να καταλάβω αλλά τεσπα...
http://wiki.ffii.org/Fish0501En
Αν έβαζαν το θέμα μόνο του, θα σήμαινε πως είναι εξαιρετικά σημαντικό. Τώρα το υποβαθμίζουν. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που στέλνει τα θέματα στο Ευρωπαϊκό Κοινονούλιο ουσιαστικά καθορίζει και την ημερήσια διάταξη. Για όσους δεν το γνωρίζουν, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελείται από 40-50 μέλη. Σχεδόν τόσα έχει και η Ολυμπιακή Επιτροπή. Κάποιος με πολύ λιγότερα χρήματα από τον Bill Gates πχ, αγόρασε Ολυμπιακούς Αγώνες χάριν της γυναίκας του :p Καταλαβαίνετε τι μπορεί να κάνει ολόκληρος Μπιλάρας χάρην του πορτοφολιού του
:001: