View Full Version : Ερώτηση για freenas
Σκέφτομαι να φτιάξω ένα pc για αποθηκευτικό χώρο στο οποίο θα βάλω 8 500άρηδες δίσκους σε Raid 5.
Λέω να δοκιμάσω το freenas. Ξέρει κάποιος καμιά μητρική και controller sata που θα συνεργαστεί σίγουρα? Σκέφτομαι να βάλω την ASUS P5K deluxe που έχει 6 sata + έναν extra controller με sil3114.
DarthMoul
09-01-2008, 17:22
Το FreeNAS βασίζεται πάνω στο FreeBSD. Λογικά θα έχουν το ίδιο hw compatibility list. Θα το βρεις εδώ (http://www.freebsd.org/doc/en_US.ISO8859-1/books/faq/hardware.html).
Τελικά σκέφτομαι να το πάω πιο συντηρητικά για να μη πάει χαμένη η ASUS P5K Deluxe. Θα βάλω μία Asrock Conroe 1333 και 2 κάρτες pci που δίνουν 4 sata για να έχω υποστήριξη για 8 δίσκους. Το πολύ πολύ αν δε δουλέψει το freenas θα το κάνω με κάποια άλλη διανομή linux με το "δύκολο τρόπο".
Τελικά μετά από πολύ κόπο κατάφερα και το έστησα το μηχάνημα.
Αρχικά έβαλα ένα motherboard Asrock το οποίο έκανε διάφορα προβλήματα. Όταν έμπενα στο web interface, έπρεπε να πατήσω πολλές φορές το link που ήθελα για να δουλέψει και όταν κατάφερα και μοίρασα το δίσκο με Samba φαινόταν να διακόπτεται η σύνδεση μετά από λίγα λεπτά. Τελικά ανακάλυψα ότι μάλλον έφταιγε η κάρτα δικτύου η onboard αλλά δε μπορούσα να βάλω άλλη γιατί και τα δύο pci slot του mpotherboard χρησιμοποιούνταν.
Οπότε αλλάζω motherboard και βάζω ένα Asus με όλα onboard. Βάζω και 2 pci σε Sata Controller της Delock αλλά τότε το Motherboard δε πέρναγε το post. Μάλλον δε του άρεσε που είχα 2 ίδιες κάρτες οπότε αλλάζω τη μία Delock με μία της Roline (Μη μου πείτε για μάρκες, έβαζα ότι έβρισκα μπροστά μου και ήθελα να είναι και φτηνά).
Τότε δούλεψαν όλα εγκατέστησα το freenas και έβαλα και 9 500αρηδες σε RAID 5 και μου βγήκαν περίπου 4 Tera χωρητικότητας. Έφτιαξα και τα share και όλα δουλεύουν μια χαρά και το web interface χωρίς προβλήματα.
Το μόνο που μου κάνει τώρα αλλά δε ξέρω αν είναι σοβαρό είναι όταν μεταφέρω αρχεία στο freenas στη κονσόλα μου βγάζει το εξής μήνυμα:
vr0: rx packet lost
Ξέρει κανείς αν αυτό είναι σοβαρό?
DarthMoul
21-02-2008, 11:06
vr0: rx packet lost
Ξέρει κανείς αν αυτό είναι σοβαρό?
Αν και δεν ξέρω πολλά από freebsd, κρίνοντας από το Linux που είναι παρόμοιο, μάλλον πρέπει να μεγαλώσεις κάποιο tcp/ip buffer. Στο Linux αυτά τα κάνουμε με το sysctl. Κοίταξε για κάτι ανάλογο σε FreeBSD. Σοβαρό δεν είναι πάντως. Απλά σου υποβαθμίζει την ταχύτητα μεταφοράς.
Αν και δεν ξέρω πολλά από freebsd, κρίνοντας από το Linux που είναι παρόμοιο, μάλλον πρέπει να μεγαλώσεις κάποιο tcp/ip buffer. Στο Linux αυτά τα κάνουμε με το sysctl. Κοίταξε για κάτι ανάλογο σε FreeBSD. Σοβαρό δεν είναι πάντως. Απλά σου υποβαθμίζει την ταχύτητα μεταφοράς.
Αν δε είναι τόσο σοβαρό δε το πειράζω γιατί το πιθανότερο είναι να το κάνω χειρότερο. Απλά από τις ρυθμίσεις του δικτύου στο web interface είδα ότι κάρτα ήταν ρυθμισμένη σε Half duplex και το έκανα δοκιμαστικά full duplex και μεχρι στιγμής μου βγάζει πολύ λιγότερα λάθη σε ποσοστό 1/30.
DarthMoul
21-02-2008, 12:44
Αν δε είναι τόσο σοβαρό δε το πειράζω γιατί το πιθανότερο είναι να το κάνω χειρότερο. Απλά από τις ρυθμίσεις του δικτύου στο web interface είδα ότι κάρτα ήταν ρυθμισμένη σε Half duplex και το έκανα δοκιμαστικά full duplex και μεχρι στιγμής μου βγάζει πολύ λιγότερα λάθη σε ποσοστό 1/30.
Είναι αυτό που σου λέω τότε. Αν ανεβάσεις λίγο την tcp/ip buffer, θα φύγουν τελειώς. Αν δεις ότι έχεις χαμηλές ταχύτητας, κοίταξε το. Αλλιώς μην ασχοληθείς.
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.