PDA

View Full Version : Περί Ubuntu

KonKarien
28-01-2008, 19:24
Παιδιά την βοήθειά σας pls.Θέλω να δοκιμάσω το Ubuntu,έγραψα το iso αρχείο σε ένα cd που το έκανα bootable,έβαλα στο boot priority το cd rom,κάνω επανεκίνηση bootάρει το pc από το cd αλλά στο τέλος στην μαύρη οθόνη περιμένει να γράψω κάτι μετά το [DR-DOS]A:\>
Εχετε ιδέα τι πρέπει να δώσουμε εκεί για να προχωρήσει;
Ευχαριστώ προκαταβολικά.:)

MadCatMk2
28-01-2008, 19:26
Όταν λες το έκανες bootable, τί ακριβώς εννοείες; ^o)
Bootable είναι το ISo ούτως ή άλλως..

stred
28-01-2008, 20:04
το αρχείο iso δε το γράφεις σε ενα cd απλα

απο το nero διαλέγεις την επιλογη "εγραφή εικόνας δίσκου" και διαλέγεις το iso.. και το cd γίνεται μόνο του bootable..

KonKarien
28-01-2008, 20:34
Με το Nero Express επέλεξα data bootable cd και το έκαψα.....(αφού έβαλα μέσα το iso)

stred
28-01-2008, 20:56
οχι δεν δουλευει έτσι.. οπως σου εγραψα πιο πανω, χρησιμοποιησε το nero express για ευκολία.. ή αλλιώς στο recorder menu επέλεξε "burn image" ..

KonKarien
28-01-2008, 21:07
οχι δεν δουλευει έτσι.. οπως σου εγραψα πιο πανω, χρησιμοποιησε το nero express για ευκολία.. ή αλλιώς στο recorder menu επέλεξε "burn image" ..

Δηλαδή αυτό που έκαψα δεν παίζει,είναι άχρηστο το πετάω;;

stred
28-01-2008, 21:09
δυστηχως ναι

KonKarien
28-01-2008, 21:11
Ok φτιάχνω καινούργιο...thnks:001:

MadCatMk2
28-01-2008, 21:39
Με λίγα λόγια (γιατί το Nero πάντα καταφέρνει να σε μπερδέψει κάπου), το καις με CloneCD - Images πάντα με CloneCD καίω εγώ τουλάχιστον.

KonKarien
28-01-2008, 21:56
Λοιπόν εντάξ' bootάρισα από cd και θέλω τώρα να κάνω εγκατάσταση.
Έχω λοιπόν 2 σκληρους έναν με XP και 3 partitions,και έναν με vista επίσης με τρία partitions δλδ. dual boot.
Θέλω να βάλω και το ubuntu στο τρίτο partition του σκληρού που έχει τα vista και το οποίο περιέχει μόνο κάποια data που δεν θέλω να χάσω.Πως θα κόψω partitions για το ubuntu;;

stred
28-01-2008, 22:13
λοιπόν θα σου πω καποια βήματα, πρέπει να τα ακολουθήσεις ακριβως.. αν δε καταλαβεις κάτι ρώτα εδω.. αλλιώς στειλε μου pm να σε βοηθησω απο msn αν θες

1.ανοιξε ενα τερματικο στο ubunut(εφαρμογες ->βοηθηματα->τερματικο) και πάτα την εντολή "sudo gparted" , έτσι ανοίγεις ενα γνωστο partition manager.

2. διάλεξε το τελευταίο partition του δευτερου σκληρου και κάνε resize και ασε ενα κομμάτι περίπου 10gb

3.το κομματι αυτό που θα μείνει το 10gb το κάνεις "extended partition"

4.το extended partition που εφτιαξες στο βημα 3 το κόβεις σε 2 κομμάτια, ενα 7 gb με οποιο συστημα αρχειων θες (eth3,reiserfs κτλ) και ενα κομματι 3 gb με reiserfs.

τελος με το gparted! κλειστο. εμενα μερικές φορες αφου τελειωνε την δουλεια επιτυχως κολαγε και επρεπε να το κλεισω και να το ξανα-ανοιξω.. αλλα εκανε τελεια δουλεια.

5,πατα στην επιφάνεια εργασιας το εγκατασταση, σε καποιο βημα σου λεει που να γινει εγκατασταση, επιλεγεις εγκατασταση με το χερι (manual)

6.λοιπον διαλεγεις το partition 7gb και επιλέγεις edit και σημείο επαφης "/"
μετα διαλέγεις το partition 3gb επιλέγεις edit και σημείο επαφης "swap"..

δλδ στο 7gb θα βαλεις το ubuntu και στο 3gb το swap file του

μετα συνεχίζεις κανονικα!

KonKarien
28-01-2008, 22:18
2. διάλεξε το τελευταίο partition του δευτερου σκληρου και κάνε resize
Τα data που έχω εκεί θα χαθούν;

stred
28-01-2008, 22:25
2. διάλεξε το τελευταίο partition του δευτερου σκληρου και κάνε resize
Τα data που έχω εκεί θα χαθούν;

την διαδικασία αυτή την έχω κάνει 2 φορές σε διαφορετικές περιπτώσεις, ποτέ δεν έχω χάσει δεδομένα αλλά να ξέρεις πως υπολογιστές είναι ποτε δεν εισαι σιγουρός για κάτι.. αν είναι τπτ ταινίες και να χαθουν εντάξει τα ξαναβρίσκεις,αλλά αν ειναι τπτ σημαντικό κανε BACKUP!

stred added 4 Minutes and 3 Seconds later...

να σου πω ακόμα πως είναι πολύ καλύτερα αν το ubuntu ειναι συνδεδεμένο στο ιντερνετ κατα την διάρκεια της εγκατάστασης, καθώς κατεβάζει διάφορα αρχεία και γενικά 3-4 φορές που το έχω βάλει σε διαφορετικούς υπολογιστές έτσι πήγε πιο ομαλα..

KonKarien
28-01-2008, 22:35
Λοιπόν ξεκινάω.....Αν σε χρειαστώ θα είσαι online;;

stred
28-01-2008, 22:41
Λοιπόν ξεκινάω.....Αν σε χρειαστώ θα είσαι online;;

ξεκινα,εδω τριγύρω θα είμαι!

δε νομίζω να έχεις κάποιο πρόβλημα..

Υ.Γ.
μη τρομάξεις με το gparted αν σου λέει οτι έγιναν επιτυχώς οι αλλαγες και όταν πατάς το close και πάει να ξαναδιαβάσει τους σκληρους κολάει..... κλέισε την κονσόλα και ξανα-ανοιξέ το.

KonKarien
28-01-2008, 22:55
2. διάλεξε το τελευταίο partition του δευτερου σκληρου και κάνε resize και ασε ενα κομμάτι περίπου 10gb

Όταν πατάω recize που ορίζω τα 10gb;Στο free space preceding.Στο New size ή στο free space following;;

stred
28-01-2008, 22:59
free space following

KonKarien
28-01-2008, 23:06
Όρισα μέγεθος πάτησα apply έκανα save και τώρα βλέπω το partition που όρισα αλλά είναι unallocated....
Τι κάνω τώρα;

stred
28-01-2008, 23:08
βηματα 3 και 4, καντα μαζι αυτα τα 2 και μετα πατα apply

KonKarien
28-01-2008, 23:11

;;;Πως

stred
28-01-2008, 23:16
δε θυμαμαι ακριβως, νομίζω με δεξί κλικ πάνω του και επιλέγεις new ή create partition και μετα στον τυπο επιλέγεις extended

KonKarien
28-01-2008, 23:30
Δεξί κλίκ new ok.Που βάζουμε τα νέα μεγέθη;Στο free space preceding στο new sizeή στο free space following;

stred
28-01-2008, 23:35
new size

10GB για το extended, 7+3 για τα αλλα 2.. (τα αλλά 2 θα φτιαχτουν μεσα στο extended)

Υ.Γ.
πάντως χωρίς να σε θελω να σε στενοχωρήσω έχεις κολήσει στα απλά βήματα.. :)

KonKarien
29-01-2008, 00:03
Μην στενοχωριέσαι δεν στεναχωριέμαι με αυτά.:)
Απλώς η επιλογή extended είναι γκριζαρισμένη.Να πάω να τα διαμορφώσω απο την εγκατάσταση, με το χέρι;

KonKarien added 19 Minutes and 6 Seconds later...

ok τα έφτιαξα

KonKarien added 3 Minutes and 13 Seconds later...

οκ τα έφτιαξα...