PDA

View Full Version : Help για εγκατασταση ubuntu

dam
13-02-2008, 22:08
Καλησπερα παιδια,
θελω να κανω εγκατασταση το ubuntu σε σκληρο ο οποιοσ εχει 3 partitions δυο ntfs που χρεισιμοποιουνται απο τα windows και ενα ελευθερο στο οποιο θελω να εγκαταστισω το ubuntu.
http://img216.imageshack.us/img216/3080/screenshotto7.th.png (http://img216.imageshack.us/my.php?image=screenshotto7.png)

το θεμα ειναι οτι πρεπει να το κανω χειροκινητα ετσι ωστε να μην σβηστουν τα partitions των windows. αν τα διαμορφοσω ετσι οπως φαινεται στη δευτερη φωτο θα γινει αυτο που θελω η θα χασω και τουσ αλλουσ σκληρουσ???
http://img515.imageshack.us/img515/7290/screenshot1tw0.th.png (http://img515.imageshack.us/my.php?image=screenshot1tw0.png)

τα mount points ειναι σωστα??
please help!!!

manolis
13-02-2008, 22:12
Αν καταλαβα καλα εχεις διαγραψει το 3ο ntfs partition και μετά του εχεις κανει εκει το home & filesystem. Αρα καλα ειναι.Δεν θα χασεις κατι απο τα αλλα.

dam
13-02-2008, 22:17
ναι αυτο εκανα.
το mount point για το filesystem πρεπει να ειναι / και για το δευτερο ext3 patrition /home?
σωστα?

manolis
13-02-2008, 22:30
swap? ξεχωριστο usr,var? Γιατι δεν πας στην επιλογή που εχει να τα φτιάξει μονο του στον ελευθερο χώρο?

dam
13-02-2008, 22:41
to swap ποιο ειναι? δεν νομιζω να εβαλα swap. και τα δυο τα εβαλα ext3.
αν το βαλω να κενει μονο του τον ελευθερο χωρο ποσο σιγουρο ειναι οτι θα παρει το ελευθερο παρτιτιον που εχω και οχι τον ελευθερο χωρο απο το partition tovn windows?

manolis
13-02-2008, 22:46
Το swap ειναι το αντιστοιχο page file των win.

Αφου εχει 2 επιλογες:
1. Να παρει τον Ελεθερο χωρο
2.Να παρει ολο τον δισκο.

Άσε που βλέπεις και εγκρινεις τι προκειται να γινει-κανει

schumifer
13-02-2008, 22:51
swap μάλλον θα φτιάξει μόνο του. Πολύ καλή κίνηση να φτιάξεις ξεχωριστό /home.
Καλά σε βλέπω, αλλά θεωρώ απαραίτητο να κάνεις backup των βασικών σου αρχείων, έτσι για το "αν"

dam
13-02-2008, 23:03
δεν εμπιστευτικα αυτον τον τροπο που λες γιατι λεει οτι κανει χρηση του μεγαλυτερου συνεχους ελευθερου χωρου που σε μενα ειναι στο partition των windows, και γιατι οταν πηγα να δω τι παιζει με αυτη την επιλογη δεν μου εβγαλε επιπλεον επιλογες αλλα πηγαινει κατευθειαν στις ρυθμισεις για το ονομα του χρηστη κτλ. οποτε δεν την συνεχισα. λες οτι αν επιλεξω να το κανω οπως μου λες να μου βγαλει τις ρυθμισεις αργοτερα?

dam added 5 Minutes and 1 Seconds later...

αν κανω τελικα αυτο που ελεγα στην αρχη να κανω και 2 αλλα partition /usr , /var?

dam
13-02-2008, 23:45
τελικα λεω να κανω την εγκατασταση κανοντας 3 partitions. ενα για το root~2.5gb ενα για το swap~1gb και ενα για το home με τον υπολποιπο χωρο. πιστευω οτι θα ειναι ενταξει. τι λετε?

Chris Kaf
13-02-2008, 23:57
Προσωπικά δεν εμπιστεύομαι τον graphical partitioner του ubuntu ούτε με σφαίρες, αφού μια φορά μου διέγραψε το /home ενώ του είπα ξεκάθαρα να ΜΗΝ το κάνει. Προτείνω να φτιάξεις πρώτα τα partitions με το livecd του gparted και μετά χρησιμοποιώντας αυτά που έφτιαξες να κάνεις install το ubuntu (μαζοχιστικό απο πλευράς χρόνου/κόπου αλλά απόλυτα ασφαλές). Εγώ δεν έχω χωριστό /var, αλλά /usr έχω. Swap δε νομίζω να φτιάξει μόνο του με τη διαμόρφωση που του έδωσες, καλύτερα φτιάξε εσύ ένα swap partition.

Chris Kaf added 3 Minutes and 0 Seconds later...

τελικα λεω να κανω την εγκατασταση κανοντας 3 partitions. ενα για το root~2.5gb ενα για το swap~1gb και ενα για το home με τον υπολποιπο χωρο. πιστευω οτι θα ειναι ενταξει. τι λετε?

Θα χωρέσει? Δύσκολα, με 2.5 gb / δεν πας μακριά. Πόση RAM έχει το σύστημα? Αν έχει αρκετή τότε μίκρυνε το swap στα 512ΜΒ και εξοικονόμησε χώρο για το /

Μιλάμε περίπου για 17 GB. Εγώ θα το διαμόρφωνα ως εξής:

6 GB /
1 GB swap
10 GB /home

ή 9 GB /home και 7 /

dam
14-02-2008, 00:09
Μιλάμε περίπου για 17 GB. Εγώ θα το διαμόρφωνα ως εξής:

6 GB /
1 GB swap
10 GB /home

ή 9 GB /home και 7 /

εχεις δικαιο. η πρωτη διαμορφωση που προτινεις συμφωνω περισσοτερο. ισως με λιγο μικροτερο swap γιατι εχω 2gb RAM

Chris Kaf
14-02-2008, 00:16
Με 2 GB μνήμης δε νομίζω να το χρησιμοποιήσει και πολύ το swap. Όταν είχα 1GB RAM και έτρεχα πολλά μαζί, καμιά φορά το χρησιμοποιούσε. Με τα 2 το βλέπω ψιλοαδύνατο να χρειαστεί τόσα, παρόλ'αυτά δώσε εσύ 1 GB για να είσαι σίγουρος, μην το ψάχνεις μετά κ δε βρίσκεις.

dam
14-02-2008, 00:20
οκ thnx!!
με τα τρια αυτα partition θα ειμαι ενταξει ετσι?
οποτε το κανω ετσι και σας λεω αργοτερα πως πηγε και αν ολα ειναι ενταξει!!

Chris Kaf
14-02-2008, 00:21
Και κάτι άλλο, εντελώς προσωπική άποψη: Πλέον με τις τιμές των εξωτερικών σκληρών (και των εσωτερικών επίσης) και δεδομένου του οτι τα προσωπικά σου αρχεία θα βρίσκονται στον εξ/σ/ωτερικό σκληρό που προορίζεται γι'αυτή τη δουλειά, και 20 GB στο /home είναι υπερ-αρκετα.

Chris Kaf added 0 Minutes and 41 Seconds later...

οκ thnx!!
με τα τρια αυτα partition θα ειμαι ενταξει ετσι?
οποτε το κανω ετσι και σας λεω αργοτερα πως πηγε και αν ολα ειναι ενταξει!!

Καλή τύχη λοιπόν και ο,τι χρειαστείς εμείς εδώ είμαστε

dam
15-02-2008, 04:06
λοιπον εκανα τελικα 3 νεα partitions οπως ειπα πριν δηλαδη
7 GB /
1 GB swap
9 GB /home
ολα καλα με τα linux αλλα θελοντας να μπω στα windows ειδα οτι ολα ειναι γ******ν!!!! ελεγε οτι ο C τα ειχε φτυσει και δεν μπορει να μπει.
Βαζοντας το σκληρο σε αλλο υπολογιστη μου ελεγε οτι ο σκληρος ηθελε format. Ετσι χρησιμοποιοντας το Seagate.FILE.RECOVERY εσωσα τα αρχεια που ηθελα και εκανα φορματ τον C και εβαλα τα windows ξανα.
στο τελος εκανα repair το boot loader μεσα απο το live cd των ubuntu οποτε ολα καλα τωρα και συνεχισουμε για αλλα!!!
Thanx πολυ παιδια για την βοηθεια!!

schumifer
15-02-2008, 04:19
Είναι κάποιες φορές λαχείο ο partiotion manager του ubuntu . Έχω πάθει κι εγώ ζημιά....

Chris Kaf
15-02-2008, 17:28
Και εγώ, γι'αυτό άλλωστε πρότεινα να φτιάξει απο πριν τα partitions με gparted :)
Χαίρομαι που πήγαν όλα καλά εν τέλει πάντως. dam, καλή αρχή