View Full Version : [Νέος χρήστης] Δε μπορώ να ανοίξω το σκληρό μου...
TeO_SalLov
26-02-2008, 20:47
Καλησπέρα παιδιά,
Είμαι νεότατος χρηστης του openSuse 10.3 οποτε δεν έχω εμπειρία! (γενικά στο linux)
Το linux είναι εγκατεστημένο στον WD80Gb και έχω έναν ακόμη Maxtor40Gb χωρίς λειτουργικό πάνω του, μονο mp3s-photos-videos περιέχει. Γιατί δεν μπορώ να τον ανοίξω? θέλω τα mp3s μου:022:
Επίσης δεν έχω ήχο! έχω την sound blaster live! 24bit δοκίμασα με το "αμαροκ" k τον RealPlayer και δεν ακούγεται ήχος!! έψαξα στις ρύθμισις αλλα δεν κατάφερα κάτι. (έχω k onboard κάρτα ήχου)
Μπορείτε να βοηθήσετε σας παρακαλώ?:(
1.Για να τον ανοιξεις πρέπει να γινει mount στο /mnt και επισης να τον δηλώσεις στο fstab σου.
2. Δυσκολα τα πράγματα με τις creative...Καλύτερα να αφήσεις την onboard
DarthMoul
26-02-2008, 20:55
H Live 24 υποστηρίζεται. Είναι παλιά κάρτα. Την ίδια έχω και εγώ στο pc μου. Οι καινούργιες της creative δεν παίζουν με τίποτα.
TeO_SalLov
26-02-2008, 21:20
Και πως θα τον κάνω mount? τι είναι το fstab?
Καμια ιδέα για το πως να κάνω την sound blaster μου να δουλέψει? έχω 5.1 σύστημα
http://www.tuxfiles.org/linuxhelp/fstab.html
Ρίξε μια ματια στο παραπάνω λινκ και μετά εδώ ειμαστε :)
TeO_SalLov
28-02-2008, 01:51
φιλε μανόλη έψαξα το site συ και αλλα παραπλήσια site, αλλα λόγο παντελούς έλλειψης εμπειρίας στο αντικείμενο linux δεν κατάφερα κάτι. εάν δεν καταφέρω να έχω ήχο και τον δεύτερος σκληρό μου(mp3s-photos-videos) θα αναγκαστώ ή να βάλω ali διανομή linux που να τα αναγνωρίζει όλο το hardware(καμια ιδέα?) ή !δυστυχώς! να ξαναπάω στα windows. κάτι το οποιο δεν θέλω.
Έχετε καμια ιδέα να με βοηθήσετε?:086: :confused: :confused: :096: :096:
schumifer
28-02-2008, 05:32
ΕΠειδή δεν έχω παίξει με suse εδώ και χρόνια θα σου πω μερικά πράγματα που θα παίξουν σε κονσόλα.
ΜΠες λοιπόν σε κονσόλα και γράψε την εντολή mount και πάτα έντερ. Θα σου γράψει τα devices που είναι mounted και πού είναι mounted. Αυτό δώστο μας εδώ να το δούμε.
Η πρώτη σου εντολή, θεωρώντας ότι έχεις K Desktop Environment (KDE)
θα είναι η kcontrol
Αυτή θα σου ανοίξει ένα πρόγραμμα ελέγχου του περιβάλλοντός σου.
Από εκεί θα πας system administration -> disk and file systems .
Καλώς εχόντων των πραγμάτων εκεί θα δεις τα διαμερίσματα των δίσκων σου.
http://www.pctechnology.gr/vbull/vb/attachment.php?attachmentid=19417&stc=1&d=1204160826
Βλέπεις εδώ τα διαμερίσματα των δίσκων σου , τα σημεία που τα έχεις ανεβάσει στο file system σου και τις ονομασίες τους.
Ποιο το νόημα αυτών.
Στο λινουξάκι υπάρχει ένα βασικό σύστημα αρχείων. Οι δίσκοι και τα διαμερίσματά τους δε σηκώνουν δικό τους μπαϊράκι αλλά πρέπει να βρουν ένα σημείο του συστήματος να μπουν. Έχεις μεν τη συσκεύη αλλά πρέπει να ορίσεις και πού στο καλό θες να τοποθετείται στο σύστημά σου.
Πρέπει λοιπόν ένα device που βλέπουμε στη φωτογραφία να το κάνουμε mount σε ένα mount point.
Θα βρεις λοιπόν ένα /dev/ΚΑΤΙ που υποθέτεις ότι είναι ο σκληρός δίσκος ή το partition που σε ενδιαφέρει και σε κονσόλα θα γράψεις το παρακάτω μακρυνάρι
sudo mkdir /media/MP3;mount -t ntfs -o defaults,utf8,ro /dev/ΚΑΤΙ /media/MP3
Δοκίμασε έτσι και συνεχίζουμε με την αναφορά από εσένα του αποτελέσματος της mount και των τυχόντων σφαλμάτων της τελευταίας εντολής.
Αν την τελευταία εντολή τη δεχτεί χωρίς γκρίνιες (θα μου κάνει έκπληξη, ποτέ δεν έχω πετύχει τέτοια φάση με την πρώτη) τότε για πες τι κάνει ότι του πεις
ls /media/MP3
Στο λίνουξ τα κεφαλαία είναι κεφαλαία και τα μικρά είναι μικρά.
TeO_SalLov
28-02-2008, 13:14
schumifer σε ευχαριστω παρα πολυ πο με βοηθας. να σε ενημερωσω οτι αλλαξα διανομη εβαλα την mandriva one(2007).
Μου φαινεται ευκολοτερη!
Μεσα απο το start->system->configure your computer->mount points εκανα mount τον maxtor μου, εθεσα mount point στο /mnt/windows. μου λεει οτι ειναι mounted. βλεπω τον φακελο ´windows´ κανονικα αλλα μου λεει οτι ειναι ´locked´ θα πρεπει να μπω ως root? στα option τσεκαρισα να μπορει να κανει ´write´ ο καθε user και κατι παραπλισια για δικαιωματα.
και κατι ακομη ,
εχω 5.1 ηχεια. απ'οτι ειδα εχει τους drivers ALSA και δουλευει κανονικα ο ηχος αλλα δεν δουλευουν 6καναλο. για αυτο να ψαξω κανα προγραμμα στο internet? στα windows εκανα virtual sourround μεσω του προγραμματος της creative. (logitech ηχεια)
1. Τώρα εχει δικαιώματα μονο ο root.Δηλαδη αν ανοιξεις απο κονσόλα σαν ροοτ τον konqueror τοτε θα μπορεις να δεις και να γράψεις στα άλλα partitions.
Πρέπει να αλλαχτούν τα δικαιώματα δηλαδη.Μήπως θα μπορούσες να μας δώσεις το fstab σου? ( gedit /etc/fstab )
2.Bρές τον kmix (kmenu-multimedia) και δες τις ρυθμίσεις του.
σορρυ για τη μη βοήθεια.. αλλά δεν έβαζες κανα ubuntu να δεις την υγειά σου? εκεί όλα αυτά γίνονται αυτόματα!
schumifer
28-02-2008, 19:05
Ναι ρε παλικάρι, αφού τις αλλάζεις σαν τα πουκάμισα βάλε kubuntu να στα στέλνω όλα σε screenshots ή έτοιμα scripts να μην κουνάς ούτε το δαχτυλάκι σου. Δε θα στο έλεγα αλλά αφού είσα σε φάση αλλαγών ...ΛΟΛ
Επίσης , μέχρι να μάθεις λίγο τα κατατόπια κάνε τη Μανώλεια μαγκιά και άσε readonly το δίσκο σου.
Ναι ρε παλικάρι, αφού τις αλλάζεις σαν τα πουκάμισα βάλε kubuntu να στα στέλνω όλα σε screenshots ή έτοιμα scripts να μην κουνάς ούτε το δαχτυλάκι σου. Δε θα στο έλεγα αλλά αφού είσα σε φάση αλλαγών ...ΛΟΛ
Βρε, βρε! Μου μοιαζει? :p
Επίσης , μέχρι να μάθεις λίγο τα κατατόπια κάνε τη Μανώλεια μαγκιά και άσε readonly το δίσκο σου.
Χαχαχαχαχαχα.
Για να ειναι ήσυχος, όχι τίποτα αλλο :)
TeO_SalLov
01-03-2008, 16:02
1. Τώρα εχει δικαιώματα μονο ο root.Δηλαδη αν ανοιξεις απο κονσόλα σαν ροοτ τον konqueror τοτε θα μπορεις να δεις και να γράψεις στα άλλα partitions.
Πρέπει να αλλαχτούν τα δικαιώματα δηλαδη.Μήπως θα μπορούσες να μας δώσεις το fstab σου? ( gedit /etc/fstab )
2.Bρές τον kmix (kmenu-multimedia) και δες τις ρυθμίσεις του.
manoli ευχάριστο πολύ. μπήκα από την κονσόλα ως root στον konqueror και πήρα t a αρχεία p ήθελα. δε γίνετε να δώσω δικαιώματα έτσι ώστε να μη χρειάζεται να μπαίνω ως root στον 2σκληρό m?
στο mount options έχω τσεκαρισμένα -> sync, nosuid, user.
στα options του kmix δεν βρήκα καμια δυνατότητα virtual surround....
<--fstab-->
/dev/hda1 / ext3 defaults 1 1
/dev/hda6 /home ext3 defaults 1 2
/dev/hdb /mnt/cdrom auto umask=0,users,noauto,ro,exec 0 0
/dev/hdc /mnt/cdrom2 auto umask=0,users,noauto,ro,exec 0 0
/dev/fd0 /mnt/floppy auto umask=0,users,sync,noauto,exec 0 0
/dev/hdd5 /mnt/windows ntfs user,sync,defaults 0 0
none /proc proc defaults 0 0
/dev/hda5 swap swap defaults 0 0
<--fstab-->
schumifer
01-03-2008, 16:44
/dev/hdd5 /mnt/windows ntfs user,sync,defaults 0 0
Εδώ αυτή η γραμμή πρέπει να γίνει
/dev/hdd5 /mnt/windows ntfs user,uid=XXXX,sync,defaults 0 0
όπου ΧΧΧΧ το user ID του χρήστη σου.
Στο debian είναι 1000
πηγαινε απο το kmenu-system-usermanager(kuser) και δες απο τα groups πιο ειναι το uuid του λογαριασμου σου.
TeO_SalLov
01-03-2008, 21:54
Σας ευχάριστο schumifer και μανόλη, το έκανα k είναι πλέον προσβάσιμος.
Συγγνώμη που σας πρήζω αλλα για το virtual surround p σας λέω...?
Εσύ μανόλη με τα ηχεία σ, όταν ακούς mp3 ακούγονται από όλα τα ηχεία? χωρίς κάποια ρύθμιση?
Ωραια! Ειδες?Αν το "παιδευεις" λιγο μετά ειναι όλα όμορφα:)
Οσο για τα ηχεια, αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ανεβάσεις ενα-ένα τα κανάλια.Δεν εχω δει εγώ τετοια επιλογή που λες.
Εμενα παιζουν κανονικά PLII music.Δεν εχω καποιο πρόβλημα(να μην το ματιάσω)
Δες τα sceenshots του kmixer που εχω βάλει στa attachments :
TeO_SalLov
01-03-2008, 23:03
Οσο για τα ηχεια, αν δεν κάνω λάθος πρέπει να ανεβάσεις ενα-ένα τα κανάλια.Δεν εχω δει εγώ τετοια επιλογή που λες.
Εμενα παιζουν κανονικά PL| music.Δεν εχω καποιο πρόβλημα(να μην το ματιάσω)
Δες τα sceenshots του kmixer που εχω βάλει στa attachments :
δες τα δικά m screenshots μήπως κάνω κάνα λάθος.
Τα δικά σ ηχεία νομίζω έχουν δικό τους decoder για να δίνουν τον ήχο σε όλα τα κανάλια. εγώ το έκανα αυτό μέσω virtual surround προγράμματος τις κάρτα ήχου μου. :105: :105:
οnboard κάρτα ειναι ετσι?Ειναι intel ή οχι? Εμενα την έβλεπε στην αρχή intel και τώρα πλέον κανονικά σαν nvidia. Ανοιχτό το βλέπω το surround. Για δώσε ως ροοτ ενα
lspci
θα σου βγάλει κατι σαν και αυτο:
localhost manuel # lspci
00:00.0 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a2)
00:01.0 ISA bridge: nVidia Corporation MCP55 LPC Bridge (rev a3)
00:01.1 SMBus: nVidia Corporation MCP55 SMBus (rev a3)
00:01.2 RAM memory: nVidia Corporation MCP55 Memory Controller (rev a3)
00:02.0 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a1)
00:02.1 USB Controller: nVidia Corporation MCP55 USB Controller (rev a2)
00:04.0 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 IDE (rev a1)
00:05.0 RAID bus controller: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:05.1 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:05.2 IDE interface: nVidia Corporation MCP55 SATA Controller (rev a3)
00:06.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI bridge (rev a2)
00:06.1 Audio device: nVidia Corporation MCP55 High Definition Audio (rev a2)
00:08.0 Bridge: nVidia Corporation MCP55 Ethernet (rev a3)
00:0e.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI Express bridge (rev a3)
00:0f.0 PCI bridge: nVidia Corporation MCP55 PCI Express bridge (rev a3)
00:18.0 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] HyperTransport Technology Configuration
00:18.1 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Address Map
00:18.2 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] DRAM Controller
00:18.3 Host bridge: Advanced Micro Devices [AMD] K8 [Athlon64/Opteron] Miscellaneous Control
01:07.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8185 IEEE 802.11a/b/g Wireless LAN Controller (rev 20)
03:00.0 VGA compatible controller: nVidia Corporation GeForce 8600 GTS (rev a1)
localhost manuel #
Το τελευταίο screenshot σου απο το ControlCenter ειναι ενταξει.Την alsa πρέπει να εχεις σαν default.Δεν υπάρχει λόγος να το πειράξεις
Υ.Γ: Τις εντολές και τα αποτελέσματα καλό θα ειναι να τα βάζουμε σε code tags (αυτο με την δίεση) για να μην γίνεται τεράστιο το post. :)
TeO_SalLov
03-03-2008, 01:51
Έχω δυο κάρτες ήχου: intel onboard και sound blaster σε κάρτα pci.
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 82845G/GL/GE/PE DRAM Controller/Host-Hub Interface (rev 02)
00:01.0 PCI bridge: Intel Corporation 82845G/GL[Brookdale-G]/GE/PE Host-to-AGP Bridge (rev 02)
00:1d.0 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #1 (rev 02)
00:1d.1 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #2 (rev 02)
00:1d.2 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) USB UHCI Controller #3 (rev 02)
00:1d.7 USB Controller: Intel Corporation 82801DB/DBM (ICH4/ICH4-M) USB2 EHCI Controller (rev 02)
00:1e.0 PCI bridge: Intel Corporation 82801 PCI Bridge (rev 82)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation 82801DB/DBL (ICH4/ICH4-L) LPC Interface Bridge (rev 02)
00:1f.1 IDE interface: Intel Corporation 82801DB (ICH4) IDE Controller (rev 02)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) SMBus Controller (rev 02)
[B]00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)
01:00.0 VGA compatible controller: ATI Technologies Inc RV350 AS [Radeon 9550]
01:00.1 Display controller: ATI Technologies Inc RV350 ?? [Radeon 9550] (Secondary)
02:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS
02:0b.0 Ethernet controller: Realtek Semiconductor Co., Ltd. RTL-8139/8139C/8139C+ (rev 10)
σε βοηθησα να καταλαβεις για να με κανεις να καταλαβω κ εγω? :) :)
Έχω δυο κάρτες ήχου: intel onboard και sound blaster σε κάρτα pci.
00:1f.5 Multimedia audio controller: Intel Corporation 82801DB/DBL/DBM (ICH4/ICH4-L/ICH4-M) AC'97 Audio Controller (rev 02)
02:0a.0 Multimedia audio controller: Creative Labs SB Audigy LS
Ωραια, εσύ θες την creative αλλα τώρα παιζει με την άλλη.Σωστα?
Αν ναι, κανε την onboard a.k.a intel disable από το Bios.
σε βοηθησα να καταλαβεις για να με κανεις να καταλαβω κ εγω? :) :)
Χαλαρά και όλα θα γίνουν. :)
vBulletin® v3.8.6, Copyright ©2000-2012, Jelsoft Enterprises Ltd.