PDA

View Full Version : Είναι δίκαιη η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την Microsoft;

DarthMoul
25-12-2004, 02:55
Όπως θα έχετε διαβάσει και σε άλλα posts ή στον τύπο, το ευρωπαϊκό δικαστήριο επέβαλε στην microsoft 497 εκ ευρώ πρόστιμο (650 εκ δολλάρια) για κατάχρηση της μονοπωλιακής των windows με σκοπό να εμποδίσει τον ανταγωνισμό στον τομέα των multimedia. Παράλληλα την υποχρεώνει να αφαιρέσει όλες τις multimedia εφαρμογές που είναι ενσωματομένες στο λειτουργικό, περιλαμβανομένου και του media player, και να δώσει ελεύθερο το multimedia API των windows.

Μαζί με την ψήφο θα ήθελα και την γνώμη σας.

spresv
25-12-2004, 03:16
Μαλον ειναι δικαιη, γιατι αρκετα μας εχει βασανισει με το κ*λολειτουργικο της....

Atari[Xp+]
25-12-2004, 03:32
Επειδή είναι λίγο αργά [όχι πολύ βεβαια] :030: μπερδεύτηκα και ψήφισα κατά της M.S , τώρα που το ξανασκέφθηκα όμως θέλω να πώ πως όλοι την βρίζουμε , όλοι δήθεν αγανακτούμε μαζί της , αλλά κατά 98% όλοι win [98,mill,2000,xp,2003] έχουμε περασμένα στα άδυτα του h.d μας ,.
Και αμφιβάλω εάν οι μισοί απο μας ξέρουν έστω και 10 εντολές m.s dos .
Δικά της είναι τα win .... και το ξέρει αυτό ...... :071: ότι θελει τα κάνει .... :023:

john_dr
25-12-2004, 03:38
Ναι και από μένα. Δεν λέω. Ο άλλος πληρώνει ένα κάρο λεφτά και καλό είναι να έχει εξ αρχής ένα ικανοποιητικό πλήθως εφαρμογών. Αλλά όχι να εγκαθίστανται και με το ζόρι. Προαιρετικά.
Καλύτερα δεν θα ήταν χωρίς ΙΕ και Media player? Υπάρχουν περιπτώσεις που η de facto εγκατάσταση στο λειτουργικό αυτών των προγραμμάτων δημιουργεί προβλήματα.

ThorLite
25-12-2004, 03:41
Εγω ψηφισα με αφηνει αδιαφορο καθως δεν εχω προβλημα με τον ΙΕ και media player καθως χρησιμοποιω κυριως Firefox και τον Μedia Player Classic του gabest......

outlaw
25-12-2004, 03:44
Λεφτά, λεφτά, λεφτά......πολλά λεφτά. Εδώ άνθρωποι πεινάνε και αυτοί ***παλινδρομούν. Φράγκα που πάνε απο την μία τσέπη στην άλλη. Τεράστια ποσά που σε ζαλίζουν την στιγμή που παραπονούμαστε για την τιμή της βενζήνης (κ.ο.κ.). Το όχι πάει διότι σ έναν αγώνα μπορείς να περάσεις χτύπημα στον αντίπαλο, αλλά όταν αυτός είναι τιτάνας και το χτύπημα δεν τον ξαπλώσει τότε στο 100% των περιπτώσεων πας στο καναβάτσο (βλέπετε διαμάχη MS-Nvidia και πως κατέληξε). Τα σπαζμένα στο τέλος θα κληθούν να τα πληρώσουν οι MS-clients (όχι τα τερματικά.....αυτοί που δεν ψαρεύουν στ ανοιχτά...).

Atari[Xp+]
25-12-2004, 03:47
Είναι πολύ δύσκολο να βάλει κάποιος τον firefox , και το winamp ας πούμε :031: :041: .... και να σβήσει τις συντομέυσεις του ie και του media player :080: :080: . τεσπα , . . . και να τα κάνει default players .

doubleh
25-12-2004, 05:39
Βασικά δεν είχα ποτέ κανένα πρόβλημα, ούτε στο φιρεφοχ, ουτε στο ςιναμπ να παιζει ηχο και ο μεδια πλαυερ βιντεο.
Αυτό που με προβληματίζει είναι το ζήτημα με το multimedia API. Καταρχήν, αυτό που έχουν οι προγραμματιστές είναι αρκετό να φτιάξουν τις εφαρμογές που θέλουν? Κρίνοντας από τις εφαρμογές που υπάρχουν μάλλον ναι. Επίσης, ο χρήστης αγοράζει και το API? Μάλλον όχι. Στο κάτω κάτω, κλήσεις στο multimedia APi μάλλον δεν μπορούν να θεωρηθούν κλήσεις του πυρήνα των windows, οπότε γιατί να υποθέτουμε πως το δίνει στο χρήστη η MS με τα windows?
Είπαμε, έχει κάνει στραβά η Μ$, αλλά ας μην γινόμαστε και γραφικοί. Ασ μην γίνουμε για την Μ$ ότι η Λουκά για τον Πάπα, έλεος δηλαδή.

soler
25-12-2004, 11:47
Εγω ψηφισα με αφηνει αδιαφορο καθως δεν εχω προβλημα με τον ΙΕ και media player καθως χρησιμοποιω κυριως Firefox και τον Μedia Player Classic του gabest......

Μια απ' τα ιδια και εδω....

stavpal
25-12-2004, 14:14
με αφήνει αδιάφορο εφόσον χρησιμοποιώ την αλεπού της φωτιάς και τον media player classic

saxon_747
25-12-2004, 14:53
Δεν με νοιαζει καθολου... Firefox/Opera, winamp...

varelasj
25-12-2004, 14:56
Δεν με πολυαποσχολει ετσι κι αλλιως! Λεφτα εχει να πληρωσει....

circular
25-12-2004, 17:33
Συμφωνώ εν μέρει γιατί με την πολιτική της προσπαθεί να διατηρήσει το μονοπώλιο που έχει και κάνει τη ζωή πιο δύσκολη στους προγραμματιστές άλλων εταιριών, αλλά δεν σταματά το θέμα απλά εδώ. Το κατα πόσον η δημοσίευση του ΑΡΙ είναι κάτι καλό αυτό δε μπορώ να το πω με σιγουριά, γιατί σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για νέες- πιθανώς πρωτοποριακές- εφαρμογές που θα μπορουν να ενσωματωθούν καλύτερα στο λειτουργικό. Από την άλλη όμως υποχρεώνει τους ευρωπαίους καταναλωτές - πελατες της να αγοράζουν (κατά πάσα πιθανότητα στην ίδια τιμη) ένα υποδεέστερο προϊόν. Θα μου φανεί απόλυτα λογικό αν αρχίσει ο κόσμος να αγοράζει λειτουργικό από άλλες χώρες (πχ απο αμερική) ώστε να υπερπηδήσει αυτό το πρόβλημα.

DarthMoul
25-12-2004, 17:51
Συμφωνώ εν μέρει γιατί με την πολιτική της προσπαθεί να διατηρήσει το μονοπώλιο που έχει και κάνει τη ζωή πιο δύσκολη στους προγραμματιστές άλλων εταιριών, αλλά δεν σταματά το θέμα απλά εδώ. Το κατα πόσον η δημοσίευση του ΑΡΙ είναι κάτι καλό αυτό δε μπορώ να το πω με σιγουριά, γιατί σίγουρα θα ανοίξει το δρόμο για νέες- πιθανώς πρωτοποριακές- εφαρμογές που θα μπορουν να ενσωματωθούν καλύτερα στο λειτουργικό. Από την άλλη όμως υποχρεώνει τους ευρωπαίους καταναλωτές - πελατες της να αγοράζουν (κατά πάσα πιθανότητα στην ίδια τιμη) ένα υποδεέστερο προϊόν. Θα μου φανεί απόλυτα λογικό αν αρχίσει ο κόσμος να αγοράζει λειτουργικό από άλλες χώρες (πχ απο αμερική) ώστε να υπερπηδήσει αυτό το πρόβλημα. Η επίσημη ανακοίνωση της MS έλεγε πως η Reduced Media Edition θα κυκλοφορεί αποκλειστικά στην Ευρώπη, στην ίδια τιμή. Η εισαγωγή software από χώρες εκτός ΕΕ έχει προνομιακή δασμολογική μεταχείριση. Νομίζω πως η MS θα διαθέσει τα προγράμματα ως freeware.

Μια και δεν έχω ψηφίσει ακόμα θέλω να θέσω και άλλη μία ερώτηση προς συζήτηση.
Τα windows, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι Industry Standard. Μπορεί ένα δικαστήριο να αποφασίσει τι θα περιλαμβάνει αυτό το standard; Η αφηρημένη έννοια της ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι πάνω από τα πολύ συγκεκριμένα βιομηχανικά πρότυπα;

Και κάτι ακόμα. Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο αγοράς της MS πέφτει διακρώς και επιταχυνόμενα.
Αν η MS ασκούσε μονοπωλιακές πρακτικές δεν θα έπρεπε να αυξάνεται;

maddoctor
25-12-2004, 19:22
Συμφωνώ 1000% :040: :040:

JimmyFox
25-12-2004, 20:22
Eν μέρει σωστή.... Το κάθε O/S θα πρέπει να παρέχει στον χρήστη δυνατότητα χρήσης αρχείων multimedia. Πως θα μας φαινόταν άν έπρεπε να πληρώσουμε για να αγοράσουμε έναν Multimedia Player ωστε να δούμε κάποιο αρχείο video? Ξεχάσαμε τον Ιnternet Browser Netscape ο οποίος ήταν εμπορικό πρόγραμμα? Πόσοι τον αγόρασαν τελικά? Προτιμoύσαν τον τρύπιο αλλά τζάμπα ΙΕ? Το έγκλημα της MS είναι οτι τα προγράμματά της είναι πιο τρύπια και απο σουρωτήρι, οχι οτι τα δίνει μαζί με το O/S.

Θέλω να πω, ο απλός χρήστης δεν έχει ούτε την όρεξη ούτε και τα λεφτά να ξοδεύει για να κάνει τόσο απλό ωστε να ακούσει ένα CD από τον Η/Υ του τον οποίο μάλιστα ακριβοπλήρωσε.

Έχουμε συνηθίσει με τις freeware εφαρμογές. Ποιος από εμάς θα πλήρωνε για έναν Player?

Η βέλτιστη λύση είναι η δικαστική επιβολή να εγκαθίστανται προαιρετικά αυτά τα προγράμματα της MS (media player, IE κλπ)

sa1901
25-12-2004, 21:40
...

Έχουμε συνηθίσει με τις freeware εφαρμογές. Ποιος από εμάς θα πλήρωνε για έναν Player?

Η βέλτιστη λύση είναι η δικαστική επιβολή να εγκαθίστανται προαιρετικά αυτά τα προγράμματα της MS (media player, IE κλπ)
Συμφωνώ απόλυτα.

john_dr
25-12-2004, 22:28

Ακριβώς αυτό. Όπως και με το Linux. Αν δεν θες κάτι ΔΕΝ το βάζεις.

Orthodox
26-12-2004, 04:49
Εν μέρει ψηφίζω καθώς θα συμφωνήσω ότι πρέπει τα προγράμματα να είναι προαιρετικά και όχι με το έτσι θέλω…!!!

Ουσιαστικά δεν μου πέφτει λόγος και δεν με ενδιαφέρει άμεσα γιατί δεν αγοράζω τις άδειες….
Αν όμως αγόραζα μια άδεια λειτουργικού η ελάχιστη απαίτηση μου θα ήταν να πληρώσω καθεαυτό το λειτουργικό και όχι τα επιπρόσθετα προγράμματα που μου πασάρει με το έτσι θέλω καθώς αυτά ανεβάζουν την τιμή του τελικού προϊόντος…

doubleh
26-12-2004, 05:26
Το χειρότερο πάντως σε αυτή την ιστορία είναι η υποκρισία των θιγόμενων εταιριών.
ΑΜΑ ΔΕΝ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΛΕΓΕΤΑΙ LINUX
Πόσες από δαύτες το έχουν στηρίξει ουσιαστικά?????
Η μοναδική είναι η Oracle και αυτή που βγάζει το quake κλπ. και ίσως κάποιες άλλες, που όμως δεν έχουν κάνει μηνύσεις στην Μ$. Ειρωνία δεν είναι αυτό???
Επίσης, υπάρχουν και κάποιες που στηρίζουν λινουξ έχοντας όμως και κάποιο unix-οειδές, πχ sun-solaris, ibm-aix.
Απο τη στιγμή που σαν "πελάτης" της Μ$ δεν έχω να κερδίσω κάτι από την απόφαση του δικαστηρίου, είμαι εναντίον καθώς δεν δέχομαι να γίνομαι φερέφωνο υποκριτριών εταιριών, οπότε και ψηφίζω κατά.

bourlas
29-12-2004, 02:24
εν μερει συμφωνω με την αποφαση διοτι
α) με τα κ0λ0-drm (digital right management) ποτε δεν ξερεις τι εχεις στον υπολογιστη σου σε ποιους μιλαει κτλ
β) το κολπο με το ευρωπαικο δικαστηριο ειναι φοβερο και σατανικο. Γιατι κυριοι ειναι αντιμονοπωλιακη μονο στην αμερικη? ειναι και στην ευρωπη, να βγαλουμε και εμεις κανα φραγκο και στην αφρικη και στην ασια και στην ανταρκτικη. Περιμενω συνεχεια απο αφρικη και ασια.
γ) να δωσει ελευθερο το multimedia api απο τα windows δεν ξερω πολλα πανω στο θεμα αλλα εχω διαβασει καπου οτι τα blue ray και τα HD dvd θα ειναι συμπιεσμενα κωδικοποιημενα με WMV 9. αρα ισως ειναι καλη περιπτωση για ολους τους multimedia προγραμματιστες κτλ

assasine
30-12-2004, 02:57
Η επίσημη ανακοίνωση της MS έλεγε πως η Reduced Media Edition θα κυκλοφορεί αποκλειστικά στην Ευρώπη, στην ίδια τιμή. Η εισαγωγή software από χώρες εκτός ΕΕ έχει προνομιακή δασμολογική μεταχείριση. Νομίζω πως η MS θα διαθέσει τα προγράμματα ως freeware.

Μια και δεν έχω ψηφίσει ακόμα θέλω να θέσω και άλλη μία ερώτηση προς συζήτηση.
Τα windows, μας αρέσει δεν μας αρέσει, είναι Industry Standard. Μπορεί ένα δικαστήριο να αποφασίσει τι θα περιλαμβάνει αυτό το standard; Η αφηρημένη έννοια της ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι πάνω από τα πολύ συγκεκριμένα βιομηχανικά πρότυπα;

Και κάτι ακόμα. Τα τελευταία χρόνια το μερίδιο αγοράς της MS πέφτει διακρώς και επιταχυνόμενα.
Αν η MS ασκούσε μονοπωλιακές πρακτικές δεν θα έπρεπε να αυξάνεται;
Η MS δεν πουλάει απλά ένα λειτουργικό αλλά "διανομή λογισμικού" κάτι σαν το "linux" που κάποια προγράμματα δίνονται δωρεάν (και βγάζει τα σπασμένα μέσω DRM πχ...) και κάποια άλλα πωλούνται.

Τα MS Windows δεν είναι πρότυπο γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας διεθνής οργανισμός που να αναγνωρίζει κάτι τέτοιο και να πιστοποιεί συμβατότητα, ποιότητα κλπ. Κάτι σαν το ISO δηλ. Αλλά ακόμη κι αν θεωρηθεί πρότυπο το λειτουργικό της δεν μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιες δυνατότητες πολυμέσων γιατί ξεφεύγουν από την έννοια του λειτουργικού συστήματος. Η MS προσπαθεί να επιβάλει την πλατφόρμα της εκμεταλλευόμενη το μέγεθός της.

Το μόνο που ρυθμίζει την αγορά είναι η ισχύς των εταιριών και των συνασπισμών τους και όχι τα βιομηχανικά πρότυπα. Δεν κυβερνούν οι μηχανικοί αλλά οι διευθυντές και οι μεγαλομέτοχοι.

Θέλω η ΕΕ να πρωτοτυπήσει και να απαιτήσει τη συνοδεία του λογισμικού από πλήρη εγγύηση.

Η MS ίσως χάνει σε απόλυτα ποσοστά επειδή τα τελευταία χρόνια μπήκαν στην αγορά δυναμικά η Κίνα και οι Απωανατολικές χώρες που στρέφονται στο φθηνότερο gnu linux. Στη Δύση είναι μονοπώλιο.

Η MS θα δώσει δωρεάν τις εφαρμογές που θα αφαιρεθούν και όλα θα έρθουν στα ίσια τους. Ο κόσμος κινείται από συνήθεια σε πολύ μεγάλο ποσοστό, θα τις κατεβάσει ούτως ή άλλως και θα τις χρησιμοποιήσει κατά κόρον.

DarthMoul
30-12-2004, 03:36
Τα MS Windows δεν είναι πρότυπο γιατί απλά δεν υπάρχει κανένας διεθνής οργανισμός που να αναγνωρίζει κάτι τέτοιο και να πιστοποιεί συμβατότητα, ποιότητα κλπ. Κάτι σαν το ISO δηλ. Αλλά ακόμη κι αν θεωρηθεί πρότυπο το λειτουργικό της δεν μπορεί να περιλαμβάνει τέτοιες δυνατότητες πολυμέσων γιατί ξεφεύγουν από την έννοια του λειτουργικού συστήματος. Η MS προσπαθεί να επιβάλει την πλατφόρμα της εκμεταλλευόμενη το μέγεθός της.
Ήμουν εντελώς σαφής σε αυτό που είπα. Μίλησα για βιομηχανικό πρότυπο και όχι για πιστοποιημένο πρότυπο. Το ένα δεν συνεπάγεται το άλλο. Σαφώς και τα windows δεν έχουν πιστοποίηση. Ακολουθούν κάποια πρότυπα όπως το ISO, το POSIX και το ANSI αλλά δεν είναι τα ίδια πιστοποιημένα. Η πιστοποίηση ενός προτύπου γίνεται από κάποιον οργανισμό. Η καθιέρωση του όπως γίνεται από την αγορά.
Το Linux ας πούμε έχει POSIX πιστοποίηση αλλά όχι OSF. Δηλαδή δεν μπορεί να ισχυριστεί κανέις ότι το Linux είναι unix, ακόμα και αν είναι 99% ίδιο.

Για να ξαναθέσω το ερώτημα. Τελικά τα windows καθιερώθηκαν ώς industry standard όπως τα ξέρουμε. Οι μηχανικοί της MS ενσωμάτωσαν και multimedia δυνατότητες και η αγορά τα δέχτηκε έτσι. Έχει δικαίωμα το δικαστήριο να υποχρεώσει τον κατασκευαστή τους να αφαιρέσει το χαρακτηριστικό. Δηλαδή αύριο το OpenVMS μπορεί να υποχρεωθεί να αφαιρέσει το buildin clustering, το solaris να αφαιρέσει το grid engine κλπ.

ΥΓ. Για να ξακαθαρίσει κάτι. Άλλο Open Standard και άλλο open source. Open standard σημαίνει την δημοσίως διαθέσιμη τεκμηρίωση. Πχ. OpenGL. Αυτό δεν σημαίνει και άνοιγμα του κώδικα. Αντίθετα το opensource από την φύση του καθιερώνει open standards. Άλλο πράγμα λοιπόν να υποχρεώνεις κάποιον να τεκμηριώσει ένα πρότυπο που δημιούργησε, και άλλο να τον υποχρεώσεις να αφαιρέσει προϊόντα που δημιούργησε βάσει αυτού του προτύπου.

assasine
30-12-2004, 05:05
Για εμένα το πρόβλημα είναι οτι οι μεγάλες εταιρείες προσπαθούν συνεχώς να ποδηγετούν την αγορά με κάθε μέσο για να αυξήσουν στο μέγιστο τα κέρδη τους. Θα έπρεπε για να υπάρχει υγιής ανταγωνισμός και ανάπτυξη οχι μόνο να τεκμηριώνονται πλήρως τα πρότυπα κάθε εταιρείας αλλά αυτό να γίνεται υπό την υποχρεωτική επίβλεψη διεθνούς οργανισμού που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά από όλους. Αυτό η MS δεν το θέλει, αντίθετα εκβίαζε συνεργάτες της στο παρελθόν για να έχει ευνοική μεταχείριση. Η γνώμη μου είναι οτι θα έπρεπε να υπάρχει και πιστοποίηση για τα λειτουργικά έτσι ώστε να υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας, συμβατότητας κλπ. Γιατί να πρέπει το υλικό να συμμορφώνεται με συγκεκριμένους κανόνες και το λογισμικό όχι;

Υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων. Άλλο τα XP και άλλο το OpenVMS. Τα πρώτα είναι καταναλωτικό λειτουργικό ενώ το άλλο όχι και απευθύνονται σαφώς σε άλλο κοινό. Το θέμα είναι πως ορίζουμε το λειτουργικό σύστημα. Αν με το αυτοκίνητο που αγοράσεις υποχρεωθείς να χρησιμοποιήσεις συγκεκριμένο καύσιμο, λάστιχα, σκουπάκι να το καθαρίζεις ή οτιδήποτε άλλο δεν θα σου κακοφανεί; Και να τα πληρώνεις κι απο πάνω; Πάει πολύ.

DarthMoul
30-12-2004, 05:56
Κατά την διεθνή βιβλιογραφία, λειτουργικό σύστημα είναι ο διαχειριστής των πόρων του συστήματος. Δηλαδή του hardware. To hardware, πλην των ηλεκτρολογικών προδιαγραφών ασφαλείας, δεν είναι υποχρεωμένο να ακολουθεί κάνενα πρότυπο. Γι αυτό έχουμε και proprietary hardware το οποίο όχι μόνο ακολουθεί δικό του δρόμο αλλά είναι και pattent protected. Πλέον το αποφεύγουν σχεδόν όλοι γιατί το outsourcing στην ανατολή συμφέρει πολύ περισσότερο από την in-house κατασκευή στην Δύση. Εγώ έχω κούτες στο σπίτι από τέτοιο hardware και για microvax και για alpha και για parisc.

Για το software τώρα. Ποιός είναι αυτός που θα με υποχρεώσει τα προγράμματα μου να ακολουθούν συμβατότητες ή πρότυπα; Ο μπάτσος; Δεν νομίζω. Μάλλον η αγορά και κανένας άλλος. Στην τελική όποιος δεν βολεύεται με την εφαρμογή που έχω κάνει και τρέχει μόνο σε Plan9 και RISC-OS και με χρήση μια γλώσσας προγραμματισμού δικής μου επινόησης που δεν υπακούει σε κάνενα πρότυπο ας μην την αγοράσει. Η αυστηρή επιβολή προτύπων έχει σαν αποτέλεσμα την αποτροπή της δημιουργία νέων και οδηγεί στην απόλυτη στατικότητα. Νομίζω πως το καλύτερο είναι αυτό που γίνεται τώρα με την σήμανση πιστοποίησης. Αν το προϊόν μου δεν έχει σήμανση POSIXLY CORRECT από το POSIX πχ. μην το αγοράζεις. Αλήθεια, σκεφτήκατε ποτέ πώς όλα αυτά τα πρότυπα που έχουμε σήμερα κατέλληξαν να γίνουν πρότυπα;

Νομίζω πως η σύγκριση του software με μηχανολογικό εξοπλισμό είναι μάλλον ατυχής. Δεν έχει καμμία σχέση το ένα ζήτημα με το άλλο.

Σαφώς και υπάρχουν κατηγορίες λειτουργικών. Αν το 2007 το linux κατέχει το 50% της desktop αγοράς, δηλαδή περάσει σε άλλη κατηγορία, θα έχει δικαίωμα το δικαστήριο να υποχρεώσει την Redhat και την Suse να αφαιρέσουν το XMMS που είναι media player ή το Koffice ή οτιδήποτε;

miror
30-12-2004, 09:34
To Linux είναι δωρεάν και μπορεί να δίνει ότι θέλει και όποιος φτιάξει κάποια εφαρμογή ξέρει ότι θα ανταγωνιστεί κάτι που είναι δωρεάν .
Τα Windows τα αγοράζεις και σου δίνουν δωρεάν εφαρμογές (ie, media player) που κάποιες άλλες εταιρείες τα πωλούν και ζουν από αυτές και που δεν ξέρουν (ήξεραν) ότι θα ανταγωνιστούν κάτι δωρεάν.
Η Microsoft από τον καιρό του dos ότι καλή εφαρμογή κυκλοφορούσε για αυτό ή έφτιαχνε παρόμοια ή εξαγόραζε κάποια εταιρεία που την έφτιαχνε (χωρίς να ψάξω πολύ αναφέρω τα : για backup msbackup, για editing edit, για διαχείριση μνήμης himem κλπ. κλπ.) και την ενσωμάτωνε στο λειτουργικό της σκοτώνοντας τις υπόλοιπες ανταγωνίστριες εταιρίες. Με τον ίδιο τρόπο συνέχισε και στα Windows και όλοι ξέρουμε ότι σκότωσε τη netscape και φαντάζομαι πολλές άλλες. Η απόφαση είναι κατά την άποψή μου σωστή και έχει να κάνει με το ότι δεν μπορείς να σκοτώνεις τον ανταγωνιστή σου γιατί μετά δεν θα έχεις αντίπαλο δέος και θα παίζεις μονότερμα. Κάτι θυμίζει αυτό :-)

kagelar34
30-12-2004, 13:41
Μπρος όλοι για free Windows !

Χωρίς πλάκα τώρα άκουσα αρκετά ενδιαφέροντα εδώ.

Εγώ πιστεύω πάντως ότι τον ΙΕ κι τον μίντια παίχτη τους πληρώνουμε κανονικά στα Win και αν δεν ήταν αυτοί και άλλες εφαρμογές μέσα στα win η τιμή των WIN θα ήταν μικρότερη

DarthMoul
30-12-2004, 13:46
O πυρήνας του Linux είναι δωρεάν. Το αν θα είναι δωρεάν η κάθε distro εξαρτάται από την ίδια. Υπάρχουν distros που δεν δίνουν iso images και που δεν επιτρέπεται σε κανέναν να διανέμει iso images. Πχ Redhat Enterpise Server με ελάχιστη τιμή $1100. Αυτή είναι και η έννοια του opensource. Πέρνω το opensource κομμάτι του λειτουργικού, του δίνω προστιθέμενη αξία και το πουλάω για να κερδίσω χρήματα. Αλλιώς δεν θα το έκανε κανείς. Το αν τελικά θα χαρίσω τον κώδικα που έγραψα ή θα επιτρέψω την ελεύθερη διανομή του προϊόντος είναι δικό μου ζήτημα.

Και το Tru64 έχει δικό του backup αλλά κανένας επαγγελματίας δεν το χρησιμοποιεί. Όλοι χρησιμοποιούν (και πληρώνουν φυσικά) την αντίστοιχη εφαρμογή της Veritas. Κάθε λειτουργικό, εκτός από τον πυρήνα, το shell ή και το gui του, περιλαμβάνει και τα utilities καθώς και addons που εγκαθίστανται by default. Το αν θα χρησιμοποιήσεις αυτά ή κάποιο άλλο είναι δικό σου ζήτημα.

Σκότωσε η M$ το Netscape; Το Mozilla πως προέκυψε; Ο κώδικας του Netscape είναι που πήγε opensource και η M$ το βρήκε μπροστά της. Και το Firefox από το Mozilla προέρχεται. Εγώ νομίζω πως οι αγορές δεν διατάσσονται. Και κανένα δικαστήριο δεν μας προστάτεψε ποτέ. Που είναι το Rambus, το microchannel, το turbochannel και ένα κάρρο άλλες τεχνολογίες που εταιρίες μεγαθήρια όπως η IBM η INTEL ή η MS προσπάθησαν να επιβάλλουν αλλά η αγορά τους γύρισε την πλάτη. Και αν τελικά έχουν την δύναμη να επιβάλλον την θέληση τους, γιατί χάνουν μερίδια αγοράς. Η MS κατρακυλλάει. Η Intel εδώ και έξι μήνες στο desktop πουλάει ελάχιστα παραπάνω από την AMD. Η IBM πριν 10 χρόνια κινδύνευσε να πτωχεύσει. Ποιά δικαστική απόφαση τα προκαλεί όλα αυτά;
Ρωτάω, γιατί αν δεν τα προκαλεί καμμία, τότε η απόφαση κατά της MS δεν βγήκε για να μας προστατέψει αλλά για άλλο λόγο.

assasine
30-12-2004, 21:10
Η απόφαση κατά της MS είναι άλλοθι για την ΕΕ στο θέμα των πατεντών κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Για να βγει ένας τύπος μνήμης πχ. πρέπει να συμφωνήσουν δεκάδες εταιρείες από όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης και να έχει σαφείς προδιαγραφές που θα τηρούνται αυστηρά από όλους. Θυμάστε τι είχε γίνει με την PC3200 και τον πόλεμο των chipset και το JDEC. Ή με τη RAMBUS και πως κατέληξε παρότι τη στήριζε η intel. Η MS το ίδιο συμπεριφέρεται για το νέο σύστημα αρχείων που ετοιμάζει για τα longhorn πχ;

DarthMoul
31-12-2004, 00:48
Η απόφαση κατά της MS είναι άλλοθι για την ΕΕ στο θέμα των πατεντών κατά την ταπεινή μου γνώμη.

Το έπιασες το νόημα του post. Νοιώθεις να απειλήσε από την παρουσία του media player στα windows; Εγώ καθόλου. Τα προβλήματα με την Microsoft και οι απειλές για τον μέσο χρήστη και για την επιχείρηση είναι άλλα και πολύ σοβαρότερα. Το ευρωπαϊκό δικαστήριο, ως όργανο της ΕΕ, αφαιρεί ένα κοκαλάκι από την M$ για προσθέσει ολόκληρο το φιλέτο λίγο αργότερα. Έτσι διατηρεί τις ισορροπίες και τα προσχήμτα για να βουλώσουν στόματα διαμαρτυρίας στο μελλον. Και όλα αυτά προς ώφελος της M$ και 3-4 μεγάλων εταίριων και εις βάρος όλων των υπολοίπων.

Το πιο επικίνδυνο είναι ότι καθιερώνει νομολογικά την αρχή της κανονιστικής παρέμβασης που υπάρχει και στην Αμερική, χάριν της δήθεν προστασίας του δήθεν ανταγωνισμού. Μετα από μερικά χρόνια θα γυρίσουν και θα πούν "όπως τότε υποχρεώσαμε την M$ να αφαιρέσει τον media player, έτσι και τώρα θα πρέπει το X προϊόν να αφαιρέσει το τάδε χαρακτηριστικό". Αν και την απόφαση για το API την θεωρώ απολύτως σωστή και αργοπορημένη, η απόφαση για τον media player, πέρα από την αστεία φύση της, είναι πονηρή και επικίνδυνη. Γι αυτό και ψηφίζω εν μέρει.

miror
31-12-2004, 09:17
Σκότωσε η M$ το Netscape; Το Mozilla πως προέκυψε; Η ιστορία έτσι όπως την θυμάμαι και την καταλαβαίνω είναι η εξής : Η Microsoft ανάγκασε τη Netscape στο τέλος της ζωής της να μην πουλάει πλέον το προϊόν που της έδινε χρήματα, αλλά να το δίνει δωρεάν. Στην συνέχεια μην μπορώντας σαν εταιρεία να το αναπτύξει παραπέρα, αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερο τον κώδικά. Αν και είχε καλύτερο προϊόν δεν μπορούσε να συναγωνιστεί κάτι δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον media player, υπάρχουν (ή υπήρχαν) καλύτεροι αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν κάτι δωρεάν. Επίσης θα πρέπει να δούμε ότι μιλάμε για εταιρείες και όχι για άτομα ή ομάδες εθελοντών που θέλουν να φτιάξουν από hobby διάφορα προγράμματα χωρίς καμία ευθύνη ή υποστήριξη και χωρίς οικονομικό όφελος.
Φαντάζομαι ότι αν η Netscape μπορούσε να πατεντάρει το φυλλο μετρητή της σήμερα θα παρέμενε μία τεράστια εταιρεία. Κάτι θυμίζει και αυτό !!
Η Microsoft μας δίνει ψωμάκι τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, ακολούθησε εξαιρετική πολιτική και στην μονόπολη που έπαιξε νίκησε, βασικά πάτησε όλους τους αντιπάλους της. Αν τώρα σαν απλοί χρήστες η παραπάνω απόφαση μας κόβει κάποια «δώρα» του λειτουργικού ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει αυτά που υποψιαζόμαστε.

DarthMoul
31-12-2004, 12:02
Η ιστορία έτσι όπως την θυμάμαι και την καταλαβαίνω είναι η εξής : Η Microsoft ανάγκασε τη Netscape στο τέλος της ζωής της να μην πουλάει πλέον το προϊόν που της έδινε χρήματα, αλλά να το δίνει δωρεάν. Στην συνέχεια μην μπορώντας σαν εταιρεία να το αναπτύξει παραπέρα, αναγκάστηκε να αφήσει ελεύθερο τον κώδικά. Αν και είχε καλύτερο προϊόν δεν μπορούσε να συναγωνιστεί κάτι δωρεάν. Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα με τον media player, υπάρχουν (ή υπήρχαν) καλύτεροι αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν κάτι δωρεάν. Επίσης θα πρέπει να δούμε ότι μιλάμε για εταιρείες και όχι για άτομα ή ομάδες εθελοντών που θέλουν να φτιάξουν από hobby διάφορα προγράμματα χωρίς καμία ευθύνη ή υποστήριξη και χωρίς οικονομικό όφελος.
Φαντάζομαι ότι αν η Netscape μπορούσε να πατεντάρει το φυλλο μετρητή της σήμερα θα παρέμενε μία τεράστια εταιρεία. Κάτι θυμίζει και αυτό !!
Η Microsoft μας δίνει ψωμάκι τα τελευταία χρόνια και δεν μπορούμε να το αρνηθούμε, ακολούθησε εξαιρετική πολιτική και στην μονόπολη που έπαιξε νίκησε, βασικά πάτησε όλους τους αντιπάλους της. Αν τώρα σαν απλοί χρήστες η παραπάνω απόφαση μας κόβει κάποια «δώρα» του λειτουργικού ας αφήσουμε τον χρόνο να δείξει αυτά που υποψιαζόμαστε. Δεν είναι ακριβώς έτσι η ιστορία. Το netscape navigator ήταν πάντα δωρεάν. Τα έσοδα της Netscape προερχόντουσαν από τις πωλήσεις του mail server, του firewall και των άλλων ανάλογων server προϊόντων. Οι πωλήσεις ήταν κατά 90% για unix πλατφόρμες, κυρίως το solaris της sun με την οποία είχε συμμαχία και η οποία είχε και έχει ακόμα και σήμερα μεγάλη εγκατεστημένη βάση σε net-servers. Εκείνη την εποχή σχεδόν κανείς δεν σκεφτόταν να χρησιμοποιήσει windows για τέτοιες δουλειές. Μιλάμε για τα μέσα της δεκαετίας του '90. Όντως η M$ είχε και το δικό της προϊόν, τον ISS for windows, που ήταν σαφώς κατώτερο αλλά το χρέωνε τρεις φορές πιο ακριβά από την Netscape. Στον Internet Provider που δούλευα το 1996 είχαμε πληρώσει 1.000.000 δραχμές για τον ISS για Windows NT και 300.000 για το Netscape Internet Server for Solaris. Η netscape τελικά δεν έκλεισε. Πουλήθηκε στην AOL επειδή η ανάπτυξη του Linux και η παραγωγή αντίστοιχου προίόντος από την SUN μηδένησαν τα έσοδα της. Η AOL χρησιμοποίησε την τεχνολογίας της Netscape για εσωτερική χρήση, και τελικά έδωσε τον κώδικα του Communicator opensource για να βασιστεί πάνω του το Mozilla.

Όντως η M$ δίνει δουλειά σε πολλούς γιατί τα προβληματικά και κατώτερα προϊόντα της θέλουν από πάνω κάποιον να ασχολείται όλη μέρα μαζί τους. Και φυσικά αυτό έχει κόστος για τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να χάνουν την δουλειά τους κάποιοι άλλοι. Αυτός είναι και λόγος που αναπτύσεται το linux, ειδικά στην αγορά των servers. Όχι γιατί είναι δωρεάν, αλλά γιατί το στήνεις και το ξεχνάς. Αν κοιτάξεις λιγάκι τον kernel, θα δεις ότι εκτός από φοιτητές και χομπίστες υπάρχουν και ονόματα όπως η IBM, η SGI, η SUN, και όλες οι μεγάλες εταιρίες και κατασκευαστές hardware με μόνη απόυσα την Microsoft.

miror
31-12-2004, 14:42
DarthMoul ξέρεις την ιστορία καλύτερα από μένα :-)
Δεν μπορώ να απαντήσω τώρα τα λέμε του χρόνου.
Καλή χρονιά σε όλους.

simboy
04-01-2005, 16:04
Εγώ ψήφισα όχι ...... για να κερδίζουν χρήματα και κάνουν μυνήσεις όπου τους έρθει στο μυαλό

miror
10-01-2005, 12:30
Πολλά λόγια (του αέρ:α) = μεγάλο Post = sorry

Η Microsoft είναι μονοπώλιο και αυτό η ΕΕ θέλει να το αντιμετωπίσει με την παραπάνω απόφαση.
Η παραπάνω υπόθεσή μου δεν στηρίζεται σε έρευνα ή στα πρακτικά της δίκης αλλά στη προσωπική μου εκτίμηση και αίσθηση που έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια μέσα στον κόσμο της πληροφορικής.
Η Netscape κατά την άποψή μου είναι θύμα του μονοπωλίου όπως και άλλες εταιρείες που χάθηκαν . Και είναι λογικό, αφού σε ποιόν άλλο οικονομικό κλάδο υπάρχει τέτοιο μονοπώλιο ; Μόνο μία τεράστια εταιρεία λογισμικού να ελέγχει χωρίς ανταγωνιστή το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς των PC (x86) σε λειτουργικά και σε προγράμματα αυτοματισμού γραφείου και με τεράστιο ρευστό.

Η γνώμη μου για την Ελλάδα και το Linux αφού μπλέξαμε στο θέμα και αυτό.
Tο Unix ήταν πάντα ακριβό για τις μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, τόσο το λειτουργικό όσο και το υλικό του (στο SCO ίσως όχι) και οι εφαρμογές του και η υποστήριξή του.
Το Dos-Windows ήλθε και κάλυψε την φτηνή επαγγελματική αγορά διώχνοντας το Novell και πολύ λίγο το Unix.
Το Linux (να είναι καλά ο Λίνους) από την άλλη μεριά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σαν το λειτουργικό για server που μπορεί να τρέξει σε PC και είναι και δωρεάν. Έτσι, μπορεί να καλύψει την μεσαία αγορά αν υπάρξει η αντίστοιχη εμπιστοσύνη που υπάρχει στα Windows (????), οι αντίστοιχες εφαρμογές και κυρίως οι διαχειριστές που θα υποστηρίξουν το λειτουργικό και θα δημιουργήσουν την εμπιστοσύνη.
Όσο για την αγορά του σπιτιού, τα games μάλλον καθορίζουν και ποιο λειτουργικό θα εγκατασταθεί, άρα μάλλον η Microsoft υπερέχει σαν πρώτο λειτουργικό.

Τώρα για τις Ibm, Sgi, Sun Oracle κλπ. συμμετέχουν στο Linux, απλά γιατί δεν έχουν (κατά την άποψη μου) να χάσουν τίποτα ($$$$), και μάλλον θεωρούν ότι μπορεί να πάρουν μέρος (κέρδος) από την επιτυχία του και ίσως να μπορέσουν να αντισταθούν στην χιονοστιβάδα της Microsoft.
Πανικούς πάντως έχει και το Unix (Linux) αν το ζαλίσεις και από τη άλλη πλευρά μηχανήματα 8ετίας με NT συνεχίζουν να δουλεύουν (χωρίς ζαλίσματα) 24/7/365 χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το λειτουργικό αλλά και τι κάνεις σε αυτό.
Το παραπάνω σχόλιο γίνεται από κάποιον που θεωρείται αντιMicrosoftιανός!

Και κάτι τελευταίο σχετικά με την τακτική της Microsoft και μια που αναφέρθηκε η εταιρεία, το εξαιρετικό file system της Veritas έχει ήδη (από την εποχή των NT ?) ενσωματωθεί στα Windows και η Veritas τρώγεται από την Symantec (μικρό ψάρι – πολύ μεγάλο ψάρι ….). Μήπως άλλο ένα τραγικό τέλος ??

DarthMoul
10-01-2005, 13:33
Η γνώμη μου για την Ελλάδα και το Linux αφού μπλέξαμε στο θέμα και αυτό.
Tο Unix ήταν πάντα ακριβό για τις μικρές-μεσαίες επιχειρήσεις, τόσο το λειτουργικό όσο και το υλικό του (στο SCO ίσως όχι) και οι εφαρμογές του και η υποστήριξή του.
Το Dos-Windows ήλθε και κάλυψε την φτηνή επαγγελματική αγορά διώχνοντας το Novell και πολύ λίγο το Unix.
Ασχολούμαι με unix ανελλιπώς από το 1989. Την αντίληψη που λες την γνωρίζω καλά και ήταν πάντα εσφαλμένη. Στα παρακάτω links ακολουθούν και οι αποδείξεις.
Εδώ είναι ο τιμοκατάλογος της microsoft: http://www.microsoft.com/windowsserver2003/howtobuy/licensing/pricing.mspx

Εδώ είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα της SUN με Sparc hardware και Solaris 9.0:
http://store.sun.com/CMTemplate/CEServlet?process=SunStore&cmdStartWebConfig_CP&familyCode=SFV250&baseSelected=0

Και εδώ ένα ολοκληρωμένο σύστημα της IBM με PPC hardware και AIX:
http://www-1.ibm.com/servers/eserver/pseries/hardware/entry/p6156e3_70296e3110e.html

Δυστυχώς το επίπεδο τεχνογνωσίας στην ελλάδα είναι από μηδενικό εώς ανύπρκτο. Ιδανική αγορά για εταιρίες όπως η Microsoft. H έννοια του TCO είναι ανύπαρκτη με αποτέλεσμα η πολύ ακριβότερη wintel πλατφόρμα να περνάει στο μυαλό της αγοράς ως φτηνή. Τι να πεις για μια χώρα που το πολυτεχνείο της βγάζει computer engineers από το 1986, αλλά software engineers ακόμα δεν κατάφερε να βγάλει.

Το Linux (να είναι καλά ο Λίνους) από την άλλη μεριά τα τελευταία χρόνια εμφανίζεται σαν το λειτουργικό για server που μπορεί να τρέξει σε PC και είναι και δωρεάν. Έτσι, μπορεί να καλύψει την μεσαία αγορά αν υπάρξει η αντίστοιχη εμπιστοσύνη που υπάρχει στα Windows (????), οι αντίστοιχες εφαρμογές και κυρίως οι διαχειριστές που θα υποστηρίξουν το λειτουργικό και θα δημιουργήσουν την εμπιστοσύνη.
Σωστό. Και οι admins που θα μάθουν να δουλεύουν σωστά unix και κατ'επέκταση linux; Πριν 4-5 χρόνια κάποιος "συνάδελφος" επαγγελματίας της συμφοράς, μου είπε την φράση "πάει το Unix πέθανε". Toν πήγα μπροστά σε ένα pc με internet και κάναμε ένα search μαζί. Εκεί είδε τι γινόταν. Δηλαδή του το έδειξα εγώ γιατί εκείνος ήταν μάλλον ανίκανος να το βρει. Το καλό με το Linux είναι ότι βάζει το unix στο σπίτι σου δωρεάν. Για κάτι χώρες σαν την ελλάδα που από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα δεν μπορείς να έχεις την απαίτηση να αντιδράσουν αν δεν περάσει μια δεκαετία από την διαμόρφωση των νέων συνθηκών, είναι πολύ σημαντικό. Αυτή την στιγμή στην Αμερική το 40% των μικρών και μεσαίων servers και το 80% των υπερσυστημάτων που εγκαθίστανται είναι με linux. To ποσοστό στη ελλάδα ποιό είναι; Σαφώς μικρότερο. Ενδιαφέρθηκε κανείς να το καταγράψει; Και να διαμορφώσει τα προγράμματα εκπαίδευσης ανάλογα για τις συνθήκες που διαμορφώνει;

Όσο για την αγορά του σπιτιού, τα games μάλλον καθορίζουν και ποιο λειτουργικό θα εγκατασταθεί, άρα μάλλον η Microsoft υπερέχει σαν πρώτο λειτουργικό.

Τώρα για τις Ibm, Sgi, Sun Oracle κλπ. συμμετέχουν στο Linux, απλά γιατί δεν έχουν (κατά την άποψη μου) να χάσουν τίποτα ($$$$), και μάλλον θεωρούν ότι μπορεί να πάρουν μέρος (κέρδος) από την επιτυχία του και ίσως να μπορέσουν να αντισταθούν στην χιονοστιβάδα της Microsoft.
Πανικούς πάντως έχει και το Unix (Linux) αν το ζαλίσεις και από τη άλλη πλευρά μηχανήματα 8ετίας με NT συνεχίζουν να δουλεύουν (χωρίς ζαλίσματα) 24/7/365 χωρίς πρόβλημα. Δεν είναι μόνο το λειτουργικό αλλά και τι κάνεις σε αυτό.
Το παραπάνω σχόλιο γίνεται από κάποιον που θεωρείται αντιMicrosoftιανός!
Ibm, Sgi, Sun Oracle δεν ενισχύουν το linux λόγω αντίθεσης στη microsoft. Το ενισχύουν γιατί είναι ο μόνος τρόπος να απαλλαγούν από το zombie που ονομάζεται x86 πλατφόρμα και από το οποίο η ίδια η Intel που το δημιούργησε θέλει να απαλλαγεί από το 1984 γιατί το θεωρεί ξεπερασμένο.
Αν θέλεις κοίταξε όλες οι παραπάνω εταιρίες που αναφέρεις με ποιό port του linux ασχολούνται; Πάντως καμμιά τους δεν ασχολείται με το x86 port, συμπεριλαμβανομένης και της ίδιας της Intel.

Σαφώς και παίζει ρόλο το τι κάνεις με το κάθε λειτουργικό. Θέλεις να κάνουμε ένα stress test για να δούμε ποιό θα χτυπήσει πρώτο; Καλύτερα να μην βάλεις στοίχημα :p. Στο linux μπορώ να προσθέσω fault tolerant χαρακτηριστικά πανεύκολα και δωρεάν. Τα αντίστοιχα, και αμφιβόλλου ποιότητας χαρακτηριστικά στα windows πόσο κοστίζουν;

Και κάτι τελευταίο σχετικά με την τακτική της Microsoft και μια που αναφέρθηκε η εταιρεία, το εξαιρετικό file system της Veritas έχει ήδη (από την εποχή των NT ?) ενσωματωθεί στα Windows και η Veritas τρώγεται από την Symantec (μικρό ψάρι – πολύ μεγάλο ψάρι ….). Μήπως άλλο ένα τραγικό τέλος ?? Όχι. Ήταν απαιτηση της HP για να κάνει discontinue το AdvFS του Tru64/TruCluster/Alpha και στην θέση του να ενσωματώσει στο HPUX/IA64 το filesystem της Veritas. Ο μεγαλύτερος πελάτης των Alphasystems εδώ και 13 χρόνια είναι ο Αμερικανικός Στρατός και θα είναι μέχρι το 2025. Κατ'επέκταση η Αμερικάνικη κυβέρνηση έχει λόγο και στις τεχνολογικές μεταβολές και στις συγχωνεύσεις/συμμαχίες με προτεραιότητες άλλες από αυτές τις αγοράς.

Chris Kaf
10-01-2005, 16:40
Και εγώ συμφωνώ κ ψήφισαι Ναι... Συμφωνώ με τα όσα γράφει ο Jimmyfox στο #16

miror
11-01-2005, 11:35
DarthMoul αν και είμαι μεγαλύτερος την ίδια εποχή ξεκινήσαμε ! Οι τιμές που αναφέρεις είναι σύγχρονες, άλλη χρονική στιγμή εννοούσα (<1995). Εκείνα τα παλιά χρόνια ακόμα και κλώνοι Sun ήταν πολύ πιο ακριβοί από τα Pc, για ΙΒΜ, HP, SGi, Digital …. θα ξέρεις καλύτερα. Μετά είχαμε hardware "δύσκολο", εμπορικά πακέτα ξέρεις ….. και τελευταίο και καλύτερο ανθρώπους πάλι ξέρεις :-) οπότε δεν ήταν φαντασία αλλά σίγουρα πολύ ακριβή λύση το Unix όπως ίσως και σήμερα το Linux για εμπορική εφαρμογή π.χ. τιμολόγηση αποθήκη …..(ναι είμαι ξεροκέφαλος !!).
To port λογικά γίνεται στη δική τους τεχνολογία αφού αυτή θέλουν να πωλήσουν και χωρίς την ανάμειξη της Microsoft, και η Oracle θα ήθελε το χωρίς λειτουργικό Internet κουτί πάντα από αγάπη για την Microsoft.
Τέλος κάτι άσχετο σε fault tolerant για stratus + windows τι λες ;-) http://www.stratus.com/products/windows/teammicro.htm σε λίγο να δούμε και την Stratus.

DarthMoul
11-01-2005, 16:40
DarthMoul αν και είμαι μεγαλύτερος την ίδια εποχή ξεκινήσαμε ! Οι τιμές που αναφέρεις είναι σύγχρονες, άλλη χρονική στιγμή εννοούσα (<1995). Εκείνα τα παλιά χρόνια ακόμα και κλώνοι Sun ήταν πολύ πιο ακριβοί από τα Pc, για ΙΒΜ, HP, SGi, Digital …. θα ξέρεις καλύτερα. Μετά είχαμε hardware "δύσκολο", εμπορικά πακέτα ξέρεις ….. και τελευταίο και καλύτερο ανθρώπους πάλι ξέρεις :-) οπότε δεν ήταν φαντασία αλλά σίγουρα πολύ ακριβή λύση το Unix όπως ίσως και σήμερα το Linux για εμπορική εφαρμογή π.χ. τιμολόγηση αποθήκη …..(ναι είμαι ξεροκέφαλος !!).
To port λογικά γίνεται στη δική τους τεχνολογία αφού αυτή θέλουν να πωλήσουν και χωρίς την ανάμειξη της Microsoft, και η Oracle θα ήθελε το χωρίς λειτουργικό Internet κουτί πάντα από αγάπη για την Microsoft.
Τέλος κάτι άσχετο σε fault tolerant για stratus + windows τι λες ;-) http://www.stratus.com/products/windows/teammicro.htm σε λίγο να δούμε και την Stratus.Πάλι δεν θα συμφωνήσω. Εκεί που δουλεύω τώρα, αγόρασαν έναν unix server της Motorola (68030 CPU) το 1992 7 εκ δρχ. Και παράλληλα την ίδια εποχή ένα pc με τα πρώτα winnt (IBM/PS2 Model 85 με 486) 3 εκατομμύρια. Η Motorola παροπλίστικε πέρσι. Το PC από τότε μέχρι τώρα αντικαταστάθηκε τέσσερεις φορές. Τι κόστισε παραπάνω;

Η τιμολόγιση που λες θέλει desktop client. Εκεί βάλε και windows. Στον server γιατί να βάλεις; Το stratus δεν το έχω δει. Θα το κοιτάξω και θα σου πω.

miror
12-01-2005, 11:17
Την αποθήκη την θες σε 5 τερματικά !
Ξέροντας από Altos έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Βάλε όμως έναν Unix admin στο κόστος ή κάποιο συμβόλαιο συντήρησης και βάλε το κόστος του Unix (ΑΤ&Τ ?) και τις χρυσοπληρωμένες εφαρμογές που έβαλες πάνω (καθαρά επιχειρήματα της Microsoft -> το linux δεν είναι κακό είναι ακριβό !) . Δεν ξέρω, τα ξανασκέφτομαι, τελικά θα με βάλεις να μηνύσω και εγώ τη Microsoft για διαφυγόντα κέρδη (η AOL είναι καλύτερη; -) που δεν πωλήθηκαν περισσότερα Unix μηχανήματα εκείνη την εποχή lol. Κάτι άσχετο ακόμα, στους δημόσιους διαγωνισμούς γιατί ζητούν Windows τάδε και όχι γενικά λειτουργικό σύστημα, δεν είναι φωτογραφικές έτσι οι προκηρύξεις;

DarthMoul
12-01-2005, 12:40
Την αποθήκη την θες σε 5 τερματικά !
Ξέροντας από Altos έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες. Βάλε όμως έναν Unix admin στο κόστος ή κάποιο συμβόλαιο συντήρησης και βάλε το κόστος του Unix (ΑΤ&Τ ?) και τις χρυσοπληρωμένες εφαρμογές που έβαλες πάνω (καθαρά επιχειρήματα της Microsoft -> το linux δεν είναι κακό είναι ακριβό !) . Δεν ξέρω, τα ξανασκέφτομαι, τελικά θα με βάλεις να μηνύσω και εγώ τη Microsoft για διαφυγόντα κέρδη (η AOL είναι καλύτερη; -) που δεν πωλήθηκαν περισσότερα Unix μηχανήματα εκείνη την εποχή lol. Κάτι άσχετο ακόμα, στους δημόσιους διαγωνισμούς γιατί ζητούν Windows τάδε και όχι γενικά λειτουργικό σύστημα, δεν είναι φωτογραφικές έτσι οι προκηρύξεις; Τα 7 εκ. που σου είπα παραπάνω ήταν sw + hw. Το συμβόλαιο συντήρησης ήταν στο τέλος κάπου 1000 ευρώ τον χρόνο. Και o Unix admin (εγώ) ασχολείται με το σύστημα κάπου 2-3 ώρες τον μήνα αφού δεν χρειάζεται παραπάνω, και το κύριο αντικείμενο εργασίας του είναι άλλο. Οι Windows admins ασχολούνται με τα windows όλη μέρα, αφού δεν προλάβαίνουν να κάνουν κάτι άλλο, και τελικά προκαλούν πολύ περισσότερο κόστος από τα χρήματα που φέρνουν :p

Κατ'αρχήν, το δημόσιο δεν αγοράζει μόνο windows. Όπου υπάρχουν σοβαρές μηχανογραφήσεις (λίγες αλλά υπάρχουν) παίζουν με κάποιο unix, ενώ σιγά σιγά βλέπω και το Linux κυρίως λόγω κόστους. Δεύτερον, οι πιο μικρές υπηρεσίας δεν φτιάχνουν εφαρμογές αλλά τις αγοράζουν ή τις παραγγέλνουν στον ιδιωτικό τομέα. Όταν λοιπόν το s/w house παράγει προϊόντα με χρήση MS SQL Server, ή Visual Studio .NET, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να πάνε σε windows. To δημόσιο δεν διαμορφώνει την αγορά. Την ακολουθεί όπως και ο ιδιωτικός τομέας, αλλά με την γνωστή ελληνική καθυστέρηση.

Μην έχεις την απαίτηση να βλέπεις συχνά προκυρήξεις για unix. Ένας Unix server έχει προοπτική λειτουργίας 7 - 10 χρόνια. Ένας windows server πολύ λιγότερο. Ακόμα και αν το unix είχε το 50% της αγοράς, τα windows συστήματα θα είχαν την διπλάσια και παραπάνω ζήτηση, εις βάρος φυσικά των κερδών, των θέσων εργασίας, των τιμών και της οικονομίας γενικότερα. Για ποιό λόγο νομίζεις οι πιο προηγμένες χώρες στήνουν ένα linux όπου μπορούν; Τα windows είναι πανάκριβα. Sw + συντήρηση + hw + μικρή διάρκεια ζωής και το έκλεισες το μαγαζί.

Borg
12-01-2005, 13:11
Εννοείτε δίκαιη η αποφαση