PDA

View Full Version : Registry και L2 Cache απορία

Giannakis
07-01-2005, 01:12
Η απορία μου γεννήθηκε όταν ένα φιλαράκι μου μού είπε πως η registry των Windows XP συνήθως διαβάζει την L2 των AMD λάθος. Συγκεκριμένα το κλειδί

"HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management\SecondLevelDataCache"

πρέπει λέει να έχει την τιμή της L2 σε kb. To τσέκαρα και είχε την τιμή 0. Την άλλαξα σε 512 (barton), χωρίς να παρατηρήσω κάποια διαφορά. Έχει ακούσει κανείς κάτι σχετικό ?

viper
07-01-2005, 01:59
Και γω ειχα φτιαξει το δικο μου αλλα και γω δεν ειδα καμια διαφορα.

DarthMoul
07-01-2005, 02:14
Πληροφοριακά, δυνατότητα παρέμβασης στην λειτουργία του cache μέσω software δεν υπάρχει. Μπορείς να το αξιοποιήσεις κατάλληλα μέσω κάποιων μεθόδων προγραμματισμού, ή να το παρακάμψεις με κλήση κάποιων εντολών sse.

Orthodox
07-01-2005, 15:53
Ουσιαστικά δεν υπάρχει διαφορά, και το tweak δεν πρόκειται να αλλάξει τπτ…!!!
Το είχαμε συζητήσει παλιότερα γι αυτό και έχω κάνει μια ιδιαίτερη αναφορά στον “Registry Guide” (δες το sing μου). Σου παραθέτω το συγκεκριμένο κομμάτι και αν θες περισσότερες λεπτομέρειες ρίξε μια ματιά στον οδηγό…!!!

Σιγουρευτείτε ότι τα windows εκμεταλλεύονται στο έπακρο την L2 Cache του επεξεργαστή σας.
Κλειδί: [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Contro l\Session Manager\Memory Management]
Τιμή: “SecondLevelDataCache”
Δεδομένα τιμής: α) Για 128 Kb δώστε την τιμή “80”, β) Για 256 Kb δώστε την τιμή “100”, γ) Για 512 Kb δώστε την τιμή “200”, δ) Για 1 Mb δώστε την τιμή “400”, και τέλος για 2 Mb την τιμή “800”
Πολλά παράπονα έχουν κατά καιρούς αναφερθεί γύρο από το συγκεκριμένο tweak γι αυτό και ΔΕΝ συνιστάται για επεξεργαστές νεότερους του ΡΙΙ, Κ6-2.

Αν αφήσουμε την τιμή στην default ρύθμιση δλδ “0” τότε η L2 αναγνωρίζεται αυτόματα από το σύστημα μέσω του HAL (Hardware Abstraction Layer). Αν όμως το HAL αποτύχει τότε η τιμή της L2 ορίζεται αυτόματα στα 256 Kb. Αυτό αποτελεί ίσως και το μοναδικό λόγο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο tweak.
Σύμφωνα τώρα με τη micro$oft σε ένα παλιό επεξεργαστή με “ direct-mapped L2 cache” η διαφορά σε απόδοση θα έφτανε το +2% από τη στιγμή που το σύστημα αναγνώριζε την L2. Επίσης αναφέρει ότι στην περίπτωση που ορίσουμε 256 Kb την τιμή σε ένα επεξεργαστή με 2 Mb L2 τότε η διαφορά στην απόδοση θα είναι μόλις ένα 0,4 %. Αυτό σαφώς δε σημαίνει ότι η παραπάνω L2 είναι άχρηστη αλλά ότι η συγκεκριμένη αλλαγή της τιμής στο μητρώο δεν έχει μεγάλη σημασία.