PDA

View Full Version : Απορία για εγκατάσταση Windows 7

stallone
03-03-2011, 07:33
Καλησπέρα στο forum.
Έχω δει ορισμένους και εγκαθιστούν το λειτουργικό, χωρίζoντας τον δίσκο σε 2 partitions και στο ένα (στο μικρό) βάζουν το λειτουργικό και στο άλλο (στο μεγάλο) βάζουν τα δεδομένα τους (data).
Εγώ το έχω εγκαταστήσει χωρίς να χωρίσω τον δίσκο σε partitions. Έχω εγκαταστήσει λειτουργικό και data σε έναν ενιαίο χώρο (βλ. εικ).
1) Ποιός τρόπος είναι ο καλύτερος και γιατί;
2) Aν το εγκαταστήσω κι εγώ σε 2 partitions, τότε κάθε φορά που θα κάνω format οι εφαρμογές μου θα μένουν στην θέση τους ή θα πρέπει να τις ξαναεγκαθιστώ απ' την αρχή όπως κάνω τώρα;
(Παρακάτω ανεβάζω εικόνα των δίσκων μου για να καταλάβετε καλύτερα).
Δίσκος 0 > E=Win7 Home Premium 32-bit, C=Win7 Ultimate 64-bit
Δίσκος 1 > D=Backup, Ubuntu 10.10
Ευχαριστώ

http://img35.imageshack.us/img35/8571/82140126.th.png (http://img35.imageshack.us/i/82140126.png/)

stavpal
03-03-2011, 09:02
Ἀμα έχεις ΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ σε διαφορετικό partition θα πρέπει να τις ξαναεγκατιστάς γιατί οι ρυθμίσεις στο registry σβήνουν. Εκτός και αν πἀρεις backup την registry και μετά το format κάνεις restore, πράγμα που δεν στο συνιστώ όμως γιατί πρέπει οι εφαρμογές κτλ ρυθμίσεις να είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο.
Εξάλλου δεν βλέπω το λόγο να το κάνεις αυτό που λες. Αυτὀ που έχω δει είναι να βάζει κανείς τα documents σε άλλο partition...

stallone
03-03-2011, 09:25
Δηλαδή αν κάνω εγκατάσταση σε διαφορετικό partition το λειτουργικό και σε άλλο τα data (documents) τι θα κερδίσω; Μόνο ότι δεν θα έχω μετά το format να ξαναεγκαθιστώ τα data; Mόνο αυτό;
Υπάρχει κάποιος τρόπος σε περίπτωση που κάνεις format να κρατήσεις τις εφαρμογές σου; Δηλαδή να μην τις ξαναεγκαθιστάς;

stavpal
03-03-2011, 11:23
ε να κάνεις image όλου του partition με το λειτουργικό με τα προγράμματα για να μην χρειάζεται να κάνεις format και απλά να επαναφέρεις το image όταν κάτι πάει στραβά (καλό θα είναι όμως τα documents να τα έχεις σε άλλο partition)

stallone
03-03-2011, 12:47
Το image του λειτουργικού πότε πρέπει να το κάνω; Μπορώ και τώρα ή πρέπει να είναι άδειος ο δίσκος από data (να περιέχει μόνο το λειτουργικό);
Πώς θα δημιουργήσω ένα image και που θα το αποθηκεύσω;

stavpal
03-03-2011, 13:00
όποτε θέλεις μπορείς να το κάνεις αλλά καλό είναι να είναι το σύστημα "καινούριο" (μετά από καινούρια εγκατάσταση) για να μην έχει άχρηστα πράγματα μέσα. Μπορείς με διάφορα προγράμματα από boot cd. Εγώ το κάνω με το acronis true image (hiren's boot cd) (ψάξε ξέρεις που)

sakattack
03-03-2011, 13:23
data δεν λεμε τις εφαρμογες/προγραμματα, λεμε τα αρχεια που αυτα δημιουργουν ή χρησιμοποιουν (εικονες, κειμενα, video κλπ)
πρεπει λοιπον φακελους οπως το My Documents να τους βαλεις σε αλλο partition, και οτι σωζεις απο καθε εφαρμογη να το σωζεις εκει και οχι στο C:

Aυτα πρεπει να εχεις σε partition αλλο απο εκεινο του λειτουργικου, ωστε να κανεις φορματ οποτε θες χωρις να τα χασεις, γιατι αυτα ειναι τα πολυτιμοτερα αρχεια για καθε χρηστη.

Τωρα τις εφαρμογες, θα τις εχεις στο ιδιο partition με το λειτουργικο που τις χρησιμοποιει,
και αν θες το κανεις backup αυτο με οποιοδηποτε προγραμμα φτιαχνει image,
ωστε να εχεις προχειρο ανα πασα στιγμη να το επαναφερεις σε μια κατασταση ετοιμη για δουλεια, με ολες τις εφαρμογες που θες εγκατεστημενες.

Εσυ χρησιμοποιεις αρκετα λειτουργικα, και εχεις χωρισει τους δισκους σου σε πολλα partitions,
απλα νομιζω εχεις δωσει πολλα GB για καθε win7 και δεν ξερω τα (πραγματικα) data σου, που τα αποθηκευεις.
Αυτο παντως δεν μπορεις να το λυσεις αν δεν παρεις και αλλον ενα μεγαλο δισκο και να αρχισεις τις μεταφορες και τις αλλαγες,
εκτος αν σωσεις μονο τα data στο backup partition του 2ου δισκου και ξαναφορμαρεις απο την αρχη τον 1ο (πολυ φασαρια).

stallone
03-03-2011, 14:03
Μπορώ να κάνω το εξής;
Να χωρίσω τον δίσκο 0 (τον 500GB) σε 4 partitions π.χ. 50/200 και 50/200 και να βάλω τα Win7 Home Premium / Data στο 1ο ζευγάρι και στο άλλο τα Win7 Ultimate / Data.
Δηλαδή σε 1 δίσκο να βάλω τα 2 Win7.
Kαι τον δίσκο 1 να τον έχω για backup.
Tα αρχεία μου (data) δεν είναι πάνω από 120GB.

Αν κάνω το παραπάνω, το image που θα το αποθηκεύσω; Στον δίσκο 1 μαζί με το backup; Γίνεται αυτό;

stavpal
03-03-2011, 14:09
αν χωράει ναι (συνήθως τα προγράμματα χρησιμοποιούν συμπίεση οπότε λογικά θα χωρέσει)

sakattack
03-03-2011, 14:14
τα image τα αποθηκευεις σε οποιο αλλο partition χωρανε
(αρκει να μην ειναι το partition που θα τα επαναφερεις, ή που θα το διαγραψεις).

επισης, δεν χρειαζεται να κανεις τον 1ο δισκο 50-200-50-200,
μπορεις να τον κανεις 50-50-400 και να εχεις ενα ενιαιο partition για να αποθηκευεις τα data.
Tεσπα, αυτο ειναι λεπτομερεια.
Πιο βασικο ειναι να εισαι σιγουρος οτι τα 50GB σου φτανουν και περισσευουν για win7+programms που χρησιμοποιεις.
(εμενα μου φτανουν γι΄αυτο και το εχω τοσο, αλλιως θα εβαζα αλλο μεγεθος)

επισης, αν σου φτανει ο χωρος στο 2ο δισκο, κανε το εξης για να σου γινει πιο ευκολη η αλλαγη,
αφου μεταφερεις απο τωρα ολα τα data απο καθε win7 partition στο 2ο δισκο, και μεινoυν μονο καθαρα win7+programms,
παρε image, αποθηκευσε τα στο 2ο δισκο (αν χωρανε) και οταν ξαναφορμαρεις τον 1ο δισκο, τα επαναφερεις, ωστε να μην ξανακανεις απο την αρχη εγκαταστασεις.

stallone
03-03-2011, 14:28
ΟΚ κατάλαβα.
Πώς θα δω πόσα GB "πιάνουν" αυτή την στιγμή το λειτουργικό + προγράμματα;
Λέω "αυτή την στιγμή" γιατί τώρα έχω όλα τα προγράμματα που χρειάζομαι. Άντε να δώσω ακόμα 10-20GB χώρο για τίποτα έκτακτο.

sakattack
03-03-2011, 14:42
επελεξε ολα τα αντιστοιχα folders (Windows, Program Files κλπ) και δεξι κλικ properties

stallone
03-03-2011, 14:47
ΟΚ. Kατάλαβα.
Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας!!

sakattack
04-03-2011, 01:53
να γραψω και κατι που ισως βοηθησει καποιον.

πολλες φορες περναω το image των win ειτε σε νεο δισκο, ειτε στον ιδιο αλλα αφου προηγουμενως εχω φτιαξει νεα partitions (οπως συζηταμε εδω)
και πολλες φορες εχει τυχει με αυτη τη διαδικασια να παρει ο δισκος αυτος γραμματα για το νεο partition μεσα σε windows πριν του περασω επανω το image.
Aυτο εχει σαν αποτελεσμα να κραταει το παλιο γραμμα στο MBR (ή κατι τετοιο) και οταν πανε να ξεκινησουν τα win, να μην τον βλεπουν ως C: και να κολλανε στην welcome screen.

Τεσπα σε ολες αυτες τις περιπτωσεις που μετα απο image δεν ολοκληρωνει το boot, η λυση ειναι να μπω απο DOS και να του κανω αυτου του δισκου ενα FDISK/MBR και ετσι μετα bootαρει κανονικα