PDA

View Full Version : Linspire4.5 (Lindows)

firefox
14-02-2005, 18:56
κατέβασα την συγκεκριμένη διανομή και ηπα να την δοκιμάσω μιας και θα ήθελα linux με την ευχρηστία τον windows (linux χωρίς γκέρι βοήθεια από κάπου δεν γίνετε εκτος και αν εξής πολύ χρόνο και όρεξη- ιδανικά πράγματα δηλαδή).

λίγη ώρα έμεινα με το "λινσπιρε" και δεν ήταν αυτό που θα περίμενα: σε πρώτη φάση δεν αναγνώρισε καν την κάρτα γραφικών με αποτέλεσμα να είμαι σε ανάλυση διαφορετική από αυτή που επιθυμούσα. δεν μπορώ να καταλάβω αφού βγάζουν που βγάζουν τέτοια λειτουργικά αν δεν τα κάνουν και εύχρηστα όσο γίνετε πιο πολύ πως θα ευαρεστηθεί ο χρηστης για να τα συνεχίσει? μιλάμε δηλαδή για minimum requirements που θα πρέπε να τηρούνται ούτος η άλλος. κοινός η πρώτη επαφή με το λειτουργικό ήταν μια από τα ίδια δηλαδή αποτέλεσμα 0.

κανεις άλλος εμπειρία η και παρατήρησης?

ρε παιδιά δεν υπάρχει κάποιο λειτουργικό linuxoides μεν αλλα να έχει πάρει σε μεγάλο βαθμό την ευχρηστία τον windows?

yop
14-02-2005, 20:06
Πλεον τα περισσοτερα απο τα δημοφιλη distros εχουν την ευχρηστια των windows. Διαλεξε μια απο τις δημοφιλεις διανομες (Mandrake, Suse) που προτεινονται και πιστεψε με δεν θα αντιμετωπισεις πολλα προβληματα. Για την Lindows απλα έχει την "φάτσα" των windows μην το μπερδευεις με ευχρηστια και λειτουργικότητα. Προτίμησε κάτι πιο δοκιμασμένο για να μην έχεις προβληματα (οχι ότι κάτι απ'ολα αυτά δεν λύνεται) και απ ο,τι βλέπεις εδω θα έχεις όση βοηθεια χρειάζεσαι...

outlaw
14-02-2005, 20:14
Για την κάρτα σου κατέβασε τους "drivers" απο την NVIDIA....διάβασε το README.txt είναι ιδιαίτερα καθοδηγητικό για το πως θα κάνεις install το πακέτο.

DarthMoul
14-02-2005, 20:32
Το Linspire ενσωματώνει τον wine που είναι windows emulator for linux και εντελώς ασταθές. Επιλέον δεν είναι GPL Opensource αλλά proprietary που βασίζετε σε opensource κώδικα. Έλεγξες το supported hardware πριν το κατεβάσεις;

Αν θέλεις linux βάλε linux. Υπάρχουν πολλές καλές διανομές, εύκολες στην εγκατάσταση και αξιόπιστες. Υπάρχουν και πιο προχωρημένες όπως το Gentoo, το linuxfromscratch και το Slackware που είναι ακόμα καλύτερες αλλά θέλουν εμπειρία. Το Linspire είναι υβρίδιο και ως τέτοιο συμπεριφέρεται.

Chris2004
14-02-2005, 20:48
Πλεον τα περισσοτερα απο τα δημοφιλη distros εχουν την ευχρηστια των windows. Διαλεξε μια απο τις δημοφιλεις διανομες (Mandrake, Suse) που προτεινονται και πιστεψε με δεν θα αντιμετωπισεις πολλα προβληματα. Για την Lindows απλα έχει την "φάτσα" των windows μην το μπερδευεις με ευχρηστια και λειτουργικότητα. Προτίμησε κάτι πιο δοκιμασμένο για να μην έχεις προβληματα (οχι ότι κάτι απ'ολα αυτά δεν λύνεται) και απ ο,τι βλέπεις εδω θα έχεις όση βοηθεια χρειάζεσαι...

Όχι δεν θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα, εγώ για αρχή είχα μόνο ότι ενώ αναγνωριζε το router δεν έμπαινε internet, είχα άθλια Ελληνικά και τώρα που έβαλα τα Fonts δε βγάζει τόνους και δεν έβγαζε παραπάνω απο 85Hz refresh rate. Αυτά τα ολίγα για αρχή.
Τώρα σοβαρά, αν ποτέ αυτοί οι Linuxαδες θέλει να προχωρήσει το πράγμα θα πρέπει τουλάχιστον να δουλεύει όλο το Hardware με την εγκατάσταση, τουλάχιστον των Drivers που αναγνωρίζει.
Δε λέω έχει ένα σωρό προγράμματα για Developement αλλά εδώ αν δεν μπορείς να βρείς λύση σε πράγματα αυτονόητα πώς να είσαι ήσυχος να ασχοληθείς με το Development σου.

Αν ας πούμε δεν είχα windows στο άλλο δίσκο για να μπαίνω Internet δεν θα έβρισκα λύσεις στα προβλήματα μου. Τελικά απο ότι έμαθα για να χρησιμοποιήσω το Router πρέπει να μπεί οπωσδήποτε στη κάρτα δικτύου που σημαίνει ότι αύριο θα πρέπει να σκάσω 30¤ για να αγοράσω κάρτα δικτύου και Switch.

firefox
14-02-2005, 20:54
ευχάριστο...η αλήθεια είναι πως έχω δοκιμάσει -λίγο βεβαια- και mandrake και redhat και suse αλλα να πω την αλήθεια δεν έμεινα "πολιεφχαριστιμενος" μιας και όλα τους σε κάποια φάση όλο κάποιο πρόβλημα εμφάνιζαν στην εγκατάσταση η και μετά (δηλαδή δεν έκαναν το απόλυτα αυτονόητο) και με απογοήτευαν.

πίστεψα ότι ίσος το "λινσπιρε" να συμπεριφερόταν διαφορετικά αλλα τελικά όπως λέτε και sis δεν είναι designed να κάνει κάτι τέτοιο.

hhhmmmm.....μου φαίνεται τελικά πως η απάντηση στο ερώτημα μου είναι η εξής: δεν υπάρχει -προς το παρόν- αυτό που ζητάω...

Chris2004
14-02-2005, 21:02
Ούτε εγώ είμαι ιδιαίτερα ενθουσιασμένος, ο μόνος λόγος που έβαλα Linux είναι ότι θέλω να ασχοληθώ λίγο σοβαρά με προγραμματισμό αλλά και τη δημιουργία forum. Κατα τ'άλλα δεν βλέπω κάποιο ιδιαίτερο λόγο να βάλει κανείς Linux αν έχεις το PC για Home Use, απο απόδοση μια χαρά σφαίρα πάνε τα XP, και αυτά έχουν τα κολπάκια τους και πρέπει να ξέρεις να τα ρυθμίσεις. ¶λλο αρνητικό είναι ότι το Software που βρίσκεις απο τα "γνωστά" P2P's είναι αρκετά περιορισμένο....εδώ δεν τα πληρώνουμε στα Windows, θα τα πληρώσουμε στο Linux.
Το άλλο που είδα είναι ότι τα Linux με το που ξεκινάνε έχουν πιασμένα 600ΜΒ μνήμη, απο την άλλη τα XP τρώνε 300.

DarthMoul
14-02-2005, 21:33
@Chris2004.
Το refresh rate αλλάζει πολύ εύκολα αν διοθώσεις το αρχείο /etc/X11/xorg.conf ή το /etc/X11/XF86Config ανάλογα με την έκδοση που έχεις. Πρόσεξε μόνο μην το παρακάνεις γιατί θα κάψεις το monitor.

Οι τόνοι θέλουν τα σωστά locale setting τόσο στο shell όσο και στο GUI. Το ίδιο ακριβώς κάνουν και τα windows αν κάνεις λάθος επιλογή στα locales. Δεν βγάζουν τόνους.

Για το modem σου κοίταξε λιγάκι εδώ:
http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouch/faq/ και εδώ:
http://linux-usb.sourceforge.net/SpeedTouch

Google is your friend.

Το linux υποστηρίζει πολύ περισσότερο hardware από τα windows. Μόνο που θα πρέπει να το σετάρεις χωρίς το ποντικι σου. Και φυσικά θέλει διάβασμα. Έτοιμη γνώση δεν υπάρχει.

Chris2004
14-02-2005, 21:50
Μπόρεσα να το βάλω μέχρι 85Hz αλλά δεν υποστηρίζει ο Wizard απο εκεί και πάνω, θα δοκιμάσω τον τρόπο που μου είπες.

Όσο για τον Router, κανονικά δεν πρέπει να τον σετάρεις (δηλαδή να επιλέξεις pppoatm username και pass) γιατί οι ρυθμίσεις είναι ήδη αποθηκευμένες εσωτερικά (και το user:pass), λογικά με το που τον αναγνώριζε έπρεπε να είσαι ήδη συνδεμένος. Π.χ όταν το βάζω σε Ethernet δεν θέλει καμία απολύτως ρύθμιση. Κάτι άλλο πρέπει να παίζει.
¶ τώρα είδα ότι ο οδηγός απευθύνεται σε Modems και όχι Routers...
Τέλοσπάντων θα πάρω τον εξοπλισμό αύριο και θα δουλεύω μια χαρά.

DarthMoul
14-02-2005, 22:08
Μπόρεσα να το βάλω μέχρι 85Hz αλλά δεν υποστηρίζει ο Wizard απο εκεί και πάνω, θα δοκιμάσω τον τρόπο που μου είπες.

Όσο για τον Router, κανονικά δεν πρέπει να τον σετάρεις (δηλαδή να επιλέξεις pppoatm username και pass) γιατί οι ρυθμίσεις είναι ήδη αποθηκευμένες εσωτερικά (και το user:pass), λογικά με το που τον αναγνώριζε έπρεπε να είσαι ήδη συνδεμένος. Π.χ όταν το βάζω σε Ethernet δεν θέλει καμία απολύτως ρύθμιση. Κάτι άλλο πρέπει να παίζει.
¶ τώρα είδα ότι ο οδηγός απευθύνεται σε Modems και όχι Routers...
Τέλοσπάντων θα πάρω τον εξοπλισμό αύριο και θα δουλεύω μια χαρά. PPPoA σύνδεση δεν θέλεις; Αυτό σου λέει πως θα κάνεις. Από την στιγμή που μιλάμε για xDSL συνδέσεις το modem και ο router ταυτίζονται.

To usb στο linux δεν είναι plug'n'play. Το plug n play είναι πατέντα της microsoft και δουλεύει μόνο στα windows. Το linux το χρησιμοποιεί μόνο για να αντλεί τα ονόματα των συσκευών και όχι για να τις σετάρει. Και αυτό περιορισμένα. Το ethernet είναι universal standard και όχι όπως το pnp που είναι windows specific οπότε θα σου δουλέψει παντού. Αν έχεις και δεύτερο pc τότε πάρε και κάρτα και switch. Χαμένο δεν θα πάει. Αφού σκοπεύεις να στήσεις forum, webserver κλπ θα έχεις άπειρο πεδίο δοκιμών και τα λεφτά σου μόνο χαμένα δεν θα πάνε. Θα κάνεις όλες σου τις δοκιμές στο intranet που θα έχεις σπίτι, θα δεις όλα τα ζητήματα από την πλευρά και του server που θα είναι το linux και του client που θα είναι τα windows, και όταν θα είσαι έτοιμος θα το βγάλεις στο internet.

MADKiller7
17-02-2005, 03:57
OFF TOPIC
@DarthMoul μιας και εισαι Linuxας,θελω μια μικρη βοηθεια,οχι οτι βαριεμαι να μελετησω,απλα θελω να σεταρω στο λινουξ καποια πραγματα και απο την πρωτη στιγμη θελω να δουλευουν(οταν βγουν τα XP ολοι οι δισκοι θα γυρισουν σε linux fs,καταλαβαινεις οτι μεχρι να το φτιαξω παπαλα το ιντερνετ για ψαξιμο),και μετα αρχιζω την ερευνα.υπαρχει κανενας οδηγος πχ. για να σεταρω την καρτα τηλεορασης,modem,ξερεις συσκευες που ισως δεν αναγνωριστουν.

DarthMoul
17-02-2005, 09:29
Δεν υπάρχει λόγος να βγάλεις τα windows αν δεν νοιώθεις σίγουρος με το Linux. Το Linux είναι πιο δύσκολο και δεν μαθαίνεται γρήγορα όπως τα windows. Θέλει επιμονή και διάβασμα.

Εγώ θα σου πρότεινα να το στήσεις, να σετάρεις αρχικά το modem σου για να έχεις πρόσβαση στο internet και να λύνεις τα προβλήματα και τις απορίες σου. Όταν φτάσεις στο σημείο να γίνεις καλός Unix admin και βρεις και το κατάλληλο software για να αντικαταστήσεις τα προγράμματα που τρέχεις στα windows, ξήλωσε τα να ησυχάσει το κεφάλι σου.

Πριν στήσεις το linux, ψάξε το google να δεις πως ακριβώς θα σεττάρεις το modem σου. Η κύρια πηγή επίλυσης προβλημάτων είναι το usenet. Εκεί έχεις πρόσβαση μέσω του http://groups.google.com. Χρησιμοποίησε το advanced search γιατί αλλιώς θα σου επιστρέψει τόνους από άχρηστα posts και θα χαθείς. Αν το modem είναι εξωτερικό usb ή σειριακό δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα. Τα εσωτερικά και κυρίως τα winmodems έχουν κάποια δυσκολία ανάλογα με τον κατασκευαστή αλλά τελικά δουλεύουν όλα πλέον.

Μετά θα σου πρότεινα να ασχοληθείς με τον kernel. Εκεί είναι ουσιαστικά όλο το παιχνίδι. Θα δεις τις δυνατότητες που σου δίνει το λειτουργικό, θα μάθεις τον boot manager, και θα αποκτήσεις τελείως διαφορετική σχέση με το hardware. Τα windows πάνε να τα κάνουν όλα αυτόματα, αλλά είναι μυστηκοπαθή και τελικά πολλές φορές αποτυγχάνουν. Στο linux τα πράγματα είναι πολύ πιο εμφανή αλλά προϋποθέτουν γνώση για να τα καταλάβεις. Το ίδιο το λειτουργικό με την εγκατάσταση του κατεβάζει τόνους από documentation το οποίο είναι πολύ επεξηγηματικό για το πως λειτουργεί το hardware. Όταν κατανοήσεις την λειτουργία, μετά μπορείς να σεττάρεις τις συσκευές σου πολύ ευκολότερα γιατί τελικά έχεις μάθει να κάνεις διάγνωση των προβλημάτων που μπορεί να παρουσιαστούν.

Εγώ δούλευα Unix πριν εμφανιστεί το Linux και ουσιαστικά δεν πέρασα ποτέ απο την φάση που περάσατε εσείς. Αλλά το μεγαλύτερο σφάλμα των περισσότερων που ασχολούνται με το linux είναι ότι είτε βιάζονται είτε βαριούνται.

cv01302
17-02-2005, 17:37
Το linux πλέον υποστηρίζει πάρα πολύ μεγάλη γκάμα hardware. Τώρα για την περίπτωση του Chris2004, δεν ξέρω, καθώς δεν μου έχει τύχει (εγώ στο Mandrake χρησιμοποιούσα Ethernet, χωρίς να χρειαστεί να πειράξω ΚΑΜΜΙΑ άλλη επιλογή. Βέβαια, το router μου συνδέεται με την κάρτα δικτύου και όχι μέσω usb..).
Χαρακτηριστικό πως τα Mandrake βρήκαν ακόμα και την δορυφορική μου κάρτα (δεν το περιμένα..).
Την κάρτα tuner, κατευθείαν, χωρίς πρόβλημα, και δούλευε καλύτερα απ'ότι στα windows (!!) (πιο πολλά κανάλια+καλύτερη ποιότητα, και κυρίως, το xbox είχε εμφανέστατα καλύτερη εικόνα στο tvtime των linux, παρά στο dscaler των win...)
Τον εκτυπωτή σε παράλληλη θύρα χωρίς κανένα πρόβλημα.
Ο ήχος μια χαρά, μόνο που έπρεπε να τον κάνω unmute από το master control.
Μόνο το scanner δεν βρήκαν τα linux, διότι πολύ απλά, η Hewlett Packard μας αγαπά και μας φροντίζει για αυτό . . . . .
Βεβαιωθείτε πως το οποιοδήποτε hardware υποστηρίζεται από την διανομή που θέλετε να εγκαταστήσετε (είτε από την επίσημη σελίδα της διανομής, είτε από google), ώστε να μην υπάρχει κάποιο μελλοντικό πρόβλημα.

Από τότε που έβαλα linux, δεν χρειάστηκε να κατεβάσω προγράμματα από τα γνωστά p2p (όπως λέει και ο chris2004) διότι πολύ απλά, δεν είχα κάποιο λόγο..
Antivirus? Spyware removal? Firewall? Burning programs? Photo programs?
Είτε δεν τα χρειάζεσαι στο linux, είτε είναι δωρεάν (και εξίσου καλά!). Πολύ σπάνιο να μην βρεις κάτι (π.χ. DVD Shrink, το οποίο, παραδόξως, κάνει analyze πιο γρήγορα μέσω wine - WINdows Emulation- απ'ό,τι στα win!!).
Π.χ. το portage του Gentoo έχει πλέον 111.000 πακέτα, οπότε τί στο καλό, κάτι θα βρεις... ;)
Αν δεν βρείτε κάτι που σας ικανοποιεί, υπάρχει και η έσχατη περίπτωση του vmware-workstation (win μέσα από linux).

¶ντε σας αφήνω για να πάω να παίξω World of Warcraft (εννοείται από linux μέσω cedega) :)