PDA

View Full Version : Μοίρασμα σύνδεσης με ΝΑΤ και τείχος προστσίας, ζητώ συμβουλές, linuxάδες τα φώτα σας

Γιάννης
06-03-2005, 15:49
Μετά από πολλά βάσανα, κόπο και χρήμα κατάφερα (τουλάχιστον εν μέρει) να ξεφύγω από τα προβλήματα που με κυνηγούσαν εμένα και τα πισιά μου και τώρα που τα έχω βάλει σε μία τάξη θέλω να τους μοιράσω τη σύνδεσή μου στο διαδίκτυο.

Για το σκοπό αυτό έχει στηθεί ήδη το παρακάτω πισί:

Pentium 233 MMX
128MB SDRAM
VGA 4MB matrox PCI
4,3GB western digital
δύο κάρτες δικτύου 10/100 (η δεύτερη θα κάθεται μέχρι να μπει dsl οπότε και θα συνδεθεί στην ethernet του modem)
δύο δειριακά μόντεμ (ένα v92 Crypto και το netmod)
crypto 56k v92 PCI
ένα switch
και καρτούλα ήχου

Ο συγκεκριμένος υπολογιστής δε θέλω να κάνει τίποτα άλλο παρά μόνο να κουμαντάρει τις συνδέσεις.

Θέλω να μου κάνει τα εξής:

1) Διαφανή μοιρασιά της σύνδεσης με ΝΑΤ ώστε να μην έχω πρόβλημα με επιγραμμικά παιχνίδια (! καλά μη βαράτε online gaming ! :) )
2) Firewall που να μπορώ να το κουμαντάρω εύκολα από τα άλλα πισιά.
3) Να μην έχω πρόβλημα σε διάφορα προγράμματα και να μπορώ να ανοιγοκλείνω εύκολα πόρτες ή να το ρυθμίζω να τις ανοίγει μόνο του όταν χρειάζεται
4) Να μπορώ να το συνδέω/αποσυνδέω με τρόπο παρόμοιο με το Remote disconnection utility (http://www.twiga.ltd.uk/rdu.asp)
5) Σε περίπτωση που προτείνετε κάποια διανομή linux είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει συμβατότητα με τα μόντεμ μου.
6) Προς το παρόν έχω υπόψη τις εξής επιλογές:

Windows 2000 pro με kerio winroute firewall (αυτή τη στιγμή αυτό έχω βάλει και προσπαθώ να το ρυθμίσω. Μέχρι στιγμής από τα μενού του κτλ μάλλον συμπεραίνω ότι θα μου κάνει αλλά μόλις τώρα είδα ότι οι ελάχιστες απαιτήσεις του είναι p2 300 και 128 RAM οπότε μάλλον πρέπει να βρω κάτι άλλο)
Windows 2000 pro με το δικό τους το ics+ κάποιο firewall
Windows 200 pro με sygate
>>>>>>>>>>>> με Visicomsoft surfdoubler
Linux redwall

Αλλά δεν ξέρω ποιο να διαλέξω.

Μπορεί να με βοηθήσει κάποιος;

Γιάννης
06-03-2005, 17:03
Απ' όσο έχω ψάξει στο δίκτυο μάλλον το περίφημο linux δεν μπορεί να με καλύψει. Τι λέτε;

circular
06-03-2005, 17:41
Γιατί δε μπορεί να σε καλύψει το linux? Τι σε οδήγησε σε αυτό το συμπέρασμα? Το μόνο σημείο στο οποίο δεν ξέρω αν θα σε καλύψει είναι η ύπαρξη υποστήριξης για το μοντεμ σου, εξάλλου αν θες απλά να μοιράσεις μια απλή dial-up δε νομίζω ότι χρειάζεται να ασχοληθείς με linux, το ICS σε καλύπτει. Αν ήθελες να μοιράσεις κάποια DSL τότε ναι, αξίζει τον κόπο.

Γιάννης
06-03-2005, 17:57
Σε κανά δίμηνο το πολύ θα μπει DSL αλλά μέχρι τότε δε γίνεται να μπαίνει ο κάθε υπολογιστής με διαφορετική dialup και να χρεώνομαι διπλά 89625. Έχω 3 συνδέσεις dial up (μία ISDN του ΤΕΙ η οποία είναι μόνο για 4 ώρες τη μέρα, μία Panafonet pstn και μία teledome επίσης pstn) και όταν μπαίνω εγώ στον έναν υπολογιστή πχ με teledome θέλει να μπει κι ο αδερφός μου και μπαίνει κι αυτός από την άλλη γραμμή πχ με panafonet και έτσι ούτε τηλέφωνο έχουμε και χρεωνόμαστε και διπλά.

Το μόνο σημείο στο οποίο δεν ξέρω αν θα σε καλύψει είναι η ύπαρξη υποστήριξης για το μοντεμ σου, εξάλλου αν θες απλά να μοιράσεις μια απλή dial-up δε νομίζω ότι χρειάζεται να ασχοληθείς με linux, το ICS σε καλύπτει.

Μα αν δεν υποστρίζει τα μόντεμ μου τότε ποια σύνδεση θα έχω να μοιράσω; :) Είναι σαν να μου λες ότι αυτό το αυτοκίνητο θα σε καλύψει αλλά πρέπει να πληρώσεις για να του αλλάξεις κινητήρα πρώτα! :) Πάντως θα μπει και dsl ψιλοσύντομα και θέλω να έχω έτοιμο ένα serverάκι που να αναλαμβάνει μοίρασμα και firewall.

Με το ICS από ασφάλεια και firewall τι θα κάνω; Επίσης πως μπορώ να το κάνω να κάνει από μόνο του κοινόχρηστη την σύνδεση που είναι ενεργή εκείνη τη στιγμή; Π.χ. τώρα είναι ενεργοποιημένη η κοινόχρηστη σύνδεση για την panafonet αλλά αν πάω να κάνω κοινόχρηστη τη σύνδεση του ΤΕΙ αυτομάτως ξεεπιλέγεται η panafonet.

Greek
06-03-2005, 18:59
Κοίτα, μπορείς να διαλέξεις μια σύνδεση dial up και μέσα από τα properties να την κάνεις share (Internet connection sharing). Ανάμεσα στις επιλογές υπάρχει και η εξής , ότι να μπορεί ο remote computer να κάνει κλήσh με το μόντεμ αν θέλει να μπεί στο Internet. Το επόμενο computer που θα θέλει να μπεί στο ιντερνετ θα καταλάνει όυπάρχει ήδη ανοιχτό session και θα χρησιμοποιήσει το υπάρχον που έχει χρησιμοποιήσει ο άλλος.

ARJ
06-03-2005, 20:36
Υπαρχει και η εναλακτικη λυση να παρακαμψεις το εν λογω σερβερακι και να αναθεσεις το μοιρασμα και το firewall σε ενα ρουτερακο. Υπαρχουν παρα πολυ στην αγορα που μπορουν να σε καλυψουν πχ Zyxel 650, us robotics 9105, λιγο πιο ακριβο το vigor 2600 της Draytek και ισως να υπαρχουν και αλλα που δεν γνωριζω. Μια χαρα κανεις την δουλεια σου ισως και καλυτερα απο το pc.

Γιάννης
06-03-2005, 22:50
Τώρα το έχω στήσει το πισάκι και δεν έχω λεφτά για άλλες αγορές. Ο λόγος που θέλω να μπορώ να αλλάζω σύνδεση ανά πάσα στιγμή είναι ότι η σύνδεση του ΤΕΙ είναι μόνο 4 ώρες την ημέρα και θέλω όταν τελειώνει να κάνω share μία από τις άλλες. Για κλήσεις κατ' απαίτηση είναι λελυμένο πρόβλημα για τα windows με το προγραμματάκι που αναφέρω παραπάνω. Ο λόγος που θα χρησιμοποιήσω το εν λόγω προγραμματάκι είναι ότι εκτός από κλήση κατ' απαίτηση υποστηρίζει και αποσύνδεση κατ' απαίτηση και επιπλέον κλείδωμα της σύνδεσης από οποιονδήποτε client είτε για να μην αποσυνδεθεί είτε για να μην συνδεθεί. Αν αφήσω ενεργοποιημένη την κλήση κατ' απαίτηση των windows τότε με το παραμικρό που κάποιο από τα 10δες προγραμματάκια που είναι εγκατεστημένα στους clients ζητάει πρόσβαση στο διαδίκτυο (π.χ. το antivirus θέλει να κοιτάξει για updates) θα γίνεται κλήση και δεν υπάρχει τρόπος να του πεις τώρα κλείστην τη σύνδεση ή μην συνδέεσαι αν δε στο πω εγώ.

Θα ήθελα πολύ να κάνω τη δουλειά μου με linux για να μάθω και τίποτα αλλά μέχρι στιγμής δε γνωρίζω να υπάρχει κάτι σε linux που να μπορώ να το χειριστώ αποτελεσματικά από τα windows των άλλων υπολογιστών. Π.χ. ξέρει κανείς αν υπάρχει κάτι αντίστοιχο του remote disconnection utility σε linux που να μπορώ να το χειριστώ από τα windows;

ARJ
07-03-2005, 09:35
Μα ετσι και αλλιως οταν θα μπει η dsl θα πρεπει να αγορασεις τουλαχιστον ενα μοντεμ. Γιατι λοιπον να μη δωσεις κατι παραπανω και να παρεις ενα ρουτερ. Γιατι να παρεμβαλεις ενα pc το οποιο για την παραμικρη μ@μ@κια που θα γινεται πχ. χτυπαει ενας driver και σε βαζει μονο safe mode να σε αφηνει εκτος ιντερνετ?