PDA

View Full Version : Ο διάδοχος του πυριτίου φέρνει τα τσιπ στα άκρα

varelasj
26-08-2004, 07:47
Τόκιο

Το καρβίδιο του πυριτίου, ένα κρυσταλλικό υλικό σχεδόν το ίδιο σκληρό με το διαμάντι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρονικά κυκλώματα που λειτουργούν ταχύτερα και πιο αποδοτικά και παραμένουν απρόσβλητα στη θερμότητα και την ακτινοβολία.

Σε σχέση με τα σημερινά κυκλώματα από πυρίτιο, τα τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου θα είχαν έως και 70% μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και δεν θα απαιτούσαν ανεμιστήρες ή άλλα συστήματα ψύξης. Το καρβίδιο του πυριτίου είναι μάλιστα τόσο πυρίμαχο ώστε θα μπορούσε να τοποθετηθεί απευθείας μέσα σε κινητήρες ή σε πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Ιάπωνες ερευνητές της Toyota αναφέρουν τώρα στο Nature ότι ανακάλυψαν μια μέθοδο για την παραγωγή σχεδόν τέλειων κρυστάλλων από καρβίδο του πυριτίου σε μεγάλο μέγεθος, έως και επτά εκατοστά.

Το καρβίδιο του πυριτίου δεν μπορεί απλά να λιωθεί και να χυθεί σε καλούπια. Οι κρύσταλλοί του πρέπει να παραχθούν από τη συμπύκνωση εξαερωμένου καρβίδιου του πυριτίου. Όμως ανάμεσα στα λεπτά στρώματα που σχηματίζει το ατμοποιημένο υλικό δημιουργούνται ατέλειες οι οποίες διαταράσσουν τη ροή των ηλεκτρονίων και καθιστούν τον κρύσταλλο ακατάλληλο για χρήση στην Ηλεκτρονική.

Η ομάδα του Νταϊκούσε Νακαμούρα στα Κεντρικά Εργαστήρια Έρευνας και Τεχνολογίας της Toyota στο Αΐτσι ανέπτυξε μια μέθοδο για την συμπύκνωση αλλεπάλληλων στρωμάτων κατά την οποία οι τυχόν ατέλειες απομακρύνονται και η διαδικασία συνεχίζει.

Ο Νακαμούρα διευκρινίζει ότι μέχρι να περάσει το υλικό στη διαδικασία παραγωγής απαιτούνται περαιτέρω έρευνες, ελπίζει όμως ότι τα πρώτα τσιπ από καρβίδιο του πυριτίου θα παρουσιαστούν στην αγορά σε περίπου έξι χρόνια.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=562177&lngDtrID=252

didymos
28-08-2004, 08:30
Δηλαδή βρέθηκε η πρώτη ύλη για τα 20 GHz;

Vayper
28-08-2004, 08:48

20 GHZ!!!
καλα μιλαμε αν γινει κατι τετοιο(που θα γινει εννοειτε)θα εχει πολυ γελοιο.
Που θα χρησιμοποιησουμε τετοια ''δυναμη''????

dpresv
28-08-2004, 11:36

είσαι πολύ πίσω! :)

υπάρχουν διάφορες τεχνολογίες για ταχύτερους υπολογιστές, αλλά λόγω κόστους ή πρώιμο στάδιο ερευνών της τεχνολογίας δεν μπορούν να βγούν σε παραγωγή.

ενδεικτικά αναφέρω τους λεγόμενους κβαντικούς υπολογιστές, η την χρήση nanowires.

η τεχνολογία των υπολογιστών που χρησιμοποιείται σήμερα έχει φτάσει σχεδόν στα όρια της. δεν ξέρω αν έχεις υπ΄όψη σου όταν μιλάμε για χάραξη στα 90nm τι εννούμε. να στο πω απλά : γίνεται χάραξη με πάχος μερικών εκατοντάδων ατόμων πυριτίου. πόσο πιό μικρή να γίνει?????

fantacid
29-08-2004, 01:50
20 GHZ!!!

που αλλου............................στα παιχνιδια!!!

didymos
29-08-2004, 15:32
Προς Dpresv:

Καταρχήν έχεις μακράν το καλύτερο avatar που έχω δει ποτέ μου! Και ο gay έρχεται στον ίσιο δρόμο :119: :038:

Κατά δεύτερον, αν καρβίδια, κβάντα και nanowires είναι ακόμα σε φάση pre-school, τι μένει; Πόσα GHz μπορεί να σηκώσει η παρούσα τεχνολογία;

Ή μήπως το μέλλον δεν είναι στα GHz ;

MrSeanKon
29-08-2004, 20:38
20 GHZ!!!

Στα ΨΨΨ ΨΨΨπαθη μου!
Γιατι να περιμενω ωρες να συμπιεζει ο ταλαιπωρος μου ο Α64????

Ετσι κι αλλιως οπως ειπαν κι οι αλλοι χρηστες οντως ειμαστε στα ορια της τεχνολογιας του πυριτιου αληθεια δεν το εχετε παρατηρησει οτι εδω κι εναμισο χρονο εχουν κολλησει η Ιντελ γυρω στα 3.2 - 3.4 γιγα ενω η ΑMD στα 2.2-2.4 ?? (αναλογα με τη σειρα επεξεργαστων που βγαζει).....

Γιαυτο και μελετουν τι θα κανουν στο μελλον.......

dpresv
30-08-2004, 00:07
αυτό ακριβώς είπα didymos! και συμφώνησε και ο sean. η τεχνική που χρησιμοποιείται είναι "ξεπερασμένη". το βάζω σε εισαγωγικά γιατί είναι μεγάλη υπόθεση τεχνολογικά να χαράζεις τσιπάκια σε 90nm και να χωράς κάμποσα εκατομμύρια τρανζίστορ σε ελάχιστο χώρο, αλλά έχει και τα όριά του. σκέψου μόνο ότι όσο μικραίνει η διατομή ενός δείγματος τόσο η αντίσταση αυξάνει. οπότε φαντάσου τι θερμότητα θα βγάζει η χάραξη σε 50nm ας πούμε... αν ο presshot είναι καυτός, ένας τέτοιος επεξεργαστής θα είναι ήδη καμμένος!

δεν ξέρω τι μορφή θα έχουν οι υπολογιστές του μέλοντος, αλλά πιστεύω (καθαρά προσωπική εκτίμηση) ότι δεν θα έχει σχέση με το πως μετράμε την ταχύτητα σήμερα.

dpresv
30-08-2004, 00:08
α, ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια σχετικά με το avatar μου... ;)

backgroundman
30-08-2004, 05:37
Καλησπέρα, δε ξέρω αν ενδιαφέρεστε για μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού ή για μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη. Επειδή εγώ ενδιαφέρομαι για το δεύτερο έχω να πώ οτι το μέλλον δεν είναι στα γρήγορα ρολόγια (20GHz ++) αλλα στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής. Το πρώτο βήμα έγινε απο την AMD με τους 64 (όσο αναφορά σε home pc, για να μην ξεχνάμε τους Alpha,Risc,...)

Φανταστείται ένα 64bit (η και 128bit) επεξεργαστή που εκτός απο πρόσθεση να κάνει και πολλαπλασιασμό και ας είναι χρονισμένος στα 2GHz. Με το κατάλληλο λειτουργικό και λογισμικό θα κάναμε παπάδες !!!

JimmyFox
30-08-2004, 09:30
Καλησπέρα, δε ξέρω αν ενδιαφέρεστε για μεγαλύτερη ταχύτητα ρολογιού ή για μεγαλύτερη υπολογιστική δύναμη. Επειδή εγώ ενδιαφέρομαι για το δεύτερο έχω να πώ οτι το μέλλον δεν είναι στα γρήγορα ρολόγια (20GHz ++) αλλα στην αλλαγή της αρχιτεκτονικής. Το πρώτο βήμα έγινε απο την AMD με τους 64 (όσο αναφορά σε home pc, για να μην ξεχνάμε τους Alpha,Risc,...)

Εν μέρει έχεις δίκιο, για το λόγο αυτό άλλωστε είμαι "πελάτης" της AMD από το '96 και την υποστηρίζω όσο μπορώ (όπως και αρκετοί άλλοι). Αλλά εδώ μιλάμε για πολλαπλάσιες συχνότητες από τις σημερινές οι οποίες μπορούν να ισοσκελίσουν απώλεια απόδοσης λόγω αρχιτεκτονικής. Πχ. ένας επεξεργαστής με 7πλάσια συχνότητα από έναν άλλον θα είναι πιο γρήγορος από τον τελευταίο. Όχι απαραίτητα αναλογικά, αλλά θα είναι. Κάπως σαν Ρ4 και Αthlon. Ο Ρ4 μπορεί να χρειάζεται διπλάσια συχνότητα από τον Athlon για να αποδώσει σωστά αλλά ένα υπερχρονισμένος Ρ4@5GHz είναι πιο γρήγορος από έναν Athlon@2GHz (και σε 32-bit πάντα μιλάω... :005: )

Φανταστείται ένα 64bit (η και 128bit) επεξεργαστή που εκτός απο πρόσθεση να κάνει και πολλαπλασιασμό και ας είναι χρονισμένος στα 2GHz. Με το κατάλληλο λειτουργικό και λογισμικό θα κάναμε παπάδες !!!
Μωρέ τα Windows να μην υπήρχαν και θα κάναμε τη δουλειά μας ακόμα και με 80486 και 64ΜΒ RAM....

backgroundman
30-08-2004, 14:00
Ο Ρ4 μπορεί να χρειάζεται διπλάσια συχνότητα από τον Athlon για να αποδώσει σωστά αλλά ένα υπερχρονισμένος Ρ4@5GHz είναι πιο γρήγορος από έναν Athlon@2GHz (και σε 32-bit πάντα μιλάω... :005: )

Αν και τα τελευταία χρόνια είμαι πελάτης της intel, δε μπορώ παρα να αναγνωρίσω οτι η amd είναι ένα βήμα μπροστά απο την intel γιατι, παρά αυτά που λέει η intel, τα 64bit χρειάζονται στο desktop, για αυτό και η επόμενη αγορά μου θα είναι AMD64.
Απο την άλλη εγώ δεν έλεγα για την αρχιτεκτονική του amd64, απλά για μια καινούργια αρχιτεκτονική που και περισσότερα bit θα έχει αλλα το βασικό για μένα είναι ο πολλαπλασιασμός.
Το βασικότερο βέβαια είναι το λογισμικό να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα καινούργια χαρακτηριστικά.

Μωρέ τα Windows να μην υπήρχαν και θα κάναμε τη δουλειά μας ακόμα και με 80486 και 64ΜΒ RAM....

Δε έχω παρα να συμφωνήσω απόλυτα και να προσθέσω οτι το μεγαλύτερο μέρος του internet αποτελείται απο τέτοια μηχανάκια που τρέχουν linux εδώ και αρκετά χρόνια...